De Bedafse Bergen mijn favorieten wandelgebied

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Vandaag wil ik het met jullie hebben over mijn favoriete wandelgebied. Er zijn in Nederland natuurlijk 100derde prachtige gebieden om te wandelen. Iedereen heeft zo ook zijn eigen favoriet plek om te gaan wandelen natuurlijk. Maar tja deze plek heeft al sinds mijn jeugd een plekje in mijn hart veroverd. Dus tijd om jullie mee te nemen naar de Bedafse Bergen.

Waarom wandelen zo fijn is.

Voor ik het met jullie over mijn favoriete wandelgebied ga hebben wil ik eerst wat meer vertellen over waarom ik wandelen zo fijn vindt. Wandelen is voor mij echt een moment van even je hoofd leegmaken en nergens aan denken. De wind die door de bomen blaast, de blaadjes die op de grond dwarrelen in de herfst, de vogeltjes die hun lied zingen in het voorjaar en zo kan ik nog wel even door gaan. Ik heb natuurlijk Add en Autisme en mijn hoofd staat dan ook eigenlijk continu in piekerstand. Door deze korte of langere wandelmomenten kom ik dan ook even helemaal tot rust. Daarnaast is wandelen zo’n beetje de enige sport die ik kan uitvoeren zonder al te veel blessures en yes dat zeg ik expres zo omdat met wandelen helaas ook wel eens mijn knie uit de kom wil schieten of mijn enkel wil gaan verzwikken.

Wandelen is ook heel gezond.

Maar naast de redenen waarom wandelen zo fijn is zijn er ook heel veel gezondheidsredenen om te gaan wandelen. Wist je bijvoorbeeld dat wandelen goed is voor je hart en bloedvaten? Iedere dag een blokje om van 30 minuten helpt namelijk om je bloeddruk te verlagen. Ben je minstens 1 uur per week actief dan verlaagd de kans op hartproblemen met maar liefst 50%.

Wandelen is ook goed voor je longen. Hoe meer je wandelt. Hoe groter het vermogen van de longen en de zuurstof die het opneemt. Daarnaast helpt wandelen tegen diabetisch en verbeterd het je spijsvertering. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar veel beter kun je gewoon lekker een blokje omgaan en genieten van de mooie natuur om ons heen.

Foto’s bij de Bedafse Bergen gemaakt door de jaren heen.
De Bedafse Bergen.

Omdat de Maashorst hoger ligt dan de omgeving is het gebied droger dan de rest. Daar houden mensen van, dus eeuwen geleden woonden hier al mensen. En waar mensen komen, verandert de omgeving. Zo werd er door de Middeleeuwse boeren veel hout gekapt voor de bouw van akkers. Op die gekapte stukken grond ontstonden uitgestrekte heidevelden. Daarop lieten de boeren hun schapen grazen. Die aten de heidevelden zo kaal dat het zand bloot kwam te liggen. Door de wind begon dat te verstuiven. Het resultaat: de stuifduinen van Bedaf. Een bijzonder stukje oergebied waar je heerlijk vrij kunt struinen en waar het voelt alsof de tijd er heeft stilgestaan.

Je leest het al bij de Bedafse Bergens kom je van alles tegen van de prachtige zandduinen tot de mooie heidevelden. Er is een meer en er zijn hele stukken bos gebied. In de Bedaf kun je dus uren lang wandelen maar ook lekker picknicken met je kinderen. Er rijden mensen op mountainbikes en mensen te paard zie je ook regelmatig voorbij komen. Daarnaast is het een geliefde plek voor mensen om hun hond uit te laten.

Wil je de Bedaf nu graag eens zelf bezoeken toets dan Teugel Resort Uden in op je navigatie dit hotel ligt namelijk aan de rand van de bedafse bergen. Je kunt er ook heerlijk wat drinken of na een lekkere wandeling een potje bowlen!

Foto’s gemaakt bij de Bedafse bergen door de jaren heen.

Waarom de Bedafse bergen voor mij zo bijzonder zijn.

Als klein meisje namen mijn vader en moeder mij regelmatig mee naar de bedafse bergen om te wandelen. Samen liepen we dan de zandbergen op om er daarna weer af te rollen. Onze jassen sokken haren alles zat dan onder het zand maar we hadden de grootste lol! Toen ik iets ouder werd was het rollen veranderd in keihard naar beneden rennen zonder te vallen! Nou ja dat was de bedoeling maar lukte natuurlijk niet altijd. Of we gingen hutten bouwen in het bos. Super leuk gewoon lekker de hele middag ravotten.

Toen werd ik zelf moeder en nam ik mijn eigen zoon mee naar de Bedaf, ook hij rolde graag van de berg af. Maar het aller leukste vond hij het als we er gingen wandelen. Een lekkere blt wrap mee of een heerlijk broodje kip! Picknick kleed badminton rackets en voor mijzelf een goed boek. Dan konden we ons echt uren vermaken bij de Bedaf.

In de winter kwamen we er graag voor een lange wandeling die we dan eindigde met een lekkere kop warme chocolademelk slagroom.

En nu mijn zoon volwassen is gaan mijn vriend en ik nog met z’n tweetjes regelmatig naar de Bedaf. Meestal op de zondagochtend om even te genieten van de rust.

Wat is jou favoriete wandelgebied?

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tessa
2 jaren geleden

Dat ziet er prachtig uit. Ik ben recentelijk wezen wandelen in Austerlitz
Tessa onlangs geplaatst…Review: Bobbi Brown Makeup ManualMy Profile

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x