Interview met Peter DeWillis

Hallo lieve lezers van Bookstamel, Begin deze maand stelde ik jullie al voor aan Peter DeWillis. Vervolgens las ik de eerste twee delen in zijn boeken serie Terra Fabula en deelde ik de recensies met jullie. Maar vandaag is het dan tijd voor het grote interview met Peter DeWillis.

Interview met PeterDeWillis
De foto is gemaakt door Bambos
Interview met Peter DeWillis

Je schreef voor Terra Fabula al theater stukken, Waar kwam je liefde voor het theater en schrijven vandaan?

Al op vroege leeftijd wist ik dat ik in de wereld van theater thuishoorde. De betovering van de verhalen, de magie van de acteurs. Het moment dat ik in een theater stapte, voelde ik mij er niet alleen thuis maar begon ook met het bedenken van eigen verhalen en schreef ze op. Ik las veel boeken en toneelstukken en zo oefende ik het spelen met taal en fantasie. Ik volgde theateropleidingen in binnen- en buitenland. Daardoor werd de passie voor verhalen vertellen sterker. Een verbeeldingswereld oproepen met woorden is in mijn beleving een gave die wij allen bezitten en waardoor we ook een beetje tovenaar zijn.

Inmiddels zijn er al 5 boeken verschenen die zich afspelen in Terra Fabula hoe is het idee voor deze wereld ontstaan?

Ik fietste op een dag door Amsterdam naar huis. Het was na een repetitie en de première kwam dichterbij. Ik wilde al lange tijd een verhaal in proza schrijven maar het was er niet aan gekomen vanwege mijn drukke werkzaamheden op theaterscholen en voor gezelschappen. Het was aan het begin van de zomer in 2006. Toen ontspon zich een idee in mijn hoofd. Een vraag wat er zou gebeuren als verhalen niet meer mochten bestaan. En dat geschiedenissen die wij kennen, historische gebeurtenissen en plekken, ook een magische schaduwzijde konden hebben. Waarom dan? Ik fietste naar huis en begon direct met het opschrijven van beelden, ideeën, scenes. Langzaam maar zeker ontstond de wereld van Terra Fabula. Ik besloot om deze wereld vorm te geven en mij te verdiepen in alles en iedereen die daarin woonde. Tien jaar later, in 2016, verscheen pas het eerste deel.

Terra Fabula is een goed doordachte serie die zeer uitgebreid is want het blijft niet bij dit vijfde boek. Is het moeilijk om elke keer weer ideetjes te vinden voor in je boeken. Of heb je het verhaal en hoe het moet gaan lopen eigenlijk al aardig goed in je hoofd zitten?

Ik begon pas met het schrijven aan het eerste deel nadat ik het hele verhaal van William en Martha had uitgedacht. We maken broer en zus mee als kind en het moment waarop de magische wereld aan hen wordt geopenbaard. In deel acht komt hun verhaal ten einde. Maar dat is nog lang niet het einde van verhalen in de wereld van Terra Fabula. Eigenlijk pas meer een begin…

Omdat het lange geschiedenissen zijn, wilde ik de tijd nemen om alles te onderzoeken waar de personages op hun avonturen terechtkomen. Daarom moest ik veel van tevoren uitdenken. Maar toch, al weet ik precies wat er gaat gebeuren, werd ik regelmatig verrast door het verhaal en de mensen die erin wonen!

Heb je voor de verhalen van Terra Fabula ook veel research moeten doen? Zoja hoe doe je dat dan?

Reizen, reizen en nog eens reizen. Uiteraard deed ik veel research via boeken, documentaires, beeldmateriaal en ga zo maar door. Maar ik had in veel gevallen ook de mogelijkheid om daadwerkelijk naar een plek toe te gaan of mensen in te schakelen die er wonen en over bepaalde onderwerpen een studie hadden gedaan. Dat heeft mij ontzettend geholpen. Maar het leukste is natuurlijk dat als je over een bepaalde plek schrijft, je er ook mag ronddwalen. Het maakt de wereld die je probeert op te roepen een beetje meer echt en tastbaar!

Je boeken hebben zowel een wat jonger als een volwassen publiek. Hoe krijg je het voor elkaar om je boeken leuk te houden voor zoveel verschillende leeftijden?

Ik denk dat de verbeelding welke in de boeken wordt opgeroepen er een is waar veel mensen zich mee kunnen verbinden. In ieder van ons zit nog steeds het kind en de verwondering over de wereld. Ik probeer het toegankelijk te maken in schrijfstijl en door een diversiteit aan personages op te voeren. De hoofdpersonages groeien op, worden volwassen in een magische wereld waarin ook vele gevaren schuilen. Het is echt zo bijzonder dat ik kinderen zie beginnen met het lezen van de verhalen en dat ze als jongvolwassene zich er nog steeds meer verbonden voelen. Een eer.

De serie wordt uitgegeven door de zilverfamilie hoe ben je bij deze uitgeverij terecht gekomen?

Al vrij snel wist ik dat Zilverbron & Zilverspoor voor mij de beste was. Je krijgt zo veel ondersteuning en begeleiding. Bij het verbeteren van jouw verhaal. De redactie is gedegen, uitgebreid en liefdevol. Tegelijkertijd wist ik ook dat, al had ik veel ervaring met schrijven voor theater, ik nog heel er veel moest leren en ondervinden. Wat was ik blij en dankbaar dat ik dat proces bij Zilverbron en Zilverspoor mocht beginnen! Het was en is nog steeds een leerschool.

Samen met andere auteurs uit de zilverfamilie is het programma About Books ontstaan een super leuke show waarin word gepraat over boeken en schrijven. Inmiddels ben je zo’n beetje een van de vaste stand ins voor als een van de vaste presentatoren niet aanwezig kunnen zijn. Hoe is het om deze show met je collega’s te mogen maken?

Heerlijk! We liggen zeer regelmatig met elkaar in een deuk. Via deze media met elkaar en lezers kunnen spreken over ons vak is niet alleen erg fijn maar het programma heeft ook een flinke fanbase. Elke keer komen er nieuwe bij. Er zijn zo veel toffe auteurs en uitgeverijen die we op deze manier kunnen presenteren op dit platform. En hun verhalen zijn fascinerend. Ik ben blij dat op deze manier veel mensen daarvan kunnen meegenieten en vragen stellen. Natuurlijk sta ik te popelen om iedereen weer live te mogen begroeten op beurzen en festivals. Maar dit kanaal zal ook zeker blijven bestaan en door ontwikkelen.

Zou je ook wel eens een boek of serie willen schrijven met een van je collega auteurs? Ik zou bijvoorbeeld een toffe samenwerkingen tussen jou en J.sharpe wel zien zitten. Jou magische en fantasie elementen en Joris zijn duistere kantje:) Dat moet haast wel een film waardig boek worden.

Dat zou ik een eer vinden! Vanuit mijn werk in het theater ben ik gewend om met meerdere mensen te werken aan de totstandkoming van een verhaal. Ook op het gebied van theaterschrijven was dat veel het geval. Je schrijft met elkaar teksten en bewerkt deze ook om tot een geheel te komen. Dat vind ik een feest om te doen. Nu nog de tijd vinden… hahaha!

Over film waardige boeken gesproken ik zie Terra Fabula ook nog wel eens verfilmd worden. De serie heeft er alle potentie voor. Zou jij een verfilming van je serie ook zien zitten?

Wat zou dat gaaf zijn! Het is altijd heel tof en interessant om te zien hoe het ene medium (boek) vertaald wordt naar een ander medium (film/televisie). Elke biedt namelijk ook weer een ander perspectief op het verhaal en boort een andere laag aan. Daarom is in mijn beleving een verhaal door diverse media verteld echt een rijkdom. En vaak ontstaan er ook verrassingen waar ik als schrijver nooit aan had gedacht. Dat anderen hun artisticiteit en vakmanschap willen lenen om de Boeken van Terra Fabula vorm te geven, is een droom!

Zoja wie zouden dan de rollen van William en Martha moeten spelen?

Dat is erg lastig. Eigenlijk heb ik geen idee! Wat ik wel kan vertellen is dat ik heel duidelijke inspiratiebronnen had voor de twee tantes. Emma Thompson voor Moira en Sophie Thompson, haar zus, voor Agatha. Voor beide actrices heb ik een grote bewondering en ik heb ze zowel in het theater als op film mogen bewonderen. Tijdens het schrijven aan de scenes van de tantes heb ik vaak aan ze gedacht. Wat zou het dan gaaf zijn als ze ook daadwerkelijk de rollen gingen vertolken he?

Dat je een creatief persoon bent is wel duidelijk. Heb je er wel eens over nagedacht wat je zou doen als je ooit moest kiezen tussen theater maken of boeken blijven schrijven?

Een onmogelijke en haast barbaarse keuze. Haha! Het is in mijn praktijk zo met elkaar verbonden. Het gaat uiteindelijk om het vertellen van een verhaal vanuit een bepaalde noodzaak. Theater en boeken hebben dat allebei als motor en geven daar ieder op een andere wijze vorm aan. Maar de twee verschillende media beïnvloeden en verrijken elkaar ook. Ik kan niet zonder beide.

De boeken van Terra Fabula laten mij echt even helemaal wegdromen naar een andere wereld in welke wereld of tijdperk zou jij wel eens een paar dagen willen rondstruinen?

Op dit moment probeer ik mezelf in mijn verbeelding te laten reizen naar de periode 1912. Omdat het verhaal van Terra Fabula 7 daar begint… Het was een bijzondere en tumultueuze tijd waarin de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog werd ingezet. Een tijd van ontdekkingen, uitvindingen maar ook spanningen tussen landen. Een tijd waarin veel Europese monarchieën begonnen te wankelen en de wereld voorgoed veranderde.

Welk personage of figuur uit de boeken van Terra Fabula vind jij helemaal geweldig en waarom?

William. Ik houd van zijn nieuwsgierigheid, onhandigheid maar zeker ook zijn brutaliteit. Hij komt soms bot over maar dat komt omdat hij niet van gedoe houdt. Maar tegelijkertijd brengt hij zichzelf meestal wel in lastige situaties waarin hij naast zijn kracht ook zijn humor inzet om zichzelf eruit te redden.

Is het eigenlijk lastig om alles wat er gebeurd in de verhalen en de personages die je hebt bedacht te onthouden. Ik kan me voorstellen dat je bij boek zes niet meer precies weet wat een personage in boek 1 heeft gezegd of gedaan?

Dat is inderdaad heel erg lastig! Daarom heb ik lijsten met informatie en gebeurtenissen van alle verhalen. Het is een soort van gigantisch digitaal spoornetwerk met lijnen in verschillende kleuren. Tijdens het schrijven houd ik deze in de gaten en blader ook regelmatig terug in de boeken om alles te checken.

Heb je eigenlijk veel geleerd tussen het schrijven van het eerste en het laatste boek?

Werken binnen de (theater)kunsten is een leven lang ontdekken, ontwikkelen en verwonderen. Ik merk dat ik stappen heb gemaakt als schrijver, een eigen stijl en stem heb gevonden. En met elk verhaal dat ik schrijf, ontdek ik nieuwe kanten aan zowel het verhaal, de personages en aan mijzelf als schrijver. Soms voelt het echt als een reis waarin ik net zo veel leer en ontdek als de bewoners van de werelden van Terra Fabula.

Wat kunnen we in de toekomst nog allemaal gaan verwachten van Peter DeWillis?

Veel. Voor mijn gevoel ben ik nog maar pas begonnen. Er staan nog meer boeken en verhalen in het universum van Terra Fabula op stapel. Want de avonturen en reizen zijn nog lang niet over. Maar wie we gaan ontmoeten in welke wereld… en tijd… dat houd ik voorlopig nog geheim…

Tot slot heb ik nog een aantal dilemma’s voor je welke kies jij en waarom?

Fantasie of werkelijkheid?

Fantasie, omdat deze ons helpt om de werkelijkheid te begrijpen.

Bos of strand/zee?

Bos, omdat deze landschappen voor mij vol magie en verhalen zitten.

Heden of verleden?

Verleden, omdat de kennis hierover mij helpt het heden te duiden.

Buiten of binnen?

Buiten, in de wereld valt nog zo veel te ontdekken!

Snack of drankje?

Ik ben verzot op beide!

Groot huis met een kleine tuin of grote tuin met een klein huis?

Groot huis, waarin ik al mijn bijzondere boeken en objecten kan neerzetten en ieder in de kamers van de verbeelding mag ronddwalen.

Nooit meer kunnen zien of nooit meer kunnen horen?

Zien, want gelukkig kan ik dan alsnog via de woorden en stemmen van anderen de (fantasie)wereld betreden.

Luisteren of praten?

Luisteren. Ik houd van stemmen die verhalen vertellen.

Links of rechts?

Midden. Ik kies geen kant maar wil verbinden.

Uit eten of lekker zelf koken?

Uit eten. Ik kom graag in Zuid-Amerika en Spanje. Iedereen ontmoet elkaar buiten, op straat, voor een hapje, drankje en om de dag met elkaar door te nemen

Ik hoop dat jullie net zo hebben genoten van dit interview met Peter DeWillis als dat ik heb gedaan! Peter super bedankt dat je mee wilde werken aan de blogs van eigen bodem.

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Bookstamel

Lezen en koken is een passie van mij. Deze passies deel ik op mijn blog

Dit vind je misschien ook leuk...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

CommentLuv badge

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x