Kerstinterview met Marijke Vos

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Het is weer tijd voor een gezellig kerstinterview. Zijn jullie inmiddels al een beetje in de feestdagen spirit? Ik geniet echt enorm van deze tijd van het jaar! Jup mijn kerstboom stond alweer in oktober. Een leuk feitje is misschien dat de postbode altijd vraagt of ik de kerstboom al heb staan. Vroeger stond die namelijk zo dat zij hem kon zien en elk jaar was ik de eerste in de wijk die de kerstboom had staan. Tegenwoordig wonen er mensen in de wijk die hem nog vroeger zetten. Mijn neefje en nichtje wisten ook standaard als we Sinterklaas bij tante Mel vieren dan staat de kerstboom al. In dit kerstinterview met Marijke Vos vertelt zij over haar kersttradities maar ook over haar eigen geschreven kerstverhalen.

Marijke Vos kennen we natuurlijk allemaal van haar heerlijke feelgood boeken. Zo las ik bijvoorbeeld het boek Ik pleit voor jou! van haar. Maar wil je nou al haar boeken op je gemak ontdekken neem dan eens een kijkje op Marijkeswereld.

Kerstinterview met Marijke Vos.

Wat is je favoriete herinnering aan kerstmis?

Mijn favoriete herinneringen zijn aan de kerst vroeger thuis. Op kerstavond ging ik dan met mijn moeder en broer naar de nachtmis – soms sneeuwde het – waarvoor het hele dorp uitliep en als we dan thuiskwamen had mijn vader de tafel mooi gedekt met kaarsjes en aten we kerststol en worstenbroodjes. De volgende ochtend vol spanning naar beneden wachten tot oma er was, zodat we de cadeautjes konden gaan uitpakken en daarna midden op de dag gourmetten.

Hebben jullie in de familie een kersttraditie?

Hoewel de nachtmis ergens along the way verloren is gegaan, doen we nog altijd cadeautjes op 1e kerstdag in de ochtend en daarna gaan we gourmetten. Ik vind dat altijd enorm gezellig, al is het een groot gemis dat we dat voortaan zonder mijn vader moeten doen. Hij hield echt van gezelligheid, zeker met kerst.

Als je jouw ideale kerst zou mogen omschrijven hoe zou die er dan uit zien?

Dan moet het natuurlijk wel een beetje sneeuwen (geen metersdik pak, ik heb niet veel eisen). En dan vooral gezellig samen met de familie. Lekker eten, wat drinken en cadeautjes, maar vooral gezellig samenzijn. En natuurlijk kerstliedjes op de achtergrond. En lampjes. En foute kerstfilms.

Wat is je favoriete gerecht met kerst?

Ja, super cliché dus, maar zet mij maar aan zo’n gourmetstel, hoor. Ik vind dat altijd zo gezellig met al dat gefrot met pannetjes en vlees dat maar niet gaar wordt of opeens zwart is. Voor mij zijn kerst en gourmet onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Welke kleur hebben de ballen in jouw kerstboom?

ALLE KLEUREN! Serieus, mijn kerstboom is een grote circusattractie. Ik heb alle kleuren door elkaar, ook met glitters en daar tussendoor hangen nog de meest wanstaltige hangers die ik elk jaar kan vinden. Geen enkele bal wordt genegeerd 😉

Waar denk je als eerste aan bij het woord kerstmis?

Warmte, zowel van de kachel als van familie en vrienden.

Verstuur jij nog kerstkaarten met de post?

Ja, wij versturen steevast kerstkaarten met de post. De afgelopen jaren hebben we ze telkens zelf ontworpen. Van een grappige cartoon, tot een babyaankondiging en afgelopen jaar ons kindje in een doos voor de boom, met de poes er verveeld naast. Hoe fouter, hoe beter.

Wat is jouw kerstwens?

Ik kan alleen maar wensen dat iedereen gezond mag worden en blijven en dat iedereen met degene van wie ze houden kerst kunnen vieren. Helaas weet ik dat dat geen gegeven is. Ik hoop dat het dan lukt om de herinneringen aan alle dierbaren die er niet meer zijn, levend te houden. Zoals Robert den Brink het zo mooi kan zeggen: niemand hoort alleen te zijn met kerst.

In welk land zou je wel eens kerstmis willen vieren?

Ooeeeh, ik wil echt HEEL GRAAG nog eens naar New York rond de feestdagen. Alle lichtjes en al die etalages. Alsof je door een feelgood kerstfilm loopt, dat staat nog hoog op het verlanglijstje. Of Londen, als goede tweede.

Wat is je favoriete kerstlied?

Oei, dat is lastig. Ik heb er meerdere: ik vind The Fairytale of New York van The Pogues erg mooi (wordt ook gespeeld in de film Ps. I love you. Instant huilen op dat moment!) En vanuit mijn herinneringen thuis vind ik Merry Christmas, Darling van The Carpenters heel mooi.

Oké tijd voor wat kerst schrijf/boek vragen!

Wat is jouw favoriete kerstverhaal of boek?

Hmm, ik vind A Christmas Carol natuurlijk wel een klassieker. Een tikje moderner (maar ik krijg er geen genoeg van) is Love Actually. Ennnn het nieuwe kerstboek van Lisette Jonkman is ECHT een nieuwe klassieker en mijn absolute favoriet dit jaar!

Welk boek zou je iedereen aanraden om tijdens de feestdagen kado te geven?

Langste. Kerst. Ooit. van Lisette Jonkman dus, ik mocht hem deze zomer al lezen en had instant zin in kerst. Het is zo’n heerlijk, grappig en origineel verhaal, helemaal in kerstsferen.

Wat mag er volgens jou niet ontbreken in een echt kerstverhaal?

Liefde! Of dat nu met een partner, kinderen of vriendschap is. Liefde en een gelukkig einde. En wat sneeuw natuurlijk.

Kun je in het kort vertellen waar jouw kerstverhaal over gaat en waarom de lezers het zouden moeten gaan lezen?

Ik had plannen om dit jaar een nieuwe kerstverhaal te schrijven, maar helaas werd dat nét iets te druk.

Gelukkig heb ik al twee toffe kerstverhalen liggen. De Eekhoortjesaffaire bracht ik vorig jaar zelf uit, dat is een kort kerstverhaal over Eva, die een week voor kerst de schrik van haar leven krijgt. Als ze thuiskomt is haar kleine chalet in het bos is een grote ravage. Bevend van schrik belt ze de politie (oké vooruit, eerst haar moeder) en er wordt met spoed een agent haar kant opgestuurd. Zijn sporenonderzoek levert echter veel meer op dan verwacht…

Twee jaar terug kwam ook De MatchMaker uit, mijn eigen feelgood variant op A Christmas Carol, over Carol (Ha!) die een datingbureau voor miljonairs heeft. Ze houdt niet van kerst en wil het liefste doorspoelen. Totdat ze dus een bijzondere klant krijgt die haar meeneemt op een reis naar het verleden, heden en toekomst. Lukt het dan toch om Carols koude hart te laten smelten? Het ebook is nog altijd verkrijgbaar, maar dit jaar is ook het audiobook verschenen, ingesproken door collega Susan Muskee. Heel blij mee, hopelijk kan ik daarmee weer veel leesharten verwarmen deze kerst!

Ik vond dit kerstinterview met Marijke Vos heel erg leuk om te lezen. Binnenkort zijn we weer terug met een nieuwe auteur en een nieuw kerstinterview.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x