Interview met Steven van den Berg

Hallo lieve lezers van Bookstamel, afgelopen weken hebben jullie Steven van den Berg al leren kennen. Zo stelde ik Steven al aan jullie voor en vertelde hij alles over zijn favorieten. Volgende week kunnen jullie mijn recensie van zijn tweede boek lezen. Maar deze week is het al tijd voor het Interview met Steven van den Berg. Ik zou zeggen heel veel leesplezier.

Interview met Steven van den Berg.

Waar komt je liefde voor het vertellen van verhalen vandaan?

Ik vond verhalen altijd al erg leuk. Ik weet nog dat ik als kind een keer een verhalenverteller gezien heb en dat ik dat geweldig vond. Mijn geschiedenis docent op de middelbare school was ook echt een verhalenverteller. Later ben ik de lerarenopleiding geschiedenis gaan doen. Het verhalende van het vak is iets dat mij erg aanspreekt. Ik sta inmiddels niet meer voor de klas, omdat het onderwijs voor mij geen fijne werkomgeving is. Het verhalende mis ik wel. Een goed verhaal kan mensen echt prikkelen en aan het denken zetten. Mijn voorliefde voor verhalen is dan ook echt voortgekomen uit mijn interesse voor geschiedenis.

Wist je al jong dat je later graag een boek wilde gaan schrijven?

Nee, dat is echt later gekomen. Ik had als kind best wel een hekel aan lezen en schrijven. Pas in groep 8 las ik voor het eerst een boek dat ik echt leuk vond. Op de middelbare school had ik ook niet zoveel met lezen en schrijven, dat kwam vooral door de verplichte boeken op de leeslijst. Dat was totaal niet mijn genre en lezen wordt dan zo technisch en verplicht dat de lol er vanaf gaat.

Tijdens de lerarenopleiding geschiedenis heb ik pas het schrijven opgepakt.

Je had al jong interesse in geschiedenis waar kwam deze passie vandaan?

Geschiedenis spreekt enorm tot de verbeelding. Ik weet niet precies waar de interesse begonnen is, naar mijn idee was die er altijd al. Als kind was ik gefascineerd door dinosauriërs. Later door de Grieken en Egyptenaren. Daarna uiteraard de sprookjes en het over geromantiseerde beeld van de middeleeuwen.

Merken de lezers jouw passie voor geschiedenis ook tijdens het lezen van jouw boeken?

Of ze het merken weet ik niet, maar ik verwerk het wel vaak. Hoe steden, landen en de politiek in Trisylia is ingericht is geïnspireerd op historische gebeurtenissen. Vaak benader ik geschiedenis meer conceptueel voor mijn eigen verhalen. Niet letterlijk een gebeurtenis, maar meer een manier van denken, een bepaalde tijdsgeest of culturele kenmerken. Ook het idee van leren (of vooral niet leren) van onze geschiedenis staat centraal. De oude oorlog heeft Trisylia bijna verwoest, maar toch dreigt het opnieuw te gebeuren. Als je namelijk eerlijk bent is het best gek dat wij een eerste en een tweede wereldoorlog hebben. Ik bedoel, was eentje niet voldoende?

Is er een gebeurtenis of mythisch verhaal dat je graag nog eens zou willen verwerken in een boek?

Vooral mythische wezens eigenlijk. De functies die verschillende wezens in mythologie hebben en de metaforische betekenis die ze hebben vind ik prachtig. Ik zou graag nog eens een Selkie, Nixie of Leshy in mijn verhalen verwerken.

Is schrijven je fulltimebaan of beoefen je er nog een ander beroep naast?

Nee, helaas kan ik nog niet rondkomen van schrijven. Dat zou wel een droom zijn. Ik werk full-time in de IT als projectmanager.

Wie is je favoriete personage uit een van je boeken en waarom?

Ik heb aardig wat personages in mijn boek, ieder met zijn eigen leuke kanten om te schrijven. Een van de meest uitdagende vind ik Dulia. Waar haar verhaallijn begint, wat ze meemaakt en hoe ze deze obstakels overkomt zijn iedere keer een uitdaging om goed te beschrijven. Het is een lastig personage om goed uit te werken, maar die uitdaging maakt het ook erg leuk. Daarnaast is zij erg op zichzelf aangewezen in het verhaal, waardoor haar gevoelens en emoties niet vaak in dialogen naar voren komen, maar vaak in haar eigen gedachten. Dat is echt uitdagend om goed op papier te zetten. Toch is onze gedachte vaak de plek waar we met onze gevoelens aan het worstelen zijn. De uitdaging en het confronterende van dit personage maken het memorabel om te schrijven.

Welke magische kracht zou je zelf wel willen bezitten?

Als ik er maar één mag kiezen dan zou ik willen kunnen teleporteren. De reistijd die je daarmee bespaart is fantastisch. Even na het werk je snowboard pakken, poef, je bent in de Alpen. Of midden op een winterdag even jezelf naar een warm strand toveren.

Waaraan kunnen de lezers een boek van jouw hand herkennen?

Ik hou van verschillende verhaallijnen die elkaar allemaal raken en die elkaar tegenkomen. Ik ben zelf niet zo groot fan van de uitverkorene die in zijn/haar eentje de wereld red. Ik vind het mooi als een verhaal wordt gedreven door verschillende personen, die allemaal invloed hebben. Niet iedereen heeft dezelfde motivatie in de wereld. Meerdere personages die ieder hun eigen verhaal proberen te schrijven en die elkaar op momenten tegenkomen is typerend voor mijn boeken. Dat maakt ze soms ook wel complex. Ook ben ik niet bang personages uit het verhaal te schrijven. Hetzij door ze iets anders te laten doen, verhaallijnen op te splitsen of personages te laten sterven. Ik geloof dat een goed verhaal op zichzelf moet kunnen bestaan, ongeacht welke personages er onderdeel van zijn.

Meerdere verhaallijnen, wat historische gebeurtenissen en af en toe een vraagstuk inbrengen. Bijvoorbeeld wat goed en fout is, wat echte liefde is. Hoever zou je gaan om je gelijk te halen? Welke offers zijn het waard te brengen? Wanneer moet je je verlies nemen? Als de lezer over dingen kan nadenken aan de hand van mijn boeken ben ik helemaal tevreden.

Hoe zijn de covers van je boek tot stand gekomen?

Dat is een samenwerking tussen mij, de uitgever en de vormgever. Ik wilde graag dat de gehele serie bij elkaar paste. In Trisylia bestaan er vier kleuren magie, dus dat idee wilde ik graag gebruiken op de voorkant. En ik wilde een lichte cover. Fantasy boeken hebben vaak donkere covers en daartussen wilde ik opvallen. Het logo op het boek komt terug in de verhalen en wilde ik daarom gebruiken op de voorkant. Het silhouet onderin is eigenlijk een tijdlijn van de verschillende plekken en gebeurtenissen in het boek. Dat tijdlijn idee kwam weer vanuit mijn geschiedenis achtergrond.

Al die elementen samen vormen uiteindelijk het resultaat, waar ik erg tevreden mee ben.

Wat vind je het moeilijkste aan het proces van verhaal in je hoofd naar boek in de winkel?

Doorzetten. Een boek schrijven is een lang proces. Op een gegeven moment ken je je eigen verhaal ook en is het soms best lastig er voor de derde of vierde keer doorheen te gaan met de redactie. Doorzettingsvermogen is echt de sleutel tot het uitbrengen van een boek.

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd tijdens het schrijven van je boeken?

Iedereen heeft een mening, maar die van jezelf is de enige die ertoe doet. Het is niet dat ik niks doe met mensen hun feedback. Ik verander best wel dingen op basis van wat mensen vinden. Maar uiteindelijk heeft iedereen een andere mening en is dat ook alleen maar subjectief. Je kan nooit iedereen tevreden houden. Het is vooral belangrijk dat je zelf blij bent met wat je schrijft, want dat lees je echt terug in verhalen. Als je iets schrijft omdat je denkt dat anderen het zo willen zien, dan valt dat meteen op. Schrijf voor jezelf, wat jij wil vertellen.

Als je een personage zou moeten bedenken dat gebaseerd is op je eigen persoonlijkheid hoe zou dit personage er dan uit moeten zien?

Iemand die reislustig is, graag op ontdekking gaat en erg geïnteresseerd is in nieuwe dingen. Het zal dan meer een avonturenverhaal worden, want ik ben nogal conflict vermijdend. Een ontdekkingsreiziger die geen enkel mysterieus gebouw of onbekende maaltijd links kan laten liggen.

Als je boek eenmaal in de boekhandel ligt gaan er natuurlijk allemaal mensen een mening vormen over je boek. Vind je het lastig om deze meningen te lezen?

Nee, tenzij het echt meningen zijn die niks te maken hebben met het boek, of niet relevant zijn. Het eerste deel van mijn serie werd door iemand van Biblion beoordeelt als ‘nog niet af’. Ja, daar kan ik dan wel een beetje slecht tegen. Het is een serie, dus natuurlijk is het verhaal dan nog niet af. Het is een heel inhoudsloos oordeel, wat wel zorgde voor relatief lage inkoop bij de bibliotheek. Gelukkig werd het goed gelezen en hebben de bibliotheken later nog bijgekocht.

Over het algemeen kan ik niet heel wakker liggen van mensen hun mening, die mag je ook gewoon hebben. Wat de een goed vindt, is voor een ander misschien slecht. Ik lees juist graag wat mensen vinden en vindt het dan vooral heel erg leuk om recensies te krijgen. Ook opbouwende feedback is echt welkom. Boek 1 miste wat diepgang in de personages, dat kreeg ik een aantal keren terug. In boek 2 leer je de karakters dan ook veel beter kennen.

Wat vind je het lastigste aan het promoten van je boek?

Het is een lastige wereld om binnen te raken. Er wordt vooral heel veel buitenlands werk vertaald, met name van Amerikaanse bodem. Vaak zijn dat boeken waarvan een boekhandel weet dat ze goed gaan verkopen, dus dat komt wel op de planken te staan. Een nieuwe schrijver is risico en daarom brandden veel uitgevers en boekhandelaren er liever hun handen niet aan. Dat maakt dat je best wel veel op jezelf bent aangewezen. Ook promotiekanalen varen liever mee op een bekende naam, dan dat ze helpen een naam bekend te maken. Wat ook logisch is. Maar een krant schrijft liever een stuk over de biografie van een BN’er dan over een boek van een nog onbekende schrijver. Voor hun is dat ook publiciteit.

Zonder die kanalen ben je dus aangewezen op jezelf en je eigen kenniskringen. Ik merk dat die na het eerste boek wel redelijk verzadigd zijn. Het is dus heel moeilijk om daarna weer nieuwe ingangen te vinden om je boek bij een breder publiek te krijgen.

Daarnaast is een nieuw leespubliek vinden best wel prijzig. Dit kan je namelijk het beste doen op boekenbeurzen en festivals. Een kraam kost al snel honderden euro’s voor een dag. Dan moet je aardig wat boeken verkopen wil dat rendabel zijn. Vooral de grote uitgeverijen of grote verkoopsuccessen staan hier dus. Het is een beetje een self fulfilling prophecy.

Met welke auteur zou je wel eens samen een boek of verhaal willen schrijven?

Als Thomas Olde Heuvelt ooit nog weer zin heeft om nog een fantasy boek uit te geven, dan zou ik daar graag samen iets mee schrijven. Hij heeft een mooie schrijfstijl waarin hij spanning goed weet op te bouwen.

Ik zou ook wel met Brandon Sanderson willen schrijven. Zijn manier van werelden creëren vind ik erg mooi. Ze zijn erg gelaagd. Ik weet echter niet of ik zijn tempo weet bij te benen. Ik denk dat die man stiekem een machine is.

Welke wijze les zou je mee willen geven aan jonge aspirant auteurs?

Hou vooral vast aan het plezier dat je aan het schrijven hebt. Onthoudt altijd waarvoor je bent begonnen. Schrijven begint altijd eenzaam en doe je altijd vanuit een motivatie die diep in je zit. Hoe meer je met je boek naar buiten treedt, hoe meer je dit soms vergeet. Het komt dan vaak voor dat mensen hun motivatie verliezen, dat meningen van anderen zorgen dat je stopt. Maar luister naar jezelf. Dit is jouw boek, jouw droom. Blijf schrijven, blijf doorgaan. Succes is niet afhankelijk van het beste boek of het beste talent. Het gaat er niet om hoeveel je verkoopt. Het gaat niet om de meningen die mensen erover hebben. Succes is doorgaan waar anderen stoppen. Geef niet op, blijf schrijven.

Wat is je allergrootste droom?

Ik zou heel graag de Trisylia serie volledig uitgegeven naast elkaar zien. Alle zes de delen volledig af. Dan heb ik eigenlijk al een droom verwezenlijkt.

Als ik ze dan vertaald zou krijgen en ook in het buitenland wordt uitgegeven zou dat echt een droom zijn.

Een tv-serie van mijn boeken zou wel het hoogst haalbare zijn.

Wat zou je nog willen bereiken op het gebied van schrijven?

Alle zes de delen van Trisylia afronden en uitbrengen. Als de volledige serie er ligt zou dat echt een levenswerk zijn dat compleet is.

Daarnaast heb ik nog ideeën voor andere boeken, maar die moeten wachten tot Trisylia klaar is.

Kun je de lezers kort vertellen waar je serie over gaat?

In Trisylia heeft honderdzestig jaar geleden een grote oorlog gewoed. Sindsdien lijkt magie uit de wereld te zijn verdwenen. Na het verslaan van de vijand hebben de grote koninkrijken besloten geen leger meer te hebben.

Als deze oude vijand terugkeert en een havenstad aanvalt, is Earin gedwongen voor het oorlogsgeweld te vluchten. Samen met zijn vriend Arvid wil hij hulp zoeken om de vijand te verdrijven.

De koning van het machtige Ilfiya staat Earin en Arvid toe om samen met zijn dochters om hulp te vragen bij een bevriende republiek. Het gemak waarmee dit gaat blijkt toch andere beweegredenen te hebben als zij erachter komen dat de oude vijand niet het enige gevaar is.

Trisylia wordt bedreigd door kwade magie, de oude vijand en een nieuwe koning met machtshonger.

Earin is bereid alles op alles te zetten om de orde te herstellen, maar hij komt er al snel achter dat hij niet de enige is die iets wil. Lukt het hem mensen te vinden die hem willen helpen, of gaan anderen toch voor hun eigen gewin te midden van de chaos.

Wat zijn je schrijfplannen voor de toekomst?

Ik ben druk bezig met deel 3 van de Trisylia serie. Hopelijk gaat het lukken die dit jaar uit te geven. Daarna volgen er nog 3 delen. Er is dus nog genoeg te lezen in de wereld van Trisylia.

Terwijl ik schrijf hou ik ook veel informatie bij over mijn wereld. Ik zou hier uiteindelijk een Wiki van willen maken op mijn website, zodat lezers de wereld van Trisylia nog verder kunnen ontdekken. Hoe ik dat precies ga doen moet ik echter nog bedenken.

Tot slot heb ik een aantal dilemma’s voor je welke kies je en waarom?

Binnen of buitenland?

Buitenland. Ik hou van nieuwe dingen ontdekken, mezelf prikkelen en uitdagen.

Koffie of thee?

Meestal koffie, maar maximaal drie op een dag.

Paperback of hardcover?

Paperback leest wat handiger, maar mooie hardcovers als collectorsitems.

Lezen of schrijven?

Schrijven. Ik vind lezen leuk, maar in schrijven kan ik mijn eigen creativiteit kwijt.

Een groot huis of een grote tuin?

Grote tuin. Ik ben echt een buitenmens.

Lopen of fietsen?

Fietsen, dat is gewoon sneller.

Schrijven met de hand of op de p.c?

Achter de pc. Ik heb wel met de hand geschreven, maar dan gaat het traag. Op de computer wil ik eigenlijk al sneller.

Fantasie of werkelijkheid?

Fantasie. De eindeloze mogelijkheden en creativiteit vind ik geweldig.

Uit eten of lekker zelf thuis koken?

Het liefst uiteten.

Doe vakantie of relax vakantie?

Een doe-vakantie. Als je dan toch de reis onderneemt wil ik er ook iets uithalen. Twee weken op het strand liggen word ik alleen maar onrustig en voelt zo zonde.

Dat was het interview met Steven van den Berg. Steven ik wil je alvast super bedanken dat je mee wilde werken aan de blogs van eigen bodem en we je op deze manier wat beter hebben leren kennen.

Heel veel liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x