Interview met Alice Bakker

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Vandaag is het al tijd voor het interview met Alice bakker. Aangezien de afgelopen weken niet zo goed verliepen heb ik besloten om het interview en de recensie om te draaien 🙂 Dus hebben jullie van mij de recensie volgende week nog te goed! Afgelopen week hebben we haar al veel beter leren kennen zo stelde ik haar onder andere aan jullie voor maar vandaag is het natuurlijk tijd voor mijn interview met Alice Bakker.

Laten we bij het begin beginnen waar komt je passie voor taal en schrijven vandaan?

Ik zie mezelf als een laatbloeier. Na een hobbelige carrière kwam ik op een tijdschriftenredactie terecht waar ik eindelijk ontdekte waar ik goed in was. Hoewel ik als kind ook wel wist dat opstellen schrijven ‘mijn ding’ was, duurde het lang voor ik mijn roeping vond.

De eerste boeken die je hebt uitgegeven waren young adults waarom koos je juist voor dit Genre?

YA schrijven geeft mij een missie, ik kan het niet aanzien dat er scholieren zijn die van lezen houden, maar door het stempeltje ‘Het Moet’, er ineens een pesthekel aan krijgen. Ik heb gekozen voor wat ik zelf noem ‘haalbare porties’. Boeken waar een 13+’er van geniet, met korte hoofdstukken die je zo uit hebt. Als het goed is, verschijnt er eind 2021 ook nog een YA, ik ben nog niet klaar in dit genre.

Nu is onlangs deel 1 in de serie van Angela & Emma verschenen een serie die je samen met Elly Godijn schrijft. Hoe is het om met Elly samen aan een boek te schrijven?

Elly en ik halen het beste in elkaar naar boven. Het geeft ons vleugels, we schrijven snel en vullen elkaar goed aan.

Hoe is het idee ontstaan om samen met Elly een boek te gaan schrijven?

Tijdens een online voorleessessie op Facebook vroeg Elly of ik weleens gedacht had aan samen een boek schrijven. Ik vroeg haar of haar vraag een uitdaging was en enkele weken later belde ze me op: of ik het echt zag zitten om met haar te schrijven. Ik heb daar niet lang over nagedacht. We besloten een ‘Godijntje’ te schrijven, dit is een dun boekje, een novelle. Halverwege het project smaakte het naar meer en besloten we dat er een roman moest komen. Overigens: halverwege de roman wisten we dat we er een serie van gingen maken. Angela en Emma zijn nog niet uitverteld.

Kun je misschien in het kort vertellen wie Angela & Emma zijn voor de lezers die het boek nog niet gelezen hebben?

Angela en Emma zijn twee zussen van 40+ die elkaar vijfentwintig jaar niet gezien hebben. Emma is op haar achttiende met de noorderzon vertrokken. Angela zit jarenlang onder het juk van haar ouders, tot ze besluit op zoek te gaan naar haar zus. In de novelle ‘Weerzien’, die je kunt zien als de introductie van de romanreeks, ontdek je dat er nogal familiegeheimen zijn. In ‘Ontsluierd’ worden die geheimen ontsluierd. ‘Ontsluierd’ is deel 1, je kunt het boek lezen zonder eerst ‘Weerzien’ te lezen, hoewel ‘Weerzien’ je wel meer achtergrondinformatie geeft.

Heb jij eigenlijk broers of zussen? Zo ja heb je daar een goede band mee?

Ja, ik ben de oudste van drie, heb een broer en een zus. We zien elkaar regelmatig en wonen bij elkaar ‘om de hoek’. Ik kan me niet voorstellen dat ik ze vijfentwintig jaar niet gezien zou hebben!

Als je een personage zou moeten bedenken dat gebaseerd is op jezelf welke eigenschappen zou dit personage dan moeten hebben?

Angela is deels op mezelf gebaseerd. Net als Angela probeer ik altijd het goede in de mens te zien en verdedig ik graag mensen die stomme dingen doen. Simpelweg omdat ik me niet voor kan stellen dat zoiets expres gebeurt. En net als Angela stoot ik daar soms mijn neus mee. 😉

Ben je wel eens onzeker tijdens het schrijven van je verhalen?

Niet tijdens het schrijven, wel als het is uitgebracht en ik wacht op de eerste recensie. Dan kan ik opeens heel onzeker zijn.

Wat vind je het moeilijkste aan het proces van verhaal in je hoofd naar boek in de winkel?

Pff, leuke, maar moeilijke vraag! Misschien wel heet disciplinedeel. Hoewel ik elke werkdag fictie probeer te schrijven, heb ik toch regelmatig een schop onder mijn kont nodig. Dat is ook een voordeel van duoschrijven, ik ben wel goed in het halen van deadlines. Maar zodra die deadline er niet is, ben ik nog beter in dingen voor me uit schuiven.

Over welk thema of onderwerp zou je nog wel eens een verhaal willen schrijven?

LHBT! Tipje van de sluier: in ‘Ontsluierd’ zit al fractie. Maar daar wil ik in een toekomstige YA meer mee doen.

Heb je zelf inspraak in de ontwerpen van de covers van jouw boeken?

Jazeker, ik maak een overdracht voor de vormgever met voorbeelden van welke stijl ik mooi vind en welk beeld ik erop wil hebben. Voor Angela & Emma geldt dat Elly en ik het ook nog samen eens moeten zijn, wat het nog ingewikkelder maakt. Hoewel ik soms te snel tevreden ben.

Wat zou je graag nog eens doen of willen bereiken in je leven?

Een lastige vraag, want enerzijds wil ik kunnen leven van boeken schrijven, anderzijds vind ik bijna al mijn werk als tekstschrijver ook ontzettend leuk. Maar de weegschaal mag nog wel een beetje meer richting de boeken!

Wat is eigenlijk het grootste verschil tussen het schrijven van een young adult en een roman voor volwassenen.

Het ‘show – don’t tell’. Bij een YA leg je meer uit, bij een roman voor volwassenen laat je meer over aan de verbeelding van de lezer. Soms moet ik daar wel even in schakelen, daar ik beide genres tegelijkertijd schrijf.

Van welk boek zou je graag een boek verfilming zien?

Het liefst van allemaal maar als ik er één moet kiezen, dan ‘Ze zien mij niet’. En als dromen mag; van Angela & Emma dan een netflixserie?

Tot slot heb ik een aantal dilemma’s voor je welke kies jij en waarom?

Strand of bos?

Strand in de winter, bos in de zomer? Het dichtstbijzijnde bos is bij het strand, dus ik maak graag een combi-wandeling.

Uit eten of thuis koken?

Ik ben getrouwd met een voormalig chef-kok dus eet thuis alsof we uit zijn 😉

Rijk of gezond?

Gezond. Rijk zijn lijkt me heel vermoeiend.

Een klein huis met een grote tuin of een kleine tuin met een groot huis?

In de Randstad zijn de tuinen niet zo groot 😉 Ik geniet enorm van mijn tuin, maar zie mezelf als ik ouder ben wel in een appartement wonen. Dus sowieso een klein huis en de tuin hoeft ook niet zo groot te zijn. Eigenlijk is wat ik nu heb precies goed

Thee of koffie?

Thee! Er zit sinds kort een theewinkel bij mij in de buurt en die verkoopt heerlijke verse thee, daar ben ik groot fan van. Koffie vind ik ronduit smerig.

Ijskoud of bloedheet?

Bloedheet, ik ben een zomerkind.

Nieuw of oud?

Pff, je zet me wel voor het blok! Ik houd van oude huizen en van nieuwe muziek. Is dat een antwoord?

Donker of Licht?

Licht, als zomerkind houd ik van lange dagen, korte nachten. Ooit was ik een echt avondmens en zou ik voor donker gekozen hebben, maar dat verandert, ik sta steeds vroeger op.
Dank je wel Melanie, voor deze toffe vragen. Je hebt me aan het denken gezet!

Hopelijk vonden jullie dit interview met Alice Bakker net zo leuk als dat ik het vond om vragen te bedenken.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x