Recensie Mystanica van Dianne Arentsen

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Vandaag is het mijn beurt in de blogtour van Mystanica van Dianne Arentsen. Inmiddels heb ik al behoorlijk wat boeken gelezen van Dianne Arentsen zowel haar fantasie serie Het patroon voor de volwassen lezers als haar boek Fort Enigma voor de jeugd. Je kan dus wel stellen dat ik fan ben van deze auteur en dat maakt het lezen van een nieuw boek uit de hand van Dianne misschien wel extra spannend. Want Tja als je zoveel goede boeken hebt geschreven kun je haast niet meer beter of specialer dus ben ik altijd bang dat het boek gaat tegen vallen. Maar goed ik heb Mystanica van Dianne Arentsen uit en het is dus tijd om jullie te gaan vertellen of het weer een topper is of niet.

Recensie Mystanica

Titel: Mystanica Auteur: Dianne Arentsen Uitgeverij: Zilverspoor Genre: Jeugd Cijfer: 6,5

Hier gaat Mystanica over.

Nevel wordt in een onbekende kamer wakker en heeft geen idee wie ze is en hoe ze daar terecht is gekomen. Om haar rechterhand zit een handschoen met op de rugzijde een doorzichtig kogeltje en een scherm dat het getal vijftig aangeeft. Als ze op onderzoek gaat, vindt ze een geheimzinnig briefje waarin staat dat haar herinneringen zijn gestolen. In het briefje staat eveneens informatie over de stad Mystanica. De stad is gebouwd rondom een afgrond, waarin een dikke mist hangt. Uit de mist wordt nevelenergie gewonnen. Dankzij de energie kunnen robots door de stad vliegen en worden machines aangedreven. Alles wordt ermee betaald of geactiveerd, waaronder de mysterieuze runen. Meteen staat Nevel voor een belangrijke keuze: drie deuren, drie richtingen, drie runen. Zelf hoeft ze die beslissing niet te maken, die is voor jou. Door een experiment ben jij namelijk met het boek verbonden. Ze wil erg graag haar herinneringen terug en ontdekken wat er aan de hand is, maar uiteindelijk bepaal jij welke richting het verhaal op gaat en hoe ze haar energie gebruikt. Een verhaal vol mist, mysterie en mechanica: Mystanica.

Dit vind ik van Mystanica

Ja tijd om jullie te gaan vertellen wat ik van Mystanica vindt. Ik begin natuurlijk zoals altijd bij de cover want die vind ik echt heel tof! De tekeningen op de cover zijn namelijk echt prachtig. De titel vind ik ook goed verzonnen en de flaptekst maakte me nieuwsgierig. Het boek is wel heel dik ruim 500 pagina’s en ik vraag me af of dit jeugdige lezers niet gaat afschrikken.

Tijd om naar het verhaal zelf te gaan. Laat ik beginnen met een korte uitleg over het boek. Want dit is net als Fort enigma niet gewoon een boek wat je van voor naar achter leest. Nee tijdens het lezen moet je keuzes maken. Deze keuzes kun je achter in het boek noteren zodat je ze niet vergeet. Deze keuzes bepalen hoe je het verhaal doorloopt. Je leest dus niet alles in het boek maar alleen het pad dat je kiest. En als je wil kun je later dus een ander pad bewandelen. Ik moet bekennen dat ik het super leuk vindt dat jezelf je eigen pad kan bepalen maar dat ik de manier waarop dit keer iets minder fijn vindt. Ik ben naar mijn gevoel heel veel terug aan het bladeren naar achteren om te kijken wat ik gekozen heb. Als je dan kijkt naar bijv fort enigma daar maakte je een opdracht en kwam je bij een ander hoofdstuk terecht daar ging je voor mijn gevoel wat vlotter door de hoofdstukken heen.

Het verhaal is super leuk en de personages zijn goed bedacht. Maar toch kwam ik op een of andere manier dit keer niet helemaal in het verhaal. Ik denk dat dit verhaal het beter had gedaan als het op een andere manier was uitgewerkt. Toch is Dianne Arentsen wel ontzettend goed in het bedenken van unieke verhalen met leuke personages en dat is in Mystanica ook weer zo. Ook de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt is weer prima uitgewerkt precies zoals ik van Dianne ben gewend.

Dit is dan ook zo’n boek waarbij ik op het eind het lastig vind om een cijfer te geven. Pluspunten het is een uniek systeem, Dianne heeft een vlotte schrijfstijl en de wereld is mooi uitgewerkt. Negatieve punten Je bent veel bezig met terugzoeken wat je gekozen hebt, het boek is vrij dik past dit bij doelgroep? Al met al denk ik dat ik uitkom op een mooie 6,5 het is een tof verhaal maar de manier van lezen en de dikte van het boek moet je liggen.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x