Het ABC van Kim ten Tusscher

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Tijd voor het tweede nieuwe onderdeel in de blogs van eigen bodem voor al bestaande auteurs. En deze vind ik zelf erg leuk. Auteurs die al eerder mee hebben gedaan vraag ik om een abc-tje te maken met dingen die iets voor hun betekenen. De eerste die dit abc-tje mag maken is Kim ten Tusscher.

Foto van auteur Kim ten Tusscher

Het abc van Kim Ten Tusscher

A = Authentiek. Hoe lastig het soms ook was, ik ben altijd heel dicht bij mijn kern gebleven. En de laatste tijd wordt het steeds gemakkelijker om mezelf te zijn.

B = Björn, mijn steun en toeverlaat. Dat klinkt heel erg zoet, maar het is waar. Toen ik nog twijfelde om de stap naar fulltime schrijver te maken, moedigde hij me aan. Hij gaf me ook de moed om te gaan investeren in de Engelse vertalingen.

C = Creatief. Ik heb echt dozen vol hobby spullen, want naast het schrijven ben ik ook op veel andere manieren creatief. Zijdeschilderen, borduren, kleding maken, etc. Helaas slokt het schrijven heel veel tijd op, waardoor ik bijna niet toekom aan andere dingen, maar nu de Vertellingen van de Ondergang klaar is, wil ik er weer meer tijd voor vrijmaken.

D = Droom. Ik heb het al heel goed voor elkaar, want ik heb alle vrijheid om te schrijven en te doen waar ik gelukkig van word. Maar mijn droom is dat ik ooit weer financieel onafhankelijk kan zijn doordat mijn boeken genoeg opbrengen. Dat is ook de reden waarom ik mijn verhalen laat vertalen in het Engels. In Nederland is het vrijwel onmogelijk om als fantasy schrijver een fatsoenlijk inkomen te genereren.

E = Einde van een serie. Dat is toch altijd wel een ding zeg, een serie afronden. Aan de ene kant ben ik blij en opgelucht dat het verhaal af is. Ik ben er zo’n acht jaar obsessief mee bezig geweest en dat was niet altijd gezond. Aan de andere kant is het beangstigend. Het is klaar, ik kan niets meer veranderen. Het verhaal ligt nu bij de lezers en ik ben heel benieuwd wat zij er van gaan vinden. Ik ben in ieder geval super trots op het einde.

F = Film. Ik heb een zwak voor de filmwereld. Jammer genoeg is het als kostuummaker minstens zo lastig om geld te verdienen dan als schrijver. Maar ik heb aan meerdere projecten meegewerkt, vooral in Engeland. Zo gaaf om met een creatief team zo’n project te verwezenlijken. Onderaan deze link vind je er meer informatie over: https://www.kimtentusscher.com/nl/bio/

G = Grijze moraliteit. Ik sta bekend om mijn personages die niet gemakkelijk in te delen zijn als helden of schurken. Juist het grijze schemergebied tussen goed en kwaad vind ik interessant om over te schrijven. Want wat jij slecht van mij vindt, doe ik misschien wel omdat ik denk dat ik daarmee de wereld vooruithelp. Goed en kwaad is voor een groot deel ook de perceptie van iemand.

H = Hobb. Schrijver Robin Hobb is een groot voorbeeld voor me. De manier waarop zij personages neerzet en haar verhalen opbouwt is fenomenaal. Ik geniet heel erg van haar boeken en leer er ook veel van.

I = Intuïtief schrijven. Je hebt schrijvers die alles van tevoren uitdenken en schrijvers die wel zien waar het verhaal hen brengt. Ik behoor tot die tweede categorie. Ik denk altijd te weten waar een verhaal naartoe gaat, maar in de praktijk blijkt het nooit zo te werken. Inmiddels vertrouw ik hierin op mijn intuïtie. Mijn onderbewuste weet altijd wat het beste is voor het verhaal. Vanuit dat vertrouwen kan ik de mooiste dingen creëren.

J = Jager en Prooi. Een reeks die speelt in dezelfde wereld als de verhalen over Lilith, maar veel eerder en in een ander gebied. Een zijlijn uit de trilogie intrigeerde me zo dat ik in Jager en Prooi ben gaan uitzoeken hoe het precies zat. Jager en Prooi gaat over Meaghun, een man die altijd heeft geleerd dat gedaantewisselaars duivelse wezens zijn die een bedreiging vormen voor de wereld. De enige manier om te voorkomen dat ze alles en iedereen in onheil storten, is door hen uit te roeien. Maar dan komt Meaghun erachter dat hij zelf in een Wolf kan veranderen…

K = Kamperen. Ik vind het heerlijk om er met een tent op uit te trekken. Als er ook nog de mogelijkheid is om een kampvuur te maken, ben ik helemaal gelukkig. Met een tent kom je op de mooiste plekken. Björn en ik kampeerden al eens vlak bij een waterval in IJsland en in Amerika moest ik even stoppen met het opzetten van onze slaapplek, omdat er een kudde Wapiti herten voorbij kwam.

L = Lilith. Zij is mijn meest bekende personage. Toen ik over haar begon te schrijven, kon ik niet vermoeden dat ze zo’n publiekslieveling zou worden. Lilith is een vrouw die kan veranderen in een Draak, altijd is gedwongen om te vechten in de oorlog, maar in mijn verhalen op zoek is naar rust, een huisje en een tuintje. Maar dat is niet zo gemakkelijk te verwezenlijken als iedereen in jou nog steeds de sleutel tot de overwinning ziet.

M = Magie. Ik schrijf fantasy, dus magie is belangrijk in mijn verhalen. Maar het schrijven zelf vind ik ook magisch. Soms vallen puzzelstukjes ineens op hun plek en dat is zo’n bijzonder moment. Dingen die ik voor 2012 al heb geschreven zonder te weten waarom, blijken ineens belangrijk te zijn in de Vertellingen van de Ondergang. Hoe dan? Ik geniet er enorm van dat mijn creativiteit en onderbewuste zo werkt.

N = Nealyn. Een personage dat in Blind (dus boek 4 van de serie) opduikt en een hele grote rol gaat spelen. Iedereen ziet in haar de nieuwe Godin, maar heeft zij wel het beste voor met de mensheid? Of heeft ze hele andere idealen? Nealyn is een erg interessant personage, omdat zij van allemaal het minst menselijk is met enorme mogelijkheden en krachten, maar tegelijkertijd nog een kind is dat heel veel moet leren.

O = Open blik. Ik probeer de wereld met een open blik te bekijken en niet te denken en handelen vanuit vooroordelen. Dat zie je ook in mijn boeken terug. Het is niet voor niets dat ik mijn verhalen schrijf vanuit meerdere personages. Alleen op die manier kan ik je vertellen hoe iemands gedrag op anderen overkomt, maar ook hoe het daadwerkelijk bedoeld is.

P = Perfectionisme. Wat vind ik dit een slechte eigenschap van mezelf. En nog erger vind ik het als anderen zeggen: ‘Maar perfectionisme is toch goed? Het helpt je beter te worden!’ Nee, perfectionisme wordt gevoed door angst, het stopt je creativiteit in plaats van die te ontwikkelen. Omdat je geen kritiek wilt, ga je proberen volgens alle regels te schrijven en je te conformeren. Maar dat kan natuurlijk niet, want schrijven is geen exacte wetenschap. Er zijn genoeg momenten geweest waarin mijn perfectionisme me probeerde te verlammen. Het wordt toch niet perfect, je kunt beter onder een steen gaan zitten en je verbergen en nooit meer iets schrijven. Een boek dat me hier heel erg bij heeft geholpen, is de Moed van Imperfectie van Brene Brown.

Q = Quote.

Nealyn wierp Az-Zhara een schuchtere blik toe. Hij staarde naar het poppetje in haar handen. Het was inmiddels gestold tot donker glas. Het lava uit de krater weerspiegelde erin. De glinstering deed haar denken aan de kolkende makhma die ze in haar binnenste voelde. Toen viel haar op dat ze de verhoudingen verkeerd had. Haar benen waren veel te lang voor menselijke proporties. Ze liet wat hitte in het beeldje stromen en paste het aan.

‘Misschien houd je je te veel aan de menselijke vorm vast,’ zei Az-Zhara.

‘Is dat dan niet de bedoeling?’

R = Reizen. Om op de mooiste kampeerplekken te komen, moet je natuurlijk ook eerst een stukje reizen. Ik vind het heerlijk om de wereld te ontdekken. Dat doe ik tijdens het schrijven door steeds meer verhalen in dezelfde wereld te creëren, maar in de echte wereld net zo lief. Ik heb al heel veel gave reizen gemaakt, maar er zijn nog zo veel meer landen waar ik graag eens naartoe zou willen. Dit jaar staat Canada op de planning.

S = Schrijven. Moet ik deze uitleggen? Het is mijn passie. De manier waarop ik me het beste kan uitdrukken. De manier om de echte wereld te onderzoeken en beter te begrijpen. En om mijn creativiteit in te zetten. Het schrijven is echt iets wat uit mijzelf komt en waarvan ik ontzettend blij ben dat ik dit heb ontdekt.

T = Thee met taartjes. Oeh, krijg ik nu dubbele punten? Ik drink echt de hele dag door thee, in allerlei verschillende smaakjes. En met taart maak je me ook heel erg gelukkig. Schrijfvriendin Michelle Visser en ik hebben regelmatig taart-afspraakjes. Het liefst als we iets te vieren hebben (een gehaalde deadline, een boek dat af is), maar anders verzinnen we wel een reden. Mijn favoriete thee is op dit moment de Orange Turmeric van Clipper. En mijn favoriete taartje? Hmm, alles met chocolade.

U = Uitdaging. Ik ben iemand die zichzelf uitdaagt om altijd een stap verder te zetten. Een volgend verhaal moet altijd grootser, anders, net buiten mijn comfortzone. Dat is soms best lastig, want schrijven wat je goed kan, lijkt me ook wel heel relaxed. Maar het zorgt er ook voor dat ik ontzettend trots kan zijn op de groei die ik in al die jaren heb doorgemaakt. Als je Hydrhaga en Storm naast elkaar legt, wordt die groei heel erg duidelijk.

V = Vertellingen van de Ondergang. De serie die ik nu net heb afgerond. Eigenlijk is het de serie waarvan ik lang heb gezegd dat ik die nooit zou schrijven. Fans vroegen me telkens hoe het met Lilith verder ging, maar ik was wel klaar met haar. Maar doordat de vragen jarenlang bleven komen, ging het toch kriebelen. Met deze reeks als resultaat. Wat ben ik blij met al die lezers die bleven aandringen, want het is zo’n gaaf verhaal geworden. Het begon met een kleinschalige burgeroorlog en groeide uit tot een epische strijd waarin de toekomst van de wereld op het spel staat.

W = Wandelen. Ik wandel graag. Het helpt mijn gedachten op een rijtje te zetten, ik kom zo op de mooiste plekken en door het trage tempo kan ik ook echt de omgeving in me opnemen. De mooiste wandeling in Nederland vind ik de NS wandeling door de Kennemerduinen. En ik wil heel graag nog een keer de Laugavegur trail in IJsland lopen.

X = Xenolavabofobie. Tja, wat vul je nu in bij de X? Maar bang om gebruik te maken van vreemde of openbare wc’s ben ik in ieder geval niet. Gelukkig maar, want als je veel kampeert en wandelt is het wel zo handig om niet te kieskeurig te zijn wat dit betreft. De meest bijzondere wc-ervaring was in Moab. Het toilet was niet meer dan een gat in de grond met een pot erop en wat muurtjes eromheen. Boven je zag je ’s avonds de Melkweg en ’s ochtends schoten de hagedissen weg als je binnenkwam.

Y = IJsland. Dit land heeft een speciaal plekje in mijn hart. De noordse landen hebben sowieso een enorme aantrekkingskracht op me. Waar anderen het liefst naar de zon trekken, ga ik er liever verder vandaan. Björn en ik hebben al eens de hele route om het eiland gedaan. De afwisseling tussen geisers, watervallen en het onaardse landschap is geweldig. In 2021 keerde ik er terug om een actieve vulkaan te bezoeken. Dat was een onbeschrijfelijke reis. Nou ja, onbeschrijfelijk? Na dat bezoek hebben vulkanen een veel prominentere plek in Storm ingenomen. Nealyn neemt maar wat graag een duik in de lava.

Z = Zeven. De Vertellingen van de Ondergang bestaat uit vijf delen, maar uit zeven boeken. Twee delen waren namelijk te dik om te drukken, daarom zijn Vuur en Storm gesplitst. De complete serie bestaat uit Bloed, Macht, Vuur1, Vuur2, Blind, Storm1 en Storm2.

Ik ben reuze benieuwd wat jullie vonden van het ABC van Kim ten Tusscher. Laten jullie het weten in een comment.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

2 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda schrijft 't op
Linda schrijft 't op
1 jaar geleden

Wat een origineel interview, dat is weer eens iets anders

Claire
Claire
1 jaar geleden

Wat een onwijs leuk en orgineel interview zo! Heel creatief!

Tessa
1 jaar geleden

Wat een leuke rubriek het ABC van. Je leert iemand dan op een hele ander manier kennen

Frederique
Frederique
1 jaar geleden

Wat een leuk idee zo. Ik kan me goed voorstellen dat het einde van een serie leuk is maar ook beangstigend!

jouvence
1 jaar geleden

Wat ontzettend leuk zo’n persoonlijke ABC, meteen zin om er een voor mezelf te maken.

trackback

[…] Pam super bedankt dat je mee wilde werken aan dit onderdeel van mijn blog. Benieuwd geworden naar nog meer leuke abc-tjes. Lees dan ook eens het abc-tje met Kim Ten Tusscher […]

6
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x