Kerstinterview met Susan Muskee

Hey lieve lezers van Bookstamel, het is alweer tijd voor een nieuw kerstinterview. Dit keer gaan we meer te weten komen over de kerst van Susan Muskee. Susan is auteur en stemauteur. an haar hand verschenen onder andere de Kobo Original-serie Zand erover en de feelgoodserie Liefde, natuurlijk. Nooit meer hetzelfde is haar papieren debuut. Ze is verslaafd aan thee en rekent voor elke afspraak standaard tien minuten extra reistijd om onderweg alle honden en katten te aaien.

foto van auteur Susan Muskee

Wat is je favoriete herinnering aan kerstmis?

Oooh, zo veel! Ik vind kerst echt geweldig en kan niet per se één herinnering opnoemen die eruit springt. Het is vooral het samenzijn met familie, lekker eten, de hele sfeer die rondom kerst hangt. Ik heb echt een hekel aan de winter en dan vooral de kou en het donker, en dat wordt een stuk minder met kerstlampjes en een gezellig brandende houtkachel.

Hebben jullie in de familie een kersttraditie?

Nee, eigenlijk niet. Ik vind de leukste tradities altijd de tradities die ‘per ongeluk’ ontstaan, in plaats van dat je zegt ‘vanaf nu doen we elk jaar dit’, dus wie weet… Als het maar wel iets leuks is. Niet dat iemand dit jaar zijn been breekt en er volgend jaar weer iemand onderuitgaat na de tweede gang. Da’s natuurlijk niet de bedoeling.

Als je jouw ideale kerst zou mogen omschrijven hoe zou die er dan uit zien?
Eten, een brandend haardvuur, de mensen die ik liefheb en eten. En had ik al eten gezegd?

Wat is je favoriete gerecht met kerst?
Goede vraag… Ik heb eigenlijk geen favoriet gerecht. Ik heb wel een favoriete gang en dat is het toetje… haha!

Welke kleur hebben de ballen in jouw kerstboom?

Nou, ik heb dus geen kerstboom! Ik hou heel erg van kerstversiering, kerstlampjes en alles wat erbij hoort, maar dan vooral hoe de stad is aangekleed en dat je kerstversiering in etalages ziet enzo. Thuis vind ik het eigenlijk een beetje zonde om iets 49 weken per jaar in een doos te hebben staan en het er dan maximaal drie weken uit te halen. Nu moet ik ook zeggen dat we voordat we in dit huis woonden amper opslagruimte hadden, dus dan staat zo’n doos kerstversiering nog extra in de weg. Maar nog steeds is er bijzonder weinig kerstversiering te vinden hier in huis!

Waar denk je als eerste aan bij het woord kerstmis?

Ik woon in Deventer, dus kerst betekent voor mij Dickens Festijn! Elk jaar wordt het historische Bergkwartier één weekend in december omgetoverd tot een negentiende-eeuwse stad in de stijl van Charles Dickens. Sinds een paar jaar mag ik meedoen met een groep ontzettend leuke mensen en mag ik me twee dagen lang helemaal onderdompelen in de sfeer van twee eeuwen geleden. Dus als ik dan in Dickens-outfit langs carolsingers en kerstbomen loop en opwarm met glühwein, chocolademelk en erwtensoep (want zo’n jurk is toch altijd minder warm dan je zou denken), is het voor mij écht kerst.

Verstuur jij nog kerstkaarten met de post?

Jazeker! Ik hou sowieso heel erg van kaarten versturen, dus ik heb altijd een stapeltje kaarten in huis, maar met kerst ga ik wel echt de winkel in om een flinke stapel mooie kerstkaarten te kopen. Liefst ook wat verschillende, zodat ik iedereen ‘een eigen kaart’ kan sturen.

Wat is jouw kerstwens?

Dat 2023 een jaar vol mooie verhalen wordt – in welke vorm dan ook.

In welk land zou je wel eens kerstmis willen vieren?

In Noorwegen! Zo’n sprookjesachtige kerst met kerstlampjes, kerstmarkten, een knisperend haardvuur en héél veel sneeuw lijkt me geweldig.

Wat is je favoriete kerstlied?

Dan ga ik toch voor de ultieme klassieker: Last Christmas van Wham.

Oké tijd voor wat kerst schrijf/boek vragen!

Wat is jouw favoriete kerstverhaal of boek?

Als Dickensliefhebber is er maar één ultiem kerstverhaal en dat is A Christmas Carol! Máár sinds dit jaar heb ik er een nieuw favoriet kerstboek bij en die vind je hieronder…

Welk boek zou je iedereen aanraden om tijdens de feestdagen kado te geven?

Dit jaar absoluut ‘Langste. Kerst. Ooit.’ van Lisette Jonkman. Want kom op: het is een kerstboek én het is geschreven door Lisette. Beter krijg je het niet! Maar ook mijn all-time favorite boek ‘Ik geef je de zon’ van Jandy Nelson is een geweldig kerstcadeau. En natuurlijk de Blossom Books Wereldklassieker ‘Dickens’ Kerstverhaal’, de ‘hertaling’ van A Christmas Carol door Merel Leene. En eerlijk? Als je iemand een boek cadeau doet waarover na is gedacht en waarvan je denkt: ja, dat is nou echt een boek voor die en die, dan is dat toch altijd een perfect cadeau?

Wat mag er volgens jou niet ontbreken in een echt kerstverhaal?

Een beetje magie. En dat hoeft niet letterlijk magie te zijn in de vorm van een kerstengel met fairy dust, maar voor mij zit dat in het echte kerstgevoel. Dat gevoel dat je niet kunt beschrijven, maar dat je vooral moet vóélen. En natuurlijk een goede afloop. Als dat er niet in zit, dan is het geen kerstverhaal.

Zou jezelf ook wel eens een kerstverhaal willen schrijven?

Ja, héél graag en ik heb al een idee dat ergens ver in mijn achterhoofd om aandacht roept. Voor dit jaar ga ik dat alleen niet meer redden, maar wellicht voor 2023…

Super bedankt voor dit leuke kerstinterview Susan Muskee! Ik vond het erg leuk om zo wat meer over je te weten te komen.

Heel veel liefs, Melanie

Benieuwd geworden naar meer kerst interviews lees dan ook de interviews met Saskia M.N Oudshoorn, Elizabeth Kayland of Lisette Jonkman.

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] geworden naar nog meer auteurs lees dan ook eens het kerstinterview met Susan Muskee of Saskia M.N […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x