Interview met Lies Vervloet

Hallo lieve lezers van Bookstamel, het is alweer tijd om afscheid te gaan nemen van de auteurs van eigen bodem deze maand. Afgelopen weken hebben jullie o.a Lies Vervloet veel beter leren kennen. Zo stelde ik Lies al aan jullie voor vertelde ik alles over haar boeken en schreef ik een recensie van Luna. Maar nu is het dan toch echt tijd voor het interview met Lies Vervloet.

Interview met Lies Vervloet

Je schrijft al vanaf jonge leeftijd maar wanneer besefte je dat je auteur wilde worden?

Echt al heel jong. In mijn herinnering al van zodra ik in het eerste leerjaar zat, maar het zal in werkelijkheid wel wat later zijn geweest. Toch moet het ergens in het tweede of derde leerjaar zijn geweest dat ik droomde van een toekomst als schrijfster.

Onlangs verscheen Luna je eerste Young Adult. Deze verscheen bij uitgeverij Hamley Books hoe ben je bij deze uitgeverij terecht gekomen.

Als auteur met een manuscript ga je natuurlijk eens om je heen kijken welke uitgeverijen er zoal zijn. Nog voor mijn manuscript af was volgde ik Backwords al, een initiatief van mijn Hamley-collega Nina Verheij. Zij postte af en toe iets over hoe ze bij Hamley terecht was gekomen en dus was ik ook eens op de website gaan kijken. Ik voelde meteen een klik, alles klopte voor mij: het soort boeken dat ze uitgeven, het feit dat het een kleine uitgeverij is, de waarde die ze aan hun auteurs hechten, etc. En gelukkig bleek die klik wederzijds te zijn!

Voor het verschijnen van Luna schreef je jeugdboeken waaronder een in het Spaans. Waarom besloot je om juist jeugdboeken te gaan schrijven.

Dat is nooit echt een bewust besluit geweest. Het ligt mij gewoon. Af en toe schrijf ik wel eens iets voor volwassenen, maar dat is dan meestal een kortverhaal.

En hoe kwam het dat je eerste jeugdboek in het Spaans verscheen?

Ik ben geboren en getogen in België, maar ik heb echt een nomadenziel. Toen ik 18 was vertrok ik uit België en heb ik in verschillende landen gewoond, te beginnen met een half jaar in Spanje. Later heb ik bijna vijf jaar lang in Latijns-Amerika gewoond en gewerkt. Dat eerste kinderboekje in het Spaans was in het kader van mijn werk in Ecuador, vandaar dus.

Je hebt langere tijd in het buitenland vertoefd wat miste je toen het meeste aan België?

Goh, ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit echt last heb gehad van heimwee. Wat ik wel jammer vond was dat ik mijn neefje en nichtje niet wat vaker zag, dat ik ze niet heb zien opgroeien. Maar verder was het eerder omgekeerd: van zodra ik terug in België was miste ik het buitenland.

Wat is de mooiste plek waar je ooit bent geweest?

Ik heb voor werk twee jaar lang op de Galápagoseilanden gewoond. Daar werd mijn ziel heel gelukkig van: elke dag omringd worden door zoveel schoonheid, dat is echt niet te evenaren…

Welk buitenlands gerecht vond je het lekkerste?

Oeh, moeilijk, haha. Ik denk de Pad Thai die je in Bangkok gewoon op straat koopt. Reizen in Zuidoost-Azië was voor een vegetariër als ik sowieso een heerlijk festijn! Ik eet altijd street food op vakantie, want dat is gewoon een ervaring op zich.

Oke terug naar Luna waar haalde je de inspiratie voor dit boek vandaan?

Ik ben altijd al, van kinds af aan, enorm gefascineerd geweest door de natuur. En ik word zelf nogal beïnvloed door de maan: ik slaap bijvoorbeeld gegarandeerd slecht de nachten rond volle maan. Ik heb dus wat aspecten uit mijn eigen leven geplukt en gecombineerd met mijn fantasie…

Als ik het goed begrepen heb dan word Luna een trilogie ben je al bezig met het schrijven van deel 2?

Sterker nog, deel 2 is al af en ligt inmiddels bij de redactie! Nu ben ik volop bezig met brainstormen over deel 3. Deel 2 zal, als alles goed gaat, eind januari al in de winkel liggen!

Welk personage in Luna is je favoriete personage en waarom?

Sja, Luna zelf ligt me natuurlijk nauw aan het hart. Op sommige vlakken lijkt ze ook verdacht veel op mij. Dat zeggen tenminste de mensen die mij kennen en het boek gelezen hebben. Er zijn ook veel verschillen tussen ons hoor. Buiten Luna zelf denk ik dat Andrew mijn favoriet is. Ik vind hem zo’n lief en zachtaardig personage. In het echte leven zou ik meteen vriendschap met hem sluiten.

Kun je misschien in het kort aan de lezers die jou boek nog niet hebben gelezen vertellen waarom ze Luna zouden moeten lezen?

‘Luna’ is een dromerig en fantasierijk coming-of-age verhaal. Het verhaal neemt zijn tijd om op te bouwen: geen haastwerk, je ontdekt samen met Luna alle aspecten van haar bijzondere persoonlijkheid en haar pas ontdekte krachten en je wordt helemaal meegenomen in haar gevoelswereld. Het gaat over volwassen worden, anders zijn, vriendschap, jezelf accepteren,… Thema’s die voor heel veel mensen dus heel herkenbaar zijn. Het boek is voor iedereen die zich wel eens een buitenbeentje heeft gevoeld.

Hoe ontstond de titel “Luna” Als mijn zoon een meisje was geweest dan was dat trouwens zijn naam geweest dus ik vind de titel prachtig?

‘Luna’ is natuurlijk het Spaanse woord voor ‘maan’, dus dat paste perfect in het verhaal. Plus, ik vind het zelf ook een prachtige naam,

Wie heeft de prachtige cover van Luna gemaakt.

De cover is van Sly Fox Design. Achter die naam zit een Australische ontwerpster, Lauren, met wie Hamley Books vaak samenwerkt. Het leuke is dat we als auteurs heel veel inspraak krijgen in onze covers bij Hamley. Ik heb zelf moodboards gemaakt voor de cover, waarna Sandra mij een paar voorstellen doorstuurde, net zo lang tot we een resultaat hadden waar iedereen tevreden mee was. Ook de cover van het tweede boek is al af. Daar had ik een heel duidelijk beeld van en dat heb ik zo goed mogelijk proberen uitleggen, inclusief enkele plaatjes om een idee over te brengen. Het eerste voorstel was meteen helemaal perfect: echt precies wat ik in gedachten had! Ik ben er zelf superblij mee, maar helaas moet ik jullie nog wat in spanning houden 😉

Wat vind je het moeilijkste aan het proces van verhaal in je hoofd naar boek in de winkel.

Het moeilijkste is voor mij in de eerste plaats: tijd maken om te schrijven en me dan niet laten afleiden. Ik merk dat ik het erg moeilijk vind om tijd te maken voor het schrijven als ik ook allemaal andere dingen te doen heb. Daarom werkt een Nanowrimo voor mij heel goed. Dat gaat door in november en staat voor National Novel Writing Month. Dan nemen mensen over de hele wereld zich voor om op een maand tijd 50000 woorden te schrijven. Die maand hou ik zoveel mogelijk vrij in mijn agenda en dan wordt schrijven mijn prioriteit nummer 1. Dan raak ik veel makkelijker in een flow.

Vind je het lastig als mensen een mening gaan vormen over jou boek?

Ja, best wel. Ik heb er immers vele jaren aan gewerkt, er ligt echt een stuk van mijn ziel in. Dus als mensen het dan gaan afbreken, dan doet dat pijn. Ik sta zeker open voor kritiek hoor, ik ben ervan overtuigd dat ik nog heel wat te leren heb, maar beweren dat het me niks doet, dat zou gelogen zijn.

Tot slot heb ik nog een aantal dilemma’s welke kies jij en waarom?

Binnen of buiten?

Buiten! Luna dwaalt ook altijd buiten rond. Ik heb naast mijn activiteiten als auteur ook een onderneming genaamd The Wild Life, waarmee ik ecoworkshops en natuurfeestjes aanbied. Leuke activiteiten in het groen die allemaal iets te maken hebben met natuur. Ik volg ook een opleiding tot natuurgids. Dus ook al kan ik met momenten echt een huismus zijn en enorm genieten van met een dekentje in de zetel een filmpje kijken, toch kies ik buiten.

Fantasie of werkelijkheid?

Fantasie. Ik heb een hele wereld binnen in mijn hoofd en ik moet toegeven dat ik meer in mijn gedachten leef dan in de werkelijkheid. Dat is natuurlijk lang niet altijd een goede zaak, soms zou ik echt meer in het moment willen leven!

Expeditie robinson of wie is de mol?

In België heet het gewoon ‘De Mol’ en is het concept net iets anders dan bij jullie in Nederland, geloof ik. Het zijn geen bekende mensen die eraan meedoen maar gewone mensen als jij en ik. In die vorm kies ik voor De Mol. Ik hou er niet van als mensen elkaar moeten wegstemmen en allianties tegen elkaar gaan vormen. En De Mol is gewoon echt een leuk concept.

Uit eten of lekker zelf koken?

Af en toe uit eten gaan is natuurlijk heerlijk, maar over het algemeen koken we toch gewoon zelf. Wij steken ook echt veel tijd en liefde in het koken. We maken alles ‘from scratch’. Potjes voorgemaakte saus, blikken soep etc, dat hebben wij niet in huis. Zelfs chocolade en bouillonpoeder maak ik altijd helemaal zelf. Ik weet graag wat er precies in mijn eten zit en meestal zit er allemaal overbodige troep in die ik niet in mijn lijf wil hebben.

Dagje aan het strand of in het bos?

Oeh, moeilijk. Ik ga sowieso veel vaker naar het bos dan naar het strand, simpelweg omdat dat voor mij veel haalbaarder en dichterbij is. Maar een dagje uitwaaien aan zee kan zoveel deugd doen!

Schrijven of lezen?

Beiden! Daar kan en wil ik echt niet tussen kiezen.

Gezondheid of rijkdom?

Gezondheid, sowieso.

Familie of vrienden?

Pfoeh, nog zo eentje waartussen ik echt niet wil kiezen! Beiden zijn ontzettend belangrijk voor mij.

Zwemmen of fietsen?

Zwemmen! Ik hou van fietsen, maar ik heb chronische ontstekingen aan mijn gewrichten, dus zwemmen is beter voor mij. Ik ben ook altijd al een waterrat geweest en hou ontzettend van zwemmen in natuurwater.

Ik hoop dat jullie dit interview met Lies Vervloet weer leuk vonden! Lies super bedankt dat je mee wilde werken aan de blogs van eigen bodem.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Cynthia Lukassen
2 jaren geleden

Ik vind het weer een mooi interview. Het boek en de thema’s spreken me erg aan. Ik ga dit boek op mijn to read lijstje zetten.
Cynthia Lukassen onlangs geplaatst…7x De Beste Bordspellen van 2021 – Winnaars Speelgoed van het JaarMy Profile

trackback

[…] geworden naar nog meer auteurs lees dan eens de blogs over Lies Vervloet of Esther van de […]

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x