5 Boekentips van Dirk De Wolf
Hey lieve lezers van Bookstamel, vandaag is het weer tijd voor boekentips! dit keer worden de boekentips gegeven door Dirk de Wolf. Dirk is verpleegkundige en heeft als hobby veel lezen. Daarnaast heeft hij ook een blog waarop je zijn recensies en gedichten kan lezen genaamd Dirksboekenkast. Natuurlijk vind je hem ook op Instagram en facebook! Maar vandaag heeft die dus 5 boekentips voor jullie samengesteld! Dus laten we daar gauw mee beginnen.
Boekentips van Dirk De Wolf
Mijn eerste boekentip is Sprakeloos ( Tom Lanoye). De moeder van Tom is een gevierde actrice die op een dag het slachtoffer wordt van een beroerte, In het boek wordt haar lijdensweg weergegeven. Tom beschrijft het hele ziekteproces met pareltjes van woorden en zinnen.
De achter flaptekst van het boek:
Na een beroerte raakt een amateur-actrice en schrijversmoeder haar spraakvermogen kwijt. Langzaam en onherroepelijk takelt ze af, steeds minder in staat om te communiceren met wie haar lief is. Daarover schrijvend maakt Tom Lanoye een meervoudige balans op. Van zijn kleurrijke jeugd in een volkswijk, van zijn worsteling met de liefde, van zijn rol als schrijver, van zijn conflicten met de kleine moederdiva, van de strijd die zij manmoedig voert en waarin ze reddeloos en redeloos ten onder gaat – en van de blijvende woede en pijn die dat oplevert.
De tweede tip is Ik ga leven ( Lale Gül) Hier gaat de schrijfster keihard de confrontatie aan met haar familie en met de Islam. Het is zo uit het leven gegrepen en zo klaar geschreven dat je bijna in het verhaal staat naast de schrijfster.
De achter flaptekst van het boek:
Muziek mag niet, daten is verboden, het hebben van vrienden van het andere geslacht is onwettig, je leuk kleden en opmaken is ongepast, ’s avonds buiten zijn is niet geoorloofd, “vieze, immorele” films en series kijken is onaanvaardbaar (en dan bedoel ik geen porno, gewoon een film waarin wordt gezoend), het vieren van verjaardagen of andere heidense feestdagen mag niet, werken met mannen kan niet en ook uitgaan en feesten op festivals is verboden.’
Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor Büsra dingen stiekem doen. Stiekem make-up en sieraden dragen, laat thuiskomen, met jongens afspreken en alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent vooral: voortdurend vragen stellen.
‘Moet ik leven als een kamerplant? Moet ik in een huwelijk treden waar alle seks uit is geramd nog voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, bloedeloze en Koranvaste lul voor mij hebben uitgekozen? En dan veranderen in een broedkip zoals alle vrouwen om me heen? En de rest van mijn bestaan op die manier slijten? Is dat waarvoor ik leef? Is God dan blij met mijn tragedie?’
In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. Als er iemand geen blad voor de mond neemt, is het Büsra wel.
Derde tip iq Grand Hotel Europa ( Ilya Leonard pfeifer) dit verhaalt het leven van migranten en is echt prachtig geschreven. Het lezen is een feest omdat de woorden en zinnen zo mooi op mekaar inspelen.
De achter flaptekst van het boek:
De schrijver neemt zijn intrek in het illustere maar in verval geraakte Grand Hotel Europa om te overdenken waar het is misgegaan met Clio, op wie hij in Genua verliefd is geworden en met wie hij in Venetië is gaan wonen. Hij reconstrueert het meeslepende verhaal van liefde in tijden van massatoerisme, van hun reizen naar Malta, Palmaria, Portovenere en de Cinque Terre en hun spannende zoektocht naar het laatste schilderij van Caravaggio. Intussen vat hij een fascinatie op voor de mysteries van Grand Hotel Europa en raakt hij steeds meer betrokken bij het wedervaren van de memorabele personages die het bevolken en die uit een eleganter tijdperk lijken te stammen, terwijl de globalisering ook op die schijnbaar in de tijd gestolde plek om zich heen begint te grijpen.
De vierde tip is Mijn Waarheid ( Sandra J.Paul) . Dit is een fijn boek waar ook de vormgeving belangrijk is. Dit boek is verdeelt in drie delen: een deel waar een hoofdpersonage zijn verhaal doet, in een ander deel doet de tweede hoofdpersoon zijn verhaal en in het midden staat dan dé waarheid. Het is een heel spannend boek dat je blijft lezen.
De achter flaptekst van het boek:
Twee vrienden.
Een bruid die sterft.
Twee versies.
Eén onbetrouwbare verteller.
Wie geloof jij, Nathan of Elias? De lezer beslist zelf welke versie hij het eerst leest en gelooft, maar de echte waarheid zit verborgen in het midden.
**Dit boek heb ik zelf ook gelezen. Lees mijn recensie van Mijn Waarheid. **
Mijn vijfde tip, en tevens laatste is Oorlog en Terpentijn ( Stefan Hertmans) Dit bekroonde boek beschrijft WO 1 aan de hand van nototieboekjes van Hertmans zijn grootvader. We krijgen dus een inzicht in het leven ten tijde van WO 1 uit eerste hand
De achter flaptekst van het boek:
Het verhaal van een kleine held in de Grote Oorlog die ervan droomde kunstenaar te worden.
Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Jarenlang durfde Hertmans de schriften niet te openen tot hij het wél deed en onvermoede geheimen vond. Het leven van zijn grootvader bleek getekend door zijn armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde. In zijn verdere leven zette hij zijn verdriet om in stille schilderkunst. Stefan Hertmans jarenlange fascinatie voor zijn grootvaders leven bracht hem uiteindelijk tot het schrijven van deze aangrijpende roman.
Wat een toffe boekentips! Super bedankt voor jou boekentips Dirk De Wolf. Benieuwd geworden naar nog meer boekentips lees dan ook 5 boeken die je dit najaar gelezen moet hebben en De 5 feestelijke boekentips van Eva Linden
Heel veel liefs, Melanie
*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***