Kerstinterview met Lisette Jonkman

Hé lieve lezers van bookstamel, vandaag is het de dag! Yes gisteren was de dag dat het kerstboek van Lisette Jonkman Langste. Kerst. Ooit. In de boekhandels verscheen. En omdat te vieren Starten we de kerstinterviews vandaag en natuurlijk is dat aller eerste kerstinterview met Lisette Jonkman. Denk je nou na het lezen van dit interview! Hé wat een leuke auteur en wat een super tof boek. In de maanden November en December trekt Lisette door het hele land om haar boek te signeren op de facebook pagina Lisette Jonkman vindt je alle datums en boekhandels waar ze aanwezig zal zijn.

Maar voor nu zou ik zeggen heel veel leesplezier met dit aller eerste kerstinterview!

Kerstinterview met Lisette Jonkman

Wat is je favoriete herinnering aan kerstmis?

Een bitterzoete herinnering: de laatste kerst met mijn vader. Het was in 2019 (ik wilde zeggen ‘december 2019’, maar dat spreekt redelijk voor zich) en we wisten sinds drie maanden dat hij terminaal ziek was. Mijn man en ik hadden net grondig ons huis verbouwd en mijn schoonvader had keihard gewerkt om alle muren te schilderen voor de feestdagen, zodat we in een semi-af huis kerst konden vieren. Op eerste kerstdag kwamen mijn vader, zijn vriendin, mijn schoonouders en mijn schoonzus langs en we hebben het heerlijk gehad. Echt een gezellige dag en avond, waarop mijn pa voor het eerst in tijden weer eens blaakte van de energie. De volgende kerst heeft hij niet gehaald; op 1 oktober 2020 overleed hij. Ik ben erg blij met deze mooie herinnering.

Hebben jullie in de familie een kersttraditie?

Ik ben gék op kerstfilms, dus haal ik mijn man altijd over om die samen te kijken. Hij wil dan in ruil daarvoor ook samen alle Die Hard-films kijken. John McClane is dus per ongeluk onderdeel van onze kersttraditie geworden. Verder maak ik ieder jaar een selfie voor de kerstboom met mijn moeder en gaan we met onze ouders, broers en zussen samen kerstdineren. O, en we vieren altijd kerst met Laus hele familie in een hotel. Dat zijn inmiddels 25 volwassenen en 13 kinderen, en die laatste categorie breidt zich ieder jaar verder uit. Nog even en we moeten het complete hotel afhuren, haha.

Als je jouw ideale kerst zou mogen omschrijven, hoe zou die er dan uit zien?

Eigenlijk zoals we meestal kerst vieren: gezellig met familie en veel eten. Het liefst doe ik er ook een of ander stom spel bij, maar daar is niet iedereen van gediend.

Wat is je favoriete gerecht met kerst?

Ik ben werkelijk de slechtste kok ter wereld, dus mijn go-to gerecht is knoflookgarnalen. Ieder gezinslid verzorgt bij ons één gang van het diner. Meestal hoef me dus niet te wagen aan ingewikkelde dingen. Sommige mensen vinden koken leuk of ontspannend; voor mij voelt het als een noodzakelijk kwaad. Godzijdank is die hint inmiddels ook binnengekomen bij mijn vrienden en familie en zijn die opgehouden met me kookboeken cadeau doen, want ik sla ze nooit open.

Welke kleur hebben de ballen in jouw kerstboom?

Alle kleuren van de regenboog! Paarse piek, roze en rode slingers, ballen in de vorm van gebakjes, eenhoorns, hartjes en verder gewoon KLEUREN. Zo. Veel. Kleuren. Een paar jaar geleden woonden we vlakbij een pop-up budget kerstwinkel en daar heb ik toen met liefde twee weken aan boodschappenbudget stukgegooid, haha. Sindsdien zetten we ieder jaar, zoals mijn man het misprijzend noemt, onze ‘hoerenkerstboom’ op.

Waar denk je als eerste aan bij het woord kerstmis?

Beetje cliché misschien, maar: gezelligheid.

En familie.

En eten.

Oké, dat zijn drie woorden. Sorry.

Verstuur jij nog kerstkaarten met de post?

Ik heb zo m’n momenten. Het ene jaar ga ik heel fanatiek aan de slag en stuur ik de hele wereld een kaart, het volgende jaar heb ik er geen puf voor en laat ik het helemaal zitten. Toen we in verwachting waren van Felix viel kerst precies op het moment dat ik drie maanden zwanger was, dus ik had een kaartje besteld met een foto van de echo erop en ‘Vol verwachting klopt ons hart’, die we naar een heleboel mensen hebben verstuurd. Afgelopen jaar hebben we wel kaarten verstuurd, maar echt de dag voor kerst pas (dus eerder.. nieuwjaarskaarten?). En zoals ik al zei, soms schiet het er helemaal bij in. Wel een beetje ingewikkeld, want daardoor denken mensen soms dat ze van onze kerstkaartenlijst zijn geschrapt terwijl we dat jaar überhaupt geen kaarten hebben verstuurd.

Wat is jouw kerstwens?

Dat ik in het komende jaar plotseling het geheim van goed kunnen plannen ontdek (en dat ik op magische wijze die planning ook echt ga uitvoeren).

En het zou ook echt héél fijn zijn als we niet aan de vooravond van een nucleaire oorlog staan. Dusse… dat.

In welk land zou je wel eens kerstmis willen vieren?

In Canada, ergens midden in de wildernis. Lijkt me geweldig!

Wat is je favoriete kerstlied?

Cold December Night van Michael Bublé woont permanent in mijn hoofd zonder ook maar een cent mee te betalen aan de hypotheek, dus dat moet ‘m wel zijn.

Oké tijd voor wat kerst schrijf/boek vragen aan Lisette Jonkman!

Wat is jouw favoriete kerstverhaal of boek?

De Matchmaker van Marijke Vos vond ik een heerlijke moderne, grappige en romantische twist op A Christmas Carol. Verder hoor ik goede verhalen over Niemand mag met kerst alleen zijn van Marloes Berghege! Enne, er schijnt binnenkort ook een of ander kerstboek uit te komen – Langste. Kerst. OOIT., of zo.

Welk boek zou je iedereen aanraden om tijdens de feestdagen kado te geven?

Ik ga toch heel onbescheiden voor mijn eigen Langste. Kerst. OOIT., maar dat is vooral omdat ik er naast enorm veel liefde en tijd ook een stukje van mijn ziel in heb gestopt, dus ik hoop dat iedereen het leest met een lach en een beetje kippenvel.

Wat mag er volgens jou niet ontbreken in een echt kerstverhaal?

  1. Kerst
  2. Familie (of found family)
  3. Liefde
  4. Een mooie les voor de hoofdpersoon
  5. Een tikkeltje magie

Zou jezelf ook wel eens een kerstverhaal willen schrijven?

Been there, done that, got the T-shirt! Aan het verschijnen van Langste. Kerst. OOIT. ging ook echt wel het langste schrijfproces ooit vooraf. Hij zou verschijnen in 2020, toen overleed mijn vader en schoven we de publicatie door naar 2021. Alleen werd in de zomer van 2021 mijn zoon Felix geboren en had ik schrijftechnisch te veel hooi op mijn vork genomen, waardoor het uiteindelijk 2022 werd. En al die tijd werkte ik aan het verhaal, of dat nu in mijn hoofd of op papier was.

Kun je in het kort vertellen waar jou kerstverhaal over gaat en waarom de lezers het zouden moeten gaan lezen?

Noëlle is gék op kerst. Op eerste kerstdag – wat trouwens ook nog haar verjaardag is – nodigt ze altijd een select groepje vrienden en familie uit voor een tot in de puntjes verzorgde kerstviering. Van de chocolaatjes bij de koffie tot aan de tafelconfetti bij het diner: alles plant ze nauwgezet uit. Steevast valt Noëlle op de avond van haar verjaardag in slaap met de wens dat het elke dag kerst kon zijn.

Maar deze kerst gaat alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de zalm brandt aan, een servet vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle na al deze rampen ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is.

En dan wordt ze de volgende dag wakker… Op eerste kerstdag.

Ik hoop dat Langste. Kerst. OOIT. iedereens kerst een stukje beter maakt, want zo erg als die van Noëlle kan hij nooit worden. (Al zitten er ook positieve kanten aan elke dag dezelfde rampzalige kerstdag beleven, bijvoorbeeld dat je de aantrekkelijke vreemdeling die je broer heeft meegesleept heel goed kunt leren kennen…)

Trouwens: ik heb het luisterboek zelf ingesproken! Dus heb je geen zin of tijd om te lezen, laat mij het dan aan je voorlezen tijdens het sporten, opruimen of luieren op de bank.

Dit was het kerstinterview met Lisette Jonkman binnenkort kun je mijn recensie van Langste. Kerst. Ooit. lezen! Super bedankt dat je mee wilde werken aan dit interview Lisette! Ik vond het super leuk om jou kerstgedachten wat beter te leren kennen.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda schrijft ' t op
Linda schrijft ' t op
1 jaar geleden

Wat leuk om te lezen, ik stuur elk jaar zelfgeschreven kerstkaarten

trackback

[…] Hey lieve lezers van Bookstamel, Als er een boek kerst uit straalt dan is het wel Langste. Kerst. Ooit. van Lisette Jonkman. Dit boek mocht dan ook niet ontbreken tijdens de feestdagen special op mijn blog. Dus vandaag kunnen jullie mijn recensie van dit boek lezen. En geloof me als je nog geen boek hebt voor onder de kerstboom dan is dit een echte aanrader. Ben je nou benieuwd geworden naar de kersttradities van Lisette Jonkman lees dan mijn Kerstinterview met Lisette Jonkman. […]

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x