Zandkoekjes

Hey lieve lezers van Bookstamel, Ik ben echt gek op koekjes maar het aller leukste vind ik het om koekjes zelf te maken. Zo deelde ik al eerder met jullie heerlijke Super snelle kokoskoeken, Bitterkoekjes en hazelnoot pindakaas koekjes. Maar koekjes heb je in zoveel verschillende soorten en maten. Van moeilijk tot makkelijk te maken van gezond tot super ongezond. Maar de koekjes van vandaag zijn denk ik zo’n beetje de bekendste koekjes in Nederland. Niet zo gek want Zandkoekjes zijn natuurlijk super leuk om samen met kinderen te maken. Omdat het bijna pasen is en dit dus een super leuke bezigheid is voor de paasvakantie dacht ik dat het tijd was om dit recept met jullie te gaan delen.

Waarom heten zandkoekjes zo?

Zandkoekjes heten zo vanwege de korrelige structuur en de zanderige kleur. De oorspronkelijke naam is Sablés dit betekend dus letterlijk zand in het Frans. Hun oorsprong ligt in Normandië in het noorden van Frankrijk! Zandkoekjes bestaan normaal uit suiker, boter en bloem in de verhouding 2:3:4 in mijn recept vind je ook eigeel en wat vanillesuiker omdat ik dit gewoon een stuk lekkerder vind. Maar wil je dus de orginele versie maken dan moet je dit achterwege laten.

Ingrediënten voor de zandkoekjes

 • 75 gram suiker
 • 1 zakje Bourbon vanille suiker
 • 1 eigeel
 • 125 gram roomboter
 • 300 gram bloem
 • evt een klein beetje water.

Zo maak je de zandkoekjes

 • Doe de suiker, Vanille suiker en de bloem in een grote mengkom.
 • Snijdt de boter in blokjes en doe deze ook in de mengkom samen met het eigeel.
 • Mix het mengsel totdat het goed kruimelig is en je geen blokjes boter meer ziet.
 • Haal het mengsel uit de kom en kneed het tot een deegbal.
 • Blijft je deeg te droog en korrelig dan kun je er een klein beetje water aan toevoegen.
 • Als je deeg een mooie deegbal is geworden doe je deze in plastic folie.
 • Leg de deegbal minimaal 30 minuten in de koelkast zodat de boter weer wat harder wordt.
 • Haal je deeg uit de koelkast
 • Bestuif je aanrecht met wat bloem en rol de plak deeg uit. Ik maak een plek van ongeveer 0.5 tot max 1 cm
 • Hieruit steek je met een koekjessteker de vormpjes die je wil hebben. Ik koos voor paaskuikens en visjes
 • Verwarm je oven voor op 175 graden.
 • Leg de koekjes op een bakplaat met een velletje bakpapier eronder.
 • Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in ongeveer 15 min mooi goudbruin.
 • Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op de bakplaat.

Hierna kun je de koekjes laten zoals ze zijn of versieren met een icing of chocolade. Maar ik koos er deze keer voor om de koekjes gewoon lekker naturel te laten! Heb jij wel eens zandkoekjes gemaakt? Misschien wel vroeger met jou vader of moeder of maak je ze wel eens met je kindjes! Ik hoor graag jullie leuke verhalen. Je kunt ze achterlaten in een comment.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Al jaren lang lees ik heel veel boeken. Daarom ben ik uiteindelijk een blog begonnen waar ik mijn passie voor boeken deel.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. petrasparkblog schreef:

  Dankjewel Melanie. Heb je toevallig al koekejes gemaakt met havermout? Ik ben op zoek naar een lekker (nieuw) receptje. Groetjes en stel het goed.

 2. lovethesmellofbooks.nl schreef:

  Zandkoekjes zijn altijd een goed idee. Ik maak ze ook vaak met de kindjes. Ze vinden het geweldig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge