Kerstinterview met Elizabeth Kayland

Hé lieve lezers van Bookstamel, het is tijd voor alweer het tweede interview in de reeks met Kerstinterviews. Dit keer is het kerstinterview met Elizabeth Kayland. Elizabeth heb je al vaker op mijn blog voorbij zien komen. Daarnaast is het een van de auteurs die ik een heel warm plekje in mijn hart heb gegeven. Een auteur die ik regelmatig even spreek op facebook! Ik las haar boeken Broken Truth en Broken Past. Wil jij Elizabeth wat beter leren kennen neem dan een kijkje op Elizabeth Kayland.

Foto van auteur Elizabeth Kayland

Kerstinterview met Elizabeth Kayland.

Wat is je favoriete herinnering aan kerstmis?

Mijn favoriete herinnering aan Kerst is een heel simpele. We reden terug van een familie etentje en het was al donker buiten. In veel voortuinen was het prachtig versierd met lichtjes in bomen en aan de gevels, lichtgevende sleden getrokken door een van lampjes gemaakt rendier, gloeiende sneeuwpoppen en nog veel meer. Het was prachtig om te zien dat zo veel mensen hun huis omtoverden tot een magisch visueel tafereel.

Hebben jullie in de familie een kersttraditie?

Wij zijn echte familiemensen. Met Kerst komen we samen, een dag met mijn ouders, broers en hun gezinnen, een keer met mijn grootouders, tantes, ooms, nichtjes, neefje, ouders, broers en hun gezinnen. Het is elk jaar weer een gezellige bedoening. Heerlijk eten, blije gezichten en die prachtige versiering overal.

Als je jouw ideale Kerst zou mogen omschrijven, hoe zou die er dan uitzien?

Een prachtig versierd huis en een magische voortuin vol lichtjes en muziek, familie en vrienden om me heen, heerlijk eten op de tafel en stomende warme chocolade melk met marshmellows voor iedereen. Gezelligheid en vrolijkheid in overvloed.
De dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw zou ik dan wel het liefst weer willen opladen in alle rust en stilte met een goed boek en een zacht dekentje op mijn schoot.

Wat is jouw favoriete gerecht met Kerst?

Wij eten op de Kerstdagen zelf altijd bij familie. Vaak is dat in buffetvorm. Een van de gerechten die mijn mama eens heeft gemaakt was bij een kerstbrunch. Ze had oude stukken stokbrood, de wat taaiere stukken, in stukken gesneden, kaas in kleine blokjes gesneden, plakken spek gebakken en vervolgens ook in stukjes gesneden, dat allemaal in een cupcake bakblik gedaan en in het midden van elke cupcakevorm brak ze een ei. Die deed ze dan in de oven. De kaas was heerlijk gesmolten, het eigeel was nog wat loperig. Ik vond ze heerlijk!

Welke kleur hebben de ballen in jouw kerstboom?

Dat verschilt elk jaar. Ik heb verschillende sets op zolder liggen. Gouden, zilveren, rode, groene, zwarte, blauwe,… Op gevoel maak ik elk jaar een andere combinatie. Vorig jaar was dat rood en goud. Dit jaar is het wit en roze/rood.

Waar denk je als eerst aan bij het woord ‘kerstmis’?

Aan de gezelligheid en het knusse van het seizoen. De lichtjes en versieringen, de warme chocolademelk, de dikke truien en vrolijke muziek.

Verstuur jij nog kerstkaarten met de post?

Ja! Ik vind dat zo leuk om al die kaartjes uit te stallen in de woonkamer. Dit jaar ga ik een slinger ervan maken. Hopelijk krijg ik er genoeg om dat te realiseren, want het worden er inderdaad elk jaar minder en minder. Veel sturen een digitaal geval. Ik vind dat erg jammer. Die geven niet dezelfde sfeer af als een handgeschreven kerstkaartje.

Wat is jouw kerstwens?

Mijn kerstwens is dat mensen in deze periode de tijd kunnen nemen om te genieten van elkaar. Familie, vrienden, kennissen, buren,…

Een klein gebaar kan veel betekenen en in deze periode heeft zoiets nog meer impact dan anders. Schrijf een paar kaartjes en steek die bij de buren in de bus. Heb je een appelcake gebakken? Vraag of de postbode een stukje lust, eventueel als snack voor onderweg. Zie je iemand alleen op de bus wachten, vraag eens of ze weten hoe laat het is en begin een gesprek over koetjes en kalfjes. Al is het maar voor enkele minuten, dat korte moment kan een groot verschil maken in het verloop van de dag voor die persoon.

In welk land zou je wel eens kerstmis willen vieren?

Sowieso ergens waar je ongeveer dezelfde sfeer kunt krijgen als hier. Een tropische Kerst is aan mij niet besteed. Het belangrijkste is echter dat ik het met mijn familie kan vieren.

Wat is jouw favoriete kerstlied?

Ik hou veel van vrolijke upbeat meezing muziek. Als ik er een favoriet uit zou moeten kiezen dan denk ik dat ik ga voor Fairytale of New York van The Pogues. Inhoudelijk misschien niet meteen een vrolijk lied, maar die melodie blijft zo erg hangen. Of Snoopy’s Christmas van The Royal Guardsmen. Ook hier niet meteen heel vrolijk wat de tekst betreft, maar een mooie boodschap en een catchy deuntje.

Oké, tijd voor wat Kerst schrijf/boek vragen!

Wat is jouw favoriete kerstverhaal of boek.

Mijn favoriete kerstverhaal is het meisje met de zwavelstokjes. Niet omdat het een leuk verhaal is met vrolijk einde, maar omdat het juist laat zien wat belangrijk is in een leven. Het meisje droomde niet van roem, glorie en bakken geld. In haar laatste momenten droomde ze van warmte, een maaltijd, een mooie kerstboom en de belangrijkste persoon in haar korte leven.

Welk boek zou je iedereen aanraden om tijdens de feestdagen cadeau te geven?

Elk boek is een prachtig cadeau. Ik zou vooral aanraden om eens te proberen een minder bekend boek te nemen. Natuurlijk het liefst een NL of BE auteur, maar probeer eens een boek dat je niet direct op social media terugvindt.

Wat mag er volgens jou niet ontbreken in een echt kerstverhaal?

Nog belangrijker dan het beschrijven van de kerstboom is dat de auteur ervoor zorgt dat de sfeer van Kerst goed wordt overgebracht op de lezer. Een echt kerstverhaal is voor mij pas een kerstverhaal als het voelt als kerstmis tijdens het lezen, ook al is het zomer buiten.

Zou je zelf ook wel eens een kerstverhaal willen schrijven? Of kun je in het kort vertellen waar jouw kerstverhaal over gaat en waarom de lezers het zouden moeten lezen?

In Dragon Wings Broken truth valt een groot deel van het verhaal in de kerstperiode. Al is Kerst op zich niet het focuspunt in het verhaal, toch heb ik zo goed mogelijk geprobeerd om hetgeen ik belangrijk vind aan die periode naar voor te brengen in het verhaal. Ik hoop mijn lezers te inspireren om zelf ook de stap te zetten en eens een hand te reiken aan iemand die het nodig lijkt te hebben.
In de planning, nog wel heel ver weg in de planning, zit het idee voor een kerstverhaal. Die zal ongetwijfeld aan de beurt komen, maar voor het zover is wil ik eerst de volledige Dragon Wings serie af hebben.

Super bedankt voor dit kerstinterview Elizabeth Kayland! Super leuk om meer te weten te komen over jou kerst tradities.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x