5 boekentips van Aldert Schuil
Hallo lieve lezers van Bookstamel, omdat jullie de boekentips tijdens de feestdagenspecial zo leuk vonden gaan we er in 2023 gewoon lekker mee door. Wil jij jou tips ook delen met mijn lezers stuur dan een mailtje naar beheerboekennl@gmail.com. Vandaag krijg je 5 boekentips van Aldert Schuil de eigenaar van uitgeverij Hartklopper. Welke boeken hij heeft gekozen voor zijn boekentop 5 en waarom legt hij zelf uit in het blogbericht hieronder.
Ik ben door Melanie gevraagd om 5 boekentips voor haar website te geven. De verleiding lag op de loer om er een pure promotieronde voor Uitgeverij Hartklopper van te maken, maar het is uitdagender en interesanter om tips als lezer te geven.
De laatste jaren kwam van lezen niet veel terecht. Ik stortte me in maart 2018 echt op het schrijven en richtte in 2020, samen met mijn vrouw, een uitgeverij op, waar inmiddels boeken van 6 auteurs worden uitgegeven. Mijn boekentips volgen mede daardoor niet de actualiteit. Ik pak een paar boeken uit de kast, omdat ze van de hand van een van mijn favoriete auteurs zijn, als klassieker mogen gelden of omdat de persoon van de auteur mij boeit. En een heel klein beetje selfpromotie schuw ik deze keer ook niet.
Welke veelschrijvers lees ik heel graag? John Irving, John Grisham, David Baldaci en Herman Koch. Maar mijn 5 tips zien er als volgt uit:
De 5 boekentips van Aldert Schuil.
Donna Tart – De verborgen geschiedenis
Dit boek las ik kort nadat het uitkwam. Het was enorm gehyped en ik ben een gevoelig mens, dus ging ook voor de bijl. Maar ik kwam niet bedrogen uit. Het lezen was een genot. Zonder grote effecten of kleinere schrijverstrucjes wist Donna mij door haar verhaalopbouw, schrijfstijl en taal aan het boek gekluisterd te houden. Een spannende gelaagde roman, die kleurrijk is geschreven en langzaam naar de zinderende ontknoping toesluipt. Wat mij vooraf al intrigeerde was dat Donna Tart zelf ook een heel slimme marketingstrategie had bedacht (tenminste: had toegepast). In de VS had ze haar boek eerst als een soort feuilleton/abonnement verkocht en daar al aardig mee verdiend.
Een van de meest indrukwekkende boeken die ik ooit heb gelezen. Dit is nu een boek dat een 5 sterrenwaardering ook echt verdiend.
John Irving – In een mens
John Irving is mijn favoriete romanschrijver sinds De wereld volgens Garp, een heel komisch en wat bizar verhaal, waarin de nodige buitennissige personen figureren. Zijn allerleukste boek vond ik overigens Hotel New Hampshire. Ik zag mezelf wel terug in dat hotel, als gast of als uitbater. A way of living. Maar ik kies van hem het recentere ‘In een mens’. Het boek verhaalt over een eenzame biseksuele man en zijn wens om iemand te zijn in het leven. Het is een pleidooi voor tolerantie tegenover ‘andere’ seksuele verlangens. Irving schrijft veel expliciter over seks dan in zijn andere boeken. Het is een gedurfd boek, dat een roep om verdraagzaamheid laat klinken. Het is een belangrijke bijdrage aan het proces om uiteindelijk een betere wereld te bereiken. Maar helaas zijn er in de samenleving nog veel teveel vooroordelen en harde oordelen.
Het is een uitermate boeiend en goed boek.
Ayaan Hirsi Ali – Mijn vrijheid
Toen ik dit boek uit de kast trok nam ik de tijd om terug te denken aan mijn eerste jaren als zelfstandig gevestigd advocaat in Den Haag. Ik deed in die begintijd ook asielzaken en Ayaan Hirsi Ali kwam verschillende keren als tolk Somalisch op mijn kantoor. Ik was gewend aan Somalische tolken die mee gingen in de hysterie van de client, maar zij was altijd kalm en serieus. Ze straalde iets bijzonders uit. Zij was een heel prettige uitzondering. Toen ze later ‘beroemd’ werd verbaasde me dat niet. Ik bewonder haar om haar gevecht naar haar vrijheid. Een dappere, intelligente persoonlijkheid, die een heel boeiend levensverhaal heeft te vertellen.
Herman Koch – Zomerhuis met zwembad
Herman Koch leest heel gemakkelijk, maar zijn boeken steken voor mij (meestal) wel hoog boven de middelmaat uit. Ik heb vooral genoten van Zomerhuis met zwembad. Een spannende, mooi geschreven roman, waar ik ook veel om heb moeten glimlachen. Waartoe kan een gegoede burger worden gedreven als hij jaloers wordt? Ik moet er niet meer over zeggen, want de lezers moet zich laten verrassen. Het verhaal is meeslepend en het plot heerlijk onvoorspelbaar en schokkend. Een vette aanrader voor wie van spannende romans houdt.
Aldert Schuil – De grote afwezige
Ja, ik tip mijn eigen roman. Het is met een knipoog, maar ook serieus. Als ik al als schrijver door iemand beinvloed ben, dan is het vast door John Irving. Ook mijn roman heeft wel wat bizarre elementen en de nodige humor, maar verder is het natuurlijk nergens vergelijkbaar met de literaire klassiekers van Irving. Integendeel, ik streef er met mijn roman vooral naar om amusement te leveren.
Wat wel bijzonder is, is dat in De grote afwezige in een zijlijn van het verhaal ook een pleidooi voor seksuele tolerantie is verwerkt, met journaliste Fleur als biseksuele hoofdpersonage. Maar de hoofdverhaallijn gaat over de worsteling van een jonge journaliste met de dood van haar vader en haar latere zoektocht naar de omstandigheden van zijn dood in Thailand en zijn leven als expat daar. Een deel van het verhaal speelt zich dan ook in Azie af.
In het boek – dat in de ‘ik-vorm’ is geschreven – ben ik in de huid en het hoofd van een vrijgezelle jonge moderne vrouw gekropen, die er ook nog eens een vrije levensstijl op na houdt. Dat vond ik een grote uitdaging, want zou ik – als man, als oudere man – daarin slagen? Soms is het boek wat expliciet pikant – en daardoor niet voor alle lezers geschikt – maar het geheel is vooral bedoeld als een amusante vertelling. Het is zeker geen thrillerroman, maar er is zeker een mooie spanningsopbouw naar het eind toe en een verrassend plot. Er komt een vervolg op deze roman, zodat het straks als een tweeluik te boek zal staan. Ik hoop eind 2023 ermee te kunnen komen.
Maar De grote afwezige is ook een opzichzelfstaand boek.
Nog een leuk weetje: voor de cover heb ikzelf een schilderij gemaakt, dat als basis ervoor diende.
Vooruit nog eentje: ik heb lang getwijfeld om een vrouwelijk pseudoniem te kiezen voor dit boek, maar de eerste lezers – allen vrouwen – overtuigden me onder eigen naam te publiceren. Zelf twijfel ik nog steeds…