Interview met Suzanne van Bilderbeek

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Alweer een hele poos geleden in januari was Suzanne van Bilderbeek te gast als auteur van eigen bodem op mijn blog. Maar goed jullie weten ondertussen dat mijn lichaam toen een grote ellende werd. Helaas is daardoor het afsluitende interview nog niet online gekomen. En hoewel ik nu nog op mijn operatie zit te wachten 🙂 Gaat typen met mijn spalk weer iets beter dus is het tijd om wat dingen van de afgelopen maanden in te halen. Waaronder dus dit toffe interview met Suzanne van Bilderbeek.

Interview met Suzanne van Bilderbeek

Laten we bij het begin beginnen. Waar komt je liefde voor het schrijven van verhalen vandaan?

Ik ben altijd een heel fantasierijk kind geweest, ik geloofde ook echt in mijn fantasiespellen hahaha. Vanaf het moment dat ik leerde schrijven, begon ik die fantasiespellen op te schrijven in de vorm van verhalen. Taal was altijd mijn favoriete vak en mijn leraren stonden er altijd van te kijken wat er uit mijn pen (of potlood) kwam.

Vorig jaar debuteerde je met het boek zolang je van me houdt en onlangs verscheen je tweede boek Zolang je bij me blijft. Beide boeken heb je in eigen beheer uitgegeven heb je hier bewust voor gekozen?

Ja, dit heb ik bewust gedaan. Ik hield zo veel van Sasha en Daniel, dat ik het echt zelf wilde doen.

Inmiddels heb je sinds een paar weken je baan opgezegd om je compleet te storten op de schrijfwereld. Niet alleen om je eigen boeken te schrijven maar ook om te proeflezen en nog zoveel meer. Vond je het spannend om je vaste baan op te geven en echt helemaal voor je eigen bedrijf te gaan?
Het was heel spannend, maar het voelde ook heel goed. Toen de laatste werkdag naderde kreeg ik wel een beetje koudwatervrees, maar ik vertrouw ook op het proces en mijn kunnen. Zodra ik die doemgedachten uitsprak naar mensen die mij goed kennen, kreeg ik standaard te horen: ‘Dat komt wel goed. Jou kennende had je het niet gedaan als het niet kon.’ Dat gaf me ook bevestiging dat ik mezelf niet heb overschat.

Wat vind je het lastigste aan het werken als zelfstandige en wat het fijnste?
Het fijnste is dat ik heel flexibel kan zijn. Zolang ik mijn deadlines haal, kan ik zelf mijn dagen inplannen, daarbij doe ik nu werk waar echt mijn passie ligt. Het lastigst vind ik dat ik eindverantwoordelijk ben. Als er problemen zijn, moet ik het zelf oplossen. Ook de marketing moet ik zelf doen, daardoor sta ik altijd ‘aan’ en moet ik een snelle call to action uitvoeren wil ik klanten werven.

Is het verhaal van Sascha en Daniel met Zolang je bij me blijft compleet of kunnen we nog meer delen in deze serie verwachten.

Er komt nog een novelle uit. Hopelijk kan ik ’m eind dit jaar uitbrengen. Pin me nergens aan vast, want ik laat het jaar ook een beetje op z’n beloop en ik zie wel hoe het gaat. Maar de novelle hoef je niet per se te lezen, it’s just for fun. Er komt ook nog een spin-off over Shawn, de beste vriend van Sasha. Daar heb ik nog geen specifieke datum voor.

Was het schrijven van New adult boeken trouwens een bewuste keuze?

Ja en nee hahaha. Tijdens het schrijven van de boeken hiervoor had ik verschillende genres geprobeerd, maar ik kwam toch steeds uit bij New Adult. Ik hou van zoveel diepgang en de intimiteit die tussen twee fantastische personen kan plaatsvinden.

Je boeken zijn niet alleen maar super lief ze bevatten ook de wat heftigere onderwerpen. Vind je het lastig om over deze onderwerpen te schrijven?

Het blijft altijd spannend wat betreft de heftige onderwerpen, maar ik vind het te belangrijk om het niet te benoemen. Niet iedereen heeft een fijn leven, goede opvoeding of komt geluk aanwaaien. Veel mensen moeten keihard werken voor een gelukkig bestaan en door mijn open blik op de wereld, kan ik wat makkelijker verschillende kanten belichten. Wel is daarvoor natuurlijk de nodige research nodig en de mening van mijn proeflezers. Ik probeer het altijd ethisch en integer te omschrijven.

Wat is het moeilijkste dat jezelf hebt meegemaakt in je leven?

Mijn leven is altijd een grote uitdaging hahaha. Het moeilijkste is mijn auto-immuunziekte en de relatiebreuk met mijn vader.

Waar haal je de inspiratie voor je boeken vandaan?
Uit het leven! Maar ook door beelden (films, series, Pinterest) en muziek.

Welk personage vond je moeilijker om uit te werken die van Sascha of die van Daniel?
Absoluut Daniel. Sasha lijkt nog grotendeels op mij, maar Daniel was in de eerste paar versies ook voor mij een groot mysterie. Hoe beter ik hem leerde kennen, hoe meer ik van zijn issues zag. Hij gaf niks zomaar prijs hahaha!

Als je een personage van jezelf zou moeten maken welke karaktereigenschappen zou dit personage dan moeten hebben?

Open-minded en begripvol.

Is er een thema of onderwerp waar je heel graag nog eens een verhaal over zou willen schrijven?
Het lijkt me heel erg interessant om een boek te schrijven met een hoofdpersoon met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis.

Wat vind je het moeilijkste aan het proces van verhaal in je hoofd tot de klant die je boek leest?
De redactie is heel erg intensief. Het is absoluut nodig, maar ook vermoeiend.

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd tijdens het schrijven van je verhalen?

Blijf altijd in jezelf vertrouwen en achter je eigen product staan. Als jij het met liefde en plezier hebt geschreven, dan lezen je lezers dat ook.

Als je boek eenmaal in de boekhandel ligt gaan er natuurlijk allemaal mensen een mening vormen over je boek. Vind je het lastig om deze meningen te lezen?
Ik had het wel verwacht, maar eigenlijk ben ik wel trots op mezelf hoe goed ik daarmee om kan gaan. Door de obstakels die ik al in mijn leven heb gehad, heb ik geleerd hoe ik met feedback om moet gaan en ben ik verbazingwekkend goed in selectief zijn. Zolang het respectvol beschreven is, kijk ik actief wat ik ermee kan. Ik heb ook weleens een lezer gehad die z’n mening botvierde onder de noemer feedback. Daar kan ik niet veel mee omdat het subjectief is, dus heb ik ook geen tijd en energie om me er druk over te maken want dat heeft me in het verleden ook niet geholpen.

Wat vind je het lastigste aan het promoten van je boek?

Je moet veel lef hebben en net de juiste snaren vinden. Ik ben er door dit proces achter gekomen dat ik een sales(wo)man ben. Dat het me vrij goed afgaat, maar ik kan me ook voorstellen dat het voor velen lastig is.

Tot slot heb ik een aantal dilemma’s voor je welke kies je en waarom?

Binnen of buitenland?

Buitenland, ik hou van andere culturen (en de zon in de tropische gebieden).

Koffie of thee?
Thee, koffie vind ik ook lekker, maar thee kan ik oneindig drinken.

Paperback of hardcover?
Hardcover, die vind ik altijd zo mooi en zijn wat steviger in de hand. Het is me vaker dan nodig overkomen dat ik tijdens het lezen per ongeluk mijn paperback uit mijn hand liet glippen.

Lezen of schrijven?

Schrijven, anders ontploft m’n hoofd van de wirwar aan gedachten.

Een groot huis of een grote tuin?
Een grote tuin. Ik zou niet weten wat ik met een groot huis met en de schoonmaak daarvan.

Lopen of fietsen?
Lopen, daar bouw je meer spieren mee op en wandelen is gewoon heerlijk, dan leef ik echt in het moment.

Schrijven met de hand of op de p.c?
Pc, ik denk vaak sneller van mijn hand kan schrijven. Dus dan gaat een computer sneller.

Fantasie of werkelijkheid?
Werkelijkheid met een vleugje fantasie, mag dat? Ik ben als persoon down to earth, maar soms is het heerlijk om even niet hier te zijn.

Uit eten of lekker zelf thuis koken?
Uiteten. Ik kan niet koken en ik vind het heerlijk als anderen dat voor me doen. Meestal kom ik dan de lekkerste gerechten tegen.

Doe vakantie of relax vakantie?
Relaxt vakantie. Ik kan erg lui zijn, maar ik ben ook heel introvert. Ik heb dus ook echt momenten nodig om op te laden met zo min mogelijk prikkels.

Zelf schrijven of andere auteurs helpen met het schrijven?
zelf schrijven. Ik heb een hele eigen manier van schrijven, waardoor ik bang ben dat mijn manier misschien doorsijpelt in het boek van een ander. Dat vind ik zonde van de eigen stem die het boek verdient.

Super bedankt Suzanne dat je mee wilde doen met de blogs van eigen bodem. Vonden jullie dit interview met Suzanne van Bilderbeek nu leuk laat het dan even weten in een comment onder de blog.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x