Kerstinterview met Marijke F Jansen

Hey lieve lezers van Bookstamel, vandaag is het weer tijd voor een gezellig kerstinterview! Dit keer is het een kerstinterview met Marijke F Jansen. Marijke hebben jullie al vaker op mijn blog voorbij zien komen. zo mocht ik Marijke lang geleden eens interviewen en las ik haar boek In een land hier ver vandaan. Maar Marijke heeft nog meer boeken geschreven. Alle informatie vind je op haar website www.MarijkefJansen.nl dus laten we maar gauw naar het interview gaan.

foto van auteur Marijke F Jansen

Kerstinterview met Marijke F Jansen.

Wat is je favoriete herinnering aan kerstmis?

Het was kerst 2016, de eerste keer dat ik één kerstdag helemaal alleen zou zijn. Ik sprak af met iemand die ook alleen was. Niet als date, maar gewoon als twee eenzame mensen die niet alleen wilden zijn. De vonk sloeg over en inmiddels is hij mijn man en de vader van onze dochter.

Hebben jullie in de familie een kersttraditie?

Ja, bij elkaar komen, samen gourmetten en na afloop het kerstverhaal lezen in de Bijbel. Vooral dat laatste is voor mij toch waar kerst om draait: de geboorte van Jezus en de hoop die dit de wereld brengt.

Als je jouw ideale kerst zou mogen omschrijven hoe zou die er dan uit zien?

In gezelschap van familie. Kerst hoeft van mij niet per sé met heel veel opsmuk of cadeaus. Voor mij is kerst het feest dat we de geboorte van Jezus vieren. Daarbij gaat het voor mij om hoop, saamhorigheid en familie.

Wat is je favoriete gerecht met kerst?

Mij maak je heel cliché blij met gourmetten/bakplaten 😏 Voor iedereen wat hij of zij het lekkerst vindt.

Welke kleur hebben de ballen in jouw kerstboom?

Ik doe niet aan kleuren. Mijn boom is gewoon groen en verder hang ik er alles in wat ik leuk vind, hoe kneuteriger hoe beter. Het leukst vind ik aparte ornamenten waarvan ik blij word als ik ze na een jaar weer uit de doos haal. Een maffe, superblije sneeuwpop. Een fijn ornamentje van zilver in de vorm van een slee met kerstman. Een zelfgemaakte kerstkaart-bal van iemand die inmiddels niet meer leeft. Het houten hartje dat schrijfcollega Tamara Haagmans ooit heeft gemaakt en naar me heeft opgestuurd. Dat soort dingen. Allemaal ornamenten waar ik fijne herinneringen aan heb.

Waar denk je als eerste aan bij het woord kerstmis?

De geboorte van Jezus.

Verstuur jij nog kerstkaarten met de post?

Jazeker. Vorig jaar gekochte. De jaren daarvoor heb ik een zine gemaakt als kerstkaart; een boekje dat je van 1 A4 kan vouwen. In deze zines stond natuurlijk een kerstwens, maar ook een mini-verhaaltje, een puzzel en een foto. Het duurde even om alles te vouwen, maar het resultaat was leuk en persoonlijk. Misschien komend jaar weer 🙂

Wat is jouw kerstwens?

Ik vind kerst een familiefeest. Dus ik wens met kerst dat we allemaal bij elkaar kunnen komen en in gezondheid kunnen genieten van elkaars gezelschap.

In welk land zou je wel eens kerstmis willen vieren?

Stiekem vier ik het liefst kerst in Nederland, omdat ik dan met mijn familie af kan spreken. Maar ik gok dat we nog wel eens kerst zullen vieren in Ierland, omdat mijn man daar familie heeft wonen.

Wat is je favoriete kerstlied?

Stille nacht. Ik ben verder niet zo dol op kerstmuziek. Hoewel ik ‘Dance of the Sugar Plum Fairy’ van Lindsey Stirling wel heel erg mooi vind op haar kerstalbum, maar dat kwam deels ook door de mooie video. En ik ben gewoon erg dol op Lindseys mooie vioolmuziek.

Oké tijd voor wat kerst schrijf/boek vragen!

Wat is jouw favoriete kerstverhaal of boek?

De kunst van kerstmis van Jane Lovering vond ik een erg mooi verhaal. Een romantisch verhaal met een serieuze en een mysterieuze laag erin.

Welk boek zou je iedereen aanraden om tijdens de feestdagen kado te geven?

Wintermagie natuurlijk haha. Geintje. Een boek wat niet per sé een kerstboek is, maar wat ik wel een absolute aanrader vind, is de graphic novel‘De prins en de naaister’. Ondanks dat het ‘een stripverhaal’ is, wist dit mooie verhaal (qua personages, plot én tekenstijl) me tot tranen toe te raken, terwijl het verhaal juist heel sprookjesachtig is.

Wat mag er volgens jou niet ontbreken in een echt kerstverhaal?

Saamhorigheid en hoop.

Zou jezelf ook wel eens een kerstverhaal willen schrijven?

Jazeker en ik heb het inmiddels ook al meerdere keren gedaan. Ik heb al eerder een verhaal geschreven voor een kerstbundel (Wonderland) en ook als mijn alter ego Lily Frank heb ik twee kerstverhalen geschreven (Het lied van mijn hart en Stampij op een snowboard). En nu dus weer een verhaal voor de kerstbundel Wintermagie.

Kun je in het kort vertellen waar jouw kerstverhaal over gaat en waarom de lezers het zouden moeten gaan lezen?

In mijn verhaal, Wintervorst, wordt de wees Oranna op brute wijze van haar bed gelicht. Samen met alle andere wezen uit haar dorp wordt ze op een kar afgevoerd naar de hoofdstad van het Hoogrijk, het naburige land dat hen al jaren onderdrukt. Een meisje uit haar dorp denkt te weten waarom: er is een profetie die voorspelt dat een wees de Wintervorst zal brengen om hen allemaal te bevrijden. Maar daar zit die Hoge Koning natuurlijk niet op te wachten. Terwijl Oranna en haar buurjongen Nort zich staande proberen te houden in een wereld zonder zekerheden, is er maar een ding wat ze kunnen blijven doen: hopen op de komst van de Wintervorst.

Super bedankt Marijke F Jansen voor dit leuke kerstinterview!

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x