Interview met Jeske Meinema

Hey lieve lezers van Bookstamel, Terwijl je deze blog leest ben ik aan het herstellen van mijn handoperatie. Dit herstel proces duurt 3 tot 6 maanden. In deze periode zal ik niet veel bloggen dus heb ik een aantal blogs voor jullie vooruit gepland zodat er toch elke week wat nieuws te lezen valt. Een van de blogs die ik met jullie wil delen is het Interview met Jeske Meinema. Eerder konden jullie al alles lezen over de favorieten van Jeske Meinema op mijn blog Maar vandaag is het tijd om deze leuke auteur dus nog veel beter te gaan leren kennen.

Interview met Jeske Meinema

Waar komt je liefde voor het vertellen van verhalen vandaan?
Ik heb geen idee, maar ik denk dat ik van nature nogal een dromer kan zijn en dan is verhalen vertellen of verhalen lezen de ideale gelegenheid om even te ontsnappen aan de werkelijkheid.

Wist je al jong dat je later graag een boek wilde gaan schrijven?
Nee, toen ik jong was wilde ik vooral heel graag dolfijnentrainster worden haha.

Is schrijven je fulltime baan of beoefen je er nog een ander beroep naast?
Naast het schrijven werk ik in de zorg. Ik werk als doktersassistente en praktijkondersteuner bij een huisartsenpraktijk.

Wat vind je het moeilijkste aan het proces van verhaal in je hoofd naar boek in de winkel?

Zo halverwege het boek weet ik soms even niet meer hoe ik ooit nog aan het einde beland en dan word je onzeker: is het wel leuk genoeg? Is het wel realistisch? En voor je het weet zit je naar een knipperende cursor te kijken.

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd tijdens het schrijven van je boeken?

Dat je er allereerst voor jezelf plezier aan moet beleven. Zoveel mensen, zoveel meningen. Niet iedereen gaat jouw boeken leuk vinden, punt. Maar zolang je het zelf maar leuk vindt, moet dat geen probleem zijn.

Je schrijft vooral feelgood verhalen hoe ben je bij dit Gene terecht gekomen?
Ik ben op dit genre min of meer verliefd geworden toen ik mijn eerste boek van Sophie Kinsella las. Zo luchtig en grappig, ze kon me hardop laten lachen en je zodanig in het verhaal zuigen dat je alles om je heen even vergat.

Zou je nog wel eens een verhaal in een totaal ander thema willen schrijven?
Heel misschien Fantasy.

Als jong meisje schreef je samen met je zus verhalen. Momenteel schrijf je nog steeds af en toe met je zus of je vader. Wat vind je zo leuk aan het samen schrijven?
Eigenlijk schrijven we met enige regelmaat samen. Mijn zus en ik hebben een lopende boekenreeks genaamd Puppies en Paarden (momenteel zijn we bezig met deel drie) en met mijn vader schrijf ik aan AQUIFER waarvan ook reeds twee delen zijn verschenen. Het leuke van samen schrijven is dat je zowel schrijft als af en toe lekker achterover kunt gaan zitten en lezen wat de ander geschreven heeft. Plus: je verhaal heeft altijd onverwachte wendingen. Heb ik net bedacht dat ik pad A wilde gaan bewandelen met mijn karakter, koos mijn vader voor pad B. 

En wat is de grootste uitdaging als je samen met iemand anders aan een verhaal schrijft.
De grootste uitdaging is verschillende schrijfstijlen op elkaar aan laten sluiten zodat het lijkt alsof het door maar een persoon is geschreven. Een andere uitdaging benoemde ik net ook: soms heb je helemaal uitgedacht hoe je een bepaalde scene wilde schrijven en dan gooit de ander roet in het eten door het verhaal een heel andere kant op te sturen.

Veel van jou verhalen bestaan uit drie delen een trilogie. Kies je hier bewust voor?
Soms wel en soms niet. Ik neem mezelf ook altijd voor standalones te schrijven, maar dan ben ik zo verknocht aan de personages dat ik nog geen afscheid van ze kan nemen. En dan verschijnt daar zomaar een vervolg.

Ben jezelf eigenlijk een romantisch persoon?
Mijn eerste vriendje heeft me ooit gezegd dat ik even romantisch ben als een gemiddelde kaasschaaf. Zelf vind ik dat ik best romantisch kan zijn, maar ik hou gewoon niet van klef gedoe.

Waaraan moet een goede feelgood volgens jou voldoen?
Humor en romantiek. Zelf houd ik ook persoonlijk meer van een enemies-to-lovers-verhaallijn, dus dat is wat mij betreft een pre.

Hoe herkennen mensen een echte Jeske Meinema?
Ik hoop dat de mensen mijn boeken herkennen aan een luchtige schrijfstijl, humor en herkenbare doch excentrieke personages. 

Als je een personage zou moeten bedenken dat gebaseerd is op je eigen persoonlijkheid hoe zou dit personage er dan uit moeten zien?
Ik denk dat het personage er dan uit zou moeten zien als… mij? En dan misschien met krullen en niet zulke achterlijk enge tenen. Dat zou mooi zijn.

Als je boek eenmaal in de boekhandel ligt gaan er natuurlijk allemaal mensen een mening vormen over je boek. Vind je het lastig om deze meningen te lezen?
Ja, heel erg. Het is natuurlijk altijd leuk als mensen positief reageren want uiteindelijk ben je toch op zoek naar een stukje bevestiging. Je hebt letterlijk een stukje van jezelf op papier gezet en als mensen dan afkeurend reageren is het alsof jijzelf ook min of meer wordt afgekeurd – wat onzin is, want iedereen heeft zo zijn eigen ding. Daarom lees ik recensies liever niet dan wel.

Wat vind je het lastigste aan het promoten van je boek?
Ik voel me altijd erg vervelend als ik mezelf moet verkopen; want dat is wat het tegenwoordig is. Je verkoopt niet alleen je boek, maar ook jezelf.

Met welke auteur zou je wel eens samen een boek of verhaal willen schrijven?
Het lijkt me heel leuk om eens een boek (of verhaal) te mogen schrijven met Lisette Jonkman of Susan Muskee. Niet alleen omdat ik hun boeken zo leuk vind, maar ook omdat het me oprecht heel fijne mensen lijken.

Welke wijze les zou je mee willen geven aan jonge aspirant auteurs?
Schrijf het boek dat je altijd al had willen lezen, want daar beleef je het meest plezier aan.

Wat is je aller grootste droom?
Ik mag mezelf al heel gelukkig prijzen, maar ik zou het toch wel heel leuk vinden om het grote publiek te bereiken met mijn / onze boeken.

Is er nog een thema waar je graag een boek over zou willen schrijven?
Zo. Ontzettend. Veel. Maar ik ben wel heel blij dat ik Sprookjes Bestaan Niet, een boek dat zich afspeelt in een pretpark, en Pinguïns en Pyjama’ s, een boek dat ik samen schreef met mijn zus en paps en wat zich afspeelt in de dierentuin, heb kunnen schrijven. Er zouden meer feelgood-verhalen moeten zijn die zich in deze setting afspelen!

Tot slot heb ik een aantal dilemma’s voor je welke kies je en waarom?

Binnen of buitenland?
Vroeger zou ik zeggen buitenland, maar nu vind ik binnenland ook wel lekker makkelijk.

Koffie of thee?
Geen van beide.

Paperback of hardcover?
Hardcover.

Lezen of schrijven?
Schrijven.

Een groot huis of een grote tuin?
Een grote tuin, puur vanwege het uitzicht. Groene vingers heb ik niet namelijk.

Lopen of fietsen?
Lopen.

Schrijven met de hand of op de p.c?
Lekker lui op de pc.

Fantasie of werkelijkheid?
Fantasie. De werkelijkheid is meestal toch niet zo… rooskleurig. 

Uit eten of lekker zelf thuis koken?
Lekker thuis eten bestellen, mag dat ook?

Doe vakantie of relax vakantie?
Een beetje van beide!

Ik heb enorm genoten van dit interview met Jeske Meinema en ik hoop dat jij als lezer dat ook hebt gedaan. Lees jij eigenlijk liever een e-boek of een paperback? Jeske super bedankt dat je mee wilde werken aan de blogs van eigen bodem. Nog meer te weten komen over Jeske dat doe je via haar blog!

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x