De favorieten van Steven van den Berg

Hey lieve lezers van Bookstamel, vorige week konden jullie al kennis maken met Steven van den Berg. Deze week is het tijd om deze auteur nog beter te gaan leren kennen. We gaan het namelijk hebben over zijn favorieten? Lees je weer gezellig mee? Trouwens wat is jouw favoriete drank of snack? Laat je het me weten in een comment.

foto van auteur Steven van den Berg

De favorieten van Steven

Roverandom van Tolkien. Niet het beste boek ter wereld, maar het eerste boek dat mijn hart heeft gestolen. Sindsdien is fantasy mijn genre.

De wetten van de magie van Terry Goodkind

Wat was je favoriete boek als kind?

Het liefst een met veel plaatjes, ik was niet zo’n lezer als kind. De fantastische meneer vos van Roald Dahl vond ik geweldig.

Welk boek vind je het mooiste dat je ooit hebt gelezen?

Oef, dat is wel een lastige vraag. Ik vind Harry Potter geweldig, maar ook Dan Browns Da Vinci Code en Brandon Sanderson schrijft ook goed. Een boek dat een speciaal plekje heeft is Roverandom, maar ik weet ook wel dat het niet het beste boek ooit is. Een boek dat echt boven anderen uitstijgt moet ik nog gaan ontdekken denk ik.

Wat is je favoriete lees/schrijfplek?

Ik schrijf vaak op de computer, omdat mijn zithouding daar iets beter is. Het liefst lig ik onderuit op de bank met mijn laptop op schoot en een muziekje aan.

Welk gerecht kook je graag als je eters op visite krijgt?

Als je tegen een beetje pittig kan, Rendang. Dat is een heerlijk Indonesisch stoof gerecht. Ik heb het voor het eerst in Indonesië gegeten en sindsdien thuis een aantal keren gemaakt om het te perfectioneren. Het is echt geweldig lekker.

Wat is je favoriete snack of drankje?

Ik ben al heel snel gelukkig met een zonnetje, witbiertje en bitterballen.

Je favoriete mytische verhaal

Verhalen over het ontstaan van de aarde vind ik altijd fascinerend. De Egyptische variant Atum spreekt mij erg aan. Atum zou ontelbare eeuwen slapend in de Nun (oerzee) hebben rondgedoold. Tot hij wakker werd op een klein eiland in deze kosmische oerzee. Vanaf de heuvel begon hij andere goden te creëren, waaruit de aarde is voortgevloeid.

Het verhaal van Jona en de walvis is er ook een die mij altijd is bijgebleven. Jona krijgt de opdracht om de stad Ninivé te waarschuwen, maar hij wil dit niet doen. Dan vertrekt hij op een boot de andere kant op en breekt er storm uit. Jona zegt dat de schippers hem overboord moeten gooien (hier komt de term jonassen vandaan). De storm gaat liggen en Jona wordt opgeslokt door een walvis. Hij overleefd drie dagen in de buik, wordt uitgespuugd op een strand en gaat alsnog naar de stad Ninivé om die te waarschuwen.

De mooiste periode uit de geschiedenis?

Uh, ja, wat niet eigenlijk? De oude Grieken en de wonderen die zij gebouwd hebben. Zoveel duizenden jaren geleden en dan al de ideeën over democratie hebben. Filosofen uit die tijd worden nu nog geciteerd. Dat is toch fascinerend.

Maar ook de Chinese dynastieën en de strijd die zij voerden over China. De Chinese muur die gebouwd is om de Mongolen te weren.

Ik ben ook heel nieuwsgierig welke verhalen er nog ontdekt moeten worden over de Maya’s, de Inca’s en de Azteken. We weten eigenlijk nog best weinig over die volken.

Maar de mooiste periode vind ik eigenlijk overal ter wereld de oude volken met hun polytheïstische religies en connectie met de natuur. Voordat men de middelen had om de aarde te vormen naar alles wat we wilden was er een bepaalde connectie met de wereld om ons heen. De oude volken hadden deze connectie veel sterker. Zij wisten wat de wereld ons geeft en hadden daar respect voor. Ik heb het gevoel dat we dat in de moderne tijd een stuk zijn verloren voor ons eigen gewin op korte termijn.

Welk land is je favoriete vakantie land?

Tot nu toe Indonesië. Het is zo veelzijdig. Wij reisden van het Islamitische Java naar het Hindoeïstische Bali, naar Gili, dat weer een hele relaxte surfers hippie sfeer had. Vervolgens kwamen we op Lombok, wat aanzienlijk armer was en waar mensen zo toegankelijk waren. Met een boot zijn we naar Flores gegaan en hebben we gedoken in Komodo. Indonesië hecht enorm veel waarde aan haar natuur. Ze hebben veel en grote reservaten die belangrijk zijn voor dier en mens. Het is echt prachtig om de natuur in zulke glorie te zien. De koraalriffen daar bieden hoop voor de toekomst.

Jordanië vond ik ook een bijzonder land om te zijn geweest. Het oude Petra en enkele van de grootste Romeinse steden maken dat je ziet dat de wereld enorm verbonden is met elkaar. Als we ons daar op focussen in plaats van de verschillen zou het leven een stuk mooier zijn.

Welke ijsco smaak is je favoriet?

Lemon crunch. Ja, ze moeten het maar hebben. Anders kaneel.

Wat is je favoriete restaurant?

Ik houd van nieuwe dingen proberen. Recent was ik bij een Afghaans restaurant in Utrecht, dat was heerlijk. Ook zitten er heerlijke Aziatische eetgelegenheden waar ze meer streetfoodstijl eten hebben. Maar elke keuken kan mij wel bekoren. Ik laat mij graag verassen.

Wat is het allerfijnste plekje op aarde?

Overal waar ik mij vrij kan voelen. Dat kan bij een heerlijke boswandeling zijn, op de motor in de bergen, gewoon thuis op de bank of tijdens het duiken.

Naar welke band zanger/zangeres luister je graag?

Ik luister afwisselend rock en filmmuziek. Instrumentale muziek uit films of klassieke stukken heb ik vaak op staan als ik aan het schrijven ben.

Welke auteur vind je steengoed?

Tolkien, Brandon Sanderson en Terry Goodkind

Wat is je favoriete tv programma of film?

Lord of the Rings, beste films ooit. Recent heb ik de serie Arcane gezien en dat was echt de beste serie in tijden.

Wie is je favoriete acteur of actrice?

Ewan McGregor. Jeugdsentiment van de Star Wars films.

Wat is je favoriete dier?

Een zeeschildpad. Al van kinds af aan vind ik die fascinerend. Schildpadden bestaan al honderden miljoenen jaren. Ze hebben de dinosauriërs overleefd, de ijstijden en de moderne wereld. En dat allemaal door gewoon relax te zijn, lekker rustig aan te doen en niet te veel stressen. Als het leven even te veel wordt, trek je je terug in je schild. Een voorbeeld om naar te leven, voor je het weet ben je honderdvijftig.

Welk luchtje is jouw favoriet?

Lavendel.

Dit waren de favorieten van Steven van den Berg. Super bedankt dat je jouw favorieten met ons wilde delen.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x