Kerst interview met Dries Gilliaert

Hallo lieve lezers van Bookstamel, vandaag mijn laatste post van 2023. Helaas heb ik niet alle boeken kunnen lezen afgelopen maand die ik op de planning had staan. Maar er komen er heel veel aan de eerste week van januari. Een stap terug doen vind ik niet fijn maar met mijn gezondheid kan het niet altijd anders. Als ik nu geen stapje terug had gedaan dan was mijn ontstekingswaarde te hoog geworden en had ik toch aan de antibiotica gemoeten. Dus ik hoop dat jullie dit kerst interview met Dries Gilliaert leuk vinden en dat 2023 een stuk beter word als het gaat om mijn gezondheid.

Dries is woonachtig in het Vlaamse Oudenburg. Het schrijversbloed stroomt reeds lange tijd door zijn aderen. Hij bewandelt graag de weg die wat afwijkt van de echte wereld. Een door hem gecreërde wereld waarin hij in andere gedaantes kan kruipen, waar het toegestaan is dit te mogen doen. In zowel het schrijven als het acteren bewandelt Dries de onbekende paden.

Verhalenderwijs probeert Dries steevast (zijn) autisme te verwerken in zijn schrijfsels.

Kerst interview met Dries Gilliaert

Wat is je favoriete herinnering aan kerstmis?

De spelletjes die we samen deden. Om er zo achter te komen wie als eerste een pakje mocht kiezen. Samen met de neven en nichten, en meter/tante en nonkel en ook nog met beide grootmoeders erbij.

Hebben jullie in de familie een kersttraditie?

Elk jaar zingen wij om middernacht het lied ‘Jezuke is geboren’ van Urbanus. We nemen dan rond de tafel elkaars hand vast. En wanneer het woord ‘Jezuke’ klinkt, springen we van onze stoel omhoog. Elke keer hilarisch wanneer men denkt dat het woord ‘Jezuke’ komt, en dan is het toch nog niet van dat. Mijn nicht en ik kwamen indertijd, lang geleden, op dit idee. En dan leg ik natuurlijk vervolgens het beeldje van kindeke Jezus, dat al die tijd verborgen ligt achter de stal, in zijn kribbe.

En wij bekijken ook altijd een kerstfilmpje, met de heel dichte familiekring dan.

Als je jouw ideale kerst zou mogen omschrijven hoe zou die er dan uit zien?

Gewoon gezellig in comfi outfit, met de nodige versnaperingen tussendoor en een heerlijke kerststronk, in de zetel ploffen. Haardvuurtje aan. Kerstmuziek zonder gezang op de achtergrond. Weg van de sociale verplichtingen. Boeken rondom, ook al zijn die er het ganse jaar bij. 😉 Kerstfilmpje bekijken.

Wat is je favoriete gerecht met kerst?

Kroketjes met zacht vleeslapje erbij en de nodige groentes. Ik wil ook steevast een kerststronk als dessert.

Welke kleur hebben de ballen in jouw kerstboom?

Ik ben heel moeilijk in kiezen, op alle fronten. Dus ja, ook houd ik van verschillende genres, en zo vind je verschillende soorten kleuren in mijn kerstboom; maar de meeste zijn zilver en goudkleurig.

Waar denk je als eerste aan bij het woord kerstmis?

Gezelligheid. Huis inkleden met kerstboom, kerststal en de nodige tierlantijntjes.

Verstuur jij nog kerstkaarten met de post?

Oh, jazeker! Ik houd ervan, I love it!! Maar dan wil ik er natuurlijk ook altijd graag terug ontvangen. Ik houd van alles wat fysiek is, zoals boeken, dus ook echte kerstkaarten met hun mooie typerende voorkant.

Wat is jouw kerstwens?

Dat alle oorlogen eindelijk ophouden te bestaan, en dat we niet terug naar een Wereldoorlog gaan, dat is mijn grootste angst. En dat de overleden dierbaren nog een keertje mee rond de tafel zitten.

In welk land zou je wel eens kerstmis willen vieren?

In Alaska. (Maar is dat eigenlijk een land?)

Wat is je favoriete kerstlied?

‘Jezuke is geboren’, natuurlijk. Maar ook ‘Holy night’, ‘Stille Nacht’, ‘Have yourself a little merry crhistmas’, … De liederen van Michael Bublé. Oh, er zijn er zoveel. Nederlandstalig, Engelstalig, …

Oké tijd voor wat kerst schrijf/boek vragen!

Wat is jouw favoriete kerstverhaal of boek?

‘Mijn vriend Ben’ van Julia Romp & Megan Lloyd Davies.

Welk boek zou je iedereen aanraden om tijdens de feestdagen cadeau te geven?

‘De gevangene van de hemel’ van Carlos Ruiz Zafon of ‘Het Victoriaanse huis’ van John Boyne. Oh, zoveel keuze. En om toch ook één Nederlandstalig boek te vermelden: ‘Day Dreamer’ van Luna van Roosen. (Dit laatste boek is van een tweeluik, waarvan het tweede boek luidt: ‘Night thinker’)

Wat mag er volgens jou niet ontbreken in een echt kerstverhaal?

Gezelligheid. Winterse sfeer. Dwarrelende sneeuwvlokken. Een levensboodschap. Medelijden. Boeken die warmte asemen.

Zou je zelf ook wel eens een kerstverhaal willen schrijven?

Ik heb verschillende ideeën in mijn achterhoofd. Hier moet ik ook dringend maar eens werk van maken. Een kerstverhaal schrijven. Klinkt heerlijk.

Dankjewel voor dit kerst interview Dries Gilliaert

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x