Persoonlijk: ASS en overprikkeld zijn

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Zo nu en dan plaats ik hier een persoonlijk blog over de beperkingen die ik heb. Zo heb ik al regelmatig iets gedeeld over mijn Hypermobiliteit en mijn dyslexie. Iets waar ik het echter nog niet zo vaak met jullie over heb gehad is mijn autisme. Vandaag ga ik daar verandering in brengen. Want ik ben momenteel zwaar vermoeid door de overprikkeling van de afgelopen maanden. Daardoor neem ik een stapje terug met bloggen wat jullie inmiddels al gemerkt hebben. Dus tijd om jullie wat te vertellen over mijn leven de afgelopen maanden en hoe ik daar last van had met mijn autisme. Maar voor ik dat ga doen zal ik jullie eerst meenemen naar het begin de diagnose.

Wanneer kwam ik er achter dat ik ASS heb?

Al vanaf dat ik een heel klein meisje was voelde ik me anders dan anderen. Ik leefde een beetje in mijn eigen wereldje ik kon uren lang alleen spelen. Gooide de verkleed kleren uit de mand om vervolgens de mand op zijn kop te zetten en daar onder te gaan lezen. Toch wilde ik ook graag vriendinnetjes hebben maar daar had ik veel moeite mee. Iedereen vond mij een leuk kind vrolijk vol leven en sociaal. Maar waar mijn zus makkelijk vriendinnetjes maakte had ik altijd wel mensen om me heen maar een echte vriendschap had ik niet. Ik kon wel over koetjes en kalfjes praten maar de diepte in gaan dat lukte dan weer niet. Ook vergat ik gewoon te vragen hoe het met iemand ging, of met een vriendinnetje af te spreken. Altijd als er feestdagen waren, verjaardagen of spannende dingen op school lag ik binnen no time ziek op bed met knallende koppijn en hangend boven een emmer. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Mijn moeder liep met mij van de ene psycholoog maar echt helpen deed het niet.

Toen ik een jaar of 36 was belande ik bij het ggz vanwege ptss van een trauma in het verleden. Op dat moment besloten ze een IQ test en persoonlijksheidstest te doen om dat therapie in het verleden nooit heeft geholpen. De IQ test was bovengemiddeld goed en uit de persoonlijksheidstest kwam ook niks geks. De psycholoog waar ik bij terecht kwam zei eigenlijk al vrij snel ik denk niet dat je hier op de juiste plek zit. Heb je wel eens aan autisme gedacht. Ik had daar eigenlijk nooit aan gedacht maar las toevallig het boek Zondagskind en daar herkende ik best wel veel in. Dus werd ik door verwezen naar een autisme centrum om getest te worden. Daar bleek al snel dat ik niet alleen autisme maar ook add heb. Die twee botsen lekker met elkaar. Maar voor mij viel er op dat moment heel veel op zijn plek.

Waar loop ik momenteel tegen aan met mijn ASS en overprikkeld zijn?

Zoals ik in het begin aangaf ben ik momenteel heel erg overprikkeld en dat is erg lastig. Ik ga je zo vertellen waaraan ik het merk. Maar zal eerst even kort uitleggen hoe het zover heeft kunnen komen. Dit begon eigenlijk zo rond september vorig jaar. Ik kreeg weer een operatie aan mijn hand waarvan ik moest herstellen. Toen ik daar net van hersteld was moesten we het huis inpakken want in januari werd ons huis verbouwd. Veel vreemde mensen over de vloer, veel herrie, veel troep, nergens structuur de hel op aarde. Vervolgens moest ik weer geopereerd worden waarvan ik nu aan het herstellen ben. Afgelopen week overleed mijn oma ook nog eens. Ondertussen zijn de buren aan het verbouwen hebben we een aantal nieuwe bewoners op het hofje dus ook daar veel veranderingen. Ook zijn we van de covid rust naar de zomer drukte gegaan. Iedereen lijkt de verloren tijd te moeten inhalen wat ook met zich meeneemt dat er veel meer geluiden zijn overal. Al deze dingen begonnen zich langzaam aan op te stapelen. Het voelt alsof ik sinds sept geen momentje rust heb gehad om even te kunnen opladen.

Dus momenteel loop ik op mijn tenen zoals veel mensen het zouden zeggen. Maar als ik moe ben dan komt mijn ASS en ADD meer naar boven en dat kan wel eens super vervelend zijn.

 • Zo kan ik momenteel uren naar mijn p.c of telefoon staren zonder echt iets te doen. Ik vergeet gewoon wat ik wilde gaan doen en mijn gedachten dwalen af. Of ik ben gewoon te moe om te beginnen.
 • Ik ben totaal het overzicht kwijt waar ik normaal wel weet nu moet ik dit poetsen of daar stofzuigen doe ik nu eerder niks omdat ik niet weet waar ik moet beginnen.
 • Het zelfde geld voor bloggen ik begin een blogpost raak vervolgens de draad kwijt en de post ziet er raar uit. Hup verwijderen dus maar weer.
 • Hoofdpijn lijkt op dit moment dagelijkse kost.
 • Het liefst heb ik de hele dag een headset op of oordopjes in en droom ik wat weg. Ik heb de rust op dit moment heel erg nodig ik vind alles maar herrie en teveel.

Hoe kom ik uit deze dip?

Hoe kom ik uit deze dip? Tja dat is de goede vraag. Of eigenlijk weet ik dat wel ik moet gewoon weer zorgen voor meer structuur en voldoende rust momenten.

 • De ochtenden weer beginnen met een wandeling.
 • Een week planning maken met wat ik waar neer moet doen zodat er weer structuur in het huishouden komt ( Dit is een hele lastige omdat ik met mijn hand nog niet zoveel kan en mag doen)
 • Gezond en regelmatig eten.
 • Mezelf blijven uitdagen door dingen te doen die ik ook wel spannend vindt.
 • Een taak afronden en daarna even rust pakken met een boekje of muziekje.

Mentaal gaat het prima maar die vermoeidheid echt het is een ramp. Ik heb dan ook een grote stap terug gedaan met mijn blog. Iets wat ik enorm moeilijk vindt. Ik kan natuurlijk al niet werken dus door het bloggen voelde ik me toch nog wat waardevol en had ik wat te doen. Maar ja ik kan natuurlijk niet werken door een reden. Ik hoop dat hier dit jaar verandering in kan komen en dat de laatste operatie aan mijn hand een groot succes gaat worden zodat ik misschien aan het einde van het jaar een paar uurtjes kan werken hoe fijn zou dat zijn! Gewoon het huis af en toe uit zijn collega’s om je heen en je waardevol voelen. Dus momenteel focus ik me vooral op mijn herstel. Het herstel van mijn hand en van mijn moeheid.

En nee wees niet bang ik stop niet met bloggen! Maar het zal in een tempo zijn van hoe ik me momenteel voel. De ene keer meer blogposten als de andere keer geen vaste structuur. Gewoon een blog online gooien als ik er aan toe ben of hem af heb! En niet om het feit dat ik normaal op ma.di.do en vrij bijvoorbeeld de blogs van eigen bodem posten.

Heb jij nog een goede tip voor mij om te ontspannen en meer rust te scheppen in mijn dag laat het me dan gerust weten.

En dan tot slot wat je komende maand allemaal op mijn blog kan verwachten.

 • Een super leuk interview met de ondernemer achter het proeflokaal Brioche
 • Boeken boeken en nog meer boeken. Morgen ga ik foto’s maken van de boeken en ik heb momenteel drie boeken uit voor een recensie. Dus hopelijk lukt het mij om deze komende week te gaan uitwerken.
 • Een artikel over een inductiebeschermer echt een super handig product!
 • Blogs van eigen bodem met Marjo Heijkoop en als het me lukt om het af te maken ook met Karin Quint

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joseph
Joseph
1 jaar geleden

Neem voor alles, alle tijd die je nodig hebt!
Wij rennen niet weg.

Elizabeth
Elizabeth
1 jaar geleden

Je doet het geweldig en het is al bewonderenswaardig dat je weet wanneer je een stapje terug moet zetten. Neem alle tijd die je nodig hebt!

Liesbeth Jochemsen
1 jaar geleden

Wat moedig van je dat je dit zo open durft te delen! Je doet het echt geweldig en ik ben echt heel blij met mensen als jij.
Neem vooral alle tijd die je nodig hebt om te herstellen en voel je nergens toe verplicht.
Wat mij helpt om te ontspannen en gezond te blijven is veel fruit en verse groenten eten en veel bewegen in de buitenlucht.
Liesbeth Jochemsen onlangs geplaatst…Schrijfavonturen juni 2022My Profile

Linda schrijft ' t op
Linda schrijft ' t op
1 jaar geleden

Wat goed om wat van je te lezen! En wat zit je in een nare periode. Ik ken het overprikkeld zijn, vaak ga ik dan de natuur in. Heel veel sterkte met het zoeken naar rust en balans.

Mitchel
1 jaar geleden

Succes met het aanbrengen van ritme. Dat kan best lastig zijn. Wat heb je geprobeerd qua ontspanning?
Mitchel onlangs geplaatst…Niet langer meer een recht | ColumnMy Profile

5
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x