De favorieten vakantie plek dicht bij huis van Johanneke

Hallo lieve lezers van Bookstamel, het is weer zaterdag de dag waarop ik meestal lekker samen met vriendlief geniet van het weekend. Maar Zaterdag is ook de dag dat een van mijn Collega bloggers of lezers jullie wat vertelt over een van zijn of haar favorieten. Deze week is het de beurt aan Johanneke en Johanneke gaat ons alles vertellen over haar favorieten vakantie plek dicht bij huis. Maar voor ze dat doet zal ik Johanneke eerst even aan jullie voorstellen.

Wie is Johanneke?

Johanneke is getrouwd en moeder van een dochter van twee en bonusmoeder van twee jongens van 11. Sinds zij een gezin heeft, heeft zij ontdekt dat ze voor een leuke vakantie niet ver van huis hoeft te zijn. Zometeen deelt ze met jullie haar favorieten vakantie plek dicht bij huis. Johanneke schrijft blogs en gedichten over haar leven als moeder en al het moois en lelijks wat er verder op haar pad komt. Je kunt meer van haar lezen op www.johanneke-schrijft.com of op Instagram en Facebook onder de naam @Johannekeschrijft

Mooie vakantie plek in Drenthe

Vakantiegevoel met het gezin in Drent-Friese Wold

Vroeger als kind gingen ik en mijn broer vaak met onze ouders meestal naar het buitenland op vakantie. Kamperen in Hongarije, in een trekkershut in Denemarken of met het vliegtuig naar Tunesië. Mijn ouders waren wat dat betreft best avontuurlijk. Toen ik op eigen benen stond had ik altijd het idee dat ik het vakantiegevoel alleen over de grens kon vinden.
Tot ik mijn man leerde kennen. Mijn man had al twee kinderen uit een vorige relatie dus ik kreeg in één klap een gezin in mijn schoot geworpen. Dat vergde ook wat aanpassing in mijn idee van vakantie. Mijn man was namelijk niet zo’n buitenland ganger en mijn bonusjongens hadden snel last van wagenziekte. Ook was ons budget beperkt dus een vliegvakantie met het hele gezin zat er niet in. En zo kwamen we er op uit dat we onze eerste zomervakantie samen in Nederland gingen vieren. Maar waar in Nederland?
We wilden wel echt het gevoel hebben er tussen uit te zijn en zochten een totaal andere omgeving dan de drukke stad waar wij zelf wonen. Een omgeving waar we tot rust konden komen maar waar ook genoeg te doen is voor de kinderen. Als snel kwamen we uit bij een kleine familiecamping in Wateren: Drents- Friese Wold. Drenthe en een beetje Friesland werd het dus. En dat bleek een schot in de roos. In Nederland is het natuurlijk altijd een beetje spannend wat voor weer het is in de zomer. Maar of het nou stralend weer is of wat frisser: er bleek genoeg te doen te zijn.

Waterpret

Als je aan Drenthe denkt, denk je misschien niet direct aan waterpret. Maar het is verrassend hoeveel mogelijkheden je in de omgeving hebt om te zwemmen. Wij waren diep onder de indruk van van het Blauwe meer in Hoogersmilde. Het ligt verscholen tussen de bossen en zoals de naam al doet vermoeden heeft dit meer een prachtige blauwe kleur. Het is een ideale plek om met kinderen naartoe te gaan: je betaald een paar Euro entree maar dan heb je wel gratis een parkeerplek en kun je gebruik maken van toiletten. Er is een kraampje waar je ijsjes en snacks kunt kopen. Het water is afgezet tot waar je kunt staan. Dat is ook wel nodig want het loopt erg diep af. Dat komt doordat dit meer is ontstaan door uitgraving van kalkzandsteen. Het strand is van zand dus kinderen kunnen lekker met een emmer en schep aan de slag. Trek alleen niet je beste kleren aan want het zand is wel wat donker en modderachtig van kleur.

Wil je in natuurwater zwemmen maar zoek je wat meer rust? Dan is het Canadameer (Aekingermeer) een aanrader. Je kunt er ook gratis parkeren. Er zijn verder geen voorzieningen zoals toiletten of een kraampje en ook is het water niet afgezet. Dit alles zorgt er voor dat het wel een stuk rustiger is. Dit is een leuke plek om met wat oudere kinderen naartoe te gaan.

Kies je liever voor zwembadwater? Ook dan kun je je hart ophalen in Drenthe. Er zijn heel veel buitenzwembaden. De zogenaamde bosbaden. Eéntje die wij erg leuk vonden was Bosbad Appelscha. Er zijn verschillende zwembaden voor alle leeftijden en heel veel glijbanen en waterspeeltoestellen. Op de ligweides kun je je handdoek neerleggen om te zonnen of een ijsje of snack te eten. Er is veel toezicht van personeel dus dat geeft een veilig gevoel.

4 verschillende foto's in Drenthe

Walhalla

Wanneer je met kinderen in Drenthe of Friesland bent, mag een bezoekje aan één van de all-inclusive pretparken in de buurt niet ontbreken. Wij gingen naar Duinen Zathe in Appelscha. Voor kinderen is het hier een walhalla. Gillen in de achtbaan, duizelig worden in de draaimolen, griezelen in het spookhuis, springen op de trampoline of drijfnat worden op de waterglijbaan: het kan allemaal. En dan mag je ook nog onbeperkt limonade drinken en ijsjes en patat eten. Wat wil je nog meer? Wij vonden het als ouders ook ideaal want we hoefden niet te zeulen met zakken krentenbollen of aan het einde van de dag voor een onaangename verrassing komen te staan dat onze bankrekening leeg was getrokken door ijsjes en kroketten. Het park is overzichtelijk en niet overdreven groot waardoor oudere kinderen ook gemakkelijk zelfstandig uit de voeten kunnen.

Op avontuur

Als je een gewone boswandeling maakt is er natuurlijk al genoeg te zien en beleven. Maar wie nog meer avontuur zoekt, kan één van de vele avonturenpaden in Drenthe bewandelen. Zo is er bijvoorbeeld het Blotevoetenpad Drents-Friese Wold in Appelscha. Met je blote voeten door de bladeren, zand en modder lopen of balanceren over obstakels onderweg. Voor wie liever schone voeten houdt, zijn er vanaf het buitencentrum ook diverse andere wandelroutes en er is een grote speeltuin. In het buitencentrum zelf kun je ook nog van alles zien of even lekker wat drinken.

En wie van avontuur houdt, moet ook zeker een bezoekje brengen aan Wildlands in Emmen. Dit is niet zomaar een dierentuin. Nee hier kun je echt op safari door de jungle, savanne en het poolgebied. Onderweg is er vanalles te beleven en op een interactieve manier te leren over de dieren en hun leefgebied. Hier kun je je zeker een hele dag vermaken met jong en oud.

Markt

In het hoogseizoen worden in verschillende dorpen markten georganiseerd. Hier kun je dan streekproducten kopen zoals verse jam of boerenkaas en soms worden er ook tweedehands spullen verkocht: dan kunnen de kinderen nog op zoek naar een leuk boek of spelletje. Vaak is er ook livemuziek en er is sowieso wel lekker ijsje of andere snack te vinden. Vaak zijn de markten in het weekend. Op internet kun je vinden op welke data in welk dorp markt is. Maar langs de kant van de weg zie je ook aanplakbiljetten.

Hunebed

Tot slot is een bezoek aan Drenthe natuurlijk niet compleet zonder een hunebed te hebben gezien. Er zijn vele van deze indrukkende bouwwerken te bewonderen in de provincie. Wanneer je met kinderen gaat, zijn die in Havelte een aanrader. Het is makkelijk te bereiken en je kunt vlakbij gratis parkeren. De omgeving alleen al is adembenemend mooi en de moeite waard voor een wandeling of fietstocht. In het mooie landschap vind je twee grote hunebedden. D53 is het twee na grootste van Nederland en D54 is net iets kleiner. Na al het moois te hebben bewonderd is er vlakbij een theehuis om wat te drinken en te eten. En er is een grote speeltuin waar de kinderen zich nog even lekker kunnen vermaken.

Onze vakantie naar Drenthe was dus een groot succes. Naast dat er zoveel te doen was, waren we ook heel enthousiast over de hartelijkheid van de Drenthenaren en Friesen. Overal werden we vriendelijk en gastvrij ontvangen en werd de tijd genomen voor ons. Na twee weken vol avonturen, natuur en ontspanning keerden we weer uitgerust naar de drukke stad. We hoefden er niet lang over na te denken waar we het volgende jaar naartoe zouden gaan. Aankomend jaar gaan we voor de vijfde keer op rij naar dezelfde plek en we worden iedere keer weer verrast!

Dankjewel Johanneke voor deze leuke gastblog over jou favorieten vakantie plek dicht bij huis ! Ik ben enorm benieuwd geworden naar deze mooie plek! Een van onze volgende vakanties kan wel eens hier heen zijn. Want ook wij blijven graag in eigen land.

Liefs, Melanie

Vindt je deze blog nou leuk lees dan ook eens Het favorieten strand van Maaike.

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wanda
2 jaren geleden

Als kind gingen wij altijd op vakantie in Nederland, vaak ook wel met Hemelvaart ergens in Drenthe en dat was altijd ontzettend leuk. Vorig jaar zijn we dan noodgedwongen op vakantie in Nederland gegaan, maar toen miste ik toch wel dat vakantiegevoel, de bergen, de autorit ergens heen, een andere cultuur/gewoontes/taal etc.
Wanda onlangs geplaatst…Tip: Wandelen over Landgoed De Braak in PaterswoldeMy Profile

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x