Boekenpraat met Anna López Dekker

Hey Lieve lezers van Bookstamel, Jeetje vinden jullie dit jaar ook zo voorbij vliegen? Het is gewoon alweer half april nog even en we zitten alweer midden in de zomer. Maar goed dat betekend ook dat het vaker mooi weer is en we lekker in de tuin kunnen kruipen met een goed boek! Vandaag geeft Anna López Dekker jullie boekentips in deze Boekenpraat met Anna López Dekker. Anna is zelf auteur van een prachtig tweeluik Lathrain. Ik las De tocht en De band voor mijn blog het is echt een prachtig tweeluik voor elke fantasie liefhebber.

Anna Lopez Dekker

Boekenpraat met Anna López Dekker

Kun je jezelf even voorstellen aan de lezers van Bookstamel.

Mijn naam is Anna López Dekker, verwoed lezer en auteur van (y.a.) fantasy en sci-fi boeken. Ik heb een Cubaanse vader en een Nederlandse moeder, vandaar die dubbele achternaam  In mijn dagelijks leven ben ik docente Spaans aan een internationale school; werken met tieners vind ik geweldig leuk en ik haal veel inspiratie uit de gesprekken die ik met hen heb. Behalve lezen en schrijven houd ik van muziek (ik zing en speel viool), van Iers dansen, handwerken en wandelen in de natuur. Ik woon in Amsterdam met mijn twee katten, Ylvy en Brenn.

Welk boek las je als kind graag?

Dat is een lastige! Ik las heel veel en vond heel veel leuk. Een boek dat heel veel indruk op mij heeft gemaakt en dat ik meerdere malen heb gelezen is “De kinderen van het achtste woud,” over kinderen op een boerderij tijdens de Tweede Wereldoorlog en over de onderduikers die door hun ouders werden geholpen.

Wat is je all time favoriete boek en waarom?

Ik heb heel veel favoriete boeken, maar als ik er een moet kiezen dan “Pride and Prejudice” van Jane Austen. Ik vind haar schrijfstijl geweldig, zo subtiel en vol ironie, en haar personages zijn heerlijk complex. Ze geeft ook een prachtige inkijk in haar wereld, op een manier die de lezer helemaal meetrekt. Zij is helemaal een van mijn lievelingsauteurs.

Welke Nederlandstalige auteur vind je helemaal geweldig?

Ik houd veel van de schrijfstijl van mijn collega Evi Verhasselt. Haar verhalen zijn origineel en heel goed uitgewerkt en ze heeft een prachtig taalgebruik, met daarnaast veel humor. Wat y.a. betreft ben ik fan van Patty van Delft. Jasper Polane en Johan Klein Haneveld hebben ook een bijzonder plekje in mijn boekenkast.

Maak je ook wel eens een uitstapje naar een ander genre?

O, zeker. Ik lees veel fantasy en sci-fi, zowel voor volwassenen als y.a., maar ik houd ook van historische romans en van detectives (vooral als die een historisch tintje hebben). Daarnaast lees ik ook graag klassiekers zoals die van Jane Austen, Charlotte Brontë, en psychologische romans.

Welke uitgeverij is favoriet bij jou en waarom?

Celtica Publishing- daar worden mijn boeken uitgegeven, maar ik vind ook dat ze een hele leuke verscheidenheid aan auteurs en boeken in het fantastische genre hebben, niet in een bepaald straatje. Daar houd ik van.

Lees jij je boeken het liefst digitaal of op papier?

Zonder twijfel op papier. Ik houd van het omslaan van pagina’s, zowel het gevoel als het geluid, en het feit dat je makkelijk terug kan bladeren. Digitaal is handig als ik op reis ben, of als ik een boek wel wil lezen maar niet per sé in mijn boekenkast hoef te hebben, maar van papieren boeken ga ik nou eenmaal watertanden!

Hoe belangrijk vind jij de cover van een boek?

Ik ga vaak wel op de cover af bij het oppakken van een boek, maar uiteindelijk let ik meer op de achterflaptekst en de stijl van de auteur. Ik heb al een paar keer meegemaakt dat ik een boek geweldig vond terwijl de cover mij absoluut niet aanstond, dus dat is een wijze levensles voor mij.

Van welke auteur staan de meeste boeken in jouw kast?

Ik denk Terry Prachtett, ik heb alle Discworld boeken van hem en dat zijn er een hele hoop. Van Jane Austen heb ik alles en van de Spaanse schrijfster Matilde Asensi heel veel.

Hoeveel boeken heb je in totaal in je kast of op je e-reader staan?

Dat weet ik niet precies. In mijn boekenkast zo’n 650, denk ik, ongelezen boeken niet meegerekend- een boek is pas van echt mij als ik hem gelezen heb, zodoende. Op mijn e-reader zullen het wel een stuk of 40-50 zijn.

Welk boek vond je heel erg tegenvallen en waarom?

“De avond is ongemak,” van Marieke Lucas Rijneveld. Ik vond het in eerste instantie mooi geschreven, maar naarmate het boek vorderde ging ik het te metaforisch vinden. Ook vond ik het té onaangenaam, met onnodig veel ellende en situaties die niet geloofwaardig waren. Daarnaast vond ik het taalgebruik van de kinderen ook ongeloofwaardig, vooral die van het kleine zusje, die regelmatig klonk alsof ze dertig was in plaats van zeven of acht.

Heb je een gesigneerd boek zo ja van wie?

Een hele hoop, voornamelijk van mijn Nederlandstalige collega’s. Ik heb ook een gesigneerde bookplate van Brandon Sanderson.

Op welke plek lees je graag?

Overal! Maar als ik er een moet kiezen: in de tuin in het zonnetje.

Wanneer lees je het liefste?

Ik leest vooral ’s avonds omdat ik dan pas tijd heb, maar eigenlijk het liefste in de middag.

Op welke social media kunnen de lezers van bookstamel jou vinden.

Ik heb een Facebookpagina: Ex-libris Anna. Je kan mij ook op annasfantasyworlds volgen op Instagram.

Tot slot een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Hardcover of paperback?

Paperback. Die zijn minder zwaar en goedkoper; aangezien ik heel veel lees is dat laatste een stuk beter voor mijn portemonnee.

Nederlandstalig of engels?

Ik lees allebei de talen even graag.

Serie of Stand alone?

Standalone- ik vind series wel leuk, maar het is ook vaak zo dat latere delen minder worden, helemaal als het lange series zijn. Alleen als de wereld in de serie heel gaaf is lees ik liever een serie.

Cover of flaptekst?

Flaptekst- dat geeft veel meer informatie over het boek. De cover is de interpretatie van de illustrator en geeft niet altijd de goede sfeer weg.

Lezen in bed of in bad?

In bad! Als ik in bed lees ga ik vaak veel te laat slapen, dus dat is minder handig. In bad lezen vind ik daarentegen heerlijk, dan zit ik lekker warm en ontspannen.

Koffie of thee?

Absoluut thee. Ik drink helemaal geen koffie en zelfs de geur ervan staat mij soms tegen.

Ik vond deze boekenpraat met Anna López Dekker weer super leuk! Enorm bedankt Anna dat je ons wilde vertellen over jou favorieten boeken en auteurs.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x