Interview met Anne May

Hoi lieve lezers van Bookstamel, Helaas is het vandaag alweer tijd om afscheid te gaan nemen van Anne May. De afgelopen weken hebben we haar natuurlijk al goed leren kennen. Zo stelde ik Anne May al aan jullie voor, vertelde ze alles over haar favorieten en mocht ik haar nieuwste boek lezen. Maar vandaag is het dan toch echt tijd voor het interview met Anne May. Ik zou zeggen ga er lekker voor zitten en lees gezellig mee.

Interview met Anne May

Je wilde al jong schrijfster worden maar toch besloot je om eerst een kledingszaak te gaan runnen. Waarom jaagde je niet al eerder je kinderdroom na?

Ik dacht altijd dat je eerst heel veel levenservaring moest hebben, of bijzonder moest zijn, om schrijver te worden. Op school was het ook niet echt aan de hand. Er waren geen schrijfworkshops of schrijfwedstrijden waar je aan mee kon doen, en het zelf schrijven van verhalen werd ook verder niet gestimuleerd. Dat was wel een gemis.

Om meer te leren over schrijven ben ik literatuur gaan studeren, en in mijn laatste jaar op de universiteit heb ik ook het vak creatief schrijven gedaan. Toch bleef het maken van kunst met textiel me ook trekken en ben ik na mijn afstuderen naar de kunstacademie gegaan. Daarin verweefde ik vaak tekst met (textiel)ontwerpen.

En toen stopte de eigenaresse van de kledingzaak waar ik mijn bijbaantje had, en besloot ik de winkel over te nemen. Af en toe heb ik wel eens van die spontane acties.

Het is waar wat John Lennon ook zei: life happens when you’re busy making other plans

Je eerste boek gaf je uit in eigen beheer waarom heb je daar voor gekozen?

Onbeperkt was een uitbreiding van een kort verhaal dat ik had geschreven voor Hebban en ik wilde het graag publiceren. Op dat moment lagen een tweetal andere manuscripten ter beoordeling bij een uitgever, en een ander bij een literair agent. Ik was ook een beetje ongeduldig, denk ik, omdat ik heel graag een verhaal wilde uitgeven.

Uiteindelijk is Onbeperkt opnieuw uitgegeven door Dutch Venture Publishing onder de titel Liefde zonder oordeel, en dit is het eerste deel van de Zorgen voor de liefde serie over acht mensen voor wie liefde en intimiteit niet vanzelfsprekend is.

Dit jaar zijn ook deel twee, Liefde zonder verleden, en deel drie, Liefde zonder toekomst bij hen uitgekomen.

Volgend jaar volgen nog Liefde zonder tijd (deel 1,5) en Liefde zonder beperking (deel 4).

Je schrijft onder zowel Anne May en Annette Rijsdam waarom heb je voor een schuilnaam gekozen?

Ik schreef aanvankelijk onder mijn eigen naam, maar wilde even helemaal los zijn van alles en koos voor een pseudoniem (May Harper), toen ik vorige jaar bij DVP begon, besloot ik een naam te kiezen die iets dichter bij mijn eigen naam lag en dat was Anne May (Annette van der Meij – Rijsdam is mijn volledige naam).

Nadat ik vorig jaar bij Loft de schrijfwedstrijd won, tekende ik bij hen een contract voor mijn allereerste feelgood Jij en ik… samengevat en omdat de stijl toch anders was dan mijn NA, besloten we om die onder mijn eigen naam uit te geven.

Waar komt je liefde voor schrijven vandaan?

Verhalen hebben iets magisch voor me. Al van jongs af aan kon ik me verliezen in de wereld van het geschreven woord.

Waar haalde je de inspiratie vandaan voor je serie Liefde zonder oordeel?

Ik kom regelmatig in het verpleeghuis, en ik vroeg me af, stel dat je al op een jonge leeftijd te maken krijgt met een ongeval zoals Gideon, hoe ga je dan verder? Wat voor effect heeft de wetenschap dat het niet meer beter wordt op je (liefdes)leven?

Ik heb veel gelezen op de site van Sick en Sex, onder andere verhalen van ervaringsdeskundigen en ook de filmpjes van Marc de Hond bekeken. Hij had echt een heel nuchtere kijk op dingen.

De problematiek waar Silas tegenaan loopt in deel 2, Liefde zonder verleden, is hier in Katwijk erg actueel. Maar ik wil ook graag realistische thema’s verwerken in een romantisch verhaal zonder het te romantiseren.

Is er iets dat je nog heel graag wil bereiken op het gebied van schrijven?

Oh nog heel veel. Ik sta echt nog aan het begin van mijn schrijfcarrière en het lijkt me supertof om mijn boeken in de bibliotheek te zien liggen, of in een top 50 voorbij te zien komen.

Wie is je favoriete personage en waarom?

Moet ik echt kiezen. Natuurlijk zijn ze allemaal speciaal voor mij, maar er zijn er een aantal die eruit springen en waar ik gelijk een klik mee had. Gideon heeft echt mijn hart gestolen vanaf de eerste pagina. Hij is een persoon die vanuit zichzelf al hele logische dingen doen.

Rowan uit Liefde zonder toekomst vind ik zelf ook een heel mooi, maar complex personage.

En dan zijn er nog een aantal personages waarvan ik hoop dat ik ze aan jullie kan voorstellen in de toekomst ;).

Wat zou je graag nog leren op het gebied van schrijven?

De juiste balans vinden in meerdere aspecten.

Welke auteurs waren een grote inspiratiebron voor jou?

Mia Sheridan, Lis Lucassen, Emma Anna en Jennifer Armentrout.

Wat vind je het moeilijkste aan het proces van verhaal in je hoofd naar boek in de winkel?

Het zo goed mogelijk opschrijven zodat het gevoel dat ik in mijn hoofd had, ook overkomt op papier. Mijn hoofd gaat nogal snel af en toe, en ik maak ook best wel wat schrijffouten. Dat maakt best onzeker.

Wie heeft de mooie covers van Liefde zonder oordeel gemaakt?

De cover van Liefde zonder oordeel is afgeleid van de oorspronkelijke cover van Onbeperkt die door Germancreative is gemaakt. Jen heeft deze aangepast voor de serie en zij heeft de andere covers ook gemaakt. De cover voor Liefde zonder tijd, die ik onlangs heb geshowd is gemaakt door Juliette Heugen in samenwerking met Jen van DVP.

Vind je het lastig om recensies over je boeken te lezen?

Het wisselt Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik liever een recensie lees, dan geen recensie. Een recensie betekent toch dat een lezer je boek heeft gelezen en de moeite heeft genomen om er iets over te schrijven. Dat is op zichzelf al een enorm compliment.

Heb je het contact met de lezers gemist in tijden van corona?

Ja, het lijkt me zo gaaf om mensen uit de boekenwereld live te ontmoeten. Gelukkig gaan er steeds meer deuren open, dus dat biedt hoop. Al moet ik zeggen dat ik de privéberichten van lezers ook heel erg waardevol vind.

Is het moeilijk om je eigen boek te promoten?

Ja, ik voel me af en toe net donkey uit de film Shrek die al springend ‘pick me’ ‘pick me’ roept. Ik weet ook nog steeds niet wat de beste manier is om mezelf te promoten. Je wilt gezien worden, maar niet als die irritante auteur die continu met haar eigen werk loopt te wapperen. Ik denk dat het uiteindelijk ook een kwestie is van iedere keer een beetje beter worden in het schrijven.

Wat is je aller grootste wens?

Liefde voor iedereen, in wat voor vorm dan ook.

Tot slot heb ik een aantal dillema’s voor je welke kies je en waarom?

Uit eten gaan of zelf koken? Zelf koken

Lezen of schrijven? Schrijven

Tv kijken of wandelen? Wandelen

Creatief bezig zijn of naar de film gaan? Naar de film gaan

Een grote tuin of een groot huis? Grote tuin

Licht of donker? Licht

Avond of ochtend? Avond

Gezond of ongezond? Gezond

Alleen of samen? Samen

Anne May ik wil je super bedanken voor je medewerking aan de blogs van eigen bodem. Ik hoop dat jullie allemaal net zoveel van dit interview met Anne May hebben genoten als dat ik heb gedaan!

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x