Losse thee en de verschillende soorten die er zijn.

Hey lieve lezers van Bookstamel, Nu het buiten langzaam aan weer steeds wat frisser begint te worden merk ik dat ik ook weer meer warme dranken ga drinken. Mijn favoriete warme drank is toch wel thee. Maar de echte theeleuten onder ons weten het vast al wel thee is er in heel veel verschillende soorten en maten. In mijn blog van vandaag neem ik jullie mee voor een klein kijkje in de wereld van thee! Ik vertel jullie over de verschillende losse thee soorten, en ik laat jullie kennismaken met de super fijne theebox van TEAmwork Tea.

De herkomst van thee

Thee vind zijn oorsprong in China. Duizenden jaren geleden werd daar al thee gedronken. Volgens een bekende Chinese legende ontdekte Shennong 5000 jaar v.Chr. Thee in een bos. Bladeren van een theestruik dwarrelden in een pan met heet water, waarna het geheel een aangename geur ging verspreiden.

Vele jaren later werden er door de Engelse en Nederlanders theeplantages aangelegd in o.a Java en Sri Lanka. De thee van TEAmwork Tea komt uit Sri Lanka. In deze plantage worden geen pesticiden gebruikt . Wel plant de eigenaar verschillende bloemen en planten om o.a lieveheersbeestjes aan te trekken. Want deze eten namelijk weer bladluizen, spinnenmijten, etcetera.

Thee wordt op de plantages in Sri Lanka standaard geplukt door vrouwen. Ja je leest het goed de theeblaadjes worden nog met de hand geplukt. Omdat de plantage waar TEAmwork Tea vandaan komt fairtrade zijn kost thee wat het zou móeten kosten, als er niemand uitgebuit wordt en geen natuur en plantages uitgeput raken. De pluksters verdienen een eerlijk salaris en de plantages zijn biologisch en gifvrij. Thee in de supermarkt is eigenlijk te goedkoop. Je leest het goed: supermarktthee is te koop voor een prijs die zó goedkoop is dat het schade veroorzaakt aan mens en planeet.

Stop dus met het kopen van supermarkt thee en ga voor kwaliteits thee. Waarom ik zet de voordelen nog eens voor je op een rijtje

  • je kunt van kwaliteitsthee altijd 2 kopjes thee zetten.
  • De thee wordt met de hand geplukt en beschadigt daardoor de theeplant niet. (In supermarkt thee zit vaak de gruis van kapotte theeblaadjes waar smaak aan wordt toegevoegt)
  • Vrouwen die op de plantages werken worden eerlijk betaald.
  • Het is dus beter voor natuur en mens.

Tijd om het te gaan hebben over de verschillende soorten thee die er bestaan.

Zwarte thee

Een van de bekendste theesoorten is misschien wel de zwarte thee. Een zwarte thee is volledig geoxideerd, wat zorgt voor volledig donker verkleurde blaadjes en wat betekent dat er veel tannines vrijkomen. Dit zorgt voor een sterkte kleur en smaak in de thee. Een bekende zwarte thee is bijv de chai thee met invloeden van kaneel. Of mijn favoriet de lady grey (Ceylon grey).

Wist je trouwens dat elke theesoort ook op een andere manier gezet moet worden?

Zo is de ideale watertemperatuur van zwarte thee 100 graden en kun je deze thee het beste 2 minuten laten trekken.

Groene thee

Een andere theesoort die ik zelf ontzettend graag drink is groene thee. Groene thee bestaat uit bladeren die niet gefermeteerd zijn. Wel worden de theeblaadjes kort verhit waardoor ze licht oxideren en verkleuren. Dit oxidatieproces duurt bij groene thee vrij kort, door de blaadjes snel te verhitten of te stomen en het ocidatieoproces snel te stoppen. Groene thee heeft een lichte en zachte smaak en minder Theïne dan de hierboven genoemde zwarte thee.

Deze groene thee trek je het beste in een watertemperatuur van 80 graden waarbij je de thee zo’n drie minuten laat intrekken.

Rooibos

Rooibos

“thee”Jup je ziet het goed ik zet er bewust geen thee achter. Is misschien wel mijn favoriete “thee”. Maar omdat rooibos niet wordt gemaakt van de blaadjes die aan een theeplant zitten mag dit geen thee genoemd worden. Rooibos wordt namelijk gemaakt van de naaldjes van de rooibosplant. Tijdens het drogen van de naaldjes krijgen deze hun herkenbare rode kleur.

Deze “thee” trek je in water van 100 graden en je laat het 4 minuten trekken.

Verschillende smaken

Er zijn nog meer soorten thee zoals witte thee bijv maar dit zijn de drie bekendste soorten. Deze soorten thee zijn er dan ook weer in zoveel verschillende soorten en smaken. Tja en welke smaak nou jouw favoriete is dat verschilt natuurlijk weer heel erg per persoon. De een houdt van een lekkere sterke zwarte thee. De andere wil een thee zonder Theïne en kiest dus juist weer voor een rooibos thee.

Wil jij nou gaan ontdekken welke thee het beste bij jou past of gewoon een box thuis ontvangen met kwalitatief goede thee dan heb ik een tip voor je!

Teamwork Tea boxen

In het eerste deel van deze blog vertelde ik je al kort over TEAmwork Tea en dat hun thee van de plantages in Sri Lanka komt. Thee die 100% biologische is en ook nog eens fairtrade. De theebladeren worden met de hand geplukt door de dames op de plantage die daar een eerlijk salaris voor krijgen.  Daarnaast zijn ze continu bezig om hun thee zo groen mogelijk te verzenden. Zo zit de losse thee in kartonnen zakjes en passen ze in een brievenbus doosje. Zijn de piramide thee zakjes die ze hebben plastic vrij en zo kan ik nog wel even doorgaan.

De Tea boxen van TEAmwork Tea worden gratis bij jou thuisbezorgd. Het is een maandelijks box met daarin drie theesoorten. Je kan kiezen uit de piramide zakjes of de losse thee in zakjes van 40 gram. Daarnaast kan je kiezen uit 4 varianten. Een suprise box waarbij alle drie de smaken in je box een verrassing zijn. Een vaste smaak en 2 smaken als verrassing, 2 vaste smaken en 1 smaak als verrassing. Of alle drie vaste smaken die je dus zelf kiest.

Deze box kost 22.50 per maand en je hebt momenteel keuze uit 7 verschillende smaken.

De maandelijkse box die ik voor mezelf heb gekozen is degene met 3 vaste smaken. Ik ben namelijk iemand die niet zo vaak afwisselt als ik iets lekker vindt dan vind ik het lekker. Ik koos de smaken Zonnige Citrus, Ceylon Earl Grey en Funky Fruit. Hieronder kun je mijn review lezen van deze box want hoe was de verzending bijvoorbeeld en wat vond ik van de smaken?  

Hoe was de verzending en de verpakking?

De box van TEAmwork komt door de brievenbus in een simpel brievenbusdoosje waar je alle kernwaarde van het bedrijf op vindt. Zie de bovenste foto. De theezakjes zelf zijn van duurzaam karton gemaakt en hersluitbaar. Op zich super fijne verpakkingen maar het viel me op dat ze wat moeilijker open te scheuren waren omdat het karton wat slapper is. Ik zou ze dus de volgende keer even netjes open knippen met een schaar. 

De rooibos thee Funky fruit.

Dit is echt een heerlijke rooibos thee hij is zacht van smaak en heeft een heerlijke frisse fruit smaak. Yes deze vind ik helemaal top!

De Ceylon earl grey thee.

Als het gaat om smaak dan is dit mijn favoriet want deze thee is zo lekker. Het is een volle sterkte zwarte thee die een beetje zoeter wordt door de bloemetjes die erin zitten. Een klein nadeel in deze thee vind ik dat de bloemetjes behoorlijk groot zijn en het daardoor voorkomt dat je het ene schepje thee veel bloemetjes heeft en het andere schepje juist veel theeblaadjes. Als ik een tip zou kunnen geven zou ik zorgen dat de bloemetjes een beetje fijner waren. 

De groene thee Zonnige citrus.

Deze thee heeft mij echt weten te verrassen een heerlijke lichte thee met een lekkere frisse na toon. Groene thee drink ik normaal niet zo vaak maar deze ga ik zeker nog veel vaker bestellen. 

Ik kan nu al niet wachten om volgende maand nog meer smaken van TEAmwork te gaan proberen omdat de smaken me weten te verrassen. En naast de drie smaken die ik nu heb geprobeerd hebben ze er nog 4. 

Deze box is natuurlijk niet alleen leuk voor jezelf maar ook om kado te geven. Binnenkort komen de feestdagen er weer aan en ik denk dat ik mijn moeder dan ga verrassen met zo’n heerlijke theebox want die is net als ik gek op losse thee. 

Liefs, Melanie 

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kristof
1 jaar geleden

Goede tip. Ik hou absoluut van thee ’s avonds dus ik zou zo een box wel eens willen proberen.

Bookstamel
1 jaar geleden
Antwoord aan  Kristof

Het is echt heerlijke thee!

nicole orriens
1 jaar geleden

Wat handig dat het gewoon door de brievenbus kan. Zelf drink ik altijd kersenthee uit een zakje van Pickwick : )

Bookstamel
1 jaar geleden
Antwoord aan  nicole orriens

Pickwick thee kan ook lekker zijn mijn favoriet daarvan is Perzik. Maar het liefst drink ik losse thee

nicole orriens
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bookstamel

Perzik is mij wat te zoet. Mango vind ik dan weer wel lekker.

Linda schrijft ' t op
Linda schrijft ' t op
1 jaar geleden

Wat fijn dat de pluksters er eerlijk voor betaald krijgen. Een goede tip.

Bookstamel
1 jaar geleden

Ja he dat vond ik nou ook zo fijn om te horen! Dat maakt de wereld weer een stukje beter.

Jasmijn
1 jaar geleden

Wat een leuk feitje over de rooibos “thee”
Leuk dat je diverse smaken hebt kunnen proberen.

Bookstamel
1 jaar geleden
Antwoord aan  Jasmijn

Ja hé en dan kun je daarna lekker je eigen favoriet uitkiezen

Amina
1 jaar geleden

Jaaaa, ik ken deze thee. Een keertje gekregen van een bedrijf waar ik mee samenwerkte. Heerlijk was het. En ik vind de naam ook zo goed gevonden 🙂

Bookstamel
1 jaar geleden
Antwoord aan  Amina

Ja de naam is geweldig gevonden!

Cynthia
1 jaar geleden

Ik ben dol op groene thee, dus de citrus variant klinkt me als muziek in de oren… of… eh.. de mond. 🙂 Leuke, uitgebreide review!

Bookstamel
1 jaar geleden
Antwoord aan  Cynthia

Dankjewel voor het compliment

Tessa
1 jaar geleden

Ik ben dol op thee. Mijn favoriete soorten zijn de special blends van Harrods. Altijd als ik in London ben, neem ik een flinke voorraad mee

Bookstamel
1 jaar geleden
Antwoord aan  Tessa

Hmm dan moet ik eens een keer naar Londen gaan

jouvence
1 jaar geleden

Ik vind losse thee er altijd prachtig uitzien, maar een zakje vind ik makkelijker/sneller in gebruik.

Rory
1 jaar geleden

Toevallig had ik al eerder van mijn mondhygiëniste gehoord dat losse thee veel beter is voor je gebit. Thee dat al in theezakjes is gedaan, daar zit vaak veel ‘rommel’ bij in dat bijdraagt aan de bruine vlekken op je tanden. Natuurlijk helpt het ook als je geen zwarte thee drinkt (of je mond er meteen erna spoelt). Dit klinkt heel goed! Zelf ga ik het liefste voor kruidenthee.

Tessa
1 jaar geleden

Ik ben een echte thee drinker. Altijd als ik naar Engeland ga, neem ik veel thee. De thee daar is veel lekkerder als de Nederlandse thee

Karel
Karel
1 jaar geleden

Ik ben niet echt een thee drinker, maar weet wel dat er heel veel soorten zijn.
Misschien toch maar eens mee beginnen.

19
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x