Boekenpraat met Margareth Hillebrandt

Hallo lieve lezers van Bookstamel, vandaag is het tijd voor weer een nieuwe boekenpraat met. Dit keer is de boekenpraat met auteur Margareth Hillebrandt. Zij stelt zich hieronder uitgebreid aan jullie voor. Wat was jou lievelings boek toen je nog jong was?

Kun je jezelf even voorstellen aan de lezers van Bookstamel.

Hallo, ik ben Margareth Hillebrandt, ik noem mezelf een jonge babyboomer (66) en een eigenzinnig autodidact. Ik schreef veel zakelijke stukken voor mijn werk, maar de liefde voor het schrijven van fictie groeide. Pas op mijn 53ste volgde ik mijn droom en begon ik met mijn eerste boek. Ik heb er nu vier op mijn naam staan: Jeugdzonde, Obsessie, Dames op de Herengracht en sinds 6 november 2021 Onder Jouw Huid.

De laatste drie zijn romans. Ik geniet van het schrijven en laat me vaak meeslepen door mijn personages, die vaak hun eigen gang gaan maar toch van mij zijn. Ook in een roman is het heel belangrijk dat de spanningsopbouw groot is. Dat kun je bewerkstelligen door: allereerst het verhaal zelf, laat je fantasie maar de vrije loop, geen beperkingen. Stap over alle grenzen heen die je jezelf in het dagelijks leven misschien oplegt én kruip onder de huid van je personages.

Daarnaast schrijf ik korte verhalen, veelal thrillers, die zijn verschenen in bundels. Eind november verschijnt er weer een bij Letterrijn waar ik via een schrijfwedstrijd een plekje in veroverde.

Ik volgde diverse schrijfcursussen, waarvan de belangrijkste bij Tessa de Loo in Portugal. Van haar heb ik heel veel geleerd, ook volgde ik een blogcursus en twee maal een week schrijfretraite bij Marlen Visser in Italië.

Ik hou ontzettend veel van schrijven en lezen, maar het meest hou ik van mijn gezin; man, drie kinderen en drie kleinkinderen.

Welk boek las je als kind graag?

Ik meen me te herinneren dat ik als zesjarige een boekje gelezen heb dat heette Trees en Kees, een beetje stichtelijk boek, helemaal niet meer van deze tijd. Of dat nou leuk was? Ik weet het echt niet meer, maar die twee namen zijn me altijd bijgebleven. Dus de titel was steengoed ha,ha…

Daarna kwam Pinkeltje en Annie M.G., ook las ik van Godfried Bomans, Pa Pinkelman en tante Pollewop, daar staan discriminatoire dingen in die tegenwoordig echt niet meer kunnen.

Wat is je all time favoriete boek en waarom?

Die heb ik niet. Als lezer ontwikkel je je constant en ik vind dat je jezelf de vrijheid moet gunnen om die groei door te kunnen maken. Wat vroeger favoriet was hoeft dat nu helemaal niet meer te zijn.

Welke Nederlandstalige auteur vind je helemaal geweldig?

Nelleke Noordervliet was mijn allereerste voorbeeld. Ik was danig onder de indruk van de research die zij pleegde. Zoveel feitenkennis. Door de loop der jaren veranderen je favoriete schrijvers omdat jijzelf ook verandert, wijzer, ouder, nou ja… dat laatste …

Van Jeroen Brouwers hou ik nog steeds. Ik ben groot fan van zijn boeken. Vooral Het Hout vond ik fantastisch. Daarnaast zijn er zoveel schrijvers die ik goed vind, ik noem er nu maar even twee die ik onlangs gelezen heb: Roxanne van Ipperen met Het Hoge Nest en Jaap Robben met Zomervacht. Jaap is een schrijver die heel weinig woorden nodig heeft, om iets kraakhelder neer te zetten en bij je binnen te laten komen.Dus vooral Nederlandse literatuur.

Maak je ook wel eens een uitstapje naar een ander genre?

Zeker, ik wissel Nederlandse literatuur af met thrillers, het liefst de psychologische thrillers met sterke en afwijkende karakters. Ik lees romans en thrillers om en om. Ik hou ook veel van Scandinavische thrillers, daar zit soms zo’n mooie verstilling in. Thrillers kunnen heel ingenieus in elkaar zitten, dus wel goed blijven opletten! Een van mijn favorieten is Anya Niewierra, al haar boeken vind ik goed. Pierre Lemaitre is een Franse thrillerschrijver, in Nederland misschien minder bekend, maar wel heel goed. Natuurlijk lees en volg ik ook al mijn collega’s bij uitgeverij Letterrijn. Zonder uitzondering vind ik hun boeken goed. Veel van die collega’s zijn ook vrienden geworden.

Welke uitgeverij is favoriet bij jou en waarom?

Ik heb niet meer ervaring dan één uitgeverij, en dat is uitgeverij Letterrijn, waar ik zeer tevreden over ben. Leuke samenwerking, prettige ondersteuning. Daarnaast moet je zelf ook heel actief zijn, maar volgens mij is dat overal zo. Je boeken gaan niet vanzelf over de toonbank. Voordat ik bij Letterrijn kwam heb ik twee boeken succesvol in eigen beheer uitgegeven. Dat is heel hard werken, alles komt op je eigen schouders neer. Vooral miste ik toen de ondersteuning in redactie en het vinden van recensenten. Dat is heel goed geregeld bij Letterrijn.

Lees jij je boeken het liefst digitaal of op papier?

Op papier. Daarnaast lees ik af en toe digitaal.

Hoe belangrijk vind jij de cover van een boek?

Heel belangrijk. Het is het eerste wat je ziet.

Van welke auteur staan de meeste boeken in jouw kast?

Jeroen Brouwers.

Hoeveel boeken heb je in totaal in je kast of op je e-reader staan?

Sorry hoor, maar ha, ha, die ga ik niet tellen, dat zijn er zoveel.

Welk boek vond je heel erg tegenvallen en waarom?

Er zijn zeker boeken die mij tegenvallen. Dan zijn ze óf slecht geschreven en gaan ze ook direct mijn huis uit, óf ik ben er nog niet aan toe. Dat laatste kan zeker het geval zijn. Als ik zo’n boek dan later oppak en mijn stemming en mijn mindset is anders, dan kan het zo maar zijn dat ik een pareltje in handen blijk te hebben.

Heb je een gesigneerd boek zo ja van wie?

Ja heel veel. Onder andere bijna alle Letterijn schrijvers, schrijfvrienden Miriam Lucia, Anne van Zwieten, Marceline de Waard, Annerieke de Vries. Dan de bekendere: Herman Koch, Jaap Robben, Arnold Grunberg, Tessa de Loo, Stephan Enter, Jaap Robben … moet ik nog doorgaan? Ik schrijf zo een A4tje vol.

Op welke plek lees je graag?

In bed en in bad.

Wanneer lees je het liefste?

’s Avonds voor het slapen.

Op welke social media kunnen de lezers van bookstamel jou vinden.

Twitter, Instagram, Facebook, LinkedIn.

Tot slot een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Hardcover of paperback? Beide

Nederlandstalig of engels? Nederlands

Serie of Stand alone? Stand alone

Cover of flaptekst? Beide

Lezen in bed of in bad? Beide

Koffie of thee? Beide + wijn, rode en witte.

super bedankt dat je mee wilde werken aan deze boekenpraat met Margareth Hillebrandt ik vond het erg leuk om je zo wat beter te leren kennen.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Vond je deze boekenpraat leuk lees dan ook eens de boekenpraat met Carlita van Rossum

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x