Interview met Julia Ran

Hallo lieve lezers van Bookstamel, yes jullie zien het de blogs van eigen bodem lopen deze maand iets anders. Van plaats de recensies krijgen jullie eerst de interviews. De grootste reden hiervoor is dat ik nog steeds kamp met een oogontsteking. Nou ja hij lijkt verminderd volgens de dokter maar de ogen zijn nog wel flink vervelend en daarom heb ik nog steeds druppels waardoor lezen even lastig is. En als jullie dit lezen is er een kies getrokken en ik blijf erbij daarna mag het wel weer even klaar zijn. Maar goed de afgelopen week stelde ik Julia Ran al aan jullie voor maar deze week kunnen jullie haar dus nog beter leren kennen doormiddel van dit interview.

Interview met Julia Ran

Waar komt je liefde voor het vertellen van verhalen vandaan?

Geen idee, die is er al zolang ik kan praten. Ik denk uit mijn eindeloze fantasie

Wist je al jong dat je later graag een boek wilde gaan schrijven?

Nee, als kind wilde ik dierenarts worden, maar ik was echt superslecht in scheikunde en natuurkunde, dus die optie viel af en het werd communicatie. Rond mijn veertigste begon het te kriebelen om een boek te schrijven en pas tweeënhalf jaar geleden ben ik er echt mee begonnen.

Naast auteur ben je ook redacteur. Wat doe je precies als redacteur?

Teksten van anderen nakijken op leesbaarheid. Met andere woorden: komt dat wat je wilt vertellen ook zo over op de lezer. Ik doe dat vooral voor webteksten en nieuwsbrieven. Daarnaast controleer ik op taal- en typfouten.

In de toekomst wil ik mezelf nog verder gaan specialiseren en ook boeken gaan redigeren. Dat is namelijk een heel andere tak van sport.

Zijn deze twee dingen goed te combineren met elkaar?

Ja en nee. Natuurlijk heb je als redacteur wel een streepje voor wat betreft taalgevoel en schrijfritme. Maar het is ook een valkuil. Je leest per definitie over je eigen typfouten heen, omdat je weet wat er moet staan. En na verschillende herschrijfrondes van een boek van 400 pagina’s is het heel fijn als een goede redacteur de continuïteitsfouten oppikt, die er per ongeluk ingeslopen zijn. Proeflezers zijn wat dat betreft ook onmisbaar. Zij plaatsen de kritische opmerkingen bij metaforen die je zelf fantastisch vindt, maar die toch echt een beetje ver gezocht zijn .

Wat vind je het moeilijkste aan het proces van verhaal in je hoofd naar boek in de winkel?

Het herschrijven na de allereerste redactieronde (of proeflezersronde). Dan moet je echt uit je eigen verhaal kunnen stappen en met de ogen van de lezer naar je boek kijken. Keuzes maken en dus helaas ook scènes schrappen die je zelf prachtig vindt, maar die niet genoeg toevoegen aan het verhaal. Erachter komen dat het dan nog steeds nét niet is wat je wilt, soms zelfs een scène helemaal opnieuw schrijven. Ik vond dat echt een lastig proces, waar achteraf gezien de meeste tijd in is gaan zitten.

Je boeken worden uitgegeven door Godijn Publishing hoe ben je bij deze uitgeverij terecht gekomen?

Via de Online Schrijfschool van Marelle Boersma. Zij organiseert ieder jaar een uitgeversdag, waarbij je bij drie uitgevers mag pitchen. Zo ben ik uiteindelijk bij Godijn Publishing terechtgekomen.

Wat vind je belangrijk aan een uitgeverij?

Dat de relatie tussen uitgever en schrijver gebaseerd is op wederzijds vertrouwen. Bij Godijn Publishing heb je veel inspraak over hoe je boek er daadwerkelijk uit komt te zien. Natuurlijk ligt de uiteindelijke beslissing bij de uitgever, die heeft er ook het meeste verstand van. Wat ook heel leuk is bij Godijn is, dat je onderdeel bent van een groter geheel. Je hebt veel contact met schrijvers onderling, er zijn inspiratiebijeenkomsten bij de uitgeverij en de lijnen zijn kort.

Tequila Sunrise is net uitgekomen waar gaat deze roman over?

Het is een liefdesverhaal met een behoorlijk rauw randje. Het verhaal wordt vanuit twee perspectieven verteld, zowel de vrouwelijke als de mannelijke hoofdpersoon. Beiden hebben ze emotioneel een behoorlijke rugtas en dat maakt hun verhouding nogal ingewikkeld.

Tequila Sunrise is overigens het eerste deel van een serie. Het boek is losstaand te lezen, maar maakt wel deel uit van een groter verhaal dat om meerdere personen draait dan deze twee hoofdpersonen. In een volgend deel staat een van de andere personages centraal.

Eerder schreef je al een Godijntje. Een klein boekje in pocket formaat. Wat is het grootste verschil tussen het schrijven van een kort verhaal en een complete roman.

In een kort verhaal heb je minder ruimte voor diepgang in je personages en in je verhaal. Je moet dus nog meer nadenken over wat er wel en wat er niet in komt. Grappig feitje: De inleidende novelle Kir Royal schreef ik nadat Tequila Sunrise al af was. Ik moest dus als het ware terugdenken over wat er hiervoor gebeurd zou kunnen zijn. Zonder al te veel prijs te geven over wat er in Tequila Sunrise zou gaan gebeuren.

Hoe vond je het eigenlijk om voor het eerst je boek in de hand te houden?

Dat is echt onbeschrijflijk. Ik stond gewoon te stuiteren van trots op het podium.

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd tijdens het schrijven van je boeken?

Durf dicht bij jezelf te blijven en een stukje van je eigen persoonlijkheid mee te geven aan je karakters. Ik denk dat elk personage in het boek wel iets heeft wat ik herken in mezelf. Nou, oké … Thom misschien niet.

Als je een personage zou moeten bedenken dat gebaseerd is op je eigen persoonlijkheid hoe zou dit personage er dan uit moeten zien?

Liefdevol, met een flinke dosis gortdroge humor en een goede muzieksmaak. En ze is best onhandig en lomp op zijn tijd. Niet echt een meisje-meisje, dus.

Als je boek eenmaal in de boekhandel ligt gaan er natuurlijk allemaal mensen een mening vormen over je boek. Vind je het lastig om deze meningen te lezen?

Oef … soms wel, ja. Als iemand het helemaal niks vindt (en dat gaat ongetwijfeld gebeuren) voelt dat toch een beetje alsof diegene in je kinderwagen kijkt en uitroept: ‘Allemachtig, wat een lelijke baby!’

Wat vind je het lastigste aan het promoten van je boek?

Tijd ervoor vinden naast een bijna fulltime baan.

Met welke auteur zou je wel eens samen een boek of verhaal willen schrijven?

Ik zou weleens een spannende thriller willen schrijven, dus dan kies ik voor Marelle Boersma, bij wie ik een Masterclass heb gevolgd.

Of samen met J.K. Rowling een fantasyroman. Ik zou haar het hemd van het lijf vragen hoe je als schrijver een compleet nieuwe wereld bedenkt, die tot in de kleinste details klopt.

Welke wijze les zou je mee willen geven aan jonge aspirant auteurs?

Wees creatief, maar blijf wel kritisch op jezelf. En laat je eerste versie redigeren door een ervaren redacteur. Daar wordt je verhaal echt beter van.

Wat is je aller grootste droom?

Een bestseller schrijven.

Is er nog een thema waar je graag een boek over zou willen schrijven?

Er zijn er een paar die ik al aan het uitwerken ben tot een boekidee, dus daar ga ik niet te veel over verklappen. Ik heb in elk geval al mooie gesprekken gevoerd met mensen over thema’s die maatschappelijk gezien wel wat extra aandacht verdienen.

Je gaat graag in Italië op vakantie wat vind je zo mooi aan dit land?

Alles. Het eten, de hartelijkheid van de mensen en de afwisseling in natuur.
Het personage Renko is half-Italiaans, ik kon het toch niet laten.

Dilemma’s

Tot slot heb ik nog een aantal dilemma’s voor je. Welke kies je en waarom?

Binnen of buitenland? Buitenland, heerlijk in een andere omgeving zijn met mensen met andere gewoontes of een andere cultuur.

Koffie of thee? Koffie. Liters! Vooral als er een deadline in zicht komt.

Paperback of hardcover? Ik heb een e-reader voor op vakantie, maar thuis altijd een paperback.

Lezen of schrijven? Oei, allebei! Mag dat? Nee, dan toch liever schrijven.

Een groot huis of een grote tuin? Een grote tuin, met barbecue!

Lopen of fietsen? Lopen. Mijmeren is veiliger als je wandelt dan wanneer je op de fiets zit.

Schrijven met de hand of op de p.c? PC

Fantasie of werkelijkheid? Een mix van beiden. De werkelijkheid met een dosis van fantasie.

Uit eten of lekker zelf thuis koken? Uit eten, gezellig.

Doe vakantie of relax vakantie? Mijn ideale vakantie is een roadtrip met aan het begin en aan het eind een paar relaxdagen.

Dit was het interview met Julia Ran. Julia super bedankt dat je mee wilde werken aan de blogs van eigen bodem. Hopelijk kunnen jullie volgende week de recensie lezen.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] lieve lezers van Bookstamel, Alweer een poos geleden mocht ik auteur Julia Ran interviewen voor mijn blog. Het viel me gelijk op dat ze een toffe vriendelijke persoonlijkheid heeft en ze […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x