Interview met Krista van der Hulst

Hallo lieve lezers van Bookstamel, vandaag is het helaas alweer tijd om afscheid te gaan nemen van de tweede auteur van eigen bodem van de maand September. Want in oktober hebben we natuurlijk weer een aantal nieuwe auteurs. Maar goed de afgelopen weken hebben jullie al kennis kunnen maken met Krista van der Hulst en vertelde ik alles over haar boeken. Maar nu is het dan echt tijd voor het interview met Krista van der Hulst.

Interview met Krista van der Hulst.

Al op jonge leeftijd begon je met schrijven. Waar kwam die liefde voor schrijven vandaan?

Ik denk dat ik mijn gedachten, zowel echt als fantasie, beter kan uitdrukken in schrift dan in mondelinge woorden. Daarnaast had ik blijkbaar een grote behoefte om gedachte en fantasie te uiten.

Later begon je pas echt met het uitbrengen van boeken wanneer besefte je dat je echt een boek wilde gaan uitgeven?

Op het moment dat ik erbij stilstond wat ik nou echt leuk vond en misschien wel miste van jeugd hobby’s. En toen ik een idee kreeg voor een verhaal, was ik ervan overtuigd dat dat het moment was om een boek te gaan schrijven.

Op welke plek werk je het liefste aan je boeken?

In onze werkkamer. We hebben recentelijk het dakterras van ons huis uit laten bouwen en daar een prachtige werkkamer met uitzicht op de hei gemaakt. Daar kan ik nu heerlijk schrijven.

Je reist graag! Wat is de mooiste plek die je ooit bezocht hebt?

Macchu Pichu in Peru. Het is moeilijk kiezen, want ik heb echt wel heel veel mooie dingen gezien, maar ik ben dol op gebouwen uit een ver verleden. Ik vind het heerlijk om bij iets als Macchu Pichu rond te lopen en me in te beelden hoe het er ooit uitgezien moet hebben en hoe de mensen er leefden. En de manier hoe je daar aan komt door het lopen van (een deel van) een oude trail is ook heel bijzonder.

Haal je uit die reizen ook inspiratie voor je boeken?

Gek genoeg niet. Die spelen zich allemaal in Nederland af.

Inmiddels heb je alweer je derde boek uitgebracht; ‘Gevaarlijke date’. Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd tussen het schrijven van je eerste en je laatste boek?

Dat humor verwerken in je verhaal natuurlijk moet gaan en het moeilijk af te dwingen of te forceren is.

Gevaarlijke date is uitgebracht door Uitgeverij eigenzinnig hoe ben je bij deze uitgeverij terecht gekomen?

Toen het nog bestond was ik lid van het Valentijnsgenootschap voor auteurs van romantische boeken. Op een evenement stond Maaike van de Uitgeverij met haar stand en toen heb ik een visitekaartje meegenomen die later heel goed van pas bleek te komen.

Waar haalde je de inspiratie voor ‘Gevaarlijke date’ vandaan?

Dat is uiteraard een vraag die veel gesteld wordt, maar dat is moeilijk om specifiek aan te wijzen. Ik had wel een idee voor de setting doordat ik langs een kroeg liep met woonruimte erboven. Verder wilde ik graag een romantisch verhaal schrijven met een flinke dosis spanning en schrijf ik veel over daten, dus zo kwam ik op de rest van het verhaal.

Wat vind je eigenlijk het moeilijkste van verhaal in je hoofd naar boek in de winkel?

Het schrijven zelf vind ik het leukst en gaat ook het makkelijkst. Redigeren is al een stuk moeilijker, maar het aller moeilijkst vind ik het promoten en onder de aandacht brengen van een boek en mijzelf als schrijver. Ik besef dat het erbij hoort als je lezers wilt hebben, maar ik zie het wel als een noodzakelijk kwaad. Hoewel ik dit soort interviews weer wel heel leuk vind ;).

Naast je eigen boeken zijn er ook een aantal korte verhalen van jou in bundels gepubliceerd. Wat is je favoriete korte verhaal en waarom?

Ik twijfel tussen twee; Niets is wat het lijkt, omdat ik zelf vind dat het heel goed in elkaar zit en het mensen aan het denken kan zetten. Er zit wat meer achter.

Maar ik heb ook een over the top verhaal geschreven ‘Passie op Pynathos’ dat in een bundel van And C. (van Chantal Janssen) is verschenen en dat vond ik heel leuk om te doen, omdat ik even voorbij kon gaan aan de realistische manier waarop ik normaal schrijf.

Wat is het grootste verschil tussen het schrijven van een kort verhaal en een compleet boek?

Heel letterlijk; de omvang is het grootste verschil. Dit bepaald namelijk hoeveel je kunt uitweiden over personages en hun achtergrond en hoeveel ruimte je hebt om een verhaal op te bouwen. Ik merk met korte verhalen dat ik te snel over het woorden-aantal kom, omdat ik dan te lang van stof ben, terwijl ik met boeken schrijven juist wel wat meer woorden vuil mag maken aan omschrijvingen van omgeving en dergelijke. Daarnaast is een duidelijk verschil dat in een boek over het algemeen meerdere verhaallijnen zitten en in een kort verhaal maar één.

Wat zou je graag nog willen bereiken op het gebied van schrijven?

Dat ik kan blijven schrijven en boeken en verhalen kan publiceren zolang ik er plezier uit haal.

Waaraan kunnen lezers een boek van jou hand herkennen?

Luchtigheid, nuchter, humor, beetje sexy.

Wat is je favoriete personage en waarom?

Noor uit mijn tweede boek ‘Kiezen of Daten’, omdat zij de grootste ontwikkeling doormaakt, ik met haar mijn belevenissen in de bouw(kunde) kon herbeleven en ze niet het standaard likable personage is.

Je leest zelf ook graag wie zijn jou favoriete auteurs?

Ronald Giphart met stip op 1. Verder Tess Gerritsen, Sophie Kinsella, Heleen van Rooyen, Renske de Greef, Graeme Simsion, David Nichols en nog veel meer. Ik hou van no-nonsense schrijvers; geen moeilijk literair gedoe, gewoon lekker doorlezen en vermaakt worden.

Waren deze auteurs ook een inspiratie bron voor je?

Jazeker. Bij het lezen van boeken van deze auteurs krijg ik zelf ook altijd zin om te schrijven en ik leer er ook veel van.

Tot slot heb ik een aantal dilemma’s voor je welke kies jij en waarom? Leuk dilemma’s, dat speelde ik ook vaak met mijn vriendinnen of vriend!

Binnenland of buitenland?

Buitenland. Door Corona zijn we wel wat vaker in Nederland gebleven, maar dat geeft me toch een minder vakantiegevoel.

Zelf koken of liever lekker uit eten gaan?

Uit eten. Ik hou helemaal niet van koken en kan het ook niet bepaald goed. Als derde optie; eten van mijn vriend. Die kan namelijk wel koken.

Lezen of schrijven?

Heel moeilijk, maar uiteindelijk kies ik toch voor lezen. Dat brengt me ontspanning, terwijl schrijven toch ook vaak inspanning kost.

Fietsen of wandelen?

Wandelen, ik fiets alleen omdat dit soms praktischer is, maar leuk vind ik het niet. Wandelen doe ik wel graag. Met een hond natuurlijk automatisch al.

Expeditie robinson of wie is de mol?

Haha, kijk je soms mee als ik tv kijk? Dat zijn de enige twee programma’s die ik op tv volg, dus heel moeilijk kiezen. Dan ga ik toch voor expeditie robinson. Toen het nog met onbekende Nederlanders was, heb ik me weleens opgegeven. De laatste keer was ik live bij de finale-uitzending, dus je kunt wel zeggen dat ik fan ben.

Een groot huis zonder tuin of een klein huis met een grote tuin?

Ik hou helemaal niet van tuinieren, maar zit wel graag in het zonnetje een boek te lezen. Maar omdat dit ook op andere plekken kan en de zon niet bepaald standaard is in Nederland, kies ik voor een groot huis zonder tuin.

Film of serie?

Serie. Eigenlijk precies zoals ik liever een boek lees dan korte verhalen. Je hebt meer tijd om je te verliezen in een verhaal en de personages. Bij sommige series kan ik echt uitkijken naar een nieuwe aflevering of nieuw seizoen en een beetje verdrietig worden bij de allerlaatste aflevering.

Linksom of rechtsom?

Maakt me niet uit

Ik wil Krista van de Hulst super bedanken dat ze heeft meegewerkt aan de blogs van eigen bodem. Daarnaast hoop ik dat jullie super veel genoten hebben van dit interview met Krista van der Hulst.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x