Interview met Joseph Roelands

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Ik weet dat mijn blog momenteel een beetje rommelig is en geen strak schema heeft! Ik probeer dit zo snel mogelijk weer op te pakken maar het heeft een reden. Ik zal morgen een persoonlijke blog schrijven waarin ik het een en ander even wat beter kan uitleggen. Maar ik vergeet jullie niet en blijf de leukste boeken en food blogs met jullie delen. Alleen niet zo veel en vaak als jullie van mij gewend zijn. Over twee weken komt het nieuwe boek van Joseph Roelands uit en dat vind ik wel een mooie tijd om jullie nog wat beter kennis te laten maken met deze auteur! En het leuke is. Als jij dit interview met Joseph Roelands hebt gelezen maak je ook nog eens kans op een exemplaar van zijn eerste boek! Ik zou zeggen ga snel lezen.

Waar komt je liefde voor het vertellen van verhalen vandaan?

Ik (dag)droom graag. Wandelend over het strand of liggend in bad. Ogen dicht en verhalen dromen. En ik combineer graag (bestaande) verhalen in mijn hoofd tot een nieuw verhaal.

Wist je al jong dat je later graag een boek wilde gaan schrijven?

Niet persé een boek. Wel wist schreef ik al heel jong gedichten en korte verhalen. Dat ik ze ooit zou gaan uitbrengen, zat toen nog echt niet in mijn hoofd.

Is schrijven je fulltime baan of beoefen je er nog een ander beroep naast?

Schrijven is een echte (uit de hand gelopen) hobby. Ik heb daarnaast een ‘gewone’ baan die ik ook heel erg leuk vind om te doen. Het voordeel is, dat ik dus ook echt niet ‘afhankelijk’ ben van het succes als schrijver.

Wat vind je het moeilijkste aan het proces van verhaal in je hoofd naar boek in de winkel?

De winkel. Ik heb besloten om de eerste boeken zelf uit te geven. En ook alleen online, zowel als paperback als E-book. Dus ze liggen niet ‘in de winkel’. Dat is soms wel jammer. Maar ik leer hier zoveel van. Wie weet stuur ik ooit wel eens een manuscript op aan een uitgever. Voorlopig vind ik het meer dan prima zo en ben ik heel tevreden met hoe het eerste boek ontvangen is.

Je schrijft feelgood boeken waarom heb je juist voor dit genre gekozen?

Ik kende het genre niet eens, althans, ik had er een verkeerd beeld bij. Toen ik mijn eerste boek af had, moest ik gaan kiezen, waar de (online) boekhandels het moesten indelen. Dat was lastig. Ik had geen idee. Er zit fantasy (magie) in, erotiek (New Adult?), een beetje mysterie. In gesprekken op forums, kwam ik er toen achter dat feelgood veel breder was dan wat ik dacht.

Ik heb dus niet voor feelgood gekozen. Maar ook als ik alle andere (korte) verhalen lees, die ik schreef en schrijf. Het heeft altijd die feelgood vibe. Of ik nou SF schrijf, fantasy, of erotiek. De sfeer is altijd positief, geen moord en doodslag, geen geweld. Dus waar je mijn boek ook indeelt, en ik heb het ook al eens een ‘erotische fantasy’ horen noemen, het is sowieso ook een feelgood boek.

De meeste feelgood boeken worden geschreven door vrouwen is het voor jou als man moeilijker om een feelgood te schrijven?

Blijkbaar niet. Ik had niet het doel om feelgood te schrijven. Maar wat ik van nature schrijf, is per definitie altijd vrij positief en heeft die sfeer. Het is ook wat ik zelf het liefste lees. Ik lees zelden thrillers, of detectives over moorden, of oorlogs verhalen, of dark SF. Ik lees vooral boeken die me goed laten voelen.

Ben jezelf romantisch?

Dat denk ik wel, al zou je dat aan mijn vrouw moeten vragen. 😊

Welke ingrediënten moet een goed feelgood boek volgens jou bevatten?

Voor mij gaat een feelgood boek vooral om de sfeer, en niet zozeer om de ingrediënten. Natuurlijk is romantiek (liefde en verlangen) een logisch ingrediënt om die sfeer op te wekken. Maar ook de setting, waar het verhaal zich afspeelt, en de flow van de gebeurtenissen dragen bij aan feelgood.

Het gaat er voor mij, naast de sfeer, meer om wat er niet (of weinig) in voor moet komen. Geen moord en doodslag, geen martelingen, geen (extreem) lijden. Lezen (in welke vorm dan ook) is vaak even je onderdompelen in een andere wereld. En bij feelgood is die ‘andere wereld’ een positieve wereld waarna je met een goed gevoel het boek dicht slaat.
Misschien een minder realistische wereld, dat zou heel goed kunnen, maar het is prettig om door rond te wandelen.

Je schrijft ook wel eens korte verhalen zoals het korte verhaal sneeuwpop voor mijn blog. Wat is het grootste verschil tussen het schrijven van een kort en een lang verhaal?

Het minder kunnen uitdiepen van de karakters. Bij een kort verhaal, zijn de personages vaak iets ‘dunner’ (minder diep uitgewerkt) en gaat het meer om de spanningsboog in de gebeurtenissen. Bij ‘sneeuwpop’ weet je weinig van de personages, behalve hoe ze voelen en reageren op wat er op dat moment gebeurt. Ik vind het wel heel leuk om korte verhalen te schrijven.

Je bent momenteel druk bezig met je tweede boek kun je al een tipje van de sluier oplichten waar die over gaat en vanaf wanneer die beschikbaar is?

Klopt, het tweede boek ‘heksenburcht’ komt als het goed is Begin Mei in de (online) winkels. Het is deel II van de serie en dus een vervolg op ‘Gebroken Zandloper’. Het verhaal begint ongeveer een week na het einde van boek 1. Eigenlijk gaat het avontuur van de hoofpersonages verder en komen ze nu terecht in de wereld van de moderne hekserij. En het blijkt al snel dat wat ze in boek 1 ontdekt hebben, hier veel raakvlakken mee heeft.

Hoe ben je bij de titel “Gebroken Zandloper” terecht gekomen?

Ik had eerste een aantal andere titels in mijn hoofd, maar die gaven allemaal teveel weg van het verhaal. En ik wilde geen feelgood titel of cover hebben, ondanks dat het wel een feelgood boek is. De zandloper, hoewel anders dan op de cover, speelt een belangrijke rol in het verhaal, maar tot je die tegenkomt, geeft de cover of de titel niets weg van waar het naartoe gaat. En ja, de ‘zandloper’ in het verhaal doet het niet meer en is dus inderdaad ‘gebroken’.

Vind je de cover van jou boeken belangrijk?
Heel belangrijk. Samen met de titel moet het een sfeer oproepen, die mensen aanspreekt en nieuwsgierig maakt. In elk geval nieuwsgierig genoeg on de tekst op de achterkant te lezen.

Vond je het lastig om je eerste boek uit te geven?

Lastig niet, vooral spannend. En ja, ik heb veel fouten gemaakt, die ik bij boek 2 ga proberen te verbeteren (zoals met de redactie). Ik ga meteen daarna ook boek 1 nog een keer ‘onder de loep nemen’. Ik vind het niet erg om fouten te maken.

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd tijdens het schrijven van je boeken?

Dat er ook veel verschil is in kwaliteit als het gaat om ‘redactie’. Niet iedereen die zegt een boek te kunnen redigeren, kan dat blijkbaar ook net zo goed.

Als je een personage zou moeten bedenken dat gebaseerd is op je eigen persoonlijkheid hoe zou dit personage er dan uit moeten zien?

Een oger. Een lompe reus met een klein hartje op de goede plek.

Als je boek eenmaal in de boekhandel ligt gaan er natuurlijk allemaal mensen een mening vormen over je boek. Vind je het lastig om deze meningen te lezen?

Eerst wel. Natuurlijk, het is super spannend! Nu heb ik het geluk gehad dat ik geen echt negatieve commentaren heb gekregen. Wel af en toe wat kritiek. Teveel erotiek, te lang, teveel tikfouten. En dat is heerlijk om te krijgen. Niet altijd leuk om te horen, maar je leert er veel van.
En ik kijk er dan ook serieus naar. Die redactie-verbeteringen, is dus een punt wat ik echt ter harte heb genomen. Teveel erotiek? Ach, sommigen zeiden juist weer te weinig, en hetzelfde geldt voor te lang. Soms is het zoals het is. Zou het korter kunnen? Ja. Zou er minder erotiek in kunnen? Ja. Maar waarom zou ik. Dit is het verhaal zoals ik het wilde schrijven.
En ik ben super blij met het feit dat de mensen die kritiek hadden, wel allemaal vonden dat het verhaal zelf goed was en ondanks hun kritiek puntjes heel positief waren over het boek als geheel. Dan doe je dus toch iets goed.

Ik ben heel blij met alle feedback die ik heb gehad, en natuurlijk, nog blijer dat niemand echt negatief was.

Wie is jou favoriete personage uit je eigen boeken of een boek dat je gelezen hebt?
Uit mijn eigen boek is dat Luna. (lees het, en je weet waarom)
Uit een ander (recent) boek is dat Dotter, uit de Decadentia trilogie van Anaïd Haen en Django Mathijsen.

Wat vind je het lastigste aan het promoten van je boek?

Dat ik er te weinig tijd voor heb.
Maar ik klaag niet, integendeel. Mijn boek heeft voldoende aandacht gehad en doet het beter dan ik van te voren had ingeschat of durfde te verwachten. Natuurlijk kan het beter en meer, en wie weet heb ik daar ooit de mogelijkheid toe. Nu is het goed zoals het is.

Met welke auteur zou je wel eens samen een boek of verhaal willen schrijven?

Dat zit in de pen, maar dat hou ik nog even voor me. Dat krijg je vanzelf te horen als het zover is.

Welke wijze les zou je mee willen geven aan jonge aspirant auteurs?

Ga jezelf niet veranderen om ‘meer succesvol’ te worden. Blijf realistisch en bij jezelf. Niet iedereen wordt een bestseller bij boek 1. Niet iedereen zal jouw verhaal goed vinden. Maakt niet uit.

Wat is je aller grootste droom?

Natuurlijk is een bestseller of een verfilming iets wat gaaf zou zijn (dat vindt iedere schrijver), maar voor mij is mijn droom oprecht dat mensen genieten van de verhalen die ik schrijf. Al lezen ze met zijn allen hetzelfde boek, de waardering voor mijn bedenksels is mijn droom.

Je leest zelf graag fantasie boeken heb je nog leuke boekentips voor ons?

Om het even bij NL-talig te laten. Uiteraard de boeken van Kim ten Tusscher, maar er zijn in dat genre nog zoveel andere goede schrijvers (zowel bij Zilverspoor als andere uitgeverijen). Ik noem een Mathias Maho, of een Sophia Drenth. Stuk voor stuk toppers.

Is er nog een thema waar je graag een boek over zou willen schrijven?

Ik ben bezig met een urban-fantasy verhaal. Het is toch een genre, waar ik me in verder wil ontwikkelen, als deze serie af is (en die moet er eerst uit).

Tot slot heb ik een aantal dilemma’s voor je welke kies je en waarom?

Binnen of buitenland?

Binnen, ik ben elke dag op vakantie.

Koffie of thee?

Koffie, elke ochtend.

Paperback of hardcover?

Paperback, ik vind hardcovers mooi, maar lastiger te lezen, en in eerste instantie wil ik het boek lezen.

Lezen of schrijven?

Schrijven, omdat er nog veel te veel verhalen in me zitten.

Een groot huis of een grote tuin?

Beiden niet belangrijk, maar doe maar huis. Ik heb geen groene vingers.

Lopen of fietsen?

Fietsen, lopen de ik eigenlijk alleen op het strand, voor de rest fiets ik liever.

Schrijven met de hand of op de pc?

PC (laptop). Mijn handschrift zou ik zelf vaak niet eens terug kunnen lezen.

Fantasie of werkelijkheid?

Fantasie. Niet dat ik negatief tegen de werkelijkheid aankijk. Maar fantasie is gewoon leuker.

Uit eten of lekker zelf thuis koken?

Nou, als ik moet koken, dan liever uit eten (is voor iedereen beter).
Maar het liefst eet ik thuis. Mijn vrouw kan heerlijk koken!!

Doe vakantie of relax vakantie?

Relax, ik ben liever lui dan moe.

Ik hoop dat jullie weer enorm genoten hebben van dit interview met Joseph Roelands! Maar wil jij nou dus kans maken op een exemplaar van Joseph eerste boek? Beantwoord dan de volgende vraag hieronder. Waarom lees jij graag boeken in het fantasie genre. De winnaar wordt in de tweede week van mij gekozen ( Tenzij ik dan net geopereerd ben dan wordt het een weekje later)

Heel veel liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joseph
Joseph
2 jaren geleden

Dankjewel voor alle tijd en aandacht die je aan schrijvers zoals ik besteedt!
(En bedankt voor het aanpassen van de release-datum van boek 2 in het interview!) 😉

Elizabeth
Elizabeth
2 jaren geleden

“Niet altijd leuk om te horen, maar je leert er veel van.”
“Maar waarom zou ik. Dit is het verhaal zoals ik het wilde schrijven.”

Inspirerend! Geweldig! Dit bracht een lach op m’n gezicht en ik voelde me meteen een stuk zelfzekerder. Dankjewel!

Joseph
2 jaren geleden
Antwoord aan  Elizabeth

Dit zijn het soort reacties, waar ik als schrijver van droom! 🙂
Dankjewel Elizabeth!

Anna
Anna
2 jaren geleden

Wat een mooi en lang interview! Ik lees graag Fantasy omdat het ver van mijn eigen wereld is, dus ontspannend en intrigerend om te lezen. Fijne boeken om bij weg te dromen

betty
betty
2 jaren geleden
Antwoord aan  Anna

Jaaa daarom lees ik ook fantasy

Marit
Marit
2 jaren geleden
Antwoord aan  Anna

Mee eens, als je het eerste boek wint mag ik het wel lenen he? 😉

Anna
Anna
2 jaren geleden
Antwoord aan  Marit

hahaha

Marit
Marit
2 jaren geleden
Antwoord aan  Anna

Gewonnen? Dan wil ik het graag lenen haha

Betty
Betty
2 jaren geleden

Mooi interview om te lezen!

Joseph
2 jaren geleden
Antwoord aan  Betty

Dankjewel Anna & Betty!

10
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x