Werkt een verzwaringsdeken nou echt?

Hey lieve lezers van Bookstamel, sommige van jullie zullen dit wel herkennen. Je ligt uren te woelen in je bed en je kan maar niet in slaap vallen. Voor mij is dit eerder regelmaat dan uitzondering. Ik heb namelijk Autisme en ADD met daarboven op nog eens HMS en Fibromyalgie. Tja deze 4 dingen samen zijn geen combinatie voor een goede nachtrust. Want houdt mijn hoofd mij niet wakker door de autisme en de add dan is het wel me lijf die weer eens verkrampt is door de pijn. Al langere tijd hoorde en las ik steeds meer online over verzwaringsdekens. Nu vroeg ik me af of zo’n deken echt zou werken. Toen Bram Speelman van Slaapwijsheid.nl mij benaderde of ik een verzwaringsdeken wilde testen kon ik dan ook geen nee zeggen. Tijd dus om jullie mee te gaan nemen in mijn ervaring met deze verzwaringsdeken.

Verzwaringsdeken

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een deken die verzwaard is. De naam zegt dat eigenlijk al. Waar een normaal dekbed ongeveer 1,5 kilo weegt heb je verzwaringsdekens in verschillende zwaarte van 3 tot ongeveer 15 kilo. Hoe zwaar jou verzwaringsdeken moet wegen reken je uit door middel van je lichaamsgewicht. Een verzwaringsdeken moet ongeveer 10 procent van je eigen gewicht zijn. Dus weeg je 90 kilo dan is jouw verzwaringsdeken ongeveer 8 kilo. Het is wel best persoonlijk welk gewicht iemand fijn vindt.

Verzwaringsdekens gebruik je meestal als vervanging van je eigen deken. Maar er zijn ook mensen die het fijner vinden om hun verzwaringsdeken over hun eigen deken te leggen.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

s Nachts, tijdens het slapen, lig je onder de verzwaringsdeken. Net als bij een gewone deken. Het verschil is dat de verzwarings deken veel zwaarder is dan dat je gewend bent van een deken. Het drukkend gevoel van de verzwaringsdeken kan een veilig, geborgen en ontspannen gevoel geven als je slaapt. Dit is vergelijkbaar met de therapeutische techniek die diepe druk stimulatie genoemd wordt. Diepe druk stimulatie is een methode waarbij prikkelverwerking in de hersenen op de juiste manier wordt gestimuleerd.

Bij diepe druk simulatie zorgt de gelijkmatige druk die op het lichaam wordt uitgeoefend ervoor dat je zenuwstelsel ontspant. Dit kan onder andere pijn verlichtend werken. Daarnaast worden de hersenen gestimuleerd om serotonine en dopamine aan te maken. Serotonine en dopamine worden beide ook wel gelukstofjes genoemd. Hierdoor kan je angst verminderen en je stemming verbeteren. Tegelijkertijd wordt er minder cortisol aangemaakt. Cortisol staat ook wel bekend als het ‘stresshormoon’. Minder stress leidt tot een betere nachtrust. Het gewicht van de deken geeft een veilig en omarmd gevoel, alsof je wordt geknuffeld. Dit zorgt voor extra ontspanning waardoor je rustiger in slaap valt en langer door blijft slapen.

Hoe ik de deken heb gebruikt.

Ik begon met het testen van de verzwaringsdeken door deze in de nacht over mij heen te leggen. Al snel merkte ik dat ik wat sneller in sliep. Maar ik werd in de nacht vaak wel wakker omdat de deken wat zwaar was op mijn pijnlijke benen. (Ik heb momenteel een flinke knie blesseure en die vond het extra gewicht niet zo heel prettig) Maar ik merkte wel dat ik enorm rustig werd als ik onder de deken lag. Ik had minder last van de prikkels die ik gedurende de dag had opgelopen.

Dus besloot ik een andere test te doen. Ik besloot de deken overdag te gaan gebruiken op momenten dat ik flink overprikkeld was. Of dit nu lichamelijk of geestelijk was. In mijn boekenkamer heb ik een heerlijke relaxstoel staan om boeken in te lezen en daar ging ik dan heerlijk inzitten met de deken over me heen. Ik merkte dat dit mij enorm hielp om sneller weer rustig te worden. Dit bleek dus voor mij de gouden combinatie te zijn.

Wil jij nu zelf opzoek naar een fijne verzwaringsdeken lees dan eens deze verzwaringsdeken test Zelf koos ik voor de verzwaringsdeken van Litollo deze is van een mooie gladde stof. En komt in een mooie bewaarzak. Ik vind de Litollo echt een hele fijne verzwaringsdeken en zou nu echt niet meer zonder kunnen.

Heb jij nog een goede tip om lekker te slapen laat het me dan zeker weten.

Heel veel liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x