Boekenpraat met Steven van den Berg

Hallo lieve lezers van Bookstamel, de vaste lezers hadden hem vast al gemist de boekenpraat van afgelopen woensdag. Geen idee wat er mis is gegaan want ik plan mijn blogs altijd vooruit in omdat ik goede en slechte dagen heb, maar deze week besloot wordpress om mijn post niet te publiceren. Dus moest Steven van den Berg even een weekje wachten maar hier is dan zijn boekenpraat. Lees jij weer gezellig mee?

Boekenpraat met

Boekenpraat met Steven van den Berg

Kun je jezelf even voorstellen aan de lezers van Bookstamel.

Ik ben Steven van den Berg. 28 jaar oud en woon in Utrecht. Ik speel waterpolo, gitaar en houd van reizen. Op reis ga ik graag duiken.

Ik heb de leraren opleiding geschiedenis gedaan en anderhalf jaar in het onderwijs gewerkt. Na enige tijd kwam ik erachter dat het niet de werkomgeving is die bij mij past. Ik heb besloten het roer om te gooien en heb een carrière switch gemaakt naar de IT.

Naast dat alles schrijf ik boeken. Ik heb mijn eerste korte verhaal geschreven tijdens mijn lerarenopleiding geschiedenis. Daarna heb ik nog wat oefenverhalen geschreven en een aantal inzendingen voor schrijfwedstrijden. Ondertussen begon er in mijn hoofd een groter verhaal te ontstaan. Gebaseerd op de wereld om mij heen, geschiedenis en volksverhalen begon er een idee in mijn hoofd te groeien. Dat idee ben ik gaan uitwerken en op papier gaan zetten. Het werd groter en groter en zo ben ik begonnen met schrijven. Ik heb de verhaallijn eerst op papier gezet en ben toen met mijn eerste boek begonnen. Op vijf juni was het zo ver: het eerste deel van Trisylia is nu officieel uitgegeven. Ik ben ontzettend trots op mijn eerste young adult fantasy boek. Het is het eerste deel van een zesdelige serie. Trisylia – de vergeten oorlog is uitgegeven bij Ambilicious uitgeverij. Het is verkrijgbaar als e-book of paperback. Inmiddels zijn we bij de tweede druk, waarbij we nog een aantal schoonheidsfoutjes hebben weggepoetst.

Welk boek las je als kind graag?

Ik was groot fan van “de fantastische meneer vos” van Roald Dahl. Het is een ontzettend leuk kinderboek, maar zelfs als je het nog niet gelezen hebt een aanrader. Toen ik echt jonger was vond ik “Weltrusten kleintje – het verhaal van Klaas Vaak” van Yolanda ‘t Lam-van Hutten echt heel leuk. Vooral vanwege de mooie afbeeldingen die erin stonden. Ik vond als kind verder lezen niet heel leuk, dat is echt pas gekomen vanaf mijn twaalfde toen ik werken van Tolkien ben gaan lezen.

Wat is je all time favoriete boek en waarom?

Roverandom van Tolkien. Als kind vond ik lezen en schrijven niet echt leuk. Mijn ouders bleven mij maar plagen met boeken tot ik wel iets leuk zou vinden. Op een dag kwam mijn vader met Roverandom van Tolkien. Dat is wel luchtige literatuur voor een kind van twaalf, moet hij gedacht hebben. Het bleek wel zo te zijn. Ik heb het boek in recordtijd (voor mijn doen) uitgelezen. Ik heb er in groep acht een boekbespreking over gedaan, waar ik achteraf nog steeds om moet lachen. Ik zat dolenthousiast over Tolkiens boek te vertellen terwijl mijn klasgenoten glazig voor zich uitstaarden en er niks van snapte.

Ik weet ook niet waarom het boek mij zo gegrepen heeft. De originaliteit ervan, in combinatie met de creativiteit denk ik. Rover de hond gaat op reis door allerlei magische rijken. Onderwater en naar de maan bijvoorbeeld. Het verhaal is zeker niet het beste dat uit Tolkiens pen verschenen is, maar het heeft mijn fantasie zo doen ontwaken. Vanaf dat moment ben ik allerlei fantasy gaan lezen en helemaal verliefd geworden op het genre. Maar Roverandom heeft een bijzonder plekje in mijn hart.

Welke Nederlandstalige auteur vind je helemaal geweldig?

Paul van Loon vind ik leuk. Als kind las ik graag De Griezelbus. Zijn creativiteit en een knipoog humor erbij vind ik een erg verfrissende combinatie.

Ik vind Adrian Stone ook mooie boeken schrijven. Ik ben blij dat het nieuwe deel van Magyker binnenkort verschijnt!

Maak je ook wel eens een uitstapje naar een ander genre?

Zeker. Ik lees ook wel thrillers of sci-fi. De Da Vinci Code bijvoorbeeld. Ik vind alle boeken van Dan Brown erg goed.

Ik lees ook wel historische boeken. Met mijn achtergrond in geschiedenis vind ik het gewoon erg interessant.

Welke uitgeverij is favoriet bij jou en waarom?

Ik heb niet echt een uitgever waar ik favoriet van ben (ja, mijn eigen natuurlijk). Zolang een boek goed is, doet het er niet echt toe waar het is uitgegeven.

Lees jij je boeken het liefst digitaal of op papier?

Het liefst op papier. Ik vind het heerlijk in de hand te houden en het papier te voelen. Maar toch neig ik wel naar een e-reader om milieu redenen, geen papier meer. Maar ik moet maar eens onderzoeken of de productie, levensduur en batterijverbruik van een e-reader echt beter is.

Ook vind ik papier lezen fijn voor mijn eigen. Ik kijk de hele dag al naar schermen.

Hoe belangrijk vind jij de cover van een boek?

Super-mega-vet-erg belangrijk. De uitdrukking “don’t judge a book by its cover” bestaat alleen omdat we altijd een boek beoordelen op de cover. Een goede cover kan mij echt trekken en overhalen om een boek te kopen. Een slechte, goedkope of lelijke cover kan mij echt weerhouden van de aanschaf.

Van welke auteur staan de meeste boeken in jouw kast?

De meeste boeken zijn van Terry Goodkind. Hij heeft ook veel geschreven en als je dan eenmaal aan zo’n serie begint verzamel je al snel alles.

Daarnaast staat er ook van Christopher Paolini de hele erfgoed serie.

Eigenlijk zijn het de series waardoor je veel van een schrijver hebt, terwijl het niet eens de beste boeken hoeven te zijn.

Hoeveel boeken heb je in totaal in je kast of op je e-reader staan?

Niet superveel. In totaal denk ik een stuk of 50, waarvan 30 leesboeken. De rest zijn studieboeken of informatieve boeken. Ik lees niet heel snel, dus ik heb geen grote to-read stapel nodig. Ook ruil ik graag boeken, of koop ik ze samen met iemand. Dan staat het ook geen stof te happen in mijn boekenkast.

Welk boek vond je heel erg tegenvallen en waarom?

Pfoe, wat een lastige vraag. Ik wil liever niet negatief zijn over boeken. Creativiteit moet altijd worden aangemoedigd, dus laten we vooropstellen dat het mijn mening is en dus een hele persoonlijke voorkeur.

Ik vind de laatste boeken van Terry Goodkind wat tegenvallen. Hij had een hele toffe wereld gemaakt, met in de eerste boeken ook een kaart voorin. Nu is het verhaal dat zich in dat deel van de wereld afspeelde klaar en probeert hij een nieuw verhaal te maken in nieuwe gebieden. Maar het probleem is dat die gebieden gewoonweg niet kloppen qua ligging en geografie met de vorige boeken. Het voelt daardoor alsof de wereld niet meer helemaal klopt. Dus het doet wat mij betreft wat afbreuk aan de eerdere boeken. In de nieuwe boeken is ook de kaart voorin weg, volgens mij omdat het dus gewoonweg niet meer klopt met het verhaal.

Verder vond ik het laatste deel van de erfgoed serie van Christopher Paolini heel erg tegenvallen. Je merkt aan alles dat hij niet volledig had uitgedacht hoe zijn serie zou verlopen. Het laatste boek rond daarom sommige dingen heel rommelig af, of helemaal niet. Een aantal personages komen ook weinig naar voren in de laatste boeken, omdat Paolini zich er duidelijk geen raad mee wist.

Heb je een gesigneerd boek zo ja van wie?

Nee, ik heb geen gesigneerde boeken. Ik zou ze wel wat meer willen. Misschien moet ik maar iets actiever gaan verzamelen.

Op welke plek lees je graag?

In bed, voor het slapen. Lezen word ik heerlijk rustig van. Het helpt mij ook om alle indrukken van de dag van mij af te zetten. Wanneer ik lees voor het slapen, slaap ik beter. Mijn hoofd is veel rustiger.

Maar ik vind het ook lekker om te lezen op de bank in het zonnetje. Of op vakantie. Maar misschien vind ik op vakantie zijn gewoon heel lekker.

Wanneer lees je het liefste?

Voor het slapen gaan. Lezen is als meditatie. Je focust je op één ding en laat even al het andere los. Ik word er heel rustig van en slaap daardoor beter.

Op welke social media kunnen de lezers van bookstamel jou vinden.

Op Facebook en Instagram en natuurlijk op mijn eigen website:

https://www.facebook.com/steven.vandenberg.7

https://www.instagram.com/stevenvandenberg123/

www.trisylia.com

Tot slot een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Hardcover of paperback?

Hardcovers zijn voor mij echt alleen een collectors-item voor de mooiste boeken die ik het liefste wil hebben. Paperback verbruikt minder grondstoffen.

Nederlandstalig of engels?

Nederlandstalig. Dan lees ik sneller en dat vind ik fijn. Ik kan goed Engels, maar moet soms dingen twee keer lezen en het gaat trager. Zeker fantasy zijn boeken vaak dik. Nog langzamer lezen en dan duurt het helemaal maanden.

Serie of Stand alone?

Series! All-the-way. Maar dan moet het wel een goede serie zijn. Vooral bij fantasy investeer je als lezer best wel veel. Je moet de wereld leren kennen. De schrijver doet waarschijnlijk heel veel om de wereld te bouwen, dat hoef ik niet allemaal te lezen als het na één boekje klaar is.

Cover of flaptekst?

Op de cover stap ik af, maar de flaptekst is doorslaggevend of ik iets wil lezen. Als die mij niet aanspreekt kan de mooiste cover mij nog niet zo ver krijgen. Maar ja, als de cover niks is, zal ik de flaptekst waarschijnlijk niet eens lezen.

Lezen in bed of in bad?

Ik heb geen bad. Maar zelfs als ik die had, dan nog in bed.

Koffie of thee?

Ik kan van beide genieten. Lekker een kopje thee onder een kleedje op de bank. Maar doe mij maar koffie.

Super bedankt Steven dat je jouw boeken en lees gewoontes en favorieten met ons wilde delen. Ik vond het erg leuk om te lezen.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

2 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x