Boekenpraat met Daniel Warmoeskerken

Hey lieve lezers van Bookstamel, Een nieuw jaar 2023 alweer! Laten we hopen dat dit jaar een beter jaar voor me wordt als het gaat om gezondheid dan vorig jaar. Maar een nieuw jaar betekend ook dat het tijd is om oude rubrieken weer nieuw leven in te blazen. Tijd om een frisse start te maken met mijn blog en lekker te gaan knallen dit jaar. Een van de rubrieken waarvan jullie allemaal hoopte dat die terug kwam is de Boekenpraat met. Dus daar heb ik natuurlijk naar geluisterd! De eerste boekenpraat met is met Daniel Warmoeskerken. Heel veel leesplezier!

Boekenpraat met Daniel Warmoeskerken

Kun je jezelf even voorstellen aan de lezers van Bookstamel.

Jazeker, mijn naam is Daniel Warmoeskerken en ik woon en werk in Eindhoven. Ik ben auteur van verschillende young adult-boeken, docent Nederlands en ik doe redactiewerk voor een uitgever en recensiewebsite. Kortom: altijd met taal bezig. Ik houd enorm van verhalen in elke mogelijke vorm. Films, boeken, games, strips, bordspellen, series en ga zo maar door. Elk medium vertelt een verhaal op een andere manier en ik vind het heerlijk om daar dieper in te duiken. Als schrijver heb ik momenteel vijf titels op mijn naam staan: Hellehonden (2014, YA/Fantasy), Neppe vrienden & Echte vijanden (2021, YA/Thriller), De Ziener van Wilgenhoven (2022, YA/Urban fantasy en deel 1 van een duologie), De Zwaan en de Lier (2022, Fantasynovelle en side story bij De Ziener van Wilgenhoven) en Tweestrijd (2022, YA/Urban fantasy en deel 2 van een duologie).

Welk boek las je als kind graag?

Het eerste boek waar ik aan moet denken is Maik en zijn monsters. Het was een kinderserie van losstaande boeken over Maik die een groep bekende monsterfiguren ontdekt. Een vampier, weerwolf, cerberus, mummie en nog een paar. Ik weet niet precies meer waar die boeken over gingen, maar ik kan me wel herinneren dat ik ze vaak opnieuw leende bij de bibliotheek.

Wat is je all time favoriete boek en waarom?

Haha, volgens mij een van de lastigste vragen voor een lezer. Ik moet bekennen dat ik tegenwoordig boeken zelden tweemaal lees, omdat mijn leeslijst anders niet korter wordt. Laatst las ik wel voor de tweede keer Het portret van Dorian Gray door Oscar Wilde. Deze staat zeker hoog op mijn lijst. Ik ben sowieso fan van het motief om je ziel te verkopen aan de duivel. Daarnaast is het boek ontzettend goed opgebouwd. Er is maar één hoofdstuk dat ik minder vind en de rest is, nog steeds, een vlotte tekst. Andere boeken die ik zeker opnieuw zou lezen zijn Ster van Neil Gaiman, It van Stephen King en Wolkenatlas van David Mitchell.

Welke Nederlandstalige auteur vind je helemaal geweldig?

Door mijn lerarenopleiding Nederlands heb ik vooral veel literatuur gelezen. Daarbij was ik enorm fan van Harry Mulisch. Ik heb De ontdekking van de hemel echt verslonden. Laatst las ik de trilogie Een groene bloem van Floortje Zwigtman en deze was fenomenaal. Het was lang geleden dat ik zo kon opgaan in een boek.

Maak je ook wel eens een uitstapje naar een ander genre?

Absoluut. Ik denk dat de boeken hierboven dat ook al een beetje laten zien. Ik heb een voorkeur voor het lezen van horror en urban fantasy (fantasy die zich in onze wereld afspeelt), dus daar zal ik het eerst naar grijpen. Als schrijver is het ook interessant om naar andere genres te kijken. Elk genre heeft zijn eigen trucs en maniertjes die je soms kan lenen en inzetten om je eigen genre weer op te frissen. In elk genre heb ik wel iets gelezen.

Welke uitgeverij is favoriet bij jou en waarom?

Wellicht ben ik een beetje bevooroordeeld, maar dan noem ik toch Godijn Publishing. De fantasymarkt voor Nederlandse auteurs is best klein, maar zij creëren toch een heel platform voor schrijvers en lezers en dat juich ik toe. Uiteindelijk maakt het me niet uit waar een boek is uitgegeven. Ik laat me in eerste instantie overtuigen door een verhaal.

Lees jij je boeken het liefst digitaal of op papier?

Zonder twijfel papier. Ik heb geen E-reader en op mijn telefoon lezen voor langdurige tijd vind ik niet prettig. Als ik op pad ga, heb ik altijd een boek bij me. Je weet nooit wanneer je ergens moet wachten en snel nog een paar pagina’s kan lezen. Sinds kort heb ik ook Storytel. Ik fiets vaak naar mijn werk en het luisteren van muziek stond me een beetje tegen. Ik had nooit gedacht dat ik luisterboeken zo leuk zou vinden. Ik experimenteer meer met boeken die ik anders niet zou lezen, luister naar boeken die ik al gelezen heb of ik luister naar boeken die ik te dik en imposant vind om aan te beginnen. Soms lees en luister ik door elkaar. Dan luister ik op de fiets en in de avond lees ik dan verder in het boek.

Hoe belangrijk vind jij de cover van een boek?

Als lezer niet zo heel belangrijk. Ik heb wel een stijl die ik mooier vind, maar ik heb nog nooit een boek laten liggen door de omslag. Natuurlijk vind ik het wel jammer als een mooi boek een slechte cover heeft, al blijft dat wel een kwestie van smaak. Als auteur vind ik een cover heel belangrijk. Je hebt ontzettend veel tijd in zo’n verhaal zitten en de omslag is iets wat je uit handen geeft. Het is een onderdeel van het boek dat jij niet maakt. Dan wil je daar toch net zo trots op zijn. Lezers maken namelijk snel een opmerking daarover, omdat het jouw boek is. Deze moet gewoon kloppen.

Van welke auteur staan de meeste boeken in jouw kast?

Stephen King. Er zijn ook weinig andere auteurs, naar mijn weten, die zoveel gepubliceerd hebben als hij. Elk nieuw boek koop ik meteen, hoewel ik ze nog niet allemaal gelezen heb. Momenteel lees ik ze op volgorde. Het volgende boek is in 1994 gepubliceerd, dus nog een flinke stapel te gaan. Van veel auteurs heb ik slechts één serie, omdat andere boeken me niet aanspreken. Auteurs waar ik wel meer verschillende boeken van heb zijn Neil Gaiman en Michael Crichton.

Hoeveel boeken heb je in totaal in je kast of op je e-reader staan?

De negenhonderd boeken red ik sowieso en daarnaast heb ik nog zo’n vierhonderd manga (Japanse strips). Ik heb ze nooit geteld, omdat het zo’n enorm aantal is.

Welk boek vond je heel erg tegenvallen en waarom?

Tja, er zullen altijd boeken zijn die je meer of minder liggen. Eentje noemen die ik echt vond tegenvallen vind ik lastig. Ik lees vaak zonder verwachting en na afloop denk ik dan: “Ja, dit was wel iets” of “Nee, niet helemaal mijn ding”. Toch kan ik altijd wel iets benoemen wat ik wel goed vond. Schrijfstijl, plot, personageontwikkeling of originaliteit. Na even in mijn boekenkast speuren kom ik wel een boek tegen dat Stephen King schreef met Peter Straub, getiteld Zwart Huis. Ik kan me herinneren dat ik daar met veel moeite doorheen kwam. Iets stond me niet aan, maar ik kan me niet herinneren wat dat was. Desondanks vind ik de andere boeken van deze twee auteurs gescheiden wel weer fantastisch.

Heb je een gesigneerd boek zo ja van wie?

Ik ben ooit naar een lezing geweest van Kader Abdolah en hij heeft een exemplaar van Papegaai vloog over de IJssel gesigneerd. Sowieso kan hij prachtig vertellen en nam hij ook echt de tijd en interesse om naar jou te vragen. Ook heb ik een gesigneerd boek van Johan Klein Haneveld. Deze Nederlandse schrijver is ontzettend veelzijdig. Het denkende woud las ik als eerst en heb ik gesigneerd.

Op welke plek lees je graag?

Het liefst lees ik in bed of in de trein. Het zijn rustige plekken waar je niet snel afgeleid wordt.

Wanneer lees je het liefste?

Voor het slapen en tijdens treinreizen, dus dat past wel bij mijn favoriete leeslocaties. Ik wil voor het slapen eigenlijk geen digitale middelen meer om me heen hebben en van lezen kan ik echt ontspannen. Een half uurtje lezen voor het slapengaan is standaard. Tegenwoordig reis ik niet vaak meer met de trein, maar als ik het doe, kijk ik ernaar uit vanwege het boek dat ik mee kan nemen.

Op welke social media kunnen de lezers van bookstamel jou vinden.

Je kunt mij het beste bereiken op Facebook en Instagram. Op Facebook heb ik een gewone pagina, waar ik alles op deel en een auteurspagina. Op Instagram heb ik één pagina waar ik alles combineer, namelijk @danielwarmoeskerken.

Tot slot een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Hardcover of paperback?

Paperback. Ik vind hardcovers ontzettend mooi en ze staan geweldig in mijn boekenkast, maar een paperback is vaak lichter om mee te nemen en een stuk goedkoper.

Nederlandstalig of Engels?

Absoluut Nederlandstalig. Ik heb veel Engelstalig gelezen, maar ik voel me gewoon meer thuis met het Nederlands. Het klikt beter en is persoonlijker.

Serie of Stand alone?

Stand alone. Een serie lees ik alleen als hij compleet is, zodat ik weet waar ik aan begin en hem af kan maken. Het is ook wel prettig om na één boek gewoon klaar te zijn.

Cover of flaptekst?

Flaptekst. Een cover geeft een eerste indruk, maar is nooit bepalend voor mij. Een flaptekst dan weer wel. Tegenwoordig heb je veel korte, cryptische flapteksten met maar een paar woorden. Ik ga dan eerste online wat informatie zoeken, omdat een onduidelijke flaptekst me niet overtuigt.

Koffie of thee?

Koffie, altijd en elke dag. Thee drink ik zelden.

Lezen in bed of in bad?

Beide is fijn en toch kies ik voor bed. In bad lezen is heel even prettig, tot het water koud wordt, de badkuip ongemakkelijk, je toch wel naar de wc moet… Eenmaal in bad kan je toch snel afgeleid raken.

Dit was de boekenpraat met Daniel Warmoeskerken ik vond het super leuk om te ontdekken wat je favorieten boeken zijn en wie je favoriete auteurs zijn! Hopelijk vond jij de lezer dat ook. Daniel super bedankt dat je deze boekenpraat wilde invullen.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda schrijft 't op
Linda schrijft 't op
1 jaar geleden

Ik lees ook het liefste papieren boeken, waarom geen idee. Mijn favoriete kinderboek was alles van de schrijver van Ronald Dahl

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x