Boekenpraat met Anke Verbraak

Hey lieve lezers van Bookstamel, Vorige week hebben we de boekenpraat even een weekje overgeslagen 🙂 Maar deze week zijn we er weer. Dit keer is de boekenpraat met Anke Verbraak. Haar eerste thriller Water en wolfskers is alweer 2 jaar oud. Maar als alles volgens planning gaat verschijnt haar nieuwste roman rond mei. Maar Anke zal zich hieronder nog even aan jullie voorstellen. Ik ben vooral benieuwd wat haar favoriete boek is en waarom. Wat is eigenlijk jullie favorieten boek en waarom? Laat het me weten in een comment.

Foto auteur Anke Verbraak

Boekenpraat met Anke Verbraak

Kun je jezelf even voorstellen aan de lezers van Bookstamel.

Mijn naam is Anke Verbraak. Ik ben geboren in Roosendaal, heb gestudeerd in Tilburg en woon nu in Nieuwegein, samen met mijn partner en onze twee zonen. In het dagelijks leven werk ik als hr-adviseur. Mijn hobby’s zijn schrijven (hoe kan het ook anders), lezen, tuinieren (ik ben vooral erg goed in het uittrekken van onkruid), naar de film gaan, zo af en toe een museumpje meepakken en op vakantie gaan. In november 2020 is mijn thriller “Water en wolfskers” uitgekomen. Mei 2022 komt mijn tweede boek uit en in de tussentijd is er een kort verhaal van mij opgenomen in de verhalenbundel “De Wadden in vogelvlucht” en verschijnt er een kort verhaal in de bundel “Bekroning”. Dit laatste verhaal heeft weer een directe link met Water en wolfskers.

Welk boek las je als kind graag?

“Mandy”, van Julie Edwards was wel favoriet. Pas veel later ontdekte ik dat dit verhaal wel erg veel overeenkomsten heeft met “De geheime tuin” van Frances Hodgson Burnett. “Timmetje” van Simone Schell vond ik ook erg mooi. En niet te vergeten alles wat te maken had met Koning Arthur.

Wat is je all time favoriete boek en waarom?

“Desiree”, geschreven door Annemarie Selinko. Het gaat over Desiree Clary, een zijdehandelaarsdochter uit Marseille, die de eerste verloofde van Napoleon is. Hij laat haar in de steek voor Joséphine de Beauharnais en zij trouwt vervolgens met de generaal Jean Baptiste Bernadotte, die door Napoleon wordt genoemd tot maarschalk en die later koning van Zweden wordt. Het Zweedse koningshuis stamt rechtstreeks van deze maarschalk en zijn Desiree af.

In het boek lees je over de opkomst en ondergang van Napoleon. Hoewel het een roman is, neemt het je helemaal mee in de geschiedenis en het heeft mij een levenslange fascinatie voor de Franse revolutie en Napoleon opgeleverd. Ik herlees het gemiddeld eens in de zeven tot tien jaar.

Welke Nederlandstalige auteur vind je helemaal geweldig?

Ik ga een hele oude noemen: Jaap ter Haar. Met zijn geschiedenisboeken, Boris en het wereldje van Beer Ligthart heeft deze schrijver een belangrijke rol gespeeld in mijn vorming. In mijn studententijd heb ik de cyclus “De tandeloze tijd” van A.F.Th. van der Heijden verslonden. En als ik kijk naar wat er in mijn boekenkast staat, dan heb ik een zwak voor Kristien Hemmerechts.

Ik ben een omnivoor als het om lezen gaat. Romans, thrillers, historische romans, biografieën, economie, psychologie… Alleen fantasy wil bij mij wat lastig binnenkomen. Harry Potter en In de ban van de ring heb ik weggelegd. “De grijze jager” van John Flanagan heb ik weer wel helemaal gelezen, waarschijnlijk omdat daar een grote portie geschiedenis in verborgen is. En binnenkort ga ik beginnen aan “Aardling” van Rowan Merrin, ook fantasy, maar ik heb daar een stukje van gelezen en dat leek me zo mooi, dat ik ervan overtuigd ben dat ik dit wel helemaal ga lezen.

Welke uitgeverij is favoriet bij jou en waarom?

Godijn Publishing, omdat die heel hard aan de weg timmert en beginnende auteurs een kans geeft om een boek uit te brengen. En omdat Godijn Publishing ook jaarlijks drie schrijfwedstrijden heeft, wat ook weer een mogelijkheid biedt om bekendheid te genereren.

Lees jij je boeken het liefst digitaal of op papier?

Liefst op papier, maar ik lees graag in bed en dat doe ik dan weer op een e-reader. Met een bril op je zij liggen, gaat een beetje lastig.

Hoe belangrijk vind jij de cover van een boek?

Het is het visitekaartje van het boek. Als een cover mij niet aanspreekt, pak ik het boek minder snel vast. In de bibliotheek dwaal ik vaak langs de kasten en dan is het echt de cover die ervoor zorgt dat ik de achterflaptekst begin te lezen. En dan kom ik met heel onverwachte boeken thuis. In de boekhandel lukt mij dat minder, omdat ik toch heel vaak dezelfde boeken overal zie liggen.

Van welke auteur staan de meeste boeken in jouw kast?

A.F.Th. van der Heijden en Kristien Hemmerechts.

Hoeveel boeken heb je in totaal in je kast of op je e-reader staan?

Ik heb – vanwege ruimtegebrek – één boekenkast (formaat Billy). Daarin staan de boeken drie rijen dik en op elkaar gestapeld. Dat zullen er ongeveer 250 zijn. Daarnaast ligt er onder mijn bed een doos met boeken die ik nog moet lezen en heb ik ook een stapeltje op mijn bureau liggen. Op mijn e-reader staan er inmiddels ruim 300.

Welk boek vond je heel erg tegenvallen en waarom?

Dit vind ik een lastige. Een boek kan tegenvallen, omdat de inhoud me niet aanspreekt en dan heb ik gewoon verkeerd gekozen. Een boek kan ook tegenvallen, omdat het slecht geschreven is, maar dan vergeet ik het ook snel weer. En sommige boeken vind ik overgewaardeerd en dan vind ik het weer jammer dat je als beginnend auteur – ook als je een goed boek hebt geschreven – gewoon niet een boekhandel binnenkomt, terwijl daar boeken liggen, waarvan ik oprecht denk: mwah! De uniformiteit in boekhandels vind ik best treurig. Waar ik ook kom, ik zie overal dezelfde boeken liggen (ik noem geen namen). Ook boeken, waarvan ik denk: die verkopen zichzelf wel, daar hoef je niks voor te doen. Ik snap dat een boekhandel ook die verkoop nodig heeft, maar ik denk ook dat je je kunt onderscheiden door juist andere boeken in je winkel te hebben en die aan te prijzen. Een koper, die door de winkel dwaalt, neemt mee wat haar aanspreekt. Maar ze kan alleen meenemen wat ze tegenkomt. En als je alleen de bekende schrijvers en boeken tegenkomt, neem je die mee (maar die had je ook op internet wel gevonden). Een boek als Water en wolfskers zou je in een boekhandel misschien wel meenemen, zeker als het wordt aangeprezen, maar ga je op internet niet vinden, tenzij je er specifiek naar op zoek gaat.

Heb je een gesigneerd boek zo ja van wie?

In 2018 deed ik mee aan de NS Publieksprijs: met een groepje proberen zoveel mogelijk stemmen te winnen. Als dank daarvoor kreeg je een meet and greet met de auteurs van de genomineerde boeken. In dat jaar waren dat Peter Buwalda, Ilja Leonard Pfeiffer, Murat Isik (niet aanwezig, wel een kaart met handtekening), Martine Bijl (namens haar een handtekening van Marc Marie Huijbregts), Paulien Cornelisse en Levi Weemoedt. Dat waren mijn eerste gesigneerde boeken ooit. Vervolgens bracht ik mijn eigen boek uit, leerde ik veel meer auteurs kennen en nu heb ik ineens heel veel gesigneerde boeken. Later, als ik groot ben en mijn eigen schrijfkamer heb (wat wil zeggen: wanneer de zonen eigen woonruimte hebben gevonden), ga ik een aparte boekenplank inruimen voor alle gesigneerde exemplaren.

Op welke plek lees je graag?

Momenteel in bed, omdat ik overdag te snel afgeleid ben of met andere dingen bezig, maar ik droom van een lekkere lees- en schrijfplek, waar ik me helemaal kan verliezen on een boek of in mijn eigen schrijven.

Wanneer lees je het liefste?

’s Avonds in bed, zonder afleiding van gezin, social media en televisie.

Op welke social media kunnen de lezers van bookstamel jou vinden.

Op dit moment ben ik actief op Facebook en LinkedIn. En ik heb mijn eigen website, www.ankeverbraak.nl, waar ik korte verhalen en columns plaats. Niet heel erg regelmatig, jammer genoeg, want daarvoor ontbreekt me op dit moment echt de tijd.

Tot slot een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Hardcover of paperback?

Paperback, omdat hardcover vaak te zwaar wordt. En heel onbeschaafd: ik knak bijna altijd de rug van een paperback, omdat het boek dan wat gemakkelijker openvalt.

Nederlandstalig of Engels?

Nederlandstalig. Ik was niet zo goed in Engels op de middelbare school en ik kom niet in het verhaal, als ik steeds moet nadenken over wat een woord betekent. Terwijl ik me verder prima red in die taal.

Serie of Stand alone?

Stand alone. Ik vind het vervelend wanneer je aan een boek begint, dat erg leuk vind en er vervolgens nog tig delen volgen, vooral wanneer je ze niet apart van elkaar kunt lezen. Klinkt misschien vreemd voor iemand die “de tandeloze tijd” in de boekenkast heeft staan, maar op een gegeven moment voelde het een beetje verplicht om weer een nieuw deel te kopen. Daar ben ik dus ook mee opgehouden. Hooguit een trilogie.

Cover of flaptekst?

Het begint met de cover. Als die me aanspreekt, ga ik over op de flaptekst. En daarna sla ik het open, lees een stukje en ruik eraan. Een boek moet ook goed ruiken, anders koop ik het niet.

Lezen in bed of in bad?

Ik heb geen bad en heb ook een hekel aan badderen, want ik kwam er vroeger altijd met migraine uit, dus absoluut lezen in bed.

Koffie of thee?

In de ochtend koffie, vanaf een uur of drie alleen thee. Blijkbaar gaat er halverwege de middag een knop om in mijn maag, want dan vind ik koffie niet lekker meer. Alleen na een etentje wil ik nog weleens koffie drinken.

Super bedankt Anke voor deze leuke boekenpraat met. Leuk om je op deze manier wat beter te leren kennen. Vond je de boekenpraat met Anke Verbraak nu leuk lees dan ook eens de boekenpraat met Jolanda Pikkaart.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda schrijft ' t op
Linda schrijft ' t op
2 jaren geleden

Ik heb een echte voorkeur wat betreft lezen. Het lief lees ik spannende boeken.

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x