Boekenpraat met Renée Olsthoorn

Hallo lieve lezers van Bookstamel, het is weer tijd voor een nieuwe boekenpraat. Deze keer een boekenpraat met Renée Olsthoorn. Ze stelt zich zelf dadelijk nog uitgebreid aan jullie voor. Maar ik kan alvast vertellen dat Renée Olsthoorn samen met auteurs Anne West, Chantal Claassen, Evelien de Raaff en  Saskia Oudshoorn schrijfster Emma Zomers vorm dit is het pseudoniem achter de huisgenoten serie die is uitgeven bij Zomer en Keuning. Ik zou zeggen lees gezellig mee en ontdek alles over de favorieten boeken van Renée Olsthoorn.

Kun je jezelf even voorstellen aan de lezers van Bookstamel.

Mijn naam is Renée Olsthoorn, ik ben 69 jaar, getrouwd met beeldend kunstenaar Bernard Olsthoorn. We hebben samen twee schatten van kinderen, Simone en Frans, twee dotjes van kleindochters, Nina van bijna 5 en Sasha van 2 en, als kers op de taart, een liefdevolle schoonzoon en schoondochter. Ik ben geboren en getogen in Den Haag, de stad waar ik nog steeds woon en waarvan ik hou. Ik ben vertaler van beroep en heb sinds 1994 een vertaalbureau voor Frans, Duits en Engels. Ik heb echt van alles vertaald, je kunt het zo gek niet verzinnen, van recepten uit de Franse keuken en juridische kwesties via populaire reeksen over spoorwegen en geografie. De laatste jaren eigenlijk alleen nog feelgoodromans. Waar ik van hou: gezellige etentjes met goede vrienden, schrijven, lezen, beeldende kunst, film, ballet, muziek, mode, vooral schoenenmode en… zumba. Ten slotte kan ik niet onvermeld laten dat ik dol ben op mijn hond Tippie. Al die liefhebberijen keren wel op een of andere manier in mijn boeken terug.

Welk boek las je als kind graag?

Alleen op de wereld van Hector Malot.

Wat is je all time favoriete boek en waarom?

Zó ontzettend moeilijk om er slechts één te noemen, ik kan niet kiezen, dus ben ik zo vrij om er zes te noemen (en dan nog doe ik een aantal auteurs tekort): Jane Eyre van Charlotte Brontë, Wuthering Heights van Emily Brontë, Pride and Prejudice van Jane Austen, De drie musketiers van Alexandre Dumas, Madame Bovary van Gustave Flaubert en Lady Chatterley’s Lover van D.H. Lawrence. Je ziet, veel negentiende-eeuwse schrijvers (op D.H. Lawrence na dan), ik ben er gek op.

Welke Nederlandstalige auteur vind je helemaal geweldig?

Ik ben fan van verschillende Nederlandstalige auteurs, ik vind Arthur Japin geweldig, maar Maarten ’t Hart ook en Willem Frederik Hermans. Wat feelgood betreft, vind ik Chantal Claassen verrukkelijk, ze is zó geestig. Ook privé lach ik wat met haar af. Maar ook Saskia M.N. Oudshoorn, Rian Sevenhuijsen en Marina Folkers vind ik erg fijn om te lezen. Ten slotte heb ik genoten van Liefde en ananas, het debuut van Isabelle Paz Soldan.

Maak je ook wel eens een uitstapje naar een ander genre?

Ik lees echt van alles en nog wat: fictie, literatuur en populaire literatuur, en non-fictie, biografieën en geschiedenis. Ik lees zelden thrillers, die kijk ik liever dan dat ik ze lees. O ja, en SciFi daar houd ik ook niet van. Ik focus liever op het hier en nu of op het verleden dan op de toekomst.

Welke uitgeverij is favoriet bij jou en waarom?

Ha! Wat denk je? Zomer & Keuning natuurlijk! De uitgever die zoveel vertrouwen in mij heeft dat mijn werk er wordt uitgegeven.

Lees jij je boeken het liefst digitaal of op papier?

Eigenlijk lees ik het liefst van papier, maar ik heb sinds een jaar een e-reader. Mijn man en ik komen om in de boeken. De kinderen willen ze niet, die lezen allebei digitaal. Dus successievelijk doe ik boeken weg en behoud degene die me het dierbaarst zijn. Er zijn al dozen vol naar de kringloop gegaan, en ik heb veel weggegeven aan belangstellenden.

Hoe belangrijk vind jij de cover van een boek?

Ik ben nogal visueel ingesteld, dus stel een mooie cover zeker op prijs, ook al zegt dat natuurlijk niet altijd iets van de kwaliteit van het boek.

Van welke auteur staan de meeste boeken in jouw kast?

Nu heeft de ene auteur natuurlijk veel meer geschreven dan de andere. De romans van Jane Austen heb ik in één bundel. Ik kan dus zeggen dat ik alles van haar heb. Verder heb ik het verzameld werk van Multatuli, veel boeken van Simone de Beauvoir en van D.H. Lawrence. Qua feelgood heb ik de hele Bridgerton serie van Julia Quinn verslonden, de Amerikaanse pockets heb ik weggegeven. De reeks Outlander van Diana Gabaldon heb ik ook verslonden, en vervolgens weggegeven. En zo waren er nog een paar Amerikaanse feelgood auteurs (historisch en modern) van wie ik een hoop heb gelezen. Lisa Kleypas vind ik heel goed, evenals Eloisa James. Die Amerikaanse auteurs zijn heerlijke verhalenvertellers. Je vliegt door hun boeken heen.

Hoeveel boeken heb je in totaal in je kast of op je e-reader staan?

Aantallen papieren boeken? Moeilijk te zeggen. Ik kan het wel in meters uitdrukken. In ieder geval ruim 27 strekkende meter, de kunstboekencollectie van mijn man nog eens 10 erbij. Op mijn e-reader nog niet zo veel, een stuk of zestig geloof ik, maar die heb ik nog niet eens allemaal gelezen!

Welk boek vond je heel erg tegenvallen en waarom?

Fifty Shades of Gray van E. L. James. Zó slecht geschreven, vreselijk. Fanfiction op zijn allerergst. En qua erotiek moest ik eerder lachen dan dat ik er warm of koud van werd. Ik begreep eerlijk gezegd niet veel van de hype, maar dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met een goede marketingstrategie.

Heb je een gesigneerd boek, zo ja van wie?

Diverse: van mijn lieve vriendinnen en collega feelgoodauteurs Chantal Claassen, Isabelle Paz Soldan en Saskia M.N. Oudshoorn. Verder van Esther Suzanne, Kristan Higgins, Colin Firth (verhalenbundel waaraan hij heeft meegewerkt), Ronald Giphart en nog een paar die even niet zo snel in mijn hoofd op komen (veelal ouder in ieder geval).

Op welke plek lees je graag?

Op de bank of in bed

Wanneer lees je het liefste?

Voor het slapen gaan

Op welke social media kunnen de lezers van bookstamel jou vinden.

Op Facebook en Instagram. Daarnaast heb ik een site Bed of Roses genaamd, waarop je blogjes, aankondigingen en verhaaltjes kunt lezen.

Tot slot een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Hardcover of paperback? Hardcover, maar ik bezit véél meer paperbacks haha. Bij hardcovers heb je het gevoel een boek in je handen te hebben dat je leven meegaat. Paperbacks worden er op den duur niet mooier op, die zijn na lezing vaak al niet meer om aan te zien.

Nederlandstalig of Engels? Geen voorkeur, ik lees beide talen graag (naast Frans, want dat is eigenlijk mijn tweede taal)

Serie of Stand alone? Ook geen voorkeur, sommige boeken lenen zich niet voor een vervolg, andere weer wel.

Cover of flaptekst? Ook een lastige. Zodra ik een boek met een cover zie liggen die er in mijn ogen grafisch fraai uitziet, draai ik het om om de flaptekst te lezen. Ik hou het dus maar op de cover, want ik val blijkbaar op mooie covers, ook al luidt het spreekwoord ‘goede wijn behoeft geen krans.’

Lezen in bed of in bad? In bed, maar doe beide. Overdag heb ik, sinds ik zelf schrijf, weinig tijd om te lezen, dus doe ik het op momenten dat ik gewoon kan relaxen en niets anders kan doen of hoef te doen.

Koffie of thee? Koffie. Ik drink ook veel thee omdat thee een gezonde drank is en veel drinken belangrijk is, maar koffie vind ik veel lekkerder, zeker zoals ik hem zet, met mijn Italiaanse Bialetti potje op de kookplaat.

Ik wil Renée Olsthoorn super bedanken dat ze mee wilde doen aan deze boekenpraat met! Leuk om je op deze manier wat beter te leren kennen.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Renée Olsthoorn
2 jaren geleden

Leuk om het zo mooi ge-layout terug te lezen, Melanie. Heel hartelijk dank dat je mij de ruimte hebt gegeven wat te vertellen over mijn favoriete schrijvers. xoxo

Renée Olsthoorn onlangs geplaatst…Niemand als Zoë…My Profile

trackback

[…] deze nog niet gezien dan zou ik die zeker eens terug kijken. En natuurlijk had ik een super leuke boekenpraat met Renée Olsthoorn. Maar nu had ik dus eindelijk tijd om Josefiens zevende hemel te gaan lezen. Wat ik van dit boek […]

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x