Recept Limburgs Zuurvlees

Hey lieve lezers van Bookstamel, als ik ergens gek op ben dan is het op stoofvlees. Met stoofvlees of stoofpotjes kun je zoveel kanten op. Zo deelde ik eerder al eens een heerlijk Belgisch stoofpotje met jullie. Dit keer gaan we voor een Limburgse variant namelijk het Limburgs Zuurvlees. Een boel ingrediënten die je vind in het Belgische stoofpotje vind je ook terug in dit Limburgs Zuurvlees. Denk hierbij aan de laurierblaadjes de kruidnagel en de uien. Wat het verschil maakt in deze stoofpotjes is dat je het Limburgs Zuurvlees een nacht laat marineren in o.a azijn en water. Ik maak dit zuurvlees het liefst in grote porties die ik dan invries. In het weekend kan ik dan een portie uit de vriezer halen. Ik haal een zak friet of ik maak aardappelfrietjes uit de oven met een lekkere salade erbij en klaar. Oke tijd om te beginnen!

Foto van friet met Limburgs Zuurvlees

Recept voor Limburgs Zuurvlees

Ingrediënten:

 • Ongeveer 1 kilo rundvlees persoonlijk neem ik altijd riblappen maar sucadelappen zijn ook prima! Het is maar net wat je zelf het lekkerste vindt.
 • 400 ml water
 • 400 ml azijn (Gebruik de gele natuurazijn en niet de witte)
 • 3 middelgrote uien.
 • een stuk of 10 jeneverbessen
 • 8-10 laurier blaadjes dit hangt een beetje van de grote af
 • 10 kruidnagels
 • 3 el stroop (appelstroop of appel/perenstroop)
 • 3 el bruine basterdsuiker
 • 5 plakken ontbijtkoek
 • 1 el speculaas of koekkruiden (Ik gebruik zelf de speculaas kruiden van Green Gypsy Spices ik ben echt een groot fan van hun kruiden)
 • roomboter

Zo maak je het Limburgs Zuurvlees:

De avond van te voren.

 • Snijd de rib of sucadelappen in grove stukken.
 • Leg deze stukken in een grote schaal.
 • Giet hierbij de Azijn en het water en roer het even door.
 • Snijd de uien in dunne ringen en leg deze in het vlees en azijn mengsel.
 • Doe ook de Laurierblaadjes, Kruidnagel en jeneverbessen erbij.
 • Zorg dat het vlees onderstaat doe er anders een beetje extra azijn en water bij 50/50 dus even veel water als azijn.
 • Dek dit vervolgens af en zet het in de koelkast om te marineren.
Foto rijst met Limburgs zuurvlees

Op de dag zelf.

 • Haal je vlees samen met de uien en laurierblaadjes uit de marinade.
 • Vervolgens haal je de kruidnagel en jeneverbessen eruit en bewaar je het vocht van de marinade.
 • Braad het vlees aan in een grote braadpan met een flinke klont roomboter. Doe daarna de laurierblaadjes en de uien erbij
 • Vervolgens voeg je een deel van het marinadevocht toe, de koek of speculaas kruiden en de stroop erbij. Daarna verkruimel je de ontbijtkoek boven de pan. Laat het vervolgens minimaal 1 uur zachtjes stoven. ( Het vlees moet lekker mals en zacht zijn)
 • Als het goed is dan is je saus mooi ingedikt mocht dit niet het geval zijn voeg dan een beetje ontbijtkoek toe.
 • Vervolgens kun je het op smaak brengen met peper en zout.

Ik serveer mijn Limburgs zuurvlees met frietjes of aardappels uit de oven en een lekkere frisse salade.

Eet smakelijk.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda schrijft ' t op
Linda schrijft ' t op
2 jaren geleden

Wat een smakelijk gerecht, ik heb het nog nooit gegeten, ik ben wel nieuwsgierig geworden.

Merel | De Mamagids
2 jaren geleden

Wel veel van gehoord maar nooit op. Ben dol op stoofvlees dus een goede reden om het eens te gaan proberen, kan me voorstellen dat het erg lekker is naast een portie frietjes!
Merel | De Mamagids onlangs geplaatst…Offline opvoeden: een bewuste keus, ook in 2022My Profile

Tomas
2 jaren geleden

zo lekker zuurvlees! Bedankt voor je recept, ik ga het eens proberen!

Tomas onlangs geplaatst…9 voordelen over hoe je tot rust komt dankzij wabi sabiMy Profile

Nicole Orriëns
2 jaren geleden

Bij het woord ‘zuurvlees’ rilde ik eerst even, maar bij nader inzien klinkt het toch wel heel erg lekker.
Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Hema eco-tas versus Zeeman statiegeld tasje + update 2022My Profile

Sherry
Sherry
2 jaren geleden

Dat ziet er lekker uit. Ik ken het niet echt dit. Ik ga het eens proberen.

Rory
2 jaren geleden

Dat ziet er goed uit zeg! Ik heb het recept van Hans van Wolde in – volgens mij – het kookboek Crisiskoken staan. Maar ik heb het nog niet eerder gemaakt. Ik heb zelf wel veel ervaring met het maken van smoor en rendang. Maar dat is natuurlijk Indisch en waarschijnlijk heel anders dan dit recept. Maar daarom spreekt het mij ook erg aan!
Rory onlangs geplaatst…Er even tussenuit? Dat is prima te doen in een familiekamer bij hotel GooilandMy Profile

Bookstamel
2 jaren geleden
Antwoord aan  Rory

Ja Rendang smaakt idd heel anders dat zou ik nog wel eens willen leren. Ik verdiep me in veel keukens maar aan de Indische heb ik me nog niet echt gewaagd

7
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x