De Favorieten van Johan Klein Haneveld

Hey lieve lezers van Bookstamel, genieten jullie ook zo van het mooie weer? Ik word daar dus echt gelukkig van hé! Wakker worden met het zonnetje dat naar binnen schijnt, de vogeltjes die fluiten in de tuin, de mooie bloemetjes die overal weer naar boven komen en natuurlijk is het heerlijk weer om te wandelen! En tja wandelen dat doen we momenteel super veel. Maar lezen doen we ook nog steeds veel. Al lijkt het of ik momenteel wat minder lees. Maar dat komt waarschijnlijk omdat de boeken die ik lees echt super dik zijn! Vorige week deelde Johan Klein Haneveld zijn 5 favorieten boeken met jullie. Boeken die hij zelf geschreven heeft. Vandaag is het tijd voor De favorieten van Johan Klein Haneveld. Zoals zijn favoriete vakantieland of zijn lekkerste ijsco smaak.

Foto van auteur Johan Klein Haneveld

De favorieten van Johan Klein Haneveld.

Je favoriete fantasy boek?

In mijn fantasylijstje staan bovenaan de ‘Liveshiptraders’ van Robin Hobb, Stephen Donaldsons ‘De kronieken van Thomas Covenant’ en de boeken van China Mieville. Maar het mooist vind ik ‘The Silmarillion’ van J.R.R. Tolkien. Die vind ik zelfs indrukwekkender dan ‘The Lord of the Rings’. Als het gaat om SF is het kiezen tussen ‘Rendezvous with Rama’ van Arthur C. Clarke en de SF-boeken van Hannu Rajaniemi.

Wat was je favoriete boek als kind?

Ik genoot heel erg van de ‘Euro 5’-verhalen van Bert Benson. Een Europees ruimteschip dat allerlei avonturen beleeft, met een Nederlandse gezagvoerder. Mijn liefde voor SF werd door deze verhalen wel gevoed! Eigenlijk wil ik stiekem nog wel eens een moderne versie van Euro 5 schrijven!

Welk boek vind je het mooiste dat je ooit hebt gelezen?

Ik heb een paar jaar geleden ook veel klassieke boeken gelezen, zoals boeken van Charles Dickens, Jane Austen, de Bröntes, Tolstoy, Dostoyevsky en anderen. De boeken van Victor Hugo maakten het meeste indruk op me, en dan met name zijn meesterwerk ‘Les Miserables’. Die wil ik nog altijd een keer herlezen, maar het is wel een heel dikke pil … De verfilming van de musical met Hugh Jackman is een van de weinige films waarbij ik aan het eind echt een traantje moest wegpinken.

Wat is je favoriete lees/schrijfplek?

Mijn stoel in de woonkamer. Daar zit ik om te lezen en ik zit er ook met mijn laptop om te schrijven.

Welk gerecht kook je graag als je eters op visite krijgt?

Ik ben best goed in het maken van pastasaus, al zeg ik het zelf. Maar meestal haal ik chinees als we visite krijgen, want dan kan ik langer kletsen met het bezoek.

Wat is je favoriete snack of drankje?

Ik hou wel een donker Belgisch biertje op zijn tijd, maar mede vind ik ook erg lekker. Als we iets te vieren hebben, zoals wanneer er een nieuw boek van me is verschenen, halen we graag een kaasplankje, met verschillende Franse kazen. Heerlijk!

Welk land is je favoriete vakantieland?

Ik ben al jaren niet meer op reis geweest! Mijn meest indrukwekkende reizen waren die naar de Verenigde Staten. De nationale parken daar zijn erg mooi, met name Yellowstone. De geisers en bronnen met heet water waren bijzonder. Alsof je op een andere planeet rondloopt. Daar wil ik nog wel eens naar terug. Maar Londen is dichterbij en daar zijn fantastische musea waar je gratis in kunt, en de SF-boekenwinkel ‘Forbidden Planet’ waar ik nooit met lege handen vandaan kom …

Welke ijsco smaak is je favoriet?

Ik probeer vaak nieuwe dingen uit als ik ijs neem. Ik hou van experimenteren. Maar meestal vind ik mango-ijs of bananenijs wel erg lekker.

Wat is je favoriete restaurant?

Als ik met mijn vrouw een dagje in Leiden ben eindigen we altijd bij pannenkoekenrestaurant ‘Oudt Leijden’ – die heb ik tijdens mijn studie al leren kennen en ook al woon ik nu zestien jaar in Delft, ik kom er graag terug. Heerlijke pannenkoeken daar!

Wat is het allerfijnste plekje op aarde?

Castlefest. Technisch gezien is dat natuurlijk de Keukenhof, maar ik kom er niet als er geen Castlefest is. Als ik op Castlefest rondloop, tussen allemaal verklede mensen, terwijl om me heen gave muziek klinkt, dan voel ik me helemaal mezelf. Er is daar ook altijd lekker eten en drinken, en schrijvers om mee te kletsen, dus dat draagt nog eens bij aan de sfeer!

Naar welke band zanger/zangeres luister je graag?

Ik ontdekte een tijdje geleden ‘Postmodern jukebox’ van Scott Bradlee. Dit project voert bekende nummers uit in oudere muziekstijlen. Heel gaaf en ze weten altijd fantastische muzikanten en zangers en zangeressen te vinden. Een van hun beste zangeressen is Haley Reinhart. Haar versie van ‘Oops, I did it again …’ is ongelofelijk.

Verder luister ik graag naar de muziek van ‘Hamilton’ en ‘In the Heights’. Lin Manuel Miranda is een fantastisch artiest!

Welke auteur vind je steengoed?

Ik ben de laatste tijd groot fan van de Britse SF-schrijver Adrian Tchaikovsky. Hij is een van de weinige schrijvers van wie ik probeer echt alles te lezen. Hij schrijft ook heel divers. Zijn ‘Children of Time’ is misschien wel zijn beste, met een beschaving van intelligente spinnen, maar ik genoot ook erg van ‘The Doors of Eden’ (met allerlei tijdlijnen waarin de evolutie anders is gelopen) en ‘Cage of Souls’ dat zich afspeelt aan het einde van de tijd.

Maar N.K. Jemisin wil ik ook graag noemen. Haar fantasyserie die begint met ‘The Fifth Season’ vond ik echt fantastisch. Die ga ik binnenkort nog een keer lezen. Deze boeken waren ook een grote inspiratiebron voor mijn eigen ‘Hoeder van de vulkaan’.

Van de Nederlandse SF-schrijver Frank van Dongen ben ik ook erg onder de indruk.

Wat is je favoriete tv programma of film?

‘The Matrix’ was lang mijn favoriete film, maar ‘Interstellar’ heeft die plek ingenomen. De films van Christopher Nolan zijn sowieso erg goed. Ik vond ‘Inception’ bijvoorbeeld ook fantastisch. Maar ‘Interstellar’ is een SF-film waarvan ik zou willen dat er meer waren – met wormgaten, relativiteitstheorie, fantastische andere planeten, en een conceptueel uitdagend einde. Helemaal geweldig.

Wat TV-series betreft, ben ik een echte Trekkie. Verder vind ik de nieuwe ‘Lost in Space’-serie op Netflix erg goed en geniet ik van ‘Snowpiercer’.

Wie is je favoriete acteur of actrice?

Christopher Lee is helaas overleden, maar als hij aan een film meedeed was dat altijd iets om naar uit te kijken. Ik moet zeggen dat ik Daniel Craig ook wel kan waarderen – vooral in ‘Knives Out’ waarin hij een totaal andere rol speelt dan James Bond. Gal Gadot was erg goed als ‘Wonder Woman’. Als Lucy Liu meedoet aan een film of serie ga ik ook rechtop zitten. Ze was erg goed als Watson in de serie ‘Elementary’.

Wat is je favoriete dier?

Ik heb vijf aquariums in huis, dus dat laat wel zien dat ik iets heb met koudbloedige dieren. Ik geniet erg van de slakkenhuisbroedende cichliden (vissen die hun eitjes in lege slakkenhuizen afzetten en verzorgen), maar ook van de dwergklauwkikkers (die nooit uit het water komen) en de wimpelaal (een vis met een bijna prehistorisch uiterlijk). Mijn nieuwste aquarium is een kom met dwerggarnalen, dus die staan nu bovenaan de lijst. Kleurrijk en altijd bezig de planten te poetsen op zoek naar algjes. Maar ik denk dat schildpadden mijn favoriete dieren zijn en dan vooral onze eigen muskusschildpad Sammie. Zo eigenwijs!

Welk luchtje is jouw favoriet?

Helaas lijdt ik aan anosmie, wat betekent dat ik niet kan ruiken. Ik heb ook nooit kunnen ruiken. Tijdens mijn stage in het laboratorium moesten anderen voor mij ruiken of ik bepaalde preparaten nog wel kon gebruiken en ik moet altijd twee keer controleren of het gas wel uitstaat. Ik heb me laten vertellen dat koffie lekker ruikt. Nu drink ik het zo ook al graag, dus het moet wel heel bijzonder zijn …

Ik vond deze favorieten met Johan Klein Haneveld weer super leuk! Ik moet toch echt eens een keer een bezoekje gaan brengen aan Castlefest als ik lees dat je dat het fijnste plekje op aarde vindt.

Heel veel liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x