De 5 favorieten boeken van Johan Klein Haneveld

Hallo lieve lezers van Bookstamel, een van de auteurs die deze maand meedoet aan de blogs van eigen bodem is Johan Klein Haneveld. Deze auteur zal voor veel van mijn vaste lezers geen onbekende zijn. Want ik heb hem al een aantal keer mogen interviewen voor mijn blog. Waar ik dan ook de blogs van eigen bodem meestal begin met een uitgebreide introductie doe ik het deze maand een beetje anders. Want ik heb Johan Klein Haneveld al uitgebreid aan jullie voorgesteld.

foto Johan Klein Haneveld

Dus tja hoe beginnen we deze blog dan? Nou door het te gaan hebben over alle boeken die Johan heeft geschreven. Want sinds de laatste keer dat ik Johan heb gesproken zijn daar al aardig wat boeken bij gekomen. Maar van plaats al die boeken gewoon op te sommen ga ik Johan laten kiezen uit zijn eigen boeken.

Dus vertel Johan welke 5 boeken die jij hebt geschreven of waar een verhaal van jou instaat zijn jouw favoriet en waarom?

  • ‘De groene toren’ is mijn nieuwste boek. Ik ben er heel trots op. De eerste versie van dit verhaal schreef ik namelijk als tiener. Toen ik op de helft was, gooide ik het manuscript weg. Daar heb ik altijd veel spijt van gehad. Een paar jaar geleden besloot ik het verhaal dan maar opnieuw te schrijven. Ik kon er namelijk een thema in kwijt waar ik heel bezorgd over ben, namelijk de tirannie van het onderbuikgevoel. Het leverde een dystopisch boek op over een maatschappij waar iedereen zijn best doet niet buiten de boot te vallen … Maar waar struikelen mensen over? En wat gebeurt er als de gemeenschap besluit dat je er niet langer bijhoort?
  • ‘Hoeder van de vulkaan’ is volgens mij nog steeds mijn beste boek. Ik probeer me altijd uit te dagen als ik een nieuw boek schrijf en hier probeerde ik iets wat ik nooit eerder had gedaan: ik schreef een boek in de tweede persoon. Bovendien is het een ‘Sword & sorcery’-verhaal – fantasy in de stijl van Conan the Barbarian: zwaardvechters, tovenaars, monsters, mensenoffers en ga zo maar door. Ik heb er echter een eigen draai gegeven door het te laten spelen in een postapocalyptische wereld, die helemaal bevroren is geraakt door het overmatige gebruik van magie. De laatste mensen leven in grotten in oude vulkanen, tot ook die uitgedoofd raken …
  • ‘Voorbij de storm’ is een bundel die ik heb samengesteld met 25 verhalen van Nederlandse en Vlaamse SF-schrijvers over klimaatverandering. Ik maakte me al een hele tijd zorgen over het klimaat, maar als individu begin je er niet veel tegen natuurlijk. Maar ik ben schrijver en dat geeft me een iets grotere reikwijdte. Bovendien ben ik niet de enige schrijver die zich bewust is van de dreiging van klimaatverandering. Ik vroeg mijn uitgever of hij een dergelijke bundel wilde uitgeven en hij zei meteen ja. Ook alle schrijvers die ik vroeg reageerden meteen positief! Het leverde een heel afwisselende bundel op, met verhalen dicht bij huis en ver weg in de tijd. En niet alleen maar somber, er zijn ook positieve toekomstbeelden.
  • ‘IJsbrekers’ is het vijfde boek in de serie ‘De zwijgende aarde’. In 2017 vroeg Jasper Polane van Uitgeverij Quasis me om aan het project mee te werken met nog een aantal andere auteurs. Ik zei natuurlijk ‘ja’. We verzonnen samen een geweldige wereld. In mijn boek kon ik schrijven over de Jupitermaan Europa. Onder het ijs van die maan gaat een diepe oceaan schuil. In mijn verhaal hebben mensen er een kolonie gebouwd waar ze zoeken naar bijzondere moleculen. Om zich beter te kunnen verplaatsen onder het ijs zijn een aantal mensen omgebouwd tot zeemeermannen en -minnen. Het contact met de Aarde is een tijd verbroken geweest, maar wordt nu weer hersteld. En dan blijkt dat een van de mensen in de kolonie een gezochte misdadiger is …
  • ‘Conquistador extended’ is de laatste die ik wil noemen. ‘Conquistador’ was mijn eerste verhalenbundel, met twaalf samenhangende verhalen die beginnen in de nabije toekomst, als de mensheid de Aarde nog maar net verlaten heeft en eindigen aan het einde van de tijd, als de sterren doven, de zwarte gaten verdampen en materie uiteenvalt. Ik heb in deze verhalen de grenzen opgerekt. Zo gaan ze over groepsintelligenties, mensen die hun bewustzijn in een machine hebben overgebracht en andere vormen van menselijkheid. Dat er een ‘extended edition’ van de bundel uitkwam, met twee extra verhalen en de achtergronden bij elk verhaal, was helemaal iets om trots op te zijn!

Als je als auteur al zoveel boeken en korte verhalen hebt geschreven moet het moeilijk zijn om je favorieten te kiezen. Dus ben je benieuwd geworden naar de boeken die de 5 favorieten boeken van Johan Klein Haneveld niet gehaald hebben neem dan eens een kijkje op zijn website. De komende weken kun je Johan ook nog veel beter gaan leren kennen 🙂 Want er komt nog een erg leuk interview aan en zoveel meer.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Els Lambrecht - schrijfster

Woeps, ik lees best veel en ik heb nog nooit van deze auteur gehoord. Is dit een gat in mijn cultuur of is het gewoon omdat ik van België ben?
In ieder geval: bedankt, zo ontdekt een mens nog eens nieuwe auteurs.

Els Lambrecht – schrijfster onlangs geplaatst…Mijn herstelverhaalMy Profile

trackback

[…] Maar dat komt waarschijnlijk omdat de boeken die ik lees echt super dik zijn! Vorige week deelde Johan Klein Haneveld zijn 5 favorieten boeken met jullie. Boeken die hij zelf geschreven heeft. Vandaag is het tijd voor De favorieten van Johan […]

trackback

[…] je Johan nog beter leren kennen? Ontdek dan welke 5 boeken hij het beste vind van die hij zelf heeft geschreven of neem een kijkje op de website van […]

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x