Mental health day

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Vandaag is het de dag van de mentale gezondheid. Een dag die mij nou aan het hart ligt. Inmiddels weten mijn vaste lezers hier wel dat ik een open boek ben. Iemand die zich regelmatig uitspreekt over de dingen in het leven waar ze tegen aan loopt. Iemand die een angststoornis heeft, autisme, add en ptss tja het is me een rijtje als je het zo leest. Mentale gezondheid is nog steeds een onderwerp waar veel te weinig over gesproken wordt. Heel veel mensen hebben er last van maar proberen het te verstoppen. Tja en daardoor word het alleen maar erger. Dus wil ik vandaag even een blog schrijven om aan die mensen te laten weten dat het oké is om er over te praten, dat het oké is dat jou leven niet altijd perfect is.

Straatvrees.

Of hoe je het ook wilt noemen is een van de grootste problemen waar ik mee worstel. Toen ik zwanger was van mijn zoon inmiddels bijna 19 jaar geleden durfde ik mijn huis nog niet eens uit om even een boodschap te gaan doen in de supermarkt bij ons in de straat. Ik was zwanger en wist dat mijn zoon recht had op een beter leven dus begon ik te knokken. langzaam aan steeds een stukje verder door de straat lopen een klein stukje in de auto etc. Nee prettig vind ik het in de auto nog steeds niet.

Eigenlijk ging het de afgelopen jaren best goed met mijn straatvrees. Ik moest nog steeds best wel veel naar de toilet van de zenuwen en de bus of trein die nam ik liever niet maar verder ging het oké. Toen kwam corona opeens moesten we binnen blijven konden we onderweg bijna nergens meer na de toilet en kwam mijn straatvrees genadeloos hard terug. Ik sprak erover met mijn therapeut met mijn partner en mijn familie. Hun gaven mij het vertrouwen dat ik het ook nu weer zo overwinnen dus besloten we elke dag te gaan wandelen. Want ik wist als ik dat niet zou doen dan zou ik verder terug vallen. Inmiddels durf ik weer overal naar toe alleen die bus of trein blijft een stap te ver.

Slikangst

Slikangst of stikangst is iets nieuws wat ik heb ontwikkeld. Het begon met maagzuur nou ja dat bleek achteraf. Door de maagzuur kreeg ik het erg benauwd het voelde alsof ik stikte. Na een aantal weken zoeken en veel lorazepam slikken tegen de paniek kwamen ze er dus achter dat het door maagzuur kwam en kreeg ik er medicatie voor. Langzaam aan ging het beter en kreeg ik weer wat vertrouwen. Tja toen ging mijn duim na de operatie ontsteken en kreeg ik antibiotica. Van de eerste kreeg ik een zware allergische reactie waarbij me keel dicht slipte. Een week later bij een antibiotica voor mijn blaas gebeurde het zelfde. Toen was ik het vertrouwen in mijn eigen lijf en dan met name mijn keel en het slikken kwijt. De afgelopen dagen vecht ik om dat vertrouwen weer terug te krijgen. Want ik weet waardoor het komt, er zijn oplossingen voor en ik stik niet echt. Maar probeer dat jezelf maar eens te vertellen als je in een hevige paniek aanval zit omdat je niet durft te slikken. Als je zo gefocused bent op het slikken dat het je alleen maar meer gaat opvallen. Het kost tijd en energie omdat vertrouwen weer op te bouwen.

Ik ben niet goed genoeg

Ken jij die gedachten? Ik ben niet goed genoeg jantje, piet of hein is veel beter daarin dan ik? Die gedachten van wat nou als ze mijn blog, boek of liedje niet mooi vinden. Wat nou als ze de broek die ik aan heb niet tof vinden? Wat nou als ik een week niks post op mijn sociale media verlies ik dan al mijn volgers? De druk om te presenteren naar buiten toe speelt een steeds grotere rol in de huidige wereld. We willen allemaal mooi leuk en lief gevonden worden. We willen allemaal ons werk goed doen en de druk wordt alleen maar groter. Het is dus niet zo gek dat er steeds meer jongeren met een burn out thuis komen te zitten.

Wat jij kunt doen om andere te helpen? Vraag eens letterlijk hé hoe gaat het vandaag met jou. Als de persoon waaraan je het vraagt dan zegt het gaat wel oke vraag dan eens waarom het niet goed gaat? Wat kan er beter zitten ze ergens mee? besteed gewoon eens een beetje tijd aan je medemens.

Wil je meer weten over mijn angsten lees dan eens de volgende blogs Als angst je leven beheerst , Corona en straatvrees of Trauma verwerking tegen een muur oplopen.

Meer info over Menthal health day vind je op de website World Mental health day.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rick Vermunt
2 jaren geleden

Maagzuur. Ik ben benieuwd waarvan dat komt. Laatst hoestte ik mijzelf een keer wakker en zat mijn mond vol zuur. Ik vermoed nu dat het zuur er eerder was dan de hoest.. Het was wel iets nieuws. MBT mental health. Ik weet dat wij ass meer last hebben van anxiety en depressie dan normale mensen. Zelf drie depressies achter de rug. En de lockdown situatie legt er wel druk op. Twee kant op. Eerst door eenzaamheid, en nu doordat ik terug moet naar de campus waar 30000 ongeteste (want er wordt niet naar gevraagd of niets gescand) studenten rondlopen met god weet ik wart onder de leden (cov) Dat maakt mij bijzonder onrustig. Het gevoel van dwang vanuit je werk… Ofwel: ligt depressie nummer vier op de loper? Die straatvrees herken ik in andere manieren. En milder. Hoewel ik vaak eerst de galerij check voordat ik naar buiten ga simpelweg omdat ik niemand wil tegenkomen. Die toiletgang omdat ik eens uit mijn comfortzone moet, bv. naar een schrijversoncventie of naar een fair. Allemaal enerverend. .. O jaaaa, 3-4 x stoel. (courage is brown) Met andere woorden. mental health is een thema dat na aan mijn hart ligt.

Juliette
Juliette
2 jaren geleden

Bedankt voor het schrijven van deze blog Melanie ❤

Tessa
2 jaren geleden

Wat een mooie en eerlijke blog heb je geschreven over jouw mental health. Erg goed dat je aandacht aan dit heftige onderwerp besteed
Tessa onlangs geplaatst…Make Up Zuster: mijn favoriete blushMy Profile

Jouvence
Jouvence
2 jaren geleden

Wat goed dat je hierover schrijft en zo meer bewustwording creëert. Te vaak nog een taboe mentale gezondheid.

Bookstamel
2 jaren geleden
Antwoord aan  Jouvence

Ja dat taboe is enorm zonde. Het zou zoveel mensen helpen als er geen taboe meer zou zijn

Janet
2 jaren geleden

Wat goed dat je hier over schrijft. Het is inderdaad een onderwerp waar niet veel over gesproken wordt, dat moet veel meer gedaan worden.
Janet onlangs geplaatst…Ontdek Bethlehem: alle tips voor je bezoek aan deze Palestijnse stadMy Profile

6
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x