Interview met Esther Stui

Hoi lieve lezers van Bookstamel, vandaag is het tijd voor een interview met auteur Esther Stui. Esther hebben jullie al een aantal keer op mijn blog voorbij zien komen. Eerder las ik namelijk van haar al Vlinders, Een klus voor twee en Twee zielen, één gedachte. En Esther schreef het korte verhaal Bloemen van Madelief. Maar afgelopen maand verscheen haar nieuwste roman Sprookje of luchtkasteel? en dat moet natuurlijk gevierd worden! Dus dat doen we doormiddel van dit interview. Eerder kon je al mijn recensie van het nieuwe boek lezen.

Foto van Esther Stui

Interview met Esther Stui

Als eerste gefeliciteerd met de verschijning van je 8ste boek! Jeetje je schrijft echt als een trein. Waar haal je al die inspiratie voor je romans vandaan?

Dank je wel! Goh, mijn achtste alweer, soms besef ik dat niet eens. De inspiratie krijg ik door plaatsen en gebouwen die ik heb bezocht, dromen die ik ’s nachts heb en door ideeën die spontaan in mij opkomen.

Misschien kun je even in het kort aan de lezers vertellen waar Sprookje of luchtkasteel? over gaat?

Sprookje of luchtkasteel? gaat over Robin, die als hoofd beveiliging op Kasteel Ter Hooge werkt. Samen met haar twee collega’s bewaakt ze het kasteel, zijn kunstschatten en zijn bewoners. De bewoners zijn een ouder echtpaar.

In een nacht dat het echtpaar niet thuis is, gaat het indringersalarm af en Robin gaat eropaf. Een man probeert het kasteel binnen te dringen. Omdat bewakers in Nederland geen wapens mogen dragen en omdat de man een kop groter is dan zij, bedenkt ze dat de beste tactiek het verrassingseffect is. Ze rent op hem af, tackelt hem en belandt boven op hem. Nadat ze zijn polsen heeft vastgebonden met een tiewrap en hem heeft fouilleerd, blijkt hij de zoon van haar werkgever te zijn. Wat gaat dat voor consequenties hebben…

En wie je favoriete personage in het boek is en waarom?

Absoluut Robin, sowieso zijn mijn hoofdrolspeelsters mijn heldinnen. Zij doen van alles dat ik niet durf. Robin heeft het een en ander meegemaakt, dat heeft haar gevormd tot wie ze nu is. Ze is plichtsgetrouw, stoer, sociaal en lief.

Je schrijft romans / Feelgood hoe ben je bij dit genre terecht gekomen?

Door Solo van Jill Mansell, dat was de eerste feelgoodroman, vroeger ook wel chicklit genoemd, die mij enorm aansprak. Dat soort verhalen wilde ik ook schrijven.

Een aantal van de boeken speelt zich voor een deel in Zeeland af. Waar komt je liefde voor deze provincie vandaan?

Ons gezin is in 2002 van Papendrecht in de Randstad naar Zeeland verhuisd voor de rust, de ruimte en de schone lucht. Sprookje of luchtkasteel? is voorlopig het laatste boek dat in Zeeland speelt. Inmiddels trekt Zweden veel meer.

Ben jezelf eigenlijk een beetje romantisch?

O ja, kaarsjes aan, houtkachel aan of samen met mijn man naar buiten gaan. Ik vind het superromantisch om hand in hand door de bossen in Zweden te hiken om tot rust te komen en te genieten van alle natuurschoon.

Waar komt je liefde voor het vertellen van verhalen vandaan?

Ik wist eigenlijk niet dat ik het in mij had… ik ben pas in maart 2019 begonnen met schrijven, op mijn 47ste. Toen móest ik het verhaal, dat later mijn debuutroman Pencarrow werd, aan het papier toevertrouwen.

Wist je al jong dat je later graag een boek wilde gaan schrijven?

Van kinds af aan ben ik een boekenwurm. Ik droomde heel lang over het schrijven van een boek, maar nam nooit de eerste stap.

Is schrijven je fulltime baan of beoefen je er nog een ander beroep naast?

Sinds februari dit jaar heb ik geen baan meer naast het schrijven. Het enige dat ik naast het schrijven nog wel doe, is mijn man helpen met de administratie van zijn transportbedrijf.

Je eerste boeken heb je via boekscout uitgegeven maar later ben je over gegaan naar het selfpubben? Wat was de grootste verandering tussen deze twee?

In één woord: e-books. Boekscout heeft mij een kans gegeven om een eerste boek uit te brengen. Omdat ik totaal niet bekend was met alles wat er bij het schrijven komt kijken, ben ik even blijven hangen. Naarmate ik meer lezers kreeg, kreeg ik steeds vaker de vraag of mijn boeken er ook als e-book waren. Die geeft Boekscout niet uit, dat was de belangrijkste reden om te gaan selfpubben.

En waarom heb je de keuze gemaakt om zelf uit te gaan geven?

Ten eerste omdat ik inmiddels al wat ervaring heb opgedaan en omdat ik echt heel erg eigenwijs ben. Ik lap sommige “schrijfregels” aan mijn laars.

Hoe komen die prachtige covers van jouw boeken eigenlijk tot stand?

Het allerleukste vind ik het als er een foto op de cover staat die ik zelf heb gemaakt. Bij sommige verhalen is dat gewoon niet mogelijk omdat ik toch een ander plaatje in mijn hoofd heb. Dan biedt Adobe Stock uitkomst. Maar ik maak de covers niet alleen, ik krijg hulp van de productiemedewerkers van BoekXpress.

Wat vind je het moeilijkste aan het proces van verhaal in je hoofd naar boek in de winkel?

De periode dat het verhaal voor mij geschreven is en ik het overdraag aan mijn proeflezers. Het is zenuwslopend om hun eerste reacties af te wachten.

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd tijdens het schrijven van je boeken?

Ondanks dat ik erg onzeker kan zijn, genieten er veel lezers van mijn verhalen. Mijn verhalen doen ertoe. Ze slepen lezers mee en laat hen een paar uur wegdromen.

Als je een personage zou moeten bedenken dat gebaseerd is op je eigen persoonlijkheid hoe zou dit personage er dan uit moeten zien?

Leuke vraag! Ik denk dat Emma, uit het boek Gewoon puur Emma, de meeste karaktereigenschappen van mij heeft meegekregen. In ieder boek zit iets van mezelf verstopt.

Als je boek eenmaal in de boekhandel ligt gaan er natuurlijk allemaal mensen een mening vormen over je boek. Vind je het lastig om deze meningen te lezen?

O ja, absoluut. Het gekke is dat ik tien prachtige reacties kan krijgen en daarna één minder enthousiaste lezer. Die laatste blijft je dan het langst ‘hangen’. Ik moet dat loslaten. Smaken verschillen nou eenmaal.

Wat vind je het lastigste aan het promoten van je boek?

Het lastigst vind ik om de kring van lezers steeds groter te laten worden. Dat is toch mijn doel. Hoe bereik in nog meer lezers.

Met welke auteur zou je wel eens samen een boek of verhaal willen schrijven?

Met Santa Montefiore, zij kan zo mooi en beeldend schrijven.

Welke wijze les zou je mee willen geven aan jonge aspirant auteurs?

Laat je niet afschrikken door afwijzingen, blijf volhouden. Lees zo veel je kan, daar leer je ook enorm veel van.

Wat is je aller grootste droom?

Dat onze stuga in Zweden zo ver klaar is dat ik dat geweldige behang dat al een half jaar op de zolder ligt te wachten eindelijk op de muren van de woonkamer kan gaan plakken. Nee, even zonder dollen. Naast de paperbacks en de e-books zou ik ook graag audioboeken willen hebben. Dat ik tot nu toe niet gelukt.

Is er nog een thema waar je graag een boek over zou willen schrijven?

Verhalen vormen zich in mijn hoofd. Gaandeweg komen daar thema’s bij. Ik schrijf niet met een bepaald thema in mijn hoofd.

Waaraan herkennen de lezers een echte Esther Stui?

Hiervoor pak ik er een quote bij van Yvonne, een oud-collega, proeflezer en vriendin: een echte Esther Stui is romantisch, heeft mooie karakters, een beetje spanning en veel emoties.

Wat wil je verder nog kwijt aan de lezers?

Dat ik alle lezers die de moeite nemen om te laten weten wat ze van mijn boeken vinden wil bedanken. Schrijven is een eenzame bezigheid, het contact met lezers geeft mij een enorme boost om verder te schrijven.

Dillema’s

We sluiten het interview af met de bekende dillema’s welke kies jij en waarom?

Binnen of buitenland?

Buitenland, met voorkeur mijn tweede thuisland Zweden.

Koffie of thee?

Thee, ik drink geen koffie.

Paperback of hardcover?

Paperback, alleen voor klassiekers geef ik de voorkeur aan hardcovers.

Lezen of schrijven?

Schrijven staat absoluut op één. Toch lees ik gemiddeld nog zo’n zeven boeken per maand.

Een groot huis of een grote tuin?

En grote tuin, of liever gezegd een stuk bos.

Lopen of fietsen?

Ik hou van beide.

Schrijven met de hand of op de p.c?

Schrijven doe ik op mijn laptop. Ik heb een notitieboekje waar ik van alles en nog wat in opschrijf als geheugensteuntjes tijdens het schrijfproces.

Fantasie of werkelijkheid?

Fantasie, ik kan heerlijk wegdromen.

Uit eten of lekker zelf thuis koken?

Eh… mijn man kookt veel lekkerder dan ik. Ik vind koken vreselijk.

Doe vakantie of relax vakantie?

Doe vakantie of liever gezegd klusvakantie. We hebben een oud huis in Zweden gekocht en dat renoveren mijn man en ik samen. Een klus voor twee! De komende jaren gaat daar nog heel veel tijd in zitten.

Dit was het interview met Esther Stui. Super bedankt Esther dat je mee wilde werken aan dit interview en ik kijk alweer enorm uit naar je volgende boek.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x