Boeken die ik 5 sterren gaf in 2022

Hey lieve lezers van Bookstamel. vandaag neem ik jullie mee langs de boeken die ik 5 sterren gaf in 2022. Dit zijn voor mij echt de wauw boeken waarbij ik het zonde vond dat ze uit waren. Boeken die ik op mijn blog allemaal een 9,5 a 10 heb gegeven. In deze lijst vind je echt van alles wat en ze staan in willekeurige volgorde maar ik hoop jullie hier weer een beetje inspiratie mee te geven. Ik las 87 boeken en maar liefst 12 kregen de hoogste waardering.

Een stapel met de 12 boeken Achter hoge bergen, Hartsvlucht, Onverminderd, de wensenwinkel. De stilte zegt genoeg, Graf stemmen, Schaduw in het vuur, inktzwart, represaille, Vluchtgedrag, duinafslag

Boeken die ik 5 sterren gaf in 2022

1 Schaduw in het vuur van Jennifer L. Armentrout uitgegeven door Z&K

Schaduw in het vuur las ik vrij recent. Het is namelijk het laatste boek dat ik las in 2022. Ik ben echt een groot fan van Jennifer L. Armentrout. Maar dit boek heet gewoon alles wat ik zoek in een goed fantasie boek. Mijn favoriete mytische wezens, goden, een goede opbouw prachtige personages en ga zo nog maar even door.

Hier gaat Schaduw in het vuur over.

Seraphena heeft nooit haar eigen lot kunnen kiezen. Voor haar geboorte is ze al uitgekozen om de vrouw van de Primal God of Death te worden. Maar wat niemand weet, is dat dit niet Sera’s echte lot is. Zij is niet de goed beschermde maagd, maar een sluipmoordenaar. Haar missie is om deze God te verleiden en daarna te vermoorden. Maar dat blijkt lastiger dan gedacht… De onverwachte woorden en daden van de Primal weten de duisternis in haar te verjagen, en zijn aanwezigheid ontsteekt een passie die ze nog nooit heeft gevoeld. ‘Schaduw in het vuur’ van Jennifer L. Armentrout is het eerste deel van de Flesh and Fire-serie, de spin-off van de succesvolle Blood and Ash-serie.

2 Grafstemmen van Bjorn van den Eynde uitgeven door Pelckmans

Grafstemmen is een boek dat je op het randje van je stoel laat zitten. Dit boek is onderdeel van de Team Mortis serie. Deze hele serie is heftig voor sommige young adults misschien iets te spannend maar toch de perfecte thriller voor deze doelgroep. Je leert de personages elk nieuw boek weer wat beter kennen. Maar ik denk dat Grafstemmen tot nu toe een van mijn favorieten Team Mortis boeken is.

Hier gaat grafstemmen over.

De Duitse Feija Hildebrand (17) wordt levend begraven. Haar vriend Bernd Geisler (19) krijgt slechts een handvol minuten de tijd om haar leven te redden, tot op een ouderwetse langspeelplaat het nummer Mack the Knife is uitgespeeld en Feija’s lucht wordt afgesneden. Ze maakt geen kans.

Het aankomende theatertalent was echter niet onbesproken. Er wordt gefluisterd dat Feija lid was van een bende die aan een hele rits ontvoeringen en moordzaken wordt gelinkt. Was het meisje een willekeurig slachtoffer of wilde iemand wraak nemen?

Tienerspionne Erika Storm wordt samen met Team Mortis op de zaak gezet om de bizarre misdaden uit het verleden en de nieuwe feiten te onderzoeken. Maar de case blijkt een pak zwaarder dan Erika had verwacht. Grafstemmen van een haar wel erg bekende, gestorven Team Mortis-jongen brengen haar eigen pijnlijke verleden plots heel dichtbij.

3 De wensenwinkel van Saskia M.N Oudshoorn en Chantal Claassen uitgegeven door Z&K

De wensenwinkel las ik tijdens de kerstperiode en gaf mij ook echt dat lekkere warme winterse gevoel en dat is natuurlijk wat je wil hebben bij een goed kerst boek! Ik kon dan ook niet anders dan dit boek een goed hoog cijfer geven.

Hier gaat de wensenwinkel over.

In ‘De wensenwinkel’ van Chantal Claassen en Saskia M.N. Oudshoorn beginnen beste vriendinnen Claire en Josie een wensenwinkel. De knappe aannemer Stijn verbouwt een oude naaisalon tot een winkel, en daarna stromen de wensen al snel binnen. De winkel is zo’n groot succes dat ze meer handen nodig hebben. Het liefst die van een man… Kan de knappe soapster Jim de vriendinnen helpen?

4 Vluchtgedrag van Mienke Feijen uitgegeven door Uitgeverij Hartklopper.

Voor vluchtgedrag had ik letterlijk zakdoekjes nodig. Dit boek is zo emotioneel en liefdevol en warm en mooi. Echt een van mijn favorieten boeken van 2023.

Hier gaat vluchtgedrag over.

Een broedercode mag nooit verbroken worden. Maar wat doe je als de liefde van je leven op het spel staat? In deze innerlijke strijd krijgt Vik, zonder dat hij het weet, hulp uit zeer onverwachte hoek. Een broedercode mag nooit verbroken worden. Maar wat doe je als de liefde van je leven op het spel staat? Vik heeft van zijn moeder Annabelle te horen gekregen dat hij een Noorse vader heeft. Nieuwsgierig geworden naar zijn roots, vat hij samen met zijn beste vriend Job het plan op om per camper een roadtrip te maken en zijn tweede vaderland te ontdekken. De reis is de ultieme gelegenheid om hun verwaterde vriendschap nieuw leven in te blazen. Wanneer Vik ontdekt dat Job niet alleen naar Noorwegen is gekomen, maar de enige persoon heeft meegenomen die hij het liefst wilde ontvluchten, komt de vriendschap tussen de twee mannen nog verder onder druk te staan. Lukt het Vik om zijn gevoelens opzij te zetten en trouw te blijven aan de erecode die hij jaren geleden sloot met Job? Zelfs als hij daardoor de ware moet laten gaan? Wanneer te midden van watervallen, kliffen, fjorden en gletsjers de reis een dramatische wending krijgt, heeft dat desastreuze gevolgen. Is er, ondanks het gemis en het verdriet nog ruimte voor een tweede kans of lijkt vluchten de enige uitweg?

5 Duinafslag van Ryanne Veldkamp door Uitgeverij Hartklopper.

Nadat ik vluchtgedrag had gelezen van Mienke besloot ik om Duinafslag van collega auteur Ryanne Veldkamp te gaan lezen. Ook dit boek kon mij echt weer enorm boeien. Dus kon ik niet anders dan twee boeken achter elkaar een goed cijfer te geven.

Hier gaat Duinafslag over.

Een maand lang in haar eentje naar Ameland? Daar heeft Esmee niet veel zin in. Maar het is het laatste cadeau van haar moeder, die kortgeleden is overleden. Dus ze moet wel gaan, ook al begrijpt ze de gedachte erachter niet. Ze pakt haar laptop in zodat ze op het eiland kan werken en vertrekt. Op de boot naar het eiland ontmoet Esmee Finn. Ze hebben een klik en Esmee is blij dat ze iemand kent op Ameland, waar ze langzaam haar draai begint te vinden. Als ze dan ook nog samen een huis gaan opknappen, springen er vonkjes over. Finn doet echter niet aan verliefd worden, laat staan een relatie aangaan. Hij vertrouwt zichzelf niet meer nadat hij een onvergeeflijke fout heeft gemaakt. Ondanks zijn serieuze waarschuwingen kan Esmee haar gevoelens voor Finn niet onderdrukken. Zo erg kan wat er gebeurd is niet zijn, toch?

6 Achter hoge bergen van Emma Anna.

Emma Anna heeft mij al eerder weten te raken met haar boeken. Achter Hoge bergen is ook weer zo’n boek van haar hand die mij enorm wist te raken. Emma Anna heeft namelijk echt een heerlijke schrijfstijl en weet super fijne personages neer te zetten.

Hier gaat achter hoge bergen over.

Beth is radeloos wanneer haar vriend Joseph overlijdt en ze daardoor in haar eentje zorg moet dragen voor hun zoontje Cody van vijf. Met een baan die niet genoeg oplevert om hen te onderhouden, conservatieve schoonouders die op Cody azen en een hoge huurschuld vraagt ze wanhopig Jeremy, de oudere broer van Joseph, om hulp.

Jeremy is de monsters uit zijn jeugd ontvlucht en woont nu in Mist Lake, Montana. Hij is tevreden met zijn leven; hij heeft voldoende te eten, een dak boven zijn hoofd en mag elke dag genieten van de prachtige omgeving waarin zijn cabin staat. Wanneer Beth hem vraagt om geld dat hij niet heeft, voelt hij zich gedwongen haar en Cody mee te nemen naar Montana. Maar lukt het hem dan nog wel zijn aandoening en andere demonen voor haar verborgen te houden?

7 Twee zielen, één gedachten van Esther Stui.

Het verhaal van Twee zielen, één gedachten zit echt ontzettend goed in elkaar en daarom krijgt dit boek van Esther Stui een mooie 5 sterren recensie.

Hier gaat Twee zielen, één gedachten over.

Waar denk jij aan bij de naam Nena? Juist, dat hoort Nena van der Zee haar hele leven al. Op haar achtendertigste vindt ze het niet erg meer, ze is gek op ballonnen!

Na het overlijden van haar man, vier jaar geleden, is Nena gaan schrijven. Haar eerste boek met de titel Tremayne Manor wordt, tot haar verbazing, verfilmd als miniserie voor de BBC en ze is gevraagd om als consultant een aantal weken op de set in Cornwall aanwezig te zijn. Wat ze daar moet gaan “consulten” is haar een raadsel, maar ze voelt zich gevleid en ze gaat. Dan kan ze tegelijkertijd mooi haar boeken promoten aan de andere kant van het Kanaal.

Op de set zijn al snel twee mannen in haar geïnteresseerd: acteur Richard en landgoedeigenaar en beurshandelaar Graham. Nena heeft geen andere gevoelens dan vriendschappelijke voor beide mannen, maar dan verschijnt de Amerikaanse acteur Adam Cartwright op het toneel…

8 Inktzwart van Patty van Delft uitgegeven door Celtica Publishing.

Inktzwart is het tweede deel in de Terras Altas serie van Patty van Delft. Een van de weinige Steam Punk series in Nederland. Het is echt een hele toffe serie.

Hier gaat Inktzwart over.

Een avontuur waar innerlijke kracht, loyaliteit en doorzettingsvermogen op de proef worden gesteld en prioriteiten meer dan eens verschuiven. Je hebt altijd een keuze… Na haar avonturen in het ruige Laagland is Lily eindelijk weer thuis. Herenigd met haar geliefde Espen vertrekt ze naar het kasteel van Huize Vuori. Daar beseft ze al snel dat haar oude leven in het Hoogland voorbij is. Met haar belofte om voor de Laaglanders te spioneren tegen het Regime staat ze regelmatig voor lastige keuzes. De Raad van Bosdal stuurt River op een missie om de volkeren van het Laagland op te roepen samen te strijden voor gelijkheid. Alleen zo maken zij een kans tegen het machtige leger dat Terras Altas regeert. In het Hoogland duikt steeds vaker een groep op die zichzelf ‘De Vrijheidsstrijders’ noemt en met geweld in opstand komt tegen de overheid. De verscherpte beveiliging van het Regime brengt Lily intussen steeds dieper in de problemen. Terwijl tegenslag, geheimen en verraad continue op de loer liggen, vechten Lily en River ieder voor een verenigd Terras Altas.

9 Decadentia 3 – Represaille van Anaïd Haen en Django Mathijssen uitgegeven door Zilverspoor.

Deze serie van Anaïd Haen en Django Mathijssen is echt heel tof. Het is rauw en puur en hier en daar een beetje ranzig. Maar aan de andere kant ook magisch. Dit derde deel in deze serie is de perfecte afsluiter van deze serie.

Hier gaat Represaille over.

Ik herken hier alles. De geur van zwavel, bloed en pis. Het doffe gebrom in de verte en het geluid van sijpelend water langs de wanden. De spiegelgladde, oneffen vloer met hier en daar uitgeholde stenen onder mijn voeten en de grote plassen. Gepiep van een rat. Als ik al twijfelde over deze plaats, weet ik het nu zeker: hier ben ik ondervraagd. Hier hebben ze mijn rug kapotgeslagen. Ik kijk naar beneden en verwacht half en half Hummeltje in mijn armen te zien. In de stadstaat Decadentia, waar het geloof in de walvisgod Maremoto een steeds prominentere plaats inneemt, stapelen de problemen voor lelie Aquavalenta zich op. Verdacht van misdaden die ze niet begaan heeft en zoekend naar haar geliefden, rest haar niets anders dan terug te gaan naar plaatsen waar ze nooit meer heen had willen gaan.Ondertussen sijpelt verloedering door de straten. Steeds meer burgers ondervinden problemen door het verlies van hun eigenschappen, met armoede en corruptie tot gevolg. Meer en meer wordt Lelie duidelijk dat er grote gebeurtenissen beraamd worden die Decadentia voorgoed zullen veranderen. Als ze nu maar wist welke.

10 Hartsvlucht van Emma Anna

Yes jullie zien het goed Emma Anna staat twee keer in deze lijst. En hoewel de boeken totaal verschillend zijn. Zijn ze beide heerlijk geschreven. Emma Anna weet je gewoon echt mee te sleuren in haar personages.

Hier gaat Hartsvlucht over.

Een happily ever after krijg je nooit zomaar op een presenteerblaadje aangereikt. Daarvoor moet je soms bloed, zweet en tranen in je relatie stoppen. Na een jaar samen in een heel diep dal te hebben gezeten, realiseren Arti en Jurre zich dat maar al te goed.

Jurre probeert die periode achter zich te laten met een wel heel groots gebaar naar Artemis toe. Alles lijkt eindelijk weer de goede kant op te gaan. Maar wanneer onvoorziene omstandigheden zich voordoen, lijken de pas geheelde wonden nog niet bestand te zijn tegen elementen van buitenaf.

Amon komt tot een schokkende ontdekking, die hij voor Arti geheim probeert te houden. Zijn zusje verdient het om op dit moment op een roze wolk te zitten; ze mag niet opnieuw in de put belanden. Maar die ontdekking zet ook voor hem dingen in een ander daglicht.

11 Onverminderd van Rebecca Yarros door Zomer & Keuning.

Als je houdt van mooie romantische verhalen met een beetje diepgang dan zijn de boeken van Rebecca Yarros perfect voor jou. Onverminderd is het eerste deel in een prachtige serie.

Hier gaat onverminderd over.

Het verhaal gaat over Ember. De vader van Ember is militair en helaas krijgt ze het dramatische nieuws dat haar vader is gesneuveld in Afghanistan. In die toch al kwetsbare periode komt ze er ook nog eens achter dat haar vriendje Riley het doet met haar huisgenoot. Ember vindt Steun bij Josh de ijshockeycoach van haar broertje. Maar ze kijkt wel uit om zich in een nieuwe relatie te storten.

12 De stilte zegt genoeg van Jacodine van de Velde uitgegeven door Clavis.

Het laatste boek dat 5 sterren heeft gekregen in 2023 is de young adult De stilte zegt genoeg van Jacodine van de Velde. Jacodine schrijft prachtige Young Adult boeken met aangrijpende onderwerpen.

Hier gaat De stilte zegt genoeg over.

De hoofdpersonen proberen ieder op hun manier om te gaan met verlies en schuldgevoel. Sinds het overlijden van haar moeder staat de wereld van de zeventienjarige Tara stil. Ze is erg in zichzelf gekeerd en door haar verdriet en het gemis blijkt het moeilijk haar leven op te pakken. Op een kampeervakantie met haar oom en tante ontmoet ze de vijfjarige Eva. Meteen is er een klik tussen de twee, doordat ze elkaar woordeloos aanvoelen. Wat Tara van Eva’s negentienjarige broer Thom moet vinden, weet ze niet zo goed. Hij is lief en zorgzaam voor zijn familie, maar kan ook zomaar ineens uit zijn vel barsten. Tara komt tot de ontdekking dat ook de muzikale Thom een last met zich meedraagt. En dat is iets waar hij duidelijk niet over wil praten.

Dit waren alle 12 boeken die ik 5 sterren gaf in 2022. Welke boeken heb jij 5 sterren gegeven in 2022?

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda schrijft 't op
Linda schrijft 't op
1 jaar geleden

Wat een handig overzichtelijk lijstje, Vluchtgedrag ga ik onthouden.

jouvence
jouvence
1 jaar geleden

Wat een mooie selectie heb je gemaakt! De stilte spreekt me erg aan, die ga ik even onthouden en opschrijven.

Claire
Claire
1 jaar geleden

Wat een heerlijke lijst! Dankjewel voor de inspiratie! Ik ben verliefd op de cover van De wensenwinkel. Die gaat op mijn verlanglijstje!

nicole orriens
nicole orriens
1 jaar geleden

Wauw dat zijn er toch nog heel wat die een mooie hoge score krijgen! De wensenwinkel lijkt me mooi vanwege de titel.

Cynthia
1 jaar geleden

Leuk lijstje! De wensenwinkel spreekt mij het meeste aan qua verhaal. Misschien ééntje voor mijn kerst verlanglijstje aan het eind van het jaar. Thanx!

Tessa
Tessa
1 jaar geleden

Wat een leuk en handig overzicht van de boeken die jij vorig jaar het beste vond

Amina
1 jaar geleden

Nou, 2022 is een goed boekjaar voor 5 stemmen geweest zeg! Je hebt er best veel hoog beoordeeld, super! Een van mijn hobbies is feelgood boeken lezen, maar die kies ik vaak uit op basis van de kaft. Ken je dat? 🤗 Dus uit dit lijstje zou ik dan zeker gaan voor De Wensenwinkel. Die spreekt me meteen aan!

Gabrielle
1 jaar geleden

Een handig overzicht, ik heb echt te weinig gelezen in 2022. Hopelijk komt dat in 2023 weer goed.

8
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x