Babi Pangang uit de slowcooker

Ik hou enorm van eten uit andere landen. Hoewel de chinees tegenwoordig erg verwesterd is ben ik wel gek op hun Babi Pangang. Dat heerlijke buikspek gecombineerd met een zoet zure saus jammie! De bak met Babi Pangang is hier thuis dan ook altijd als eerste op. Tijd dus om onze eigen variant te maken. Nu wil het koken momenteel niet zo goed lukken door de processen waar ik momenteel in zit. Dus het moest vooral lekker makkelijk zijn om te maken. Daarom heb ik gekozen voor Babi Pangang uit de slowcooker. Met heerlijke lekkere malse spek zonder het krokante korstje dat je bij de chinees wel krijgt. (Heb je nou meer tijd dan kun je de saus apart maken en je buikspek roosteren in de oven voor wel dat krokante korstje) Maar het veranderd niks aan de smaak van dit heerlijke gerecht.

Even wat geschiedenis voor we beginnen met het gerecht

De naam babi pangang komt van de Maleis/Indonesische woorden babi (varken) en panggang (geroosterd). De naam word gebruikt voor allerlei gerechten uit de Maleisische en Indonesische keuken. De Babi Pangang zo als wij het kennen is bedacht door de chinezen zo rond 1900. De eerste beschrijving van het gerecht met de tomatensaus wordt in 1933 gemeld en komt vanuit het Nederlands-Indië wat nu Indonesië is.

De ingrediënten voor de Babi Pangang

 • 1 kilo speklappen of buikspek ( Je kan ook een kilo hamlappen gebruiken maar dit vind ik zelf iets droger)
 • 1,5 grote ui
 • 1 pot atjar (Uitgelekt)
 • 4,5 el rietsuiker
 • 2.5 cm verse gember
 • 4,5 teentjes knoflook
 • 125 ml water
 • 2,5 blikjes tomaten pure van 70 gram
 • 4,5 el ketjap
 • 200 ml chilisaus
 • 2 tl sambal
 • 1,5 groentebouillon blokje
 • Zout en peper
 • Sap van ongeveer een halve citroen

Zo maak je de Babi Pangang uit de slowcooker.

 • Snijd de speklappen in reepjes
 • Snipper de ui
 • Rasp de gember
 • Pers of snij de knoflook fijn
 • Doe de ui, gember en knoflook op de bodem van je crockpot.
 • Leg daar vervolgens de reepjes speklap op en strooi er wat peper en zout over
 • Verdeel de tomaten pure, ketjap en chilisaus er over heen.
 • Brokkel de bouillon blokjes boven de pan.
 • Doe de sambal het water en het citroensap erbij.
 • Zet de crockpot 1 uur op high en vervolgens 2,5 uur op low
 • Doe de Atjar die je hebt laten uitlekken erbij en zet het nog een half uur op low.

Serveer tips.

Wij serveren de babi Pangang graag met wat lekkere kroeppoek en een beetje witte rijst. Maar het is ook heerlijk om te eten met boontjes en rijst bijv. Heb je nog een restje babi pangang over doe het dan eens lekker op een stokbroodje in de oven de volgende dag. Beetje sla erbij en smikkelen maar.

Heel veel liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x