Boekenpraat met Martine Hoogschagen

Hey lieve lezers van Bookstamel, Het is weer woensdag en dat betekend natuurlijk tijd voor een nieuwe boekenpraat! Deze week is de boekenpraat met Martine Hoogschagen die zich zometeen hieronder uitgebreid aan jullie voor stelt. Sinds 2 dagen is het lente we horen weer steeds meer de vogeltjes fluiten heerlijk. Maar ik kan ook enorm genieten van alle bloemetjes die langzaam aan hun kopjes weer laten zien in de tuin. De struiken die langzaam aan weer groener worden en het zonnetje dat weer wat vaker schijnt. Genieten jullie ook zo enorm van de lente?

Foto van Martine Hoogschagen

Boekenpraat met Martine Hoogschagen

Kun je jezelf even voorstellen aan de lezers van Bookstamel.

Hoi, ik ben Martine Hoogschagen. Sinds 2006 woon ik in een Franse polder op 800m van de Atlantische oceaan, maar van oorsprong kom ik uit Callantsoog (kop van Noord-Holland). Mijn man Hemko en ik zijn samen in 2006 een B&B en vakantiewoningen gestart in la Vendée (ligt net onder Nantes). Tot voor kort had ik eigenlijk alleen maar zakelijke schrijfervaring in de vorm van notulen op het werk in Nederland en nieuwsbrieven en dergelijke voor onze Franse B&B. Wel heb ik in het verleden een paar keer een schrijfcursus gedaan, omdat ik het leuk vond maar ik heb er nooit iets mee gedaan, tot ik bedacht dat het wel leuk zou zijn om een kookboek te maken. Ik ben langs een heleboel Franse buren, vrienden en kennissen gegaan voor recepten van gerechten die zij door de week eten. Lekker snel en simpel. Echter, hoe het kan weet ik niet, maar eind april/begin mei komt mijn debuut uit. Maar fictie, een luchtig verhaal en dus geen kookboek, over iemand die voor een jaar naar Frankrijk gaat om een blog te starten met Franse recepten. Ik heb mijn boek Nonchalant met heel veel plezier geschreven, want ik heb onze ervaringen met 15 jaar wonen en werken als basis genomen, maar het is wel een fictief verhaal. De hoofdpersoon heeft net als wij onder andere last van een verstopte septic tank, vechtpartijen op de jeu de boules baan en maakt natuurlijk wat taalblunders.

Welk boek las je als kind graag?

Mijn vroegste herinneringen van boeken waar ik diep in wegdook om te lezen zijn van de Arendsoog serie en de serie De Vijf van Enid Blyton.

Wat is je all time favoriete boek en waarom?

Oh dat is een moeilijke keuze. Ik denk deel een van de Reiziger-serie (op tv bekend als de Outlander-serie) van Diana Gabaldon.

Welke Nederlandstalige auteur vind je helemaal geweldig?

Helaas moet ik het antwoord schuldig blijven. We zijn in 2005 in Frankrijk gaan wonen. Bol leverde toen niet in Frankrijk. Om die reden heb ik de afgelopen 15 jaar eigenlijk alleen maar Engelse boeken gelezen via Amazon. In 2020 ben ik gestart met het schrijven van mijn debuut. Ik doe nu een poging om van alle Nederlandse auteurs in het Romance genre wat te lezen, maar dat is dus steeds maar een boek per persoon. Ik kan daarom niet zeggen dat ik een favoriet heb, maar er zijn wel heel veel Feelgoodboeken van Nederlandse auteurs die ik met plezier gelezen heb.

Maak je ook wel eens een uitstapje naar een ander genre?

Ik ben on a mission op dit moment en lees voorlopig nog wel Feelgood boeken, want mijn e-reader staat nog bomvol met ongelezen boeken.

Welke uitgeverij is favoriet bij jou en waarom?

Geen enkele voorkeur. Ik kijk uitsluitend waar een boek over gaat, maar nooit wie het heeft uitgegeven. Het maakt mij ook niet uit of een schrijver een selfpubber is.

Lees jij je boeken het liefst digitaal of op papier?

Fictie maakt me niet uit en is digitaal praktisch (ik heb sinds dit jaar een Kobo Plus abonnement) maar kookboeken lees ik liever alleen op papier.

Hoe belangrijk vind jij de cover van een boek?

Eerlijk gezegd heb ik een wilde fantasie en zodra ik een cover zie heb ik er een verhaal bij in mijn hoofd, maar dat sluit natuurlijk zelden of nooit aan bij het feitelijke verhaal, dus ik kijk liever zo snel mogelijk op de achterkant van een boek.

Van welke auteur staan de meeste boeken in jouw kast?

Vrijwel alles staat door elkaar dus eigenlijk heb ik geen idee. Mijn man en ik lezen niet dezelfde soorten boeken, maar Nicci French is een van de weinige uitzonderingen. Ergens is er een heel zwart blok in een boekenkast.

Hoeveel boeken heb je in totaal in je kast of op je e-reader staan?

Ook geen flauw idee. Wanneer ik al onze boekenkasten bij elkaar optel dan denk ik dat het overeenkomt met negen Billy’s vol (waarvan een met alleen kookboeken), maar dat zijn boeken van mijn man en mij samen. We hebben ook veel boeken gehad van familie en vrienden toen we naar Frankrijk vertrokken en gasten laten ook vaak boeken achter. Hierdoor heb ik overigens wel nieuwe schrijvers ontdekt. Onze boekenkasten staan voor een groot deel in onze vakantiewoningen, want het is natuurlijk jammer wanneer een boek maar een keer gelezen wordt.

Ondertussen heb ik al een aantal ereaders versleten en ik ben steeds weer opnieuw begonnen met andere boeken dus digitaal heb ik ook werkelijk geen idee. Sinds ik met de Hebban challange meedoe weet ik dat ik ongeveer een boek per week lees. Vroeger was dat overigens heel wat meer.

Welk boek vond je heel erg tegenvallen en waarom?

Een moeilijke vraag, want ik merk dat de stemming waarin je bent ook wel een beetje bepaalt wat je van een boek vindt. Het is ook van belang of je moe bent of niet. Ik bedoel dan of je je goed kunt concentreren. Ik heb wel eens boeken die ik opnieuw lees en die beleef ik dan weer heel anders dan de eerste keer merk ik. Een oordeel over een boek vind ik daarom toch wel wat subjectief.

Heb je een gesigneerd boek zo ja van wie?

We zijn stiekem getrouwd in Gretna Green in Schotland. Dit plaatsje ligt op de grens van Schotland en Engeland en heeft een lange historie van Engelsen die er stiekem, zonder de toestemming van hun ouders trouwden. Marion, een schotse vriendin van mij woont in het volgende dorp en door haar kende ik het plaatsje. Marion was mijn getuige en haar moeder Gwen Kirkwood de getuige van mijn man. Op dat moment had Gwen nog niet zo heel veel boeken geschreven en gaf een paar gesigneerde exemplaren als trouwcadeau, maar ze heeft inmiddels meer dan 30 titels op haar naam staan in het womans fiction/romance genre.

Op welke plek lees je graag?

In de zon, maakt niet uit waar, als ik maar iets zachts heb om op te zitten/liggen en een grote hoed of iets dergelijks als het digitaal is.

Wanneer lees je het liefste?

Maakt mij echt niet uit wanneer, als ik maar ongestoord aan een stuk door kan lezen.

Op welke social media kunnen de lezers van bookstamel jou vinden.

Website Feelgood romans https://chezmartine.nl/

Facebook (Martine Hoogschagen – auteur) https://www.facebook.com/chezmartinefeelgood/

Instagram @martine_hoogschagen https://www.instagram.com/martine_hoogschagen/

LinkedIn Martine Hoogschagen https://www.linkedin.com/in/martinehoogschagen/

Tot slot een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Hardcover of paperback?

Gek genoeg zijn het aantal hardcovers in onze boekenkasten zo ongeveer op een hand te tellen, maar eigenlijk lezen ze natuurlijk heerlijk. Ze vallen zo mooi open op tafel.

Nederlandstalig of engels?

Maakt mij niet uit, maar van oorsprong Engelse boeken lees ik toch wel het liefste in het Engels.

Serie of Stand alone?

Moeilijke vraag. Soms lees ik een standalone boek en die vind ik dan zo leuk dat ik het jammer vind dat er geen serie van is, zodat het verhaal nog eeuwig door kan gaan en andersom zijn er wel eens series waar je na drie delen eigenlijk wel genoeg van hebt.

Cover of flaptekst?

Flaptekst

Lezen in bed of in bad?

Heel graag in bad. Deed ik in Nederland heel vaak. Nu hebben we helaas geen bad meer.

Koffie of thee?

Gek genoeg eet ik heel graag koffietaart, koffie toetjes, koffie-ijs en alle andere zoete varianten die er zijn met koffiesmaak, maar zelf drink ik echt helemaal nooit koffie. Thee drink ik het liefste zwart en lekker sterk. De laatste keer dat ik een koffie dronk, was het een hele sterke espresso in een restaurant. Ik heb daarna de hele nacht zo ongeveer rechtop in mijn bed gezeten en in gedachten ons hele huis verbouwd, een boek geschreven, de tuin opnieuw ingericht enz. ’s Morgens was ik kapot. Het zal nog lang duren voor ik weer een kop koffie drink…

PS hartelijk dank voor de uitnodiging Melanie. Heel leuk om te doen!

Graag gedaan Martine ik heb enorm genoten van deze boekenpraat met Martine Hoogschagen en ik hoop jullie ook! Het blijft voor mij ontzettend leuk om een kijkje te nemen in het leesgedrag van mensen. Vond je deze boekenpraat nou leuk lees dan ook eens de boekenpraat met Marjo Heijkoop.

Heel veel liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x