Boekenpraat met Joseph Roelands

Hallo lieve lezers van Bookstamel, 2022 alweer een nieuw jaar vol met nieuwe kansen! Een jaar dat voor mij gelijk goed begint want sinds 3 januari zijn begonnen aan de verbouwing. Ik krijg een nieuwe keuken, badkamer en vloer. Super leuk allemaal maar het betekend ook een maand leven uit dozen tussen de stof, niet normaal kunnen douchen en koken. allemaal dingen die met mijn beperkingen wel heel belangrijk zijn. Dus heb ik voor mijn blog zoveel mogelijk blogposten al ingepland zodat ik in elk geval op tijd mijn rust kan nemen. 2022 betekend ook dat we weer gaan beginnen met de boekenpraat! En we beginnen vandaag met de boekenpraat van Joseph Roelands.

Joseph Roelands hebben jullie vorige maand al eens voorbij zien komen op mijn blog. Ik mocht namelijk zijn debuut Gebroken Zandloper lezen en binnenkort kunnen jullie een interview met deze leuke auteur lezen.

Kun je jezelf even voorstellen aan de lezers van Bookstamel.

Mijn naam is Joseph Roelands, ik ben 52 jaar oud en ik woon met mijn vrouw op Texel. Naast mijn werk bij een internationaal software bedrijf, ben ik sinds kort ook auteur. Ik schrijf mijn hele leven al, maar in mei heb ik de stap genomen om ook eens iets te gaan uitbrengen. Dat debuut’ Gebroken Zandloper’, werd beter ontvangen dan ik had durven hopen en een vervolg komt dit voorjaar uit (deel 2 van de serie) genaamd; ‘Heksen Burcht’.

Welk boek las je als kind graag?

Mijn favoriete boek was ‘Koning van Katoren’ van Jan Terlouw. Daarnaast las ik alles wat los en vast zat en heb ik denk ik wel alle boeken van de jeugdafdeling van de bib gelezen (woonde in een dorp, kleine bib).

Wat is je all time favoriete boek en waarom?

Dat is een lastige, en ook gemene, vraag. Want er zijn er zoveel. Ik ga voor ‘Meeuwen’ van J. Bernlef. Vooral het principe, dat hij besluit niet meer te spreken, sprak me erg aan.

Welke Nederlandstalige auteur vind je helemaal geweldig?
Uit het verleden, Bernlef dus. Maar van nu zijn er wel een aantal. Phew, als ik zou moeten kiezen … Mariska Noordeloos. Haar stijl van schrijven spreekt me erg aan.

Maak je ook wel eens een uitstapje naar een ander genre?

Ja, ik doe ook veel aan wedstrijden mee. In allerlei genres. Science Fiction, Fantasy of Romantisch. Maar altijd valt het (ook) onder FeelGood.

Welke uitgeverij is favoriet bij jou en waarom?

Ik ben een self-publisher (voor deze eerste serie. Dat is een bewuste keuze. Maar ik leer wel al een aantal uitgeverijen kennen op deze manier. Hamley’s, Zilverspoor, Godijn e.a.. En tsja, als ik dan moet kiezen. Gewoon puur op de mensen die ik er inmiddels ken en af en toe (op beurzen en online) spreek, zou ik zeggen; Zilverspoor. Maar dat doet niets af aan hoe positief ik tegen de andere twee die ik noemde aankijk!

Lees jij je boeken het liefst digitaal of op papier?

Papier. Bij far. Ik lees wel eens digitaal, maar de voorkeur is toch echt een fysiek boek.

Hoe belangrijk vind jij de cover van een boek?

Heel belangrijk. De uitstraling van een boek (maar ook de titel / combinatie) moet mij aanspreken, om überhaupt de achterkant te gaan lezen. Dus ook zelf besteed ik daar veel tijd aan, om de juiste sfeer te kiezen.

Van welke auteur staan de meeste boeken in jouw kast?

Puur vanwege volume, zou dat J.K. Rowling zijn. Er zijn wel schrijvers van wie ik meer boeken heb gelezen, maar die staan zeker niet allemaal meer in mijn kast.

Hoeveel boeken heb je in totaal in je kast of op je e-reader staan?

Dat valt wel mee. Ik denk dat ik aan slechts iets van 200 kom ofzo. Ik bewaar de meeste boeken die ik lees niet. Die gaan vaak of naar een minibieb, of naar een lokaal goed doel voor de verkoop.

Welk boek vond je heel erg tegenvallen en waarom?

Oh, ook dat zijn er wel een aantal. Dat komt meestal omdat een boek dan een hype is, overal wordt genoemd, en dan lees je het zelf en dan denk je … mwah. Het toont ook hoe belangrijk marketing is voor boekverkoop. Belangrijker vaak dan de kwaliteit van een boek. Maar zo vond ik bijvoorbeeld ‘de Ontdekking van de Hemel’ heel erg tegenvallen. Ik zal er wel niet intelligent genoeg voor zijn, maar ik kwam er niet doorheen.

Heb je een gesigneerd boek zo ja van wie?

Verschillende. Zeker ook de laatste tijd, nu ik weer meer naar beurzen ga enzo. Maar de mooiste handtekening die ik ooit gekocht heb is een ‘Lord of the Rings’ trilogie, getekend door Tolkien. Weliswaar niet ‘aan mij’ getekend, maar ik was er heel blij mee dat ik ‘m vond!

Op welke plek lees je graag?

In bad, ‘by far’ mijn favoriete leesplek

Wanneer lees je het liefste?

Haha, zie vorige antwoord. ’s Avonds in bad. 😉

Op welke social media kunnen de lezers van bookstamel jou vinden.

Facebook en Twitter.

Ik wilde eerste meer gaan opzetten, maar het kost gewoon teveel tijd en ik wil ook nog aan schrijven toekomen.

Tot slot een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Hardcover of paperback?

Paperback – vanwege milieu en het houdt lekkerder vast.

Nederlandstalig of engels?

Nederlands – omdat ik ook veel Nederlandse schrijvers lees, en ik lees het liefst in de originele taal. Dus bijvoorbeeld Harry Potter heb ik wel in het Engels gelezen.

Serie of Stand alone?

Serie, ik hou van veel boeken over dezelfde karakters. Dan kunnen die ook meer worden uitgediept enzo.

Cover of flaptekst?

Cover. De flaptekst lees ik pas als de cover mij aanspreekt (in combi met de titel). En zelfs als de flaptekst tegenvalt, wil ik het boek nog wel eens kopen. Maar met een slechte cover, nooit.

Lezen in bed of in bad?

Haha … nou, aangezien mijn favoriete leesplek in bad is, lijkt me dit antwoord duidelijk. In bad dus.

Koffie of thee?

Koffie, zeker in de ochtend. In de avond is thee ook wel lekker.

Super bedankt dat je mee wilde werken aan deze boekenpraat Joseph! Volgende week hebben we weer een nieuwe boekenpraat.

Liefs. Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x