De eekhoorn en de eend door Alice Bakker

Hey lieve lezers van Bookstamel, vandaag ga ik iets leuks doen. Nou ja ik heb een high tea postcross meeting hier bij mij thuis! Super leuk maar daarover later meer. Want het is de eerste zondag van maart en dat betekent dat het tijd is voor een kort verhaal. Dit keer is het korte verhaal geschreven door Alice en heeft de titel De eekhoorn en de eend.

Kunnen jullie bij deze titel het nieuwe thema van de maand Maart al raden? wacht ik zal het gewoon verklappen. Het nieuwe thema van de maand is Natuur. Een thema dat me nauw aan het hart ligt. Want we mogen soms wel eens wat liever zijn voor alle prachtige natuur om ons heen. Maar goed laten we Alice eerst maar eens wat beter gaan leren kennen.

Wie is Alice Bakker?

Alice Bakker (1970) noemt zichzelf een laatbloeier. Als ze de veertig is gepasseerd, weet ze na jaren banen in andere sectoren eindelijk dat ze lekker kan schrijven. Ze belandt op een tijdschriftredactie tot ze in 2013 tekstbureau In Woordenland start en ze brengt met het deelnemen aan en winnen van schrijfwedstrijden haar grootste wens in vervulling: haar naam op een boek. Sinds 2014 is Alice verbonden aan Godijn Publishing en publiceert ze young adults, romans en verhalen. Ondanks dat de teller nu op acht boeken staat, is de stapel haar nog niet hoog genoeg. 

Ik las eerder al uit de hand van Alice het boek Angela & Emma en Ontsluierd. En Alice Bakker schreef al eerder een kort verhaal voor mijn blog met de naam De sluipshutter.

De eekhoorn en de eend

‘Doe nou eens iets met het hart op de juiste plek,’ zei ze.

Hoe kreeg hij dat voor elkaar? Frans zuchtte. Alsof hij zelf iets aan de plek kon veranderen. Ineens moest hij denken aan een liedje dat hij ooit in het theater hoorde. Oud, maar de tekst was van alle tijden.

“Iets dat waggelt, kwaakt en vaak toeristisch bermt”, die zin kon hij zich nog goed herinneren. De parabel van de Eekhoorn en de Eend, vond hij op Google. Hoewel hij het vroeger van voor tot achter meezong, moest hij nu even lezen hoe het ook alweer ging. Over de gierige eekhoorn die zich suf verzamelt en de eend die rustig afwacht tot men hem zijn eten komt brengen. Een lied met een boodschap, daar hield hij van.

Was het feit dat hij hieraan dacht een verborgen bericht? Was er iets mis met hem en was hij dan die gierige eekhoorn of die te makkelijke eend? Sparen kon hij wel, maar eerlijk was eerlijk, hij leunde ook maar wat graag achterover. Had dat soms met de plek van zijn hart te maken?

Vanaf het bankje in het Klaverpark had hij zicht op de vijver. Hoewel het nu winter was, leden die luie eenden inderdaad ogenschijnlijk geen honger. Altijd wel iemand die met een zak broodkruimels langskwam. Hij voelde in zijn zakken. Niks. Daar had je het al, hij had niet eens iets over voor een eend.

‘Denk daar maar eens over na,’ had Marieke verbolgen vervolgd. ‘Als je morgen je rondje door het Klaverpark loopt.’

Hij was zich van geen kwaad bewust. Het werd tijd dat hij zijn benen weer strekte, zijn voeten begonnen koud te worden. Neuriënd stond hij op, het lied zat direct weer in zijn hoofd. Hardop bracht hij de tekst ten gehore. ‘Als stervensbegeleiding zegt de eekhoorn: eigen schuld. Wie ’s zomers te veel snatert …’

‘… is ’s winters uitgeluld,’ klonk het, vanaf het pad.

‘Marieke!’ zei hij verrast. ‘Ken je de tekst? Niémand kent dat lied!’

‘Tuurlijk wel,’ glimlachte ze. ‘Sorry.’

Hij fronste.

‘Ik was oneerlijk tegen je, gisteren. En vanmorgen was je ineens vertrokken. Er is maar één plek waar hij kan zitten, dacht ik. Het Klaverpark. Et voilà!’

Hij pakte haar hand stevig vast en samen wandelden ze langs de vijver. ‘Ben ik die eekhoorn of die eend,’ vroeg hij vertwijfeld.

‘Een sufferd,’ knipoogde ze. ‘Maar ik hou ervan.’

PS

De quotes zijn uit het fenomenale lied ‘De parabel van de Eekhoorn en de Eend’ van Harry Jekkers, de man die mij ooit mijn liefde voor theater liet ontdekken.

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joseph
Joseph
1 jaar geleden

Tsja, dan was ik inderdaad iets te vroeg met mijn opmerking op FB.
🙂

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x