Recept Zandkoekjes

Hey lieve lezers van Bookstamel, Ik ben echt gek op koekjes maar het aller leukste vind ik het om koekjes zelf te maken. Zo deelde ik al eerder met jullie heerlijke Super snelle kokoskoeken, Bitterkoekjes en hazelnoot pindakaas koekjes. Maar koekjes heb je in zoveel verschillende soorten en maten. Van moeilijk tot makkelijk te maken van gezond tot super ongezond. Maar de koekjes van vandaag zijn denk ik zo’n beetje de bekendste koekjes in Nederland. Niet zo gek want Zandkoekjes zijn natuurlijk super leuk om samen met kinderen te maken. Omdat het bijna pasen is en dit dus een super leuke bezigheid is voor de paasvakantie dacht ik dat het tijd was om dit recept met jullie te gaan delen.

Waarom heten zandkoekjes zo?

Zandkoekjes heten zo vanwege de korrelige structuur en de zanderige kleur. De oorspronkelijke naam is Sablés dit betekend dus letterlijk zand in het Frans. Hun oorsprong ligt in Normandië in het noorden van Frankrijk! Zandkoekjes bestaan normaal uit suiker, boter en bloem in de verhouding 2:3:4 in mijn recept vind je ook eigeel en wat vanillesuiker omdat ik dit gewoon een stuk lekkerder vind. Maar wil je dus de orginele versie maken dan moet je dit achterwege laten.

Ingrediënten voor de zandkoekjes

 • 75 gram suiker
 • 1 zakje Bourbon vanille suiker
 • 1 eigeel
 • 125 gram roomboter
 • 300 gram bloem
 • evt een klein beetje water.

Zo maak je de zandkoekjes

 • Doe de suiker, Vanille suiker en de bloem in een grote mengkom.
 • Snijdt de boter in blokjes en doe deze ook in de mengkom samen met het eigeel.
 • Mix het mengsel totdat het goed kruimelig is en je geen blokjes boter meer ziet.
 • Haal het mengsel uit de kom en kneed het tot een deegbal.
 • Blijft je deeg te droog en korrelig dan kun je er een klein beetje water aan toevoegen.
 • Als je deeg een mooie deegbal is geworden doe je deze in plastic folie.
 • Leg de deegbal minimaal 30 minuten in de koelkast zodat de boter weer wat harder wordt.
 • Haal je deeg uit de koelkast
 • Bestuif je aanrecht met wat bloem en rol de plak deeg uit. Ik maak een plek van ongeveer 0.5 tot max 1 cm
 • Hieruit steek je met een koekjessteker de vormpjes die je wil hebben. Ik koos voor paaskuikens en visjes
 • Verwarm je oven voor op 175 graden.
 • Leg de koekjes op een bakplaat met een velletje bakpapier eronder.
 • Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in ongeveer 15 min mooi goudbruin.
 • Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op de bakplaat.

Hierna kun je de koekjes laten zoals ze zijn of versieren met een icing of chocolade. Maar ik koos er deze keer voor om de koekjes gewoon lekker naturel te laten! Heb jij wel eens zandkoekjes gemaakt? Misschien wel vroeger met jou vader of moeder of maak je ze wel eens met je kindjes! Ik hoor graag jullie leuke verhalen. Je kunt ze achterlaten in een comment.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
petrasparkblog
2 jaren geleden

Dankjewel Melanie. Heb je toevallig al koekejes gemaakt met havermout? Ik ben op zoek naar een lekker (nieuw) receptje. Groetjes en stel het goed.

Mel
Mel
2 jaren geleden
Antwoord aan  petrasparkblog

Jazeker bij het vergrootglas kun je havermout intype en dan vind je een heel makkelijk recept. Type is momenteel een beetje lastig met een hand

petrasparkblog
2 jaren geleden
Antwoord aan  Mel

Super, dankjewel om toch te antwoorden. Ik hoop dat er snel beterschap komt voor jou en dat je de juiste keuze kan maken. Groetjes

lovethesmellofbooks.nl
lovethesmellofbooks.nl
2 jaren geleden

Zandkoekjes zijn altijd een goed idee. Ik maak ze ook vaak met de kindjes. Ze vinden het geweldig.

4
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x