Recept: Goudse Moppen

Hey lieve lezers van Bookstamel. Het is weer woensdag! Dat betekend dat het tijd is om een lekker recept met jullie te gaan delen. Dit keer heb ik gekozen voor een simpel, snel en niet zo gezond recept. Maar zeg nou zelf met deze tropische temperaturen heeft toch niemand zin om uren in de keuken te staan. De ingrediënten zullen de meeste mensen ook wel standaard in hun keukenkastje hebben staan. Het is dus ook nog eens een recept dat ideaal is om te maken als je onverwachts visite krijgt.

foto van goudse moppen

Goudse moppen

Goudse moppen zijn echte Hollandse koekjes. in het buitenland staat het koekje bekend als Gâteau sec de Gouda. Goudse moppen heten zou omdat ze uit Gouda komen en moppen refereren naar de ronde vorm van het koekje! Op een goudse mop zijn vele variaties mogelijk. Denk aan een randje met kaneel en suiker, de helft gedoopt in chocolade, sinasappelschil van plaats citroen rasp en ga zo nog maar even door. Maar voor dit recept hou ik het simpel en gaan we uit van de basis.

De ingrediënten.

Het recept dat ik met jullie deel is voor ongeveer 40 koekjes!

 • 200 gram roomboter, op kamertemperatuur
 • 250 gram bloem
 • 125 gram witte basterd suiker
 • Rasp van een halve citroen
 • 1 eidooier
 • 1/4 theelepel zout.
 • 150 gram suiker

Zo maak je de koekjes!

Het maken van Goudse moppen is niet moeilijk. Je kan het deeg met de handen, de handmixer of de keukenmachine mengen. Ik kies voor het laatste omdat mijn handen nog niet mee werken. Maar ik geniet altijd het meeste van bakken als ik het deeg gewoon ouderwets met me handen kan kneden.

 • Oke doe de roomboter, de citroenrasp, het zout en de basterdsuiker in een kom. Meng dit vervolgens goed door elkaar.
 • Meng de eierdooier er doorheen.
 • Tot slot meng je de bloem door het deeg heen.
 • Als het deeg makkelijk samen kneed verdeel je het in twee stukken.
 • Rol van elk stuk een rolletje van 4 a 5 cm breed.
 • Deze rolletjes rol je vervolgens door de normale suiker zodat ze compleet bedekt zijn.
 • Wikkel de rolletjes in plastic folie en leg ze in de koelkast.
 • Laat de rolletjes minimaal 1 uur opstijven maar langer is beter.

Als je de koekjes gaat bakken verwarm je de oven voor op 175 graden. Vervolgens snijd je de rolletjes in plakjes van ongeveer 1 cm. Leg de plakjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg ervoor dat de goudse moppen een beetje uit elkaar liggen. Ze worden namelijk nog wat groter in de oven.

Bak de koekjes in ongeveer 15 tot 20 minuten af. Elke oven is anders dus houdt de koekjes snel in de gaten. Ze worden namelijk snel te donker en dan zijn ze niet meer lekker. Na het bakken laat je de koekjes afkoelen. Dan worden ze nog wat krokanter.

En dan kun je de goudse moppen heerlijk opsnoepen!

Heb je nou liever een gezonder koekje? Probeer dan eens mijn Chocolade Havermout koekjes.

Veel bakplezier.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x