ABC met Petra Doom

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Vandaag is het tijd voor de ABC met Petra Doom. Het is wel even wennen hoor om niet meer te uplouden via een vast schema! Maar het geeft me nu al zoveel meer adem ruimte. Inmiddels heb ik 2x in de week fysio en dat begint al gelijk goed met weer een schouder uit de kom. Dit hoeft niet met de fysio gelijk te staan maar het viel me op omdat ik het al heel lang niet had gehad. Ik heb een intake gehad voor het zetten van een implantaat bij een super aardige arts. En het helen van de wond van mijn getrokken kies kon ook nog wel 2 maanden duren want er zitten botsplinters in. Verder mag ik 18 april weer naar het Maasstad omdat ze 2 x een antibiotica niet hebben getest die juist heel belangrijk was en heb ik volgende week een afspraak bij de KNO arts. We zijn dus lekker druk bezig. Ondertussen heb ik wel wat boeken gelezen maar het typen van de recnesies is nog steeds lastig.

Voor Bookstamel op grijs ging had ik al een aantal ABC interviews verstuurd dus deze krijgen jullie de komende weken te lezen op mijn blog. En de eerste is die van vandaag van Petra Doom een Vlaamse Auteur.

Ik ben echt heel erg benieuwd welke dingen Petra Doom aan welke letter heeft gekoppeld en waarom. Dit is echt een van mijn favoriete onderdelen op mijn blog geworden. Dus mocht het straks wat beter gaan dan zal deze zeker terug komen op mijn blog. Maar goed laten we gauw de ABC van Petra Doom gaan bekijken.

ABC van Petra Doom

A = afternoon tea. Een paar uur genieten van verschillende theetjes, hartige en zoete hapjes, scones… Heerlijk, pure ontspanning! Een gewone kop warme thee heeft dat effect ook wel een beetje: het aroma inhaleren, rustig een slokje nemen…

B = bakken. Dat heeft voor mij iets heel rustgevends en bevredigends. Regelmatig komen beproefde en vertrouwde recepten langs (blueberry muffins, scones, haverkoekjes, pompoenijs), maar af en toe experimenteer ik graag. Ik vind het fijn om bezoek te verwennen met iets huisgemaakts en mensen te zien genieten.

C = conflict. In mijn persoonlijke leven kan ik erg slecht tegen conflicten, daar lijd ik echt fysiek onder. Grappig genoeg vind ik het wel heel erg leuk om scènes te schrijven waarin conflicten ten spits worden gedreven, of ze nu ontmijnd worden, of uitlopen op een gigantische climax (hé, dat had ook nog de C kunnen zijn – want als schrijver vind ik niets bevredigender dan als alle plotlijntjes en personagegroei samenkomen in één grote climactische finale).

D = D&D. Ik heb mijn man leren kennen mede dankzij zijn enthousiasme voor Dungeons & Dragons: een wederzijdse vriendin vond dat wij met onze passie voor verhalen elkaar maar eens moesten spreken. Dat liep heel erg goed af! Inmiddels spelen we al meer dan 10 jaar samen en delen verder ook alle lief en lied.

E = Een kracht ontwaakt, het boek waarmee ik ben gedebuteerd. Ik weet nog heel goed hoe ongelooflijk ik het vond toen ik het mailtje kreeg waarin de uitgever zijn interesse uitsprak. Het was het begin van een fantastische reis, die nog steeds elke dag nieuwe dingen brengt.

F = FACTS, de eerste Comic Con waar ik ooit heen ging. Ik kende al wel festivals zoals Elfia, maar dit was toch nog net even anders. Als Marvel- en DC-fan is er natuurlijk heel wat te zien. En de kraampjes met Aziatisch snoepgoed zijn toch ook wel erg leuk om te bezoeken. En sinds een paar jaar signeer ik er ook!

G = gezelschapsspelletjes – heerlijk om daar een avond of middag mee te vullen!

H = Helden op Papier. Ik redigeer niet alleen boeken, maar ook avonturen voor fans van D&D, die verschijnen bij Helden op Papier, opgericht door mijn man en mij.

I = introvert. Ik vind het fijn om inhoudelijke gesprekken met mensen te hebben, en kan oprecht genieten van bijvoorbeeld een fantasyfestival of tijd met vrienden, maar ik heb wel voldoende rust en tijd voor mezelf nodig.

J = Jelmer, mijn liefste en partner-in-crime op velerlei vlak. Hij is de eerste lezer van alles wat ik schrijf, geeft commentaar dat goud waard is en heeft me de nodige duwtjes in de rug gegeven richting het vinden van een uitgever.

K = Kinderen van Orpheus, de serie waar ik momenteel aan werk. Die borduurt voort op de mythe van Orpheus, met een verhaal boordevol muziek, de scherpe kantjes van liefde, en onderwereldwezens…

L = lezen natuurlijk! Ik verslind al sinds mijn kindertijd bergen boeken. Sinds ik schrijf is het wat minder geworden (kennelijk gebruikt dat toch een wat gelijkaardig stukje van mijn brein – en tja, tijd natuurlijk), maar nog steeds is het zo dat als ik niet een paar boeken per week lees, er iets mis is.

M = Merlijn, mijn getijgerde huisgenoot op vier pootjes. Hij weet altijd precies wanneer ik nood heb aan een pauze: dan komt hij op mijn toetsenbord liggen, of klimt desnoods letterlijk tegen me op tot ik hem aandacht geef (en knuffel met TWEE handen).

N = Netflix. ‘Tv-tv’ kijk ik eigenlijk nooit maar goede series? Ja hoor, die kan ik keihard bingen.

O = Overstekers. De trilogie is geboren uit een paar hele grote fascinaties van mij en ligt me dan ook erg na aan het hart. Ik ben een grote liefhebber van mythologie en vind het heerlijk om elementen uit oeroude verhalen een nieuwe twist te geven. Hoofdpersonage Mirabel is daarnaast een sterke vrouw, maar geen actieheldin of typische stoere urban fantasy-chick. Ze biedt gevaarlijke situaties in eerste instantie het hoofd met de kracht van woorden, empathie, snel denken en kennis (de tijd nemen om uit te vogelen hoe iemand in elkaar steekt die heel anders is dan zijzelf)… wat niet wil zeggen dat ze elk gevecht kan vermijden.

P = pecannoten! In taart, muffins of een zoute mix… altijd goed.

Q = Quo Vadis, een boek dat zich afspeelt in het Rome ten tijde van de eerste christenen. Op school kregen we ooit een stukje van de verfilming te zien. Ik was al gefascineerd door het Romeinse Rijk dankzij een oudoom die graag Romeinse sagen opdiste, en was dan ook diep onder de indruk.

R = regen. Vooropgesteld dat ik rustig binnen kan blijven vind ik regendagen heerlijk, het geluid van regendruppels op de ramen is zo ontspannend…

S = schrijven. Voor mij is schrijven iets heel natuurlijks. Ik denk beter na wanneer ik schrijf. Het is makkelijker om mijn gedachten zo op een rijtje te krijgen, en dat geldt ook wanneer het op mijn verhalen aankomt: mijn beste ideeën komen al schrijvende. Ik kan dan ook onmogelijk mijn boek op voorhand plannen… ik moet het al doende beleven, ontdekken.

T = taal. Ik hou van taal, van de nuances die het juiste woord kan uitdrukken, van de kracht die in goedgekozen woorden zit. Je kunt er mensen mee opruien of sussen, inzicht geven, troosten, energie geven… Ik streef er als schrijver naar om het verhaal nooit in de weg te gaan zitten met wollige taal, maar vind het juiste woord wel heeeel belangrijk – ik kan harder piekeren over het veranderen van één woord dan over het schrappen van een hele scène!

U = uil. Mede dankzij de associatie met de godin Athena een van mijn favoriete dieren.

V = vrienden. Ik maak niet makkelijk vrienden, en het duurt een poosje voor ik iemand toelaat, maar eens ik vriendschap sluit, ben ik heel loyaal. Als schrijver ben ik ook gezegend met fantastische schrijversvrienden – het begon met samen op verschillende evenementen staan, maar intussen is ‘Het Schrijverscollectief’ mijn schrijversfamilie geworden.

W = wikken en wegen. Ik maak niet graag impulsieve keuzes.

X = xenofilie. In mijn Overstekersboeken zijn wezens als faunen, waternimfen, ifrieten… een soort immigranten, die via Portalen in onze wereld terechtgekomen zijn. Mensen vragen wel eens of de manier waarop de verschillende groepen naast/met/door elkaar leven bedoeld is als metafoor voor onze multiculturele samenleving. Tot op zekere hoogte is dat inderdaad zo. Hoewel de verschillen tussen Overstekers groter zijn (mensen, hoezeer ze ook verschillen qua achtergrond, cultuur, uiterlijk… blijven dezelfde soort, wat bij Overstekers anders ligt: een ifriet is tot in de kern een ander wezen dan een rusalka) is er een parallel te trekken. Voor mij zit er een geweldige rijkdom in culturen die elkaar ontmoeten. Er zal zeker een keer wrijving zijn (hoofdpersonage Mirabel is niet voor niets een bemiddelaar) maar die kan juist leiden tot nieuwe, betere, mooiere zijnsvormen: door anders-zijn te erkennen, te waarderen, ruimte te geven, er open voor te staan, is er groei mogelijk.

Y = yin en yang. Twee tegengestelde krachten (of die man/vrouw, zon/maan of wat dan ook uitdrukken) die elkaar niet per se bevechten, maar complementeren, in evenwicht houden. Ik vind het symbool hiervoor prachtig, daarin zie je hoe de tegengestelden niet los van elkaar bestaan, want elk draagt een druppeltje van het ander in zich. Niemand is één ding. We hebben allemaal facetten, kanten. Zelfs al kiezen we op een moment in ons leven ervoor om één facet te benadrukken, dat hoeft niet te betekenen dat het zo moet blijven.

Z = zee. Ik ben opgegroeid aan de kust en ik mis de zee nog steeds nu ik meer in het binnenland woon. Het gevoel van weidsheid en vrijheid, het murmelen van de golven… aah. Wanneer ik aan zee ben leeft er iets in mij helemaal op. De zilte lucht is met niets te vergelijken en pootjebaden kan ik zelden of nooit weerstaan.

Ben je na het lezen van deze ABC nu benieuwd geworden naar Petra Doom haar boeken lees dan eens mijn recensies van de Overstekers serie. Wil je Petra zelf nog beter leren kennen dan kun je mijn interview met Petra Doom lezen.

Heel veel liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x