Interview met Esther van der Ham

Hallo lieve lezers van Bookstamel, afgelopen week stelde ik Esther van der Ham al aan jullie voor. Maar nu is het tijd voor het uitgebreide interview met Esther van der Ham. Ik hoop dat jullie weer gaan genieten van de vragen en de antwoorden.

Interview met Esther van der Ham

Laten we bij het begin beginnen. Waar komt je liefde en passie voor het schrijven van boeken vandaan?

Als kind vertelde ik al verhaaltjes aan mijn broers en zussen en dat is nooit overgegaan. Ik las alles wat los en vast zat en ging elke week naar de bibliotheek om nieuwe boeken te halen, die ik vaak een dag later al weer uit had. Ik ben een snelle lezer. Boeken hebben dus altijd een grote rol gespeeld in mijn leven en ik vind het fantastisch dat ik er nu voor mijn werk dagelijks mee bezig ben.

Je schrijft zowel boeken voor volwassenen als voor kinderen is er een groot verschil tussen het schrijven van beide?

Absoluut! Daar zit heel veel verschil in. Ik heb me er dan ook goed in verdiept door het volgen van allerlei opleidingen op dit gebied. Eerst over kinderboeken, daarna, toen bij mijn uitgeverij meer levensverhalen en romans werden aangeboden, over dat onderwerp. De cursussen waren bij online instituten, maar ook livetrainingen, schrijfweken en coachingssessies bij schrijvers zoals Marelle Boersma en Yoeke Nagel. Schrijven is een vak, vind ik, dus het is belangrijk om je erin te verdiepen, als je het goed wilt doen.

Naast schrijven heb je sinds 2011 ook je eigen uitgeverij. Waarom heb je besloten om een uitgeverij te gaan beginnen?

Toen ik mijn eerste boek had geschreven stuurde ik het op aan uitgeverijen. Die zeiden dat ze het een leuk boek vonden, maar dat de markt ervoor te klein zou zijn. Dat vond ik jammer. Dus heb ik mijn eigen uitgeverij opgericht waarin ik fijne boeken uitgeef, ook over ingewikkelde onderwerpen. Lang niet altijd voor een groot publiek bestemd, maar dat vind ik niet erg.

Voor mijn recensie las ik carrousel het 5de deel in de c serie. In deze serie beginnen alle titels met een C hoe is het idee voor deze serie ontstaan?

Deel 1 van de C-serie heette Controle. Ik schreef dit als los boek met daarin mijn eigen ervaringen verwerkt rondom borstkanker. Op het einde liep het nogal uit de hand met een van de hoofdpersonen (het werd ineens erg spannend) en de lezers wilden graag weten hoe het verder ging met haar. Dus dat werd boek 2, Contact. Zo ging het maar door, haha, nu tot en met deel vijf.

Is het niet lastig om elke keer weer een nieuwe titel te verzinnen met de letter C?

Nee, dat valt wel mee, er zijn veel woorden met de C. En vaak word ik geholpen door de lezers, die via facebook met me meedenken. De titel van deel vijf, Carrousel, is bijvoorbeeld verzonnen door mijn schoonmoeder.

In het boek is Mel een succesvol fotograaf. Zelf ben je ook een erg creatief persoon. Wat vind je het leukste om te doen op creatief gebied?

Tekenen en schilderen. Ik illustreer ook regelmatig en heb (dankzij Corona) mijn eigen creatieve school opgezet met online teken- en schilderworkshops. Zo leuk!

In carrousel reizen we naar verschillende landen ben je zelf ook al vaak in het buitenland geweest?

Ja, elk jaar wel een keer. Vaak wel op autoreisafstand want ivm het milieu reis ik zo weinig mogelijk met het vliegtuig. Voor de boekenserie (met Elsbeth de Jager) over de vluchtelingenkinderen Jamil & Jamila reisde ik ook regelmatig naar de Syrische grens, Griekenland en Libanon, om die ervaringen weer te verwerken in de boeken.

Carrousel speelt zich gedeeltelijk af in Parijs, waar ik voor het boek ben geweest om de sfeer te proeven. Als kind was ik er al heel vaak geweest en daarna ook een aantal keer. Ook gaat een van de hoofdpersonen naar Oxford, daar ben ik nooit geweest maar dan is google heel handig. Grappig is wel dat de lezers vonden dat het zo beschreven was alsof ze er zelf rondliepen. Dus google kan ook heel handig zijn bij het schrijven van boeken.

Net als ik heb je autisme maakt dit schrijven voor jou lastiger of juist moeilijker.

( Mij helpt het meestal omdat ik daardoor heel gestructureerd kan werken, alleen afgelopen jaar door corona en mijn ziek zijn werd het een ongeorganiseerd zooitje. Boeken werden verzet, blogs konden niet geschreven worden, verschrikkelijk).

Ja, dat herken ik wel. Het was met name erg onvoorspelbaar allemaal. Ik ben dus ook gestopt met schrijven, omdat het echt nodig is om voor langere tijd een dagdeel te skippen en dat lukt nu echt niet. Andere dingen doe ik wel nog, zoals bloggen en mijn creatieve school. Daarvoor is een andere concentratie nodig.

Heb jij als auteur of uitgever veel last gehad van de corona pandemie?

Ja, toch wel. Als auteur zeker, zie het antwoord op de vorige vraag. Als uitgever meer in de processen: zieken bij de drukkers, papierlevering lastig, zieken bij de pakketbezorgers. Gelukkig weten de lezers de boeken van mijn uitgeverij goed te vinden!

Je schrijft dus ook kinderboeken maak je de illustraties zelf bij deze boeken?

Soms wel, bijvoorbeeld in het boek over de kukelkipjes (onze haantjes) maar ik schrijf ook wel eens verhalen op verzoek van illustratoren, zoals de koningin met groen haar (samen met illustrator Francien van Lang).

Welke wijze les zou je kunnen meegeven aan beginnende auteurs?

Beschouw het schrijven van boeken als een vak en wees niet te snel tevreden. Vraag hulp van ervaren schrijvers en/of een schrijfcoach.

Op welke plek schrijf je het liefste aan je boeken?

Het liefst thuis met zicht op onze tuin.

Tot slot heb ik natuurlijk ook een aantal dilemma’s voor je welke kies jij een waarom?

Een boek lezen of lekker een film of serie kijken?

Als ik me goed kan concentreren een boek, anders een serie of sport.

Wandelen of fietsen?

Wandelen, daarbij kom ik tot rust.

Uit eten gaan of lekker zelf koken?

Zelf koken, uit eten is wel leuk maar vaak zo druk in de restaurants, daar kan ik niet zo goed tegen 😉.

Een groot huis zonder tuin of een klein huis met een grote tuin?

Klein huis met grote tuin. Ik ben heel graag buiten, zeker als het niet te koud en droog is.

Kippen of geiten?

Grappig, vroeger hadden we geiten. Maar ik moet zeggen dat ik zo blij ben met onze twee haantjes dat ik toch voor kippen kies. Ze zijn veel leuker dan ze lijken.

Schrijven of uitgeven?

Ik kan niet kiezen!

Samen of Alleen?

Samen. Ondanks mijn autisme houd ik van dingen samendoen, desnoods op afstand.

Een boomhut in het bos of een huisje aan het strand?

Boomhut in het bos. Ik houd van bomen en bos, zo belangrijk dat ze er zijn!

Bedankt voor dit leuke interview!!

Liefs, Melanie

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x