Interview met Juliette Heugen

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Het is alweer september tijd dus om afscheid te nemen van de laatste auteur van eigen bodem van de maand augustus! Tijd dus voor een interview met Juliette Heugen. Maar denk jij nou nog help wie is Juliette lees dan even deze blog waarin ik haar voorstel of deze waarin ik alles vertel over haar boeken.

Interview met Juliette Heugen

Laten we bij het begin beginnen. Waar komt je passie voor schrijven vandaan?

Ik denk door de drang om alles wat er zich in mijn hoofd afspeelt ‘eruit te gooien’ op papier en vervolgens trots naar het resultaat te kijken. Dit is iets wat ik al had vanaf het moment dat ik kón schrijven (groep 2/3 dus). Ik kom uit een vrij artistieke familie (als ik dat over mezelf mag zeggen). Mijn vader was vanaf zijn jonge jaren zanger van een coverband en hij vond het ook altijd heel leuk om zelf songteksten te schrijven (en verhalen te verzinnen, mijn broertje en ik lagen altijd in een deuk om zijn freestyle bedtime stories!). Ook mijn moeder heeft een soft spot voor kunst, dus ja, ik heb het van mijn ouders.

Sinds je eerste boek in 2018 heb je niet stil gezeten en zijn er aardig wat boeken van jou hand verschenen. Dacht je nooit eens wat nou als ik een schrijversblok krijg?

Ja, en dat heb ik ook heel vaak gehad, haha! Voorheen legde ik mijn werk dan vaak aan de kant en begon aan een nieuw verhaal, waarna ik een paar maanden later weer verderging aan het verhaal dat ik had weggelegd, en het afmaakte. Tegenwoordig push ik mezelf toch wel om het écht meteen af te maken als ik dat besluit eenmaal genomen heb. Dan maar brainstormen en mijn hoofd erover breken. De laatste tijd is het namelijk ook moeilijker om alle details en achterliggende redenen (die je alleen in je hoofd houdt en vaak niet opschrijft, waardoor een personage zich vormt) te onthouden, omdat ik nu drie kindjes heb die heel veel aandacht vragen.

Je schrijft best divers van New adult tot fantasie? Heb je een voorkeur voor een bepaald genre of doelgroep?

Ik heb wel eens overwogen om een YA te gaan schrijven, maar ik weet niet, dat is gewoon niet mijn ding. Ik wil kunnen schrijven wat ik wil schrijven, zonder dat ik denk ‘oeh, nee, kan ik beter niet doen voor deze leeftijdscategorie’ :D. Alle genres hebben iets moois, vind ik, zolang er maar romantiek in zit.

Ooit in September was je eerste LHGBT boek. Is het lastig om een romance tussen 2 mannen te beschrijven als je zelf geen man bent?

Nou, dat dácht ik dus wel toen ik eraan begon. Ik dacht: ik ga het gewoon proberen, ook al gaat het waarschijnlijk niet lukken. En wat bleek: ik vond het juist makkelijker om me in een man te verplaatsen. Tenslotte is liefde gewoon liefde, en verliefdheid blijft verliefdheid. Het ligt helemaal aan de persoon hoe heftig dat voelt of hoe de persoon ermee dealt, niet aan het geslacht – hoewel, afhankelijk van hoe die persoon zich identificeert (gender), kun je daar wel leuk op inspelen. Toch vond ik het na het schrijven van Ooit in september heel moeilijk om weer terug te gaan naar een man-vrouw-liefdesverhaal, haha! Ik heb de veters van de schoenen van het mannelijke personage Oliver zo strak aangetrokken, dat het vervolgens lastig werd die schoenen weer uit te trekken. Denk ik.

Aan de andere kant heb je ook een boek geschreven over een jong meisje wat verliefd werd op een oudere man. Je gaat taboes dus ook niet uit de weg! Sterker nog je maakt ze bespreekbaar is dat een bewuste keuze?

Ja, absoluut. Je zal ook regelmatig standpunten door mijn verhaal heen lezen die ik zelf heb en waarvan ik hoop dat ik anderen ermee kan inspireren. Dat is echter niet met alles zo. Ik schrijf ook personages met levensvisies en meningen die ik NIET deel, of probeer andere kanten te belichten van hetzelfde taboethema. In bijvoorbeeld Mijn hele leven lang wordt soort van ‘gepromoot’ om te zijn met wie je graag wilt zijn, ongeacht zijn/haar leeftijd. Maar in Tot onze wegen scheiden, waarin de hoofdpersoon ook een relatie heeft met een man die een flink stuk ouder is dan zij, worden de (eventuele) schaduwkanten uit zo’n relatie belicht.

Maar al met al vind ik het inderdaad leuk om taboeonderwerpen te bespreken, gheghe.

Is er nog een thema of onderwerp waar je graag eens een boek over zou willen schrijven.

Te veel om op te noemen, haha. Momenteel ben ik Latijn aan het studeren en daarnaast verdiep ik me zo nu en dan in de cultuur van de natives uit Canada, dus……

Je maakte een klein uitstapje naar uitgeverij Dutch Venture Publishing maar kiest er toch voor om je boeken in eigen beheer uit te geven. Waarom kies je juist hier voor?

Ik vind het op dit moment in mijn leven een prettig idee dat ik alles zelf doe, overal zelf verantwoordelijk voor ben, alles zelf kan bepalen. (Control freak :’) ) Ja, dat heeft zeker nadelen. Mijn bereik is minder, bijvoorbeeld, en er komt soms nogal wat stress bij kijken die je normaal uit handen kunt geven aan je uitgever. Maar momenteel vind ik het prima zoals het nu is!

Is het soms niet eenzaam om alleen aan je verhaal te werken?

Jawel, en daarom maak ik mijn schrijfbuddy’s soms nogal gek met de liefde voor mijn personages, haha! Of ik praat zo lang tegen mijn man aan tot hij in slaap valt. Het feit blijft dat je toch ‘alleen’ bent in jouw eigen gecreëerde wereld. Dat maakt het ook elke keer weer moeilijk om afscheid te nemen van mijn personages, die gaan als real life vrienden voelen.

Hoe komen de prachtige covers van je boeken tot stand?

Sommige zijn gemaakt door Jen van Dutch Venture Publishing, andere door mijzelf (met wat hulp van mijn man en suggesties van vrienden die ook in de grafisch designwereld zitten). Als ik ze zelf maak, is het vaak wel een heel proces. Soms een proces van maanden. Wanneer ik een stuk op papier heb staan, begin ik vaak al met ideeën voor een cover.

Begin van deze maand kwam je nieuwste boek Hartendief uit. Waar haalde je de inspiratie van dit boek vandaan?

Hihiiii. Nou, ik wilde altijd al een leuk verhaal schrijven over de muziekwereld, en dan vooral in de wereld van indie-bandjes. Het heeft me altijd getrokken; ik denk omdat ik in die sfeer ben opgegroeid en ik eraan terugdenk als iets nostalgisch – maar er waren ook heel veel keerzijdes, en die komen vooral in deel 3 aan bod. En verder werd ik geïnspireerd door verschillende bands waar ik al dan niet fan van ben, hun muziek en sommige van hun bandleden :))))

Na hartendief verschijnt het tweede deel Rovershart een geweldige titel trouwens! Kun je al iets vertellen over wanneer die gaat verschijnen of waar die over gaat?

Rovershart verschijnt al heel snel na Hartendief; begin oktober! Ik heb expres gewacht met publiceren tot ik de hele serie had geschreven, zodat lezers niet te lang hoeven te wachten. Ik kan niet heel veel vertellen over Rovershart, omdat ik anders misschien te veel verklap, maar ik denk dat het bij de recensies toch geen geheim zal blijven dat deel 1 eindigt met een cliffhanger. Wat ik wel kan vertellen is dat de thema’s ‘(zelf)vertrouwen terugwinnen’, ‘traumaverwerking’ en ‘lekker veel rampetampen’ centraal staan 😀

Hoe bedenk je eigenlijk de titel van een boek?

Dat gaat meestal niet gemakkelijk. Soms zit ik er echt maanden op, en ben ik nog niet tevreden. En dan ineens PLOEP, heb ik de perfecte titel voor het verhaal. Meestal is dat echt een ‘duhhh’-moment.

Je bent zelf ook best actief op sociale media. Wat vind je het fijnste aan het gebruik van social media?

Eerlijk? Ik vind social media drie. keer. niks. Maar helaas kun je er tegenwoordig bijna niet meer omheen als je je werk wilt promoten. Ik ben er niet alléén maar negatief over trouwens: social media biedt je ook de kans om heel creatief te zijn! Ik vind het altijd leuk om nieuwe dingen over mijn schrijfwerk te delen, maar het is soms energie-slurpend om daar consequent in te zijn en zo snel mogelijk te antwoorden op berichten bijvoorbeeld.

Heb je auteurs waar je een speciale band mee hebt opgebouwd of waar je veel aan hebt?

Jazeker. Een van hen is Annette (anderen kennen haar wellicht onder haar schrijfnaam Anne May). Zij heeft jaren geleden eigenlijk Mijn hele leven lang ‘ontdekt’ en we delen een grote liefde voor bepaalde onderwerpen/genres in verhalen. Verder heb ik heel veel aan mijn schrijfbuddy’s Lotte van den Noort, Tamara Arts en Valentijn Ringelberg.

Wat vind je het moeilijkste aan het proces van verhaal in je hoofd naar boek in de winkel?

Het verhaal kloppend maken. Ik kan wel lekker fantaseren, maar zorgen dat alles klopt, daar kan ik soms letterlijk hoofdpijn van krijgen. Verder vind ik promotie en bereikbaarheid ook niet echt gemakkelijk.

Tot slot heb ik een aantal dilemma’s voor je welke kies je en waarom?

Binnen of buiten?

De laatste tijd: beiden, maar als dan toch moet kiezen, kies ik voor binnen.

Avond of ochtend?

Ochtend

Zelf koken of lekker uit eten gaan?

ABSOLUUT UIT ETEN GAAN, IK HAAT KOKEN. Toch vind ik mijn eigen eten meestal lekkerder, oeps. 😀 (control freak, zei ik toch)

Fantasie of werkelijkheid?

Fantasie, absoluut.

Een huisje midden in het bos of midden in een drukke stad?

Oei, moeilijke! Dan kies ik voor midden in een drukke stad (maar een vakantiehuisje in het bos zou een leuke bonus zijn)

Expeditie Robinson of wie is de mol?

Haha, ik heb van beiden nog nooit ook maar één aflevering gezien, sorry 😀

TV/film of muziekje luisteren?

Muziekje luisteren

Gezondheid of liefde?

Oh jee… Dan denk ik dat ik toch voor liefde ga. In welke vorm dan ook.

Nooit meer kunnen horen of nooit meer kunnen zien?

Nooit meer kunnen horen (hoewel ik al bijna moet huilen bij alleen al het idee)

Fietsen of zwemmen?

Fietsen! Van zwemmen krijg ik vaak uitslag. (TMI, haha)

Super bedankt Juliette dat je mee hebt gewerkt aan de blogs van eigen bodem! Ik hoop dat jullie van het interview met Juliette Heugen genoten hebben.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lindaschrijftop
Lindaschrijftop
2 jaren geleden

Wat leuk om te lezen dat iemand van jongs af aan wilde schrijven.

Nicole Orriëns
2 jaren geleden

Ik kan me voorstellen dat je graag wilt kunnen schrijven waar je zin in hebt, en niet zit gevangen in een soort ‘niche’.
Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn slechts 29 centMy Profile

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x