Kerstinterview met Saskia M.N Oudshoorn

Hey lieve lezers van Bookstamel, November en December staan op bookstamel in het teken van de feestdagen. Nu weet ik dat er heel veel mensen zijn die vinden dat er pas plek is voor kerst na Sinterklaas maar hier staat de kerstboom altijd al op 31 oktober. Ik ben dan ook een echte kerstfan. We beginnen dan ook al vroeg met de kerstspecial op mijn blog. Maar hé dat geeft jullie alleen maar meer de kans om leuke ideetjes op te doen voor de feestdagen. De lekkerste recepten de mooiste boeken het komt allemaal voorbij. Maar ook zullen een aantal auteurs jullie meenemen in hun favoriete kerstgedachten en tradities. Wie weet doe je in deze kerstinterviews wel een leuk idee op voor jou eigen kerst! Tijd voor het kerstinterview met Saskia M.N Oudshoorn.

Maar voordat we naar het interview gaan zal ik even kort vertellen wie Saskia M.N Oudshoorn is

Saskia (tegenwoordig gebruikt ze haar initialen M.N. om verwarring met een andere schrijfster te voorkomen) Oudshoorn is geboren in Rotterdam. Ze is werkzaam als inkoper bij Unilever en is fractievoorzitter van de grootste lokale partij in de gemeenteraad van haar woonplaats. Naast al die drukke werkzaamheden maakt ze graag tijd om te schrijven – voor haar is het een vorm van ontspanning en tegenwoordig zelfs een soort verslaving. In haar boeken kan ze eindelijk iedereen laten doen wat zij wil… 

Saskia volgde schrijfcoaching bij Simone van der Vlugt, maar voor een groot deel is ze autodidact. Ze geniet van het creëren van verhalen en het uitdiepen van karakters, waarbij haar cursus psychologie goed van pas komt. Haar boeken zijn fictie, maar natuurlijk worden er ook karaktertrekjes van de mensen in haar omgeving aan de hoofdpersonen toebedeeld. Inspiratie genoeg, denk ik zo!

Ze schreef o.a de Geluk serie en Foodtruck Fiësta

Foto van auteur Saskia M.N Oudshoorn

Kerst interview met Saskia M.N Oudshoorn

Wat is je favoriete herinnering aan kerstmis? Kerstmis is vooral een tijd van gezellig samenzijn, traditioneel een dag bij de familie en een dag bij de schoonfamilie. Nu de kinderen wat groter zijn en ook zelf allerlei afspraken krijgen en mijn moeder er helaas niet meer bij kan zijn (wat zou ze trots geweest zijn!), worden die herinneringen alleen maar dierbaarder.

Hebben jullie in de familie een kersttraditie? In ons eigen gezin is het met kerstochtend uitgebreid ontbijten – wie nog hier woont heeft zijn pyjama aan en alle kerstcadeautjes die al weken onder de boom liggen, worden uitgepakt. Een gezellige bende en fijn om zo de kerstdagen op te starten. Vaak wordt ‘Home Alone’ voor de tigste keer gekeken.

Als je jouw ideale kerst zou mogen omschrijven hoe zou die er dan uit zien? Ik krijg bij het zien van de clip van ‘Last Christmas’ van Wham altijd het ideaalbeeld van de kerst: met familie en vrienden in een groot chalet, sneeuw en kou buiten en binnen de open haard aan. Met elkaar koken, spelletjes doen, eten en drinken. Ik denk dat dat maar gewoon een droom moet blijven want net als in de clip komt er vast wel wat drama om de hoek kijken dan hahaha.

Wat is je favoriete gerecht met kerst? Ik heb geen speciaal gerecht, maar ik wil altijd wel graag dat het om het gezellig samenzijn draait en niet om het uren in de keuken staan met alle stress van ingewikkelde recepten die sneller opgegeten dan gemaakt zijn, ook al hoef ik het zelf niet eens klaar te maken.

Welke kleur hebben de ballen in jou kerstboom? Meestal toch wel traditioneel: rood, wit, goud of zilver. Met af en toe een uitspatting naar bv paars maar die kleur is al een tijdje niet van zolder gekomen.

Waar denk je als eerste aan bij het woord kerstmis? Familie.

Verstuur jij nog kerstkaarten met de post? Ja, maar niet meer zoveel als vroeger toen ik wel iets van 130 kaarten schreef. Een ‘echt’ kaartje blijft toch altijd het leuks.

Wat is jouw kerstwens? ‘Groot’ denkend: verdraagzaamheid en wat meer zorgen voor elkaar. Bedenk wat voor gevolgen jouw acties en woorden voor anderen hebben. Als we wat meer met en voor elkaar zouden doen, net als in vroegere tijden, dan wordt het vast een stuk gezelliger. En natuurlijk vrede op aarde, al ben ik bang dat ik dat nooit mee zal maken. Wanneer ik echt voor mezelf mag spreken: dat we nog zo lang mogelijk in goede gezondheid bij elkaar kunnen zijn.

In welk land zou je wel eens kerstmis willen vieren? Lapland.

Wat is je favoriete kerstlied? Last Christmas van Wham.

Oké tijd voor wat kerst schrijf/boek vragen!

Wat is jouw favoriete kerstverhaal of boek? Dit jaar natuurlijk De Wensenwinkel dat ik samen met Chantal Klaassen schreef. Heel apart om in de zomer, met zijn tweetjes aan een kerstverhaal te werken. En natuurlijk ook Kerstgeluk, het vijfde en waarschijnlijk laatste deel in de Gelukserie. Met het zweet op mijn lijf over sneeuw en een kerstmarkt schrijven: heel bijzonder!

Welk boek zou je iedereen aanraden om tijdens de feestdagen kado te geven? Dan zeg ik toch De Wensenwinkel. Een grappig en ontroerend verhaal waar mijn persoonlijke kerstwens eerder in het interview een mooie rol in heeft. Als je meer van spanning houdt dan kan ik je de bundel Winternacht aanbevelen waar mijn spannende novelle Kerststuk instaat.

Wat mag er volgens jou niet ontbreken in een echt kerstverhaal? Winterse omstandigheden, samenzijn en een belangrijke boodschap voor een leukere wereld.

Zou jezelf ook wel eens een kerstverhaal willen schrijven? Zoals je hebt kunnen lezen heb ik dit jaar maar liefst een (half) kerstboek geschreven, een feelgood kerstnovelle en vorig jaar een spannend kerstverhaal. Misschien is het volgend jaar tijd voor een heus kerstboek dat ik alleen schrijf.

Kun je in het kort vertellen waar jou kerstverhaal over gaat en waarom de lezers het zouden moeten gaan lezen? Dan neem ik de Wensenwinkel. De vriendinnen Claire, die een winkel van haar opa en oma ‘erft’ en Josie, de pas gescheiden mediator die veel beter is in het oplossen van de problemen van andere mensen dan die van haarzelf, besluiten om van de winkel met de feestdagen een wensenwinkel te maken. Ze moeten het oude pand weer levensvatbaar zien te krijgen zodat ze allerlei wensen kunnen vervullen, maar dat gaat allemaal niet altijd van een leien dakje. Gelukkig krijgen ze hulp van de ex-soapie Jim en de aannemer Stijn, vader van Bor en Jasmijn, die in het verleden de woonboerderij van Josie verbouwd heeft.

En welke wensen er allemaal vervuld gaan worden… dat moet je zelf maar gaan lezen!

Dit was het kerst interview met Saskia M.N Oudshoorn. Zo leuk om te lezen over jouw tradities ik kom er helemaal door in de kerstsfeer! Bedankt dat je mee wilde doen met dit interview.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] geworden naar meer kerst interviews lees dan ook de interviews met Saskia M.N Oudshoorn, Elizabeth Kayland of Lisette […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x