Kerstinterview met Lysander Mazee

Hey lieve lezers van Bookstamel, Vandaag is het de beurt aan Lysander Mazee om te vertellen over zijn favoriete kerstherinneringen! Het leuke is dat Lysander een van de auteurs is van Wintermagie een verhalenbundel die wordt uitgegeven door DVP komende tijd komen nog meer auteurs die meegewerkt hebben aan deze bundel aan het woord 🙂 Maar goed Voordat we naar het kerstinterview gaan met Lysander Mazee is het eerst tijd om deze auteur wat beter te leren kennen.

Lysander (1987) studeerde Theologie in Leiden en Klassieke Zang aan het Koninklijk Conservatorium. Tegenwoordig is hij werkzaam als leerkracht in het primair onderwijs.

Lysander schrijft romans en verhalen die gekenmerkt worden door magisch realisme met historische elementen, Scandinavische folklore, queer hoofdpersonages en psychologische gelaagdheid. In 2018 kwam zijn eerste verhaal Uit De Diepte uit bij Dutch Venture Publishing. Dit verhaal wordt momenteel omgevormd tot graphic novel.

In mei 2022 werd zijn eerste roman, Wolventijd, uitgebracht bij DVP.

Lysanders meest recente werk, Wisselkind, komt later dit jaar uit als novelle bij De Boekenvos.

Foto van auteur Lysander Mazee

Kerstinterview met Lysander Mazee

Wat is je favoriete herinnering aan kerstmis?

Mijn favoriete herinnering aan kerstmis is de kerstdiners die we vroeger hadden met vrienden van mijn ouders en hun kinderen. Met zijn allen aan een gezellig versierde tafel praten, lachen en zingen – en lekker eten natuurlijk. Ook was ik altijd dol op de kerstnachtdienst in de kerk. Ik geloofde niet overtuig, zoals mijn familie, maar het had altijd zo’n magische sfeer om in een historisch, mooi verlicht gebouw met heel veel mensen te zingen.

Hoe ziet jou ideale kerst eruit?

Het liefst zou ik een keer kerst in het hoge Noorden vieren, waar je dat kerstgevoel van de omgeving zelf al krijgt – in een kneuterig, afgelegen dorpje waar ze een gekke traditie hebben zoals een reuze kerstbok van stro in de hens steken.

Welk kerstverhaal of boek is jouw favoriet en waarom?

Het Noorse kerstverhaal ‘Reisen til Julestjernen’, een verhaal waarin een lang verloren prinses die haar identiteit is vergeten op zoek moet naar de kerstster en die haar hart moet geven om een wens te doen voor de koning (haar vader, die ze niet meer herkent). Ze wordt hierbij dwarsgezeten door een kwaadaardige graaf die en coup wil plegen, en geholpen door bosdieren en wezens waarvoor zij goede daden heeft verricht.

Wat is je favoriete gerecht met kerst?

Een yule log als toetje. Een zoet baksel versierd als boomstam, met heerlijke vulling, geboetseerde chocoladeschors en paddenstoelen van merengue.

Welk boek zou jij iedereen aanraden om kado te geven met kerstmis?

Wintermagie natuurlijk, en anders Wolventijd, om in de winterse sferen te blijven ; )

Wat is jouw kerstwens?

Dat we als mensheid elkaar niet in de kou laten staan deze winter, zowel letterlijk als figuurlijk.

Welke kleur heeft jouw kerstboom?

Mijn kerstboom is groen. Ik haal altijd een echte boom in huis, en versier die met vilten bosdieren en lichtjes.

Wat mag er in een ideaal kerstverhaal niet ontbreken?

Een symbolische geboorte of wedergeboorte, hoop op een nieuwe of betere wereld, de terugkeer van licht.

Hebben jullie een speciale kersttraditie?

Samen kerstmuziek maken hoort er bij ons thuis steeds meer bij. Ook zou ik geen nee zeggen tegen het overnemen van de IJslandse traditie om elkaar een boek cadeau te doen, en dan lekker de hele avond te lezen!

Waar denk je als eerste aan bij het woord kerstmis

Licht in de duisternis.

Verstuur jij nog kerstkaarten met de post?

Als ik er aan denk wel. Vroeger vergat ik het weleens volledig, maar sinds ik in het onderwijs werk, ben ik wat attenter geworden!

Dat was alweer het einde van het kerstinterview met Lysander Mazee! Super bedankt Lysander dat je ons een kijkje in jouw favoriete kerstgedachten wilde geven. Ik kijk er naar uit om je verhaal te gaan lezen in Winter magie.

Benieuwd geworden naar nog meer auteurs lees dan ook eens het kerstinterview met Susan Muskee of Saskia M.N Oudshoorn.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sherry
1 jaar geleden

Super leuk om dit interview te lezen. Ik ben benieuwd naar haar boek.

trackback

[…] deze bundel komen voorbij in de Kerstinterviews. Zo konden jullie eerder al het kerstinterview met Lysander Mazee lezen. Maar vandaag is het tijd voor het kerstinterview met Isolde Boers heel veel […]

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x