Veranderingen in 2024

Hey lieve lezers van Bookstamel, Er gaat heel wat veranderen in 2024 zowel in mijn persoonlijke leven als op mijn blog! Wees niet bang stoppen ga ik niet. Nee ik wil het bloggen juist wat meer gaan oppakken maar op een andere manier dan voorheen. In de blog van vandaag neem ik jullie mee in der veranderingen die er aan gaan komen in 2024. Dus ga lekker zitten neem een kopje thee en lees gezellig mee.

Veranderingen op persoonlijk gebied.

Oké ik begin met de veranderingen op persoonlijk gebied. Ik ben het een persoon die graag alles zelf doet. Om hulp vragen dat doe ik dus niet zo snel. Begin vorig jaar had ik me toch aangemeld voor therapie maar deze organisatie heeft me eerst bijna een jaar laten wachten en besloot toen dat ik niet binnen hun organisatie paste. Zo fijn een jaar voor niks gewacht. Dus ik dacht tja dan doen we het toch maar weer zelf. Maar sinds dit jaar heb ik een fijne arts en een keer in de zoveel tijd gespreken met iemand bij de dokter en zo kwamen er toch wel wat dingen aan bod die zouden kunnen helpen.

Inmiddels is de WMO bij mij thuis geweest en zijn we tot de conclusie gekomen dat ik persoonlijke begeleiding mag bij een aantal punten in mijn leven waar ik tegen aan loop! Super fijn dus ergens hopelijk dit jaar krijg ik 2 uur per week begeleiding vanuit de wmo. Daarnaast werd een ergotherapeut aangeraden en ook daar ben ik inmiddels mee in contact. Verder wacht ik om wat te horen van een aanmelding voor een Solk therapie. En kan ik daar hopelijk in 2024 ook mee starten. Het word dus een jaar waarin ik flink aan mezelf gaan werken om dan hopelijk in 2025 weer langzaam aan een beetje de oude te zijn.

Nu hoor ik sommige mensen denken wat is Solk.

SOLK staat voor Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten. Het is een term die langzamerhand vervangen wordt met de term somatisch-symptoomstoornis (ook wel bekend als somatoforme stoornis). Bij een somatisch-symptoomstoornis is er sprake van lichamelijke (somatische) klachten die je leven langdurig op aanzienlijke wijze verstoren, maar waarvoor geen lichamelijke of medische oorzaak is gevonden. Deze klachten kunnen specifiek (gelokaliseerde pijn) of minder specifiek zijn (vermoeidheid).

Daarbij heb je minimaal te maken met één van onderstaande kenmerken:

  • Disproportionele en aanhoudende gedachten over de ernst van de klachten;
  • Een aanhoudende hoge mate van angstgevoelens over je gezondheid of de klachten;
  • Extreem veel tijd en energie besteden aan deze klachten of aan het zorgen maken over je gezondheid.

Het alleen hebben van lichamelijke klachten waarvoor geen duidelijke lichamelijke of medische oorzaak voor aan te wijzen is, wordt niet gezien als een somatisch-symptoomstoornis/SOLK. Maar een lichamelijke aandoening en een somatisch-symptoomstoornis sluiten elkaar niet uit; het kan voorkomen dat er sprake is van beide.

Geen aanstellerij

Psychische factoren lijken een grote rol te spelen in het ontstaan, toenemen of voortduren van de lichamelijke klachten. Zo kan bijvoorbeeld de manier waarop je omgaat met stress jouw klachten verergeren. Het gebeurt vaak dat een somatisch-symptoomstoornis zorgt voor een bepaalde mate van onbegrip en schaamte. Daarnaast wordt er door anderen regelmatig afwijzend gereageerd: er is geen of onvoldoende medische oorzaak te vinden, dus je zult je wel aanstellen.

Maar dat er sprake is van onverklaarde lichamelijke klachten wil nog niet zeggen dat er geen medische oorzaak is of dat deze nooit gevonden zal worden. Het betekent evenmin dat er sprake is van fantasie of aanstellerij; de klachten zijn daadwerkelijk aanwezig. Echter, als er via de medische weg geen of onvoldoende behandeling kan worden geboden voor lichamelijke klachten, dan wordt de aandacht gericht op psychische factoren.

In de hoop dat je met Stolk therapie dus weer meer kan focussen op je leven en niet op de klachten van het ziek zijn.

En naast al deze dingen op geestelijk gebied staan er deze maand helaas ook weer wat ziekenhuis bezoeken op de planning. Met o.a een foto van mijn hand en daarna verder kijken, een mri onderzoek, een bezoekje aan de logopedie in het zh en een nieuwe afspraak met de kno arts dus afwachten maar weer.

En wat zijn dan de Veranderingen voor mijn blog

2024 wil ik als een soort tussen jaar gebruiken. Ik wil de tijd nemen om oudere posten eens goed onderhanden te nemen. Omdat ik deze vaak niet meer goed genoeg vindt en ze niet bij de huidige stijl passen. Dus daar zal ik veel tijd en energie in gaan stoppen. Daarnaast wil ik achter de schermen nieuwe recepten gaan ontwikkelen zodat ik 2025 weer genoeg te posten heb.

Ga ik dan in 2024 niks nieuws posten? Nee hoor ik wil nog steeds leuke blogs schrijven. Maar ik ga geen planning maken, me nergens aan binden gewoon wanneer ik zin heb een blogpost online gooien. Gewoon omdat ik het leuk vindt, omdat het goed voelt om op dat moment te schrijven of omdat ik een super leuk boek heb gelezen.

Verder komen er leuke dingen aan op de sociale media van Ikleesnederlands waar ik ook actief voor ben. En daar ga ik me zeker 100% voor inzetten want dat vind ik heel belangrijk.

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joseph
Joseph
5 maanden geleden

Ik blijf je volgen, wat je ook allemaal gaat doen!
En succes met deze nieuwe therapie!

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x